Meil pole kedagi peres, kes suitsetaks. Lapsega – nüüdseks teismeline noormees 16 a. – oleme alati rääkinud, kui kahjulik on suitsetamine ja et tervis on kingitus.
Nüüd aga poole aastaga vahele jäänud nii suitsu, e-sigareti kui põsetubakaga. Räägime ja palume tal lõpetada – lubame talle paljut, kuid need tegevused palume ära jätta.
Tulemust pole. Rahaga ka ei aita – kui ikka tahab, küll saab.
Ütleb, et talle meeldib ja me aktseteerigu teda nagu ta on.
Mis mul on jäänud märkamata või mida võiks teha?
Muidu kõik kenasti olnud, käib trennis jne, aga nüüd siis meil sellised mured..
Teema: Mõtted otsas – teismeline suitsetab

Ilmselt on olemas mingid geeni ja keha keemia kombinatsioonid mis teevad inimesest suitsetaja, alkohooliku või narkari.Tuleb leppida nagu tuleb leppida muu sünni traumaga.

Ei aitagi miski, tean oma teismelise east. No okei, ainus asi, mis natuke aitaks oleks rahade viimine nulli – kui pole millegi eest osta siis ei saa ka tarbida. Suits on noore jaoks siiski piisavalt kallis, et kogu aeg kelleletki küsimine muutub piinlikuks ja ei taha ka teised peale maksta.
Kas just aksepteerida tuleb, et noor suitsetab seda mitte. Aga keelatud asjad on magusamad. Ega väga variante polegi kui on lootust, et üks hetk kui mõistus pähe tuleb jätab järgi. Samas 18 saab on nagunii tal õigus suitsetama hakata ja kui valib siis selle terviskahjustava tee ei olegi väga miskit rohkem teha.
Räägin enda kogemustest, alustasin ka kui olin ehk 14? Ei teinud pidevalt, mingites seltskondades. Uude kooli minnes (kuna suitsunurgas sai paremini jutule) kui ka uude töökohta minnes (kõik suitsetasid ja käisid õues tegemas). Seega on olnud väga palju perioode elus, kus olen teinud, aga rohkem neid, kus ei teinud. Praeguseks võib öelda, et ei tee, kuna kaaslane ka ei suitseta ja ei taha ka ise tuhatoosi järgi lõhnata (samas saan aru ka, et terviskahjustav), samas mingid seltskonnas ehk kord paari kuu jooksul siis ühel õhtul 1-3 suitsu siiski teen.
Pole ka peres suitsetajaid olnud, aga eks natuke lamba tunne on olnud ka, samas ei ole päris nii olnud, et teen vaid sp, et teised teinud. Aga pubekana oli küll kohati see seltskonnasurve, et kõik teevad, äge ja keelatud.

Meil oli sama lugu – hakkas suitsetama. Muidugi peres on nn ‘eeskuju’ täitsa olemas – mees suitsetab ka.
Aga arvutasime kokku, kui palju raha kulub sigarettidele jt tarvetele (mees enda omasid ei anna, ei laena ka, teismeline ostis ise oma taskuraha eest) kuu lõikes ja terve aasta lõikes ning mida kõike saaks selle rahaga osta/teha. Vähemalt minu teismelisele mõikas – jättis maha ja seadis endale teised eesmärgid (kogub raha ja ostab endale pigem tehnikat ja riideid/jalatseid).

Teha pole midagi, loengut ära pea, noored teavad nyydsel ajal palju paremini millised negatiivsed nähtused suitsetamisega kaasnevad. Kui tömbab, siis tömbab. Mingi hetk ilmselt saab ise ka aru, et asi ei kannata, nagu aru olen saanud suitsetamine ei ole noorte keskel enam “populaarne”. Enamus panustavad rohelisele ja tervislikule eluviisile. Söbrad panevad aru pähe. Ja kui ei pane, siis kellegi teise loengud talle ka ei möju.

Mis põed. Suitsetab natuke ja kui sa ei muuda seda põnevaks trotsimänguks, siis jätab järele. Või siis ei jäta – aga igal juhul pole see midagi nii hullu, et selle pärast lapsega suhteid rikkuma peaks. Mina suitsetasin 15 aastat, siis jätsin järele. Kõik oleneb seltskonnast, kuhu laps satub. Tänapäeval haritum rahvas enam eriti ei suitseta, kui nende hulka juhtub, siis jätab ka järele.

Mina tõmbals taskurahad nulli ja ütleks, et mina seda hobi ei rahasta. Kui mingil põhjusel raha vaja, siis toob pärast tsekid ja näitab kuhu raha läks. Pole tsekke, edaspidi raha ei saa või maksab raha tagasi nt. Kui suitsetamisega vahele jääb ja trahvi saab, siis otsib ise võimaluse trahvi maksmiseks. Ütlekskii, et mulle ei meeldi ja ei sobi. Ma ei näägutaks ega tänitaks aga annakskonkreetselt teada oma seisukoha. Mis laps sellega teeb on tema otsustada.

Mina tõmbals taskurahad nulli ja ütleks, et mina seda hobi ei rahasta. Kui mingil põhjusel raha vaja, siis toob pärast tsekid ja näitab kuhu raha läks.
Jah, seda ka, et rahadele paneks piiri peale – lisaraha saab ainult siis, kui suitsu pole ostnud.

Käisin paar kuud tagasi väga heas loengus-kuidas mõista tänapäeva teismelist. Soovitan, kordusloengud ka toimuvad. Seal rõhutati, et igasugune nn moraali lugemine ainult eemaldab last. Parim, mis nüüd teha saad, on väljendada enda mõtet ja tunnet- mul on kahju ja olen kurb, et sa oled otsustanud enda tervist rikkuda. Ilma loenguta, käskimiseta. Vaid ütled enda tunde ja mõtte.
Veel jäi kõlama lause- nad teevad niikuinii igasugu asju, paljut me ei teagi ja see on hea, et ei tea kõike. Tuleb usaldada elu suuremalt- kõik on olnud teismelised ja see etapp tuleb lihtsalt läbi teha.

Parim, mis nüüd teha saad, on väljendada enda mõtet ja tunnet- mul on kahju ja olen kurb, et sa oled otsustanud enda tervist rikkuda. Ilma loenguta, käskimiseta. Vaid ütled enda tunde ja mõtte.
pubekale see mina-sõnum ei mõju või kui mõjub, siis pigem ärritavalt

Ei usu, et ühele trotsi täis pubekale ema hala, et ma olen nii kurb, eriti mõikaks. Igal lapsel on oma nupp, mida peaks ema teadma. Minul on 3 täiesti erinevat last, mis ühe puhul töötab, siis teise puhul mitte. Puhta rumalus on jutt, et olen kõiki lapsi ühtemoodi kasvatanud, aga näe ühest tuli pätt.
Ühele lapsele tuli asju väga paindlikult rääkida, teisele sobis kontreetne jutt, kolmas sai hoobilt kõigest aru.

Parim, mis nüüd teha saad, on väljendada enda mõtet ja tunnet- mul on kahju ja olen kurb, et sa oled otsustanud enda tervist rikkuda. Ilma loenguta, käskimiseta. Vaid ütled enda tunde ja mõtte.
pubekale see mina-sõnum ei mõju või kui mõjub, siis pigem ärritavalt
Loomulikult ei mõju mina-sõnum selliselt, et ta tegevuse lõpetaks. Sa ei saagi teda käskida ja ähvardada suitsetamist lõpetama, see otsus peab olema ta enda tehtud. Ja mida enam ta vanema vastuseisu näeb, seda suurema tõenäosusega ta seda jätkab ja varjab.
Sina saadki öelda vaid oma mõtte ja tunde. Mida rutem aru saad, et sul ei ole lapse üle võimu, seda lihtsamaks läheb. Teismelisega ei tööta süsteem- mina olen ema ja ütlen, et nüüd peab niimoodi tegema.

Miski ei mõju, alustasin ise teismelisena ja suitsetan siiani. Ei aita ka taskuraha nulli viimine, sõbrad on ju ka olemas. Ehk aitab, kui pakud plaastreid vms, sest sellist sõltuvust päeva pealt lõpetada on võimatu.

Mina taskuraha kallale ei läinud, pole vaja, et laps võlgu võtaks ja pärast vargile või diileriks läheks. Kõik suitsetamisega seotud esemed võtsin skandaalita hoiule. Sõjaväes jättis maha.

Ise ei ole kunagi suitsetaja olnud, aga teismelisena ikka kuulsin, kuidas mu sõpru karistati selle eest.
Üsna levinud oli millegipärast meetod, kui vanem ostsis siis paar pakki suitsu, ikka kõige kangemat ja rõvedamat, andis lapsele kätte ja käskis enda ees korraga kõik ära suitsetada.
Selline kogus kanget suitsu teismelisele ei mõju hästi ja ajab oksendama.
Peale seda enam ei suitsetatud. 🙂

Suitsetav 16-aastane on seaduserikkuja, kurjategija! Soovitan politseisse pöörduda. Kui nüüd pääseb korduvast seaduse rikkumisest tagajärgedeta, siis mis on edasine käekäik? Varsti pruugib alkoholi, siis läheb lubadeta sõitma, sest seadused ju ei kehti!

Ise ei ole kunagi suitsetaja olnud, aga teismelisena ikka kuulsin, kuidas mu sõpru karistati selle eest.
Üsna levinud oli millegipärast meetod, kui vanem ostsis siis paar pakki suitsu, ikka kõige kangemat ja rõvedamat, andis lapsele kätte ja käskis enda ees korraga kõik ära suitsetada.
Selline kogus kanget suitsu teismelisele ei mõju hästi ja ajab oksendama.
Peale seda enam ei suitsetatud. 🙂
see on jutuks hea küll, reaalsuses pole võimalik. Nii teha ei tohi, võib inimese ära tappa ja see nüüd vaevalt eesmärk on. Suitsetajana kinnitan, et juba rohkem kui 3 suitsu järjest pole reaalsuses võimalik.

Meil ka 17 a hakkas suvisel töökohal suitsetama. Astmaatik ka veel tagatipuks. Tegin ikka suure skandaali ja rääkisin, kuidas kogu astma ravi on sel juhul täiesti mõttetu. Jättis maha kusjuures (aasta juba sellest).

Konkreetselt soovitada ei oska, aga no 16-aastast taskurahast ilma jätta igastahes kindlasti ei soovita. Leiab selle raha hankimiseks alternatiive ja need ei pruugi kaugeltki nii süütud olla kui suitsetamine.

Loota saab vaid, et mõistus tuleb kord koju.