Esileht Ajaviite- ja muud jutud MKR – mis oleksid sinu kodurestorani kolm rooga, mis tutvustaksid sinu maad …

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 75 )

Teema: MKR – mis oleksid sinu kodurestorani kolm rooga, mis tutvustaksid sinu maad …

Postitas:
Kägu

… ja kultuuri?
Just niisugused toidud, mille järgi võiks Eestimaad ära tunda.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Keedukartul heeringa, hapukoore ja rohelise sibulaga.
Kiluvõileviad.
Kamavaht.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Keedukartul heeringa, hapukoore ja rohelise sibulaga.
Kiluvõileviad.
Kamavaht

Kiluvõileivad pearoaks?
Ma pakuks pearoaks mulgi putru krõbeda peekoni ja praesibulaga ning salatiks värskelt marineeritud kurki.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Teemaalgataja olen. Jäi märkimata, et toidud peaksid ikka nö. võistlusroad olema. Kardan, et keedukartuli ja pakihapukoorega ei vea välja, kuigi koduses miljöös on see ju superlux toit 🙂

Ma ise ilmselt teeksin midagi räimedest, sõirast, meie suurepärastest Kuldrenettidest (hapust Antonovkast) ja midagi naerist-kaalikast, aga mida, ei oska hetkel pakkuda.
Magusaga on raskem, kuna vanast ajast peale pole eestlane eriline magusasööja olnud. Siiski tulles tänapäeva, siis kasutaksin ehk kohupiima (meie kohupiim on väga hea!) ja meie imelisi metsmaasikaid.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Eelroaks heeringa-punapeedi tarretatud võileivatort
Pearoaks kuum suitsulatikas tuhas küpsetatud kartuliga (sisse toorjuustumääre vms)
Magustoiduks küpsetatud/grillitud kitsejuust murakamoosiga

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Olen isegi selle peale mõelnud, mis meie rahvusköögist kohtunikele passiks.

Eelroaks teeks vürtsikiluga midagi
Pearoaks ei teagi.
Magustoiduks kamavaht või kamarullbiskviit.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ma teeksin eelroaks räimevahu, pearoaks kas kohaliku kala või sealiha siin kasvatatud lisanditega, magustoiduks kohupiimakoogi põldmarjakastmega.
Veel võiks eelroaks teha hernesuppi, aga ilusat erkrohelist, metsaseenesuppi, angerjast midagi põnevat, kergelt röstitud tumedal leival kvaliteetset kala, toorainena kasutaks veidi kalamarja, hapukoort, mädarõigast, rohelise sibulaga. Tegelikult on küsimus maitsestamises ja tehnikas, toorainet on Eestis piisavalt. Pigem küsiks, millega saaks hakkama:)

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kindlasti teeks pearoa ulukilihast ja kasutaks juures kas seeni või kadakamarju. Magusaks oleks ikka palju valida.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mitte midagi poleks valmistada, sest Eestil ei olegi rahvustoitu. Kõik on Venemaalt või mujalt võetud. Nagu ausalt omal pead polekski otsas, häbilugu. Mingit kilu ega räime ei teeks, sest ma ei söö sellist solki ise ja pole nõus ka valmistama neid haisvaid asju. Kama peale saaks vist naerukrampid. Poleks ilmselt ühtki head tagasisidet. Tükid sees, mis ajavad köhima jne sula.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mitte midagi poleks valmistada, sest Eestil ei olegi rahvustoitu. Kõik on Venemaalt või mujalt võetud. Nagu ausalt omal pead polekski otsas, häbilugu. Mingit kilu ega räime ei teeks, sest ma ei söö sellist solki ise ja pole nõus ka valmistama neid haisvaid asju. Kama peale saaks vist naerukrampid. Poleks ilmselt ühtki head tagasisidet. Tükid sees, mis ajavad köhima jne sula.

Toit ei ole solk. Kui sulle midagi ei meeldi, siis ei pea ka labatsema.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kindlasti teeks pearoa ulukilihast ja kasutaks juures kas seeni või kadakamarju. Magusaks oleks ikka palju valida.

Jaa, tuli veel üks mõte. Kadakamarjadega maitsestatud vasika carpaccio ja kõrvale röstitud must leib. Nimi võõras, aga maitse on hea, kunagi Saaremaal ühes restos pakuti.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Pearoaks

sapine mooritud eestlane kadakamarjavahuga

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mitte midagi poleks valmistada, sest Eestil ei olegi rahvustoitu.

Toitu saab valmistada kõigest, mis meil looduses kasvab, ringi jookseb või ujub. Ei pea seda rahvustoiduks nimetama.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kindlasti teeks pearoa ulukilihast ja kasutaks juures kas seeni või kadakamarju. Magusaks oleks ikka palju valida.

Kukeseened!

Ja veel tuli mõte, et pearoa lihale(näiteks sealiha rukkileiva kattega) kasutaks lisandina tatart, kuna läbi hooaegade ei meenuks küll, et keegi seda pakkunud oleks.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Vaata restorani Mekk menüüd, nemad väidavad, et pakuvad moodsat Eesti kööki.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Nt üks eesti moodsat kööki esindava restorani menüü: https://www.kaerajaan.ee/et/restorani-menuu
tatart on olnud küll, Manu kiitis (eelmises hooajas tegid vist Olga ja Svetlana üsna finaali eel). On seal olnud nii poolakad kui venelased, kes pakkusid meile vägagi tuttavaid roogi. On tehtud verivorsti (kammkarpidega…), täitsa õiget, kruupidega jms. Ei kirtsutanud kohtunikud nina ei süldi ega veisekeele peale jms.
Kama kui selline on pakututest kõige eestipärasem ja seda pakuks magustoidus, muust ei teagi.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 8 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kas neist roogadest just eksimatult Eesti ära tunneks, selles kahtlen. Kala on väga omane igale põhjamaa riigile, ehk vürtsikilud on kõige eestipärasemad. Keegi siin pakkus carpacciot – see ei lähe Eestiga küll kokku, kui kaasasolev rukkileib välja arvata.

Eelroa saaks siiski kala ja rukkileiba kombineerides.
Pearoaks võib ka olla mõne uluki liha – karu, metskits, metssiga. Lisandiks kohalikest seentest (ei pea olema kukekad – pigem midagi võõrastele “eksootilisemat”) kaste ja kartulisd mingis huvitavas võtmes.
Desserdiks rabarbri- või õunakook. Või kamavaht+metsamarjad (maasikad, mustikad, murakad)

Please wait...
Postitas:
Kägu

Lihtsaid toite oleks rohkem.
Heeringapasteet oli kunagi olemas, nüüd seda ei tehta ja retsepti ka ei tea, aga oli maitsev määre, mis võiks eelroa alla kuuluda mingi lisandiga, näiteks karask.
Suurem roog võiks olla kaalika tangupuder kukeseene ja puraviku lisandiga, kui liha veel juurde, siis searibi ahjus tehtud.
Magusaks midagi tikritest või sõsrardest, need on nagu vähe pakutute nimekirjas.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mismoodi metsmarjad Eestiga seotud on ja ulukiliha? Keedukartulit ja jahukastet peaks ilmselt tegema 🙂 Kas seegi Eesti toit on.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Väikeseid värskeid koorega keedetud kartuleid maitsevõi, tilliga pakuks igatahes pearoas metsaseente ja/või liha kõrvale.

Eelroaks sobiks mu meelest küll midagi värske rukkise leivaga, aga ma vist midagi nii keerulist teha ei oskaks, et see võistlusroa tasemeni ulatuks. Tegelikult riivitud röstitud musta leiva puruga saaks ka eestipärase magustoidu teha.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mismoodi metsmarjad Eestiga seotud on ja ulukiliha? Keedukartulit ja jahukastet peaks ilmselt tegema 🙂 Kas seegi Eesti toit on.

Tõesti küsid seda?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Metsamarjad ei ole Eestile omased, aga kartul on? Anna kannatust… või haridust!

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 8 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

… ja kultuuri?

Just niisugused toidud, mille järgi võiks Eestimaad ära tunda.

Armeenia šašlõkk ketshupiga ja kõrvale keefir kahe tüki leivaga

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mismoodi metsmarjad Eestiga seotud on ja ulukiliha? Keedukartulit ja jahukastet peaks ilmselt tegema 🙂 Kas seegi Eesti toit on.

No kui need Eesti pinnal kasvavad, siis on ju kohalik tooraine. Ja seda kasutades saabki näidata, mida meil kõike on võimalik teha. Teha on võimalik palju ja uhkelt!
Ei pea olema nii haruldane ja omapärane, mida ainult ja ainult siin maanurgas tehakse, aga igale toidule saab anda ju omapärase nüansi.
Nt Tareq Taylor käis rabas jõhvikaid korjamas ja tegi magustoidu vahukoorest, kamast, jõhvikamoosist ja värsketest marjadest.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Metsamarjad ei ole Eestile omased, aga kartul on? Anna kannatust… või haridust!

Seda mõtlengi, et Eestil ei ole oma rahvustoitu ja kõiki neid toiduaineid saab ka mujalt maailmast, mitte vaid Eestist. Sama hästi võib see ka Soome toit olla.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minu arust kama ei sobi mujale, kui niimoodi söömiseks nagu seda on algusest alates söödud. Kuskile vahukoore sisse jne minu meelest ei sobi. Olen taoilisi magussööke söönud ja mingit maitsest see natuke kamajahu kuskil pokaalis sisse raputatult ei anna. Nagu mingit puru oleks lisatud, mis karedavõitu, aga maitest esile see ei too. Ehk olen harjunud tavaliselt seda kama sööma, aga rahvusliku aimduse annabki kama vaid nii.
Viimati sõin ühes söögikohas kamavahtu, selline nimi oli ja ilmselt lootsin maiteelamust, aga see oli vaid magus vahukoor natukese kamajahuga, lääge ja maitsetu, nagu sööks saepuruga vahukoort.
Kui sellistel asjadel maitse on, siis see on rukkijahuvaht. Kuid olen ka sellega saanud samasuguse kogemuse nagu kamavaguga. Lihtsalt vahukoore sisse segatud midagi ja söö seda l´imalat asja, millele tõeline rukkijahu maitse puudub.
Rukkijahuvaht ei ole vahukooreline vaht, kus riivleib või rukkijahu sees. See on keedetud ja vahustatud ja jahutatud toit.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minu arust kama ei sobi mujale, kui niimoodi söömiseks nagu seda on algusest alates söödud. Kuskile vahukoore sisse jne minu meelest ei sobi. Olen taoilisi magussööke söönud ja mingit maitsest see natuke kamajahu kuskil pokaalis sisse raputatult ei anna. Nagu mingit puru oleks lisatud, mis karedavõitu, aga maitest esile see ei too. Ehk olen harjunud tavaliselt seda kama sööma, aga rahvusliku aimduse annabki kama vaid nii.

Viimati sõin ühes söögikohas kamavahtu, selline nimi oli ja ilmselt lootsin maiteelamust, aga see oli vaid magus vahukoor natukese kamajahuga, lääge ja maitsetu, nagu sööks saepuruga vahukoort.

Kui sellistel asjadel maitse on, siis see on rukkijahuvaht. Kuid olen ka sellega saanud samasuguse kogemuse nagu kamavaguga. Lihtsalt vahukoore sisse segatud midagi ja söö seda l´imalat asja, millele tõeline rukkijahu maitse puudub.

Rukkijahuvaht ei ole vahukooreline vaht, kus riivleib või rukkijahu sees. See on keedetud ja vahustatud ja jahutatud toit.

Kamavahtu saab teha mitut moodi.
Väga palju maitsele annab juurde, kui panna vahukoorega pooleks näiteks kohupiima, maitsestamata jogurtit või toorjuustu.

Puhas vahukoor kamajahuga on jah üsna lääge ja vastik.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kamavahtu saab teha mitut moodi.
Väga palju maitsele annab juurde, kui panna vahukoorega pooleks näiteks kohupiima, maitsestamata jogurtit või toorjuustu.

Puhas vahukoor kamajahuga on jah üsna lääge ja vastik.

Jah, tehakse nii ka, aga seda kama maitset siiski seal eriti ei ole. Seda ei saa ju nii palju sellisesse magustoitu lisada lihtsalt, siis see muutub imelikuks. Ega seegi, mida viimati sõin, ei pruukinud olla paljas vahukoor, ikka midagi oli muud ka, aga see ei päästnud. Mulle on jäänud mulje, et taolistes magustoitudes on kama vaid rahvusliku nime pärast sisse pandud. Pigem siis juba rabarberist midagi, tarretist või ka vahtu mingil moel. Rabarber on ka natuke unustatud.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kamavahtu saab teha mitut moodi.

Väga palju maitsele annab juurde, kui panna vahukoorega pooleks näiteks kohupiima, maitsestamata jogurtit või toorjuustu.

Puhas vahukoor kamajahuga on jah üsna lääge ja vastik.

Jah, tehakse nii ka, aga seda kama maitset siiski seal eriti ei ole. Seda ei saa ju nii palju sellisesse magustoitu lisada lihtsalt, siis see muutub imelikuks. Ega seegi, mida viimati sõin, ei pruukinud olla paljas vahukoor, ikka midagi oli muud ka, aga see ei päästnud. Mulle on jäänud mulje, et taolistes magustoitudes on kama vaid rahvusliku nime pärast sisse pandud. Pigem siis juba rabarberist midagi, tarretist või ka vahtu mingil moel. Rabarber on ka natuke unustatud.

Mis siin ikka vaielda. Maitse asi.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tõeline eesti eri on ikkagi kama, mida mujal pole, ja kohuke – mida ka mujal pole. Ja võib-olla Tallinna kilud ka.
Aga muidugi ikka sularasva ja kärjemett.

Please wait...
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 75 )


Esileht Ajaviite- ja muud jutud MKR – mis oleksid sinu kodurestorani kolm rooga, mis tutvustaksid sinu maad …