Millist salatit vms pakkuda risotto (kui risotto ise on kõige lihtsam valge) kõrvale?
Teema: Mis sobib risottoga?
Mis mõttes valge?
No põhiretsept, mitte mingite lisanditeta (risotto bianco)
Tee tomati-sibula salatit.
valge risotto on siis pmt riisipuder… Või mis seal vahet?
Veganile sobiks nt seenerisotto, lehterkukeseentega imeline.
Itaalias reeglina risotto juurde salatit ei serveerita. Tomati sibula oleks minu meelest liiga tugev. Toores sibul ja risotto ei ole hea kombo. Grillitud köögiviljad sobiks.
Pigem jah salat eraldi käiguna serveerida.
Vale alafoorum ka.
Kombo on kohutav sõnavärd ????
Kes sellist risottot üldse tahaks?
Mina pakuks mingit head toitu kõrvale, et kõhu täis saaks.
Tomat pipraga.
Piima.
Mina teen risotto kõrvale hiidkreveti sabasid, mis on kergelt läbi praetud tšilli ja küüslauguga. Ei mingit salatit, vahest panen roale lihtsalt mõned pooleks lõigatud kirsstomatid.
Siin on valik lisandeid:
https://janeskitchenmiracles.com/what-to-serve-with-risotto/
Mulle meeldib kõige rohkem Caprese salat (aga tomatid peavad väga head olema! Hollandi läikiv plastik ei kõlba).
Kuna ma eriline toiduteadlane pole, siis ma panen tavaliselt lauale lisaks suvalisi asju, mis kellelegi maitsta võiksid ja toidule mahlakust/värskust juurde annaksid. Nt marineeritud paradiisiõunu ja kõrvitsat, hapendatud tomatit, sidrunimahla ja õliga segatud lehti (õhukesed sibularõngad ja pähklipuru lisaks), ananassi, aurutatud brokolit või pakšoid – mida parasjagu kodus on. Eks igaüks siis võtab, mis meeldib ja ise teab, kas sobib või ei.
Keedetud riisist saab väga hea salati.
Siin on valik lisandeid:
https://janeskitchenmiracles.com/what-to-serve-with-risotto/
Mulle meeldib kõige rohkem Caprese salat (aga tomatid peavad väga head olema! Hollandi läikiv plastik ei kõlba).
Caprese salat (mozzarella, tomat, basiilik) on omaette toit, mida ei serveerita mingi muu toidu kõrvale.
Samuti ei serveerita risotto kõrvale salatit. See on juba ise nii tugeva maitsega toit, et sinna juurde ei ole enam muid maitseid vaja. Valitud lisandid lähevad risotto sisse. Võib-olla midagi natuke garneeringuks peale.
valge risotto on siis pmt riisipuder… Või mis seal vahet?
Veganile sobiks nt seenerisotto, lehterkukeseentega imeline.
Riisipuder? Sa vist ei tea päris täpselt, mis on risotto. Üldse mitte paha pärast jagan õpetust https://www.thespruceeats.com/risotto-recipe-for-beginners-996008
Aitäh kõigile vastajatele!
Pakkusin kõrvale lihtsat rooma salati-tomati-basiiliku-oliiviõli salatit (eraldi kausis).
ma muidu olen selline, kes iga toidu kõrvale salati teeb, aga huvitaval kombel ei ole mul kunagi tekkinud isegi mõtet risotto kõrvale salatit pakkuda (ja ma ei ole sünnipärane itaallane).
kui tekib küsimus, mida kõrvale pakkuda, siis valge vein sobib imehästi 😉
valge risotto on siis pmt riisipuder… Või mis seal vahet?
Veganile sobiks nt seenerisotto, lehterkukeseentega imeline.
Riisipuder? Sa vist ei tea päris täpselt, mis on risotto. Üldse mitte paha pärast jagan õpetust https://www.thespruceeats.com/risotto-recipe-for-beginners-996008
Aitäh kõigile vastajatele!
Pakkusin kõrvale lihtsat rooma salati-tomati-basiiliku-oliiviõli salatit (eraldi kausis).
tean ja teen sagedasti – siiski enamasti mingi põhilisandiga ning parmesaniga.
Aga ütleme ausalt – kui riisisordi erinevus välja jätta, siis soolast riisiputru teeks ju täpselt samamoodi, vähehaaval vedelikku lisades.
aga kavatsen ära proovida kindlasti selle bianco!
Rukkola sobib risotto juurde väga hästi, aga sinu soovitud salati mõõtu välja ei anna.
valge risotto on siis pmt riisipuder… Või mis seal vahet?
Veganile sobiks nt seenerisotto, lehterkukeseentega imeline.
Riisipuder? Sa vist ei tea päris täpselt, mis on risotto. Üldse mitte paha pärast jagan õpetust https://www.thespruceeats.com/risotto-recipe-for-beginners-996008
Aitäh kõigile vastajatele!
Pakkusin kõrvale lihtsat rooma salati-tomati-basiiliku-oliiviõli salatit (eraldi kausis).
tean ja teen sagedasti – siiski enamasti mingi põhilisandiga ning parmesaniga.
Aga ütleme ausalt – kui riisisordi erinevus välja jätta, siis soolast riisiputru teeks ju täpselt samamoodi, vähehaaval vedelikku lisades.
No siis küll. Mina 1. soolast riisiputru ei tee ja kui teeks, siis ei lisaks sinna ei sibulat ega veini ega juustu.
valge risotto on siis pmt riisipuder… Või mis seal vahet?
Veganile sobiks nt seenerisotto, lehterkukeseentega imeline.
Riisipuder? Sa vist ei tea päris täpselt, mis on risotto. Üldse mitte paha pärast jagan õpetust https://www.thespruceeats.com/risotto-recipe-for-beginners-996008
Aitäh kõigile vastajatele!
Pakkusin kõrvale lihtsat rooma salati-tomati-basiiliku-oliiviõli salatit (eraldi kausis).
tean ja teen sagedasti – siiski enamasti mingi põhilisandiga ning parmesaniga.
Aga ütleme ausalt – kui riisisordi erinevus välja jätta, siis soolast riisiputru teeks ju täpselt samamoodi, vähehaaval vedelikku lisades.
Keegi jälle fb soodsate koduste toitude või nostalgiliste toitude grupist.
Kus nad “pologneset” ja “büreed” teevad. Mis see risotogi muu on kui soolane riisipuder.
Mis see risotogi muu on kui soolane riisipuder.
nii on! ja tiramisu on küpsisetort. meenub legendaarne Vello 42 toiduteemaline postitus 😀 https://www.vello42.com/nouandla/kuidas-restoranid-teid-petavad/
Mina tegin täna mereannirisotot. Panin pool pudelit valget veini sisse, sulajuustu, tšillit, sibulat ja küüslauku. Natuke sidrunimahla pigistasin ka. Šampinjone panin ka, need küll retseptide järgi sinna ei kuulu, aga mul oli just eilsest pasta bolognesest pihutäis seeni üle. Mereannisegu oli külmutatud, aga need on minu kogemusel täitsa hästi kasutatavad. Väga hea toit tuli välja ja soolase riisipudruga ma seda küll ei seostaks 🙂 Riis oli ka risottoriis, aga vahel olen teinud ka tavalise riisiga.
Serveerimisel riputasin peale peterselli, aga see vist salatiks ei liigitu? Mingit salatit sinna küll kõrvale ei oleks tahtnud, maitseid juba küll ja veel. Kui just on hirmus isu millegi värske järele, siis lõikaks ploomtomateid sinna kõrvale. Ma ka natuke mõtlesin, et viskaks sinna risotto sisse veel pool purki purustatud tomatit, aga siis tundus, et vist ei sobiks seal juba sees oleva valge veiniga kokku.
Caprese salat (mozzarella, tomat, basiilik) on omaette toit, mida ei serveerita mingi muu toidu kõrvale.
Nonoh. Serveeritakse täpselt nii, nagu sööja soovib 🙂 Ma olen Caprese suur fänn ja alustan vahemeremaades alati sellest, kui on tomatite hooaeg, aga mulle väga meeldib seda ka pearoa kõrvale süüa. Ja valge risotoga (milles pole erilisi lisandeid ja millest teemaalgataja rääkis) sobib see vägagi hästi. Nagu ka muu kraam, mis aga sööjatele endile maitseb.
Ükski risoto sellest halvemaks ei muutu, kui midagi värsket kõrvale ampsatakse.
Caprese salat (mozzarella, tomat, basiilik) on omaette toit, mida ei serveerita mingi muu toidu kõrvale.
Nonoh. Serveeritakse täpselt nii, nagu sööja soovib ???? Ma olen Caprese suur fänn ja alustan vahemeremaades alati sellest, kui on tomatite hooaeg, aga mulle väga meeldib seda ka pearoa kõrvale süüa. Ja valge risotoga (milles pole erilisi lisandeid ja millest teemaalgataja rääkis) sobib see vägagi hästi. Nagu ka muu kraam, mis aga sööjatele endile maitseb.
Ükski risoto sellest halvemaks ei muutu, kui midagi värsket kõrvale ampsatakse.
No muidugi võid sa ka kartuliputru kartulisalatiga süüa, ega keegi ei keela. Aga toidukultuuris on siiski teatud tavad välja kujunenud. Ja põhjusega.
Ma olen suur risotto sõber, aga biancot ma eraldiseisva roana küll ette ei kujutaks. Et ainult risotto ja siis mingi värske kraam seal juures. Bianco on ikkagi baasretsept, millele siis vastavalt olukorrale lisandeid lisatakse või süüakse seda millegi juurde lisandina. Näiteks praetud koha kõrvale sobib risotto bianco nagu rusikas silmaauku. Ka näiteks pardikoiva kõrvale võiks seda serveerida. Aga lihtsalt bianco, põhitoidukorrana ja ilma lisanditeta jääks minu jaoks ikka mõttetuks toiduks. Kui soov oli valmistada vegan rooga (kuigi, ei kujuta hästi ette risottot ilma või ja parmesanita, seega päris veganit vist välja ei veaks, aga vegetaarroog saaks olla), siis näiteks kõrvits, peet või spargel teeks sellest juba päris asise roa.
Tsipa kurb on, et igasuguseid lisandiga riisiroogasid on rahvasuus (ja ka kaubanduse valmistoidulettides) hakatud risottodeks kutsuma. Ja siis ongi, et kui räägid risottost, siis keegi räägib aiast ja teine aiaaugust.
Ma olen “grillinud” pannil kõrgel kuumusel paprikaviile, nii et lähevad natuke pehmemaks ka. Siis segan need veidikese õli ja soola-pipraga ning tõstan risoto peale. Ausalt üteldes on see nii tummine roog, et sinna rohkem midagi kõrvale ei tahagi.