Kas kõlbab veel või ära visata?
Teema: Munakarbil kuupäev 22.06
Löö katki ja nuusuta.
Viska naabrile vastu pead ja vaata kas linnud nokkima lähevad.
Omleti vms jaoks löö nad ükshaaval klaasi-kaussi lahti, kui on ok, kallad taignasse, siis ei riku üks sisselöödud halb muna tervet sööki.
Aga üldiselt pole ma kunagi kohanud poemuna, mis ainult nädal üle aja karbis pahaks oleks läinud, eriti külmkapis (tegeölikult ei pea mune just külmkapis hoidma, pigem on tähtis ühtlane temperatuur).
Munadel on minuteada parim enne, mitte kõlblik kuni.
Pane anumasse kuskil kolme muna kõrguselt vett (jäta ruumi munade endi jaoks ka) ja kui muna jääb põhja, siis kõlbab, kui ei jää, siis ei kõlba.
Ma teen ka alati seda klassikalist katset- klaas vett ja muna sisse, kui vajub põhja, siis kõlbab, jääb veepinnale hulpima – ei kõlba.
Mina sõin täna mune, mille karbil kuupäev 17.06. Polnud neil häda midagi. Aga otse pannile või taignasse neid ei muidugi lööks, ikka eraldi lahti.
Ikka väga halvasti lähevad halvaks need meie tänapäeva poemunad. Ringvaates oli mingi katse, kus hoiti mune kuid üle aja, halvaks ei läinud ükski.
Munadel on küll “parim enne”, aga toiduhügieenikoolitusel just räägiti, et need on ainus toiduaine, mida peale seda kuupäeva tarbida ei tohiks. Ehk siis kohelda nagu piima-ja lihatooteid. Kes julgeb riskida, siis vaadaku, et muna lahti lüües laiali ei valguks. Ja 12 kraadi pidi olema kõige parem säilitustemperatuur. Mina olen näinud, kuidas inimene peale aegunud piima (kinnine, külmkapis seisnud, maitse ja lõhn ok) joomist oma sisikonda välja oksendas ja mina loobuksin.
Mina olen näinud, kuidas inimene peale aegunud piima (kinnine, külmkapis seisnud, maitse ja lõhn ok) joomist oma sisikonda välja oksendas ja mina loobuksin.
Piim ja munad on ikka erinevad asjad. Piim läheb küll halvaks, munad eriti mitte (kui pole lõhnast, maitest jne midagi tunda). Piim on siiski palju kiiremini riknev toiduaine, samuti ka värske liha.
https://menu.err.ee/691201/ringvaate-eksperiment-mis-juhtub-kanamunadega-nelja-kuuga
Söö julgelt 😀
Mina olen näinud, kuidas inimene peale aegunud piima (kinnine, külmkapis seisnud, maitse ja lõhn ok) joomist oma sisikonda välja oksendas ja mina loobuksin.
Sel pidi küll mingi muu häda olema.
Munadel on küll “parim enne”, aga toiduhügieenikoolitusel just räägiti, et need on ainus toiduaine, mida peale seda kuupäeva tarbida ei tohiks. Ehk siis kohelda nagu piima-ja lihatooteid. Kes julgeb riskida, siis vaadaku, et muna lahti lüües laiali ei valguks. Ja 12 kraadi pidi olema kõige parem säilitustemperatuur. Mina olen näinud, kuidas inimene peale aegunud piima (kinnine, külmkapis seisnud, maitse ja lõhn ok) joomist oma sisikonda välja oksendas ja mina loobuksin.
Mina jällegi olen eluaeg söönud/joonud toiduaineid sõltumata kuupäevast ja vaadanud ainult toiduaine enda pealt, kas kõlbab ja ei ole mingit probleemi olnud. Mul üks suvi olid veel pika säilivusajaga poest toodud koored/piimad mitu korda täiesti tükkis, seega need kuupäevad üksi ei ütle mitte midagi. Sõltub ka, kuidas neid asju hoiustatud on.
Munade koha pealt, siis mul ei ole mitte kunagi toored munad külmkapis halvaks läinud. Ma kujutan ette, et selleks peaks see muna seal kapis ikka kuid seisma. Enamasti ma ei osta poemune, seega ma isegi ei tea, kui pikalt need umbes kirjade järgi peaks säilima. Üks tuttav, kes ise kanu ja parte kasvatab, ütles, et munad tegelikult säilivad mitu kuud täiesti söömiskõlbulikuna.
Söömise koha pealt on inimesed erinevad. Mina isiklikult olen see, kes tarvitab natuke lõhnama läinud lihatooted ka ära (korralikult läbi küpsetades täiesti OK, kui just ei ole päris roiskunud), samas on mul tuttavaid, kes viskavad üle kuupäeva läinud asjad kohe ära, vahet pole, kas kõlbab süüa või mitte. Kunagi oli üks tuttav, kes isegi majoneese jms pika säilivusega kraami lahtiselt üle paari päeva külmkapis ei hoidnud, viskas täis pudelid ära.
Kinniselt seisnud piimatoode peaks paar päeva peale üle kuupäeva seisnuna veel kõlbama, kui on ikka külmas hoitud korralikult. Aga muidugi tuleb enne nuusutada ja vaadata konsistentsi, sest tegelikult võib halbade asjaolude kokku langedes juhtuda, et toode on isegi enne õiget kuupäeva riknenud. Munadega on ka nii, et võivad küll kõlvata, aga ma soovitan olla ka ettevaatlik, nagu siin eespool juba on öeldud ja enne ikka veenduda, et muna näeb ka seestpoolt kõlblik välja (või teha seda veekausi katset).
On asju, mis ei pruugi välja vedada isegi kõlblik kuni kuupäevani, juba ammu ei osta ma Kadarbiku porgandimahla, see oli enne kuupäeva alati halvaksläinud (parandage mind, kui nüüd on olukord parem) ja teised asjad, mis rutem halvaks lähevad on Tere piimatooted võrreldes nt Alma asjadega.
Tänapäevane homogeniseeritud pakipiim ei lähe hapuks, see läheb halvaks.
Hapuks läinud piimast on saanud kooke küpsetada ja olen ise ka rikkis piima joonud, kahjuks ei saanud suure januga enne aru, kui mitu lonksu alla läks, ei mingit sisikonna väljaoksendamist.
Muna säilivad jah oluliselt kauem, oluline on see, et koor oleks terve.
Munadel on küll “parim enne”, aga toiduhügieenikoolitusel just räägiti, et need on ainus toiduaine, mida peale seda kuupäeva tarbida ei tohiks. Ehk siis kohelda nagu piima-ja lihatooteid. Kes julgeb riskida, siis vaadaku, et muna lahti lüües laiali ei valguks. Ja 12 kraadi pidi olema kõige parem säilitustemperatuur. Mina olen näinud, kuidas inimene peale aegunud piima (kinnine, külmkapis seisnud, maitse ja lõhn ok) joomist oma sisikonda välja oksendas ja mina loobuksin.
Mina jällegi olen eluaeg söönud/joonud toiduaineid sõltumata kuupäevast ja vaadanud ainult toiduaine enda pealt, kas kõlbab ja ei ole mingit probleemi olnud. Mul üks suvi olid veel pika säilivusajaga poest toodud koored/piimad mitu korda täiesti tükkis, seega need kuupäevad üksi ei ütle mitte midagi. Sõltub ka, kuidas neid asju hoiustatud on.
Munade koha pealt, siis mul ei ole mitte kunagi toored munad külmkapis halvaks läinud. Ma kujutan ette, et selleks peaks see muna seal kapis ikka kuid seisma. Enamasti ma ei osta poemune, seega ma isegi ei tea, kui pikalt need umbes kirjade järgi peaks säilima. Üks tuttav, kes ise kanu ja parte kasvatab, ütles, et munad tegelikult säilivad mitu kuud täiesti söömiskõlbulikuna.
Söömise koha pealt on inimesed erinevad. Mina isiklikult olen see, kes tarvitab natuke lõhnama läinud lihatooted ka ära (korralikult läbi küpsetades täiesti OK, kui just ei ole päris roiskunud), samas on mul tuttavaid, kes viskavad üle kuupäeva läinud asjad kohe ära, vahet pole, kas kõlbab süüa või mitte. Kunagi oli üks tuttav, kes isegi majoneese jms pika säilivusega kraami lahtiselt üle paari päeva külmkapis ei hoidnud, viskas täis pudelid ära.
Kuupäev üksi ei ütlegi midagi, aga seda, kas seal mingi bakter elutsema on hakanud, ei ole lõhnast ja maitsest tunda. Mõnel veab, mõnel mitte.
Kinniselt seisnud piimatoode peaks paar päeva peale üle kuupäeva seisnuna veel kõlbama, kui on ikka külmas hoitud korralikult. Aga muidugi tuleb enne nuusutada ja vaadata konsistentsi, sest tegelikult võib halbade asjaolude kokku langedes juhtuda, et toode on isegi enne õiget kuupäeva riknenud. Munadega on ka nii, et võivad küll kõlvata, aga ma soovitan olla ka ettevaatlik, nagu siin eespool juba on öeldud ja enne ikka veenduda, et muna näeb ka seestpoolt kõlblik välja (või teha seda veekausi katset).
Kogu aeg rõhutatakse seda, et piima- ja lihatoodete (kõlblik kuni) puhul peale aegumiskuupäeva ei pruugi lõhn, maitse ja konsistents muutuda, aga bakter võib sees olla ikka. “Parim enne” puhul on nii, et lõhn ja maitse võivad muutuda, aga kui hallitust vms pole, võib süüa. Ja munad pidid olema erand. Tahtsin ka hirmsasti koolitajaga vaielda, sest tundus kahtlane väide, guugeldades sellist infot kuskilt ei leidnud, aga nii ta väitis.
Praegu leidsin ka infot https://www.yumpu.com/xx/document/read/16513710/kolblik-kuni-ja-parim-enne-toidu-margistusel
https://et.mort-sure.com/blog/difference-between-best-before-and-use-by-dates/
Muna sees bakter? Huvitav, kuidas see läbi koore siis siseneb?