Miks? Kui ma koroonasse jäin, siis see selgus saabus hommikupoole ööd. Mõistagi teatasin kell 7 ülemusele ja enda asendajale, et nad teaksid kl 8 algavaks tööpäevaks sellega arvestada. Helistasin, sest õlemale oli tarvis mingi kiiret arutamist vajav asi ka meelde tuletada (üks kliendikohtumine tuli muuta või mind seal asendada). Enamiku haiguste algfaasis käed siiski töötavad ja viisakus võiks säilida.
See, mis on viisakas, sõltub ju töökohast. Minu tööl oleks küll väga ebaviisakas ülemusele kell 7 helsitada, et talle oma haigusest teatada. Minu poolt läheb e-mail ülemusele ja neile kollegidele, kellega koos hetkel töötan. Saavad teada siis, kui hommikul meile loevad, sellest piisab täiesti. Ekstra asendajat ei otsita niikuinii, tavalisel kontoritööl ei ole kuskil mingit hulka inimesi ootel, et tulevad tööle siis, kui keegi asendamist vajab. Kõik on tavalisel tööajal tööl ja kriitilised ülesanded võetakse jooksvalt üle. Mis nii kriitiline ei ole, jääb inimese tervekssaamist ootama. Kell 7 neile helistamine oleks väga ebaviisakas ja ebavajalik. Lisaks sellele, et kell 7 võivad osad kodukontori omad meil veel magada, on kirjaliku üleandmise eelis ka see, et siis panen kirja olulismead asjad, mis pooleli. On ikka vahe, kas haige kolleeg vuristab need kell 7 homikul poolmagavalae kolleegile ette või on need selgelt kirjas ja rahulikult üle võetavad.
Jah, loomulikult tuleb helistada, kui on selline töö, kus konkreetselt keegi tuleb asemele otisda, nt lasteaias mõni parajasti töövahetuses mitte olev õpetaja tööle kutsuda vmt. Aga kui sellist nüüd ja kohe otsin kellegi kuskilt asendama, ei ole, siis ei ole ka mingit vajadust kell 7 helistada ja sel juhul on selline helistamine isegi ebaviisakas.