Ära kujuta ette, et oled mingi kõva fain-dainija, kes ka “rahvalikku grilli” fännab. Inimene, kes head toitu hindab, ei suuda mingil ufo-grilli ümber toimuval kantriüritusel olla lihtsalt.
Sa pole vist üldse kõige tuntumate kokkade saadete ega raamatutega kursis ega isegi mitte nende oma laialt tutvustatud perepidude kommetega. Ei suudaks ilmselt kokku lugeda saateid, mille raames on näidatud neid grillimas. Või mitme restorani menüüs neil on grill. Kle, ainult Ramsayd on nähtud hunnik kordi. Oliverist rääkimata. Gagnaire pärjatud “Pierre Gagnaire” at Fireplace Grill & Bar” – oled ehk kuulnud. Trattoria al Parco – kas koidab midagi? Hof der Toest? O’Moliceiro? Brat – seda grillimaja tärniga ikka tead, oled käinud? Amaya menüüs on grilli või ei? Võiksin pool A4 täita maailmakuulsate peakokkade ja Michelini tärnidega “grilliürituste” nimedega. Kui kaugemale pole saanud ja grillimine sullle ulme tundub, siis kohalikest äramärgitutestnäiteks restoranis Härg oled vast ikka käinud? Nii mõneski on see grill ka aias. Kantrimuusika mõtlesid sa ise välja – ka eestis üldsiselt ei ole kombeks aiapidudel kantrit lasta. Kui sul on teised kogemused, siis mis teha – see on sinu tutvusringkkond. MItte et kantril midagi viga oleks iseenesest.
See see on, kui ennast elitaarseks pidav troll piirdub Ostratiga (kuigi eks tema on ka grillinud) ja raamatuga “Lihtsaid toite” Salme Massolt. Muidu ta ju teaks, kuidas grill seondub fine diningu ja maailmakuulsate peakokkadega.
Ja need maailmakuulsad nimed muidugi kärsatavad mingeid plastämbris punases marinaadis seakaelaribasid ja joovad õlut peale? Kas ma ütlesin kusagil, et grillimine, kui toiduvalmistamisviis on välistatud? Loomulikult mitte. Aga viis, kuidas seda enamasti tehakse (siinsete kirjelduste põhjal) on sinu kirjutatuga nagu öö ja päev (kui sa ise sellest vahest aru ei saa).
Mis Ostratisse puutub, siis tema liigitub minu jaoks ka pigem kokandusmaailma “perekooliks”. Sealt küll midagi inspireerivat tulnud ei ole.
PS kantri ei tähenda vaid kantrimuusikat, tarkpea.
Ma ei märganud, et keegi oleks siin kirjutanud, et ostab odavat marinaadis liha. Sa mõtlesid selle nüüd ise välja.
Meie ostame veerand või poole sea või ühe talle kaupa ja lõikame-marineerime ise. Oleme ka veist grillinud, aga mitte sageli. Küll aga kala, part. Kahjuks kalmari siin Eestis nii ei saa, ainult külmutatuna.
Mis pani sind eeldama, et kõik või isegi enamik siin grillimisest kirjutajad grillivad nagu sinule tuttav on, punast ja ämbris? Ma ei tea vist kedagi, kes eelistaks poemarinaade ise lõigatud ja marineeritud lihale. Või noh vähemalt kuskilt healt lihameistrilt ostetud lihale. Tõsi, teinekord keegi helistab, et tuleks läbi, teeks grilli, siis tavaliselt ei jõua marinaadi panna midagi, tuuakse poekraami. Aga see pole ju reegel. Ei tulnud isegi selle peale, et nagu sinu tutvusringkonnas kombeks on, süüaksegi alati grilliks seda poekraami ja on kantri-olu. Kusjuures aiad, pargid ja kaunis maastikuvaade meeldivad ka mulle.