chilliga
Eesti keeles on see tšilli.
chilliga
Eesti keeles on see tšilli.
Aga see pole ju nii chill, y’know.
Sellest ei saagi kahjuks midagi teha. Äärmisel juhul sulata, patsuta paberiga korralikult kuivaks, maitsesta ja paneeri muna/riivsaia või kamaga ning prae, sidrunit peale. Ise teen valgest värskest kalast doradot ja huntahvenat osaliselt jamie retsepti järgi – tomatid, sibul-küüslauk-porgand praadida, kui on, siis oliive ja kappareid, pepperonit hulka, praen vokipannil mõlemalt poolt läbi, lisan vett ja tekkinud vürtsikasse kalaleeme kastmesse kuskusi. Pannil praen lesta, aga seda võib ka ahju panna fooliumisse sidruni ja võiga. Eriti head on kevadised ohtra marjaga lestad ahjus. Erinevaid valge kala fileesid saab teha fooliumis, kalasuppi kookospiima ja chilliga, põhi võib olla suvaline köögiviljapuljong, kui supikoguga ei viitsi mässata. Tavaliselt ostan koha supikogu, mingi valge kala filee ja teen nendega. Praen ka räimefileed kamaga, sidrunit peale, kartul ja tartar-kaste kõrvale, väga hea lihtne nn talutoit.
Kahju, ei kõlba, kuna Jamie Oliveri järgi.
Praen ka räimefileed kamaga, sidrunit peale, kartul ja tartar-kaste kõrvale, väga hea lihtne nn talutoit.
Jajaa, vanad eestlased olid suured tatra ja tar-tarkastme fännid.
Saim üle pika aja kena rammusa küüliku. Tegime valge veiniga ahjus.
Saim üle pika aja kena rammusa küüliku. Tegime valge veiniga ahjus.
Oh, seda lauseseadmisoskust (või oskamatust)!
Väljas -3°C, sadas lund. Sõime kamina paistel verivorste kõrvitsasalati ja pohlamoosiga. Äge maikuu. Samas ei saa kurta – sibul ja murulauk kasvavad võimsalt, naadi- ja nõgesesupid ka tehtud.
Paljudel juba mõtted kindlasti jaanitoitude lainel. Jagage teistega ka.
Ma ise plaanin minna sea kaelakarbonaadi otsima, et siis klassikalist sašlõkki teha. Minu sašlõki marinaadis on küll ainult küüslauk, sool, suhkur, äädikas, sest sibulat ma ei söö. Võiks midagi veel sinna grillile panna, seega ehk jagate enda plaane.
Võiks midagi veel sinna grillile panna, seega ehk jagate enda plaane.
Meie grillime veel šampinjone (suitsu)juustuga, lõhet ja ostsin ka paar pakki grilljuustu.
Me teeme tavaliselt kõike natuke – toorvorste, vürtsikat kana, siga sinepis või veinis, veisepihve, Lapi juustu, šampinjone. Väga hästi lähevad ka igasugu viljadega vardad.
Eesti keeles on see tšilli.
võta vabalt! Ära nõmetse!
Mhmh. Et nüüd siis eesti keele kõneleja ja keelest lugupidamine on nõmetsemine? Äkki hakkad sinna vatnikute suunda marssima – need ka ei austa kedagi ega midagi, kõige vähem kultuuri.
Eesti keeles on see tšilli.
võta vabalt! Ära nõmetse!
Mhmh. Et nüüd siis eesti keele kõneleja ja keelest lugupidamine on nõmetsemine? Äkki hakkad sinna vatnikute suunda marssima – need ka ei austa kedagi ega midagi, kõige vähem kultuuri.
aga mida siis täna süüa teed
Sibula-pipra kana ja tšillinuudlid täiskasvanutele ning krõbekana meekastmes aedviljanuudlitega lastele.
Riisi teen.
Täna teeme aurutatid turska. Kõrvale värske kartul ja mädarõika kaste.
Ise teen valgest värskest kalast doradot
??? Dorado on kalaliik.
Eks siin on vast mindud taas kord amerikanismi suunas – teevad ju nemadki tšillit või riisi (nagu siin eespoolgi üks kägu). Keegi ju ei arvagi, et õhtusöögiks on keeduriis v keegi nikerdab ise tšillikauna valmis (kuidas see võimalikki oleks?).
Ilmselgelt on mõeldud mingit kindlat toitu kalast v seal eespool mingit riisirooga.
Sellega seoses andsin endale idee ja “teen riisi”.
Minu puhul siid kuival pannil kuumutatud pipraterad, loorberilehed, nelk, kaneel, jeera, koriandriseemned, kurkum, sool. Siis õli v gheed ja õli, ning minuti praen kõik läbi ka.
Seejärel nopin maitseained välja ja uhmerdan vähe jahtunult maha.
Senikaua küpsevad maitsestatud õlis šalottsibul, küüslauk, tšilli. Juurde läheb tükeldatud tomat, norm. kuivainesisaldusega tomatipasta, ja uhmerdatud ürdid.
Kuumutan mõne minuti ja valan juurde puljongi ning leotatud basmati riisi. Leotamine on oluline, et teada vedeliku kogust.
Kõige viimasena leotatud rosinad.
Hautan.
Maitset timmin laimimahla, soola ja pruuni suhkruga. Minule meeldib üsna kreftine.
Ise teen valgest värskest kalast doradot
??? Dorado on kalaliik.
Eks siin on vast mindud taas kord amerikanismi suunas – teevad ju nemadki tšillit või riisi (nagu siin eespoolgi üks kägu).
See kala on dorada ehk kuldmerikoger. Ja Ameerikaga ei ole siin midagi pistmist – see on tema hispaaniakeelne nimi.
Kuumutan mõne minuti ja valan juurde puljongi ning leotatud basmati riisi. Leotamine on oluline, et teada vedeliku kogust.
Riisi ja vedeliku suhte ära õppimiseks ei pea küll riisi leotama. Kuivale läheb lihtsalt vedelikku rohkem.
Kuumutan mõne minuti ja valan juurde puljongi ning leotatud basmati riisi. Leotamine on oluline, et teada vedeliku kogust.
Riisi ja vedeliku suhte ära õppimiseks ei pea küll riisi leotama. Kuivale läheb lihtsalt vedelikku rohkem.
Ahah, aitüma sulle!
Kas tead ka täpselt kui palju?
Kas rasvatu vesi, rasvaga puljong, rasvaga piimatoode või näiteks rasvatu tomatimahl imenduvad kõik samamoodi?
Kuiv riis… Sa isegi ei pese riisi läbi, läheb otse kotist potti?
Kuumutan mõne minuti ja valan juurde puljongi ning leotatud basmati riisi. Leotamine on oluline, et teada vedeliku kogust.
Riisi ja vedeliku suhte ära õppimiseks ei pea küll riisi leotama. Kuivale läheb lihtsalt vedelikku rohkem.
Ahah, aitüma sulle!
Kas tead ka täpselt kui palju?
Kas rasvatu vesi, rasvaga puljong, rasvaga piimatoode või näiteks rasvatu tomatimahl imenduvad kõik samamoodi?
Kuiv riis… Sa isegi ei pese riisi läbi, läheb otse kotist potti?
Kui sa just esimest korda süüa ei tee, siis on ju mingi kogemus tekkinud, mis võimaldab silma järgi koguseid hinnata?
Ma tõesti ei pese basmatiriisi läbi, milleks see veel vajalik on? Aitab ka koguseid arvestada?
Kas tead ka täpselt kui palju? Kas rasvatu vesi, rasvaga puljong, rasvaga piimatoode või näiteks rasvatu tomatimahl imenduvad kõik samamoodi?
No paar korda ikka pilgu potti või pannile heidad, siis ju näed, mis toimub. Ja hiljem tekivad kogemused.
Tangainete ja teravilja pesemisest oli ükskord isegi mingi saatelõik (äkki Maahommikus?). On väga oluline need korramikult läbi pesta, sest põllumajandus-, pakendamis- ja transpordimustus jääb kõik külge ning keeduveega koos imendub toidusse.
Isegi need kotiriisid jm tuleks tegelikult läbi pesta, kuigi reklaamitakse jah, et pista kott potti ja kohe söömiskõlbulik. Ehk olete isegi märganud, et see keeduvesi koti ümber on hall ja kleepuv?
Tangainete ja teravilja pesemisest oli ükskord isegi mingi saatelõik (äkki Maahommikus?). On väga oluline need korramikult läbi pesta, sest põllumajandus-, pakendamis- ja transpordimustus jääb kõik külge ning keeduveega koos imendub toidusse.
Isegi need kotiriisid jm tuleks tegelikult läbi pesta, kuigi reklaamitakse jah, et pista kott potti ja kohe söömiskõlbulik. Ehk olete isegi märganud, et see keeduvesi koti ümber on hall ja kleepuv?
Tola, riisikeeduvesi kleepub riisis oleva tärklise tõttu mitte mingist müstilisest mustusest.
Tee pruuni riisi, saad päris šoki – nii must ja ei kleepu üldse 😀
Nuudlirooga tegin.
Praadisin paprikat, sibulat, kapsast, küüslauku, ingverit ja tšillit. Lisasin tomatipastat, heledat ja tumedat sojakastet, riisiäärikat, seesamiõli, kafirlaimi lehti ja kuumutasin mõne minuti. Siis lisasin kuuma vett ja Thai Choise peenikesed riisinuudlid. Keetsin, kuni maitsed ja vedelik oli nuudlitesse imbunud ja nuudlid pehmed. Peale riputasin valgeid ja musti seesamiseemneid.
Õhtul teen Kung-Pao aedvilju.
Spinatisuppi on plaanis teha. Külmutatud spinatist siis.