Tundub, et päris tihti juhtub, et ühes peres on mitu erivajadustega last – ATH, autism, arenguhäired. Kas keegi sellistest vanemastest on oma genoomi uurida ka lasknud? Et põhjuseid, tagapõhja välja selgitada? Lihtsalt huvi pärast küsin.
Esileht › Erivajadustega laps › mitu erivajadustega last peres
Teema: mitu erivajadustega last peres

RE: mitu erivajadustega last peres
mul 2 last esimesest abielust on autistlike joontega.
noorim on uue abikaasaga ja ongi hoopis teistmoodi.täiesti tavaline laps.mitmekordselt vanimatest erinev.
seega minu järeldus on ilma mingi analüüsita, et minu ja eksi geenid kokku andsid kombinatsiooni mille tõttu on lastel ATH ja autistlikud jooned.

ATH-l, autismil ja arenguhäiretel ei ole minu teada ühte kindlat põhjustavat geenimuutust. Selliste uuringutega tavameditsiinis küll ei tegelda. Teadusuuringud on iseasi. Aga algatus tuleb siis teadlastelt, mitte tavakodanikult. Ainuüksi anamneesi/vaatlusega on näha mõnikord korduvaid sarnaseid viiteid häiretele või käitumismustreid lapse sugulaste hulgas. No ja muidugi kõiksuguseid lootekahjustust põhjustavaid mürke on võimalik tagantjärele süüdistada: keskkonnast tulenevaid, vanemate eluviisist lähtuvaid, raseduse ajal kasutatud ravimeid jms.

ATH ja autism esinevad sageli koos, ühel lapsel Lisaks seltsib autismi ja ATH-ga sageli ka epilepsia. Samuti võib olla, et ühes peres on mitmel lapsel need haigused, aga erinevas raskusatmes.
Mingit geenimuutust, mis neid häireid põhjustab, leitud ei ole. Minu teada võimaldatakse kõigile sellistele peredele geeniuuringuid.

Mina mõtleks,et kuidas nii julgelt saadakse uusi lapsi ja need ka vigased?Milleks?Koormaks nii perele kui ka riigile!Endal ka puudega laps ja täiesti välistatud veel lapsi saada.

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Mina mõtleks,et kuidas nii julgelt saadakse uusi lapsi ja need ka vigased?Milleks?Koormaks nii perele kui ka riigile!Endal ka puudega laps ja täiesti välistatud veel lapsi saada.[/tsitaat]
vaata, nii mõndagi erilisust lihtsalt ei diagnoosita väikelapseeas.
mida siis teha? lased igal lapsel vähemalt algklassidesse jõuda, enne kui järgmise sünnitad? mõni tahab soovitud laste arvu väikeste vahedega sünnitada, et kogu titendus ühe hooga läbi teha.
ps. palun pane peale kirjavahemärki tühik, arvutid on liiga lollid, et teada, kus sõna või lause lõppeb.
inimesel ka raske lugeda, \”vigased?Milleks?Koormaks\” näib nagu üks sõna.

[tsitaat]Mina mõtleks,et kuidas nii julgelt saadakse uusi lapsi ja need ka vigased?Milleks?Koormaks nii perele kui ka riigile!Endal ka puudega laps ja täiesti välistatud veel lapsi saada.[/tsitaat]
Mina küll end väga \”julgelt\” ei tundnud, kui otsustasin teise lapse saada. Vastupidi – hirm oli. Kuigi esimese lapse autsimispektrihäirete avaldumise põhjused on teadmata päritoluga, otsustasin riskida. Teine laps on terve ja tubli. Äkki on tema hoopis meie koormaks olemise vähendaja riigi eest, kui sa juba sellise etteheitega esinesid?

Meil on esimene laps autist. Kõik järgmised aga terved ja tublid. Ma arvan, et oli õige otsus julgelt lapsi juurde teha.
Laste saamine on alati seotud riskiga. Ka siis, kui lapsed sünnivad tervetena, ei ole ühtegi garantiid, et nad elu jooksul ei invaliidistu või muidu hukka ei lähe. On ju küllalt ka terveid inimesi, kes on oma perele ja riigile koormaks.
Samas võib mõnest erivajadusega lapsest väga tubli inimene saada. Oleneb, kuidas vanemad oskavad oma puudega last kasvatada.

Tuttaval on vanem laps arengust väga maha jäänud. Ei räägi eriti, hüperaktiivne ja püsimatu, ei suuda keskenduda mitte millelegi, lisaks veel rida imelikke tunnusjooni. Kui ei teaks lapse tegelikku vanust, võiks julgelt pakkuda, et ta on oma east kohe poole noorem. Ema aga ei näe või ei taha näha, et lapse areng pole juba ammu eakohane ja kasvatajate, logopeedide soovitustele psühholoogi külastada, pole reageerinud. Nüüd hakkab ka teine laps arengust maha jääma ja seda motoorse arengu poolest. Mõtlesingi, millest see tuleb, et ühes peres on mõlemad lapsed arenguhäiretega. Ja kui peaks juhtuma, et lastele pannakse ka mõni diagnoos, või aastatega probleemid süvenevad, läheb vanematel väga raskeks.

[tsitaat]Tuttaval on vanem laps arengust väga maha jäänud. Ei räägi eriti, hüperaktiivne ja püsimatu, ei suuda keskenduda mitte millelegi, lisaks veel rida imelikke tunnusjooni. Kui ei teaks lapse tegelikku vanust, võiks julgelt pakkuda, et ta on oma east kohe poole noorem. Ema aga ei näe või ei taha näha, et lapse areng pole juba ammu eakohane ja kasvatajate, logopeedide soovitustele psühholoogi külastada, pole reageerinud. Nüüd hakkab ka teine laps arengust maha jääma ja seda motoorse arengu poolest. Mõtlesingi, millest see tuleb, et ühes peres on mõlemad lapsed arenguhäiretega. Ja kui peaks juhtuma, et lastele pannakse ka mõni diagnoos, või aastatega probleemid süvenevad, läheb vanematel väga raskeks.[/tsitaat]
Võibolla on ema ikkagi psühholoogide jt. spetsialistide juures käinud ja lapsel on diagnoos tegelikult olemas. Aga ema ei taha sellest tervele ilmale (sh sulle) ladrata. Vaata, diagnoosiga lastesse ja nende vanematesse suhtutakse meie ühiskonnas väga halvasti. Vanematel on niigi raske ja nad ei taha lisaks seda viltuvaatamist, tagarääkimist ja totraid kommentaare kannatada. Miks nad peaksid oma lapse terviseinfot jagama sinuga, kes sa oled kõigest tuttav?

[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
Võibolla on ema ikkagi psühholoogide jt. spetsialistide juures käinud ja lapsel on diagnoos tegelikult olemas. Aga ema ei taha sellest tervele ilmale (sh sulle) ladrata. Vaata, diagnoosiga lastesse ja nende vanematesse suhtutakse meie ühiskonnas väga halvasti. Vanematel on niigi raske ja nad ei taha lisaks seda viltuvaatamist, tagarääkimist ja totraid kommentaare kannatada. Miks nad peaksid oma lapse terviseinfot jagama sinuga, kes sa oled kõigest tuttav?[/tsitaat]
Ma ei tea ka ühtegi terve mõistusega ema kes tuleks vabatahtlikult latertama,et ta laps on haige….

Sündis terve laps hakkasid 1a \”vead\” ilmnema ja uurisime kuid tunnistati mitmete psühholoogide poolt normaalseks. 3,5a oli juba mõistlikum ja pikalt kaalutsetult saime ka teise lapse. Kuna paar rasedust katkes siis tehti geeniuuring meile mehega ja kõik korras mõlemal. Teine laps ka tundub hetkel terve eks näis mis elu toob. Suuremal läks aga asi otsejoones allamäge peale pisikese sündi ja diagnoositi kohe ath edasi uuritakse kas ka muud.
Oleks enne avastatud poleks teist saanud!

Vanim laps ath/asperger, keskmine laps arengu mahajäämine, autislikud jooned, tasakaaluhäired, pesamuna hetkel norm. Keskmine ja pesamuna on praeguse elukaaslasega, vanim mitte.
Geene pole uurinud kahjuks, ei tulnud selle peale kui keskmist plaanisime.

Vaata, sellega on nii, et kui sul on üks laps ja see on puudega, siis on kõik su lapsed puudega, st tervet last sul polegi. Kui sul aga on mitu last, kellest üks on puudega, siis on vaid üks su lastest puudega. Seal on muideks suur vahe. Mul on kaks last, kellest vanem on erivajadusega. Kui ta mul ainuke oli, mõtlesin tihti mõtteid stiilis \”miks just minu laps\”, \”kuidas minu oma ei saa\”, \”miks ta veel ei oska\” jne. Kui sündis teine, nn normaalne laps, oli vanema lapse eripärasid järsku oluliselt kergem taluda.
Teine point on ka muidugi see, mille keegi juba välja tõi – kahtlused, et lapsel on midagi viga, ei pruugi ju tekkida enne, kui uus laps juba sündinud. Murelaste foorumis on üks ema (vabandan selle inimese ees, et temast siia kirjutan!), kelle kõik neli last on ühe ja sama haigusega, mis avaldub kõigepealt taandarenguna, kulgeb päris kiiresti ja lõpeb varases täiskasvanueas surmaga. Tunnused tekivad aga teismeeas, mis tähendab, et selle pere neljas laps oli ammu enne sündinud, kui esimene haigestus. Mida siis teha oleks olnud?

Esileht › Erivajadustega laps › mitu erivajadustega last peres
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.