Esileht Ilu ja tervis Munasarjatsüst

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 34 )

Teema: Munasarjatsüst

Postitas:
Kägu

Olen 50 aastane. Detsembrist hakkasid menstruatsioonid vahepeal vahele jääma. Detsembris ei olnud, terve suve ei olnud, septembris ei olnud. Nüüd nagu midagi on väga vähe ja kestnud juba terve nädala.

Septembris käisin ka naistearstil, kuna mul ka väikesed müoomid kaks tükki, siis pean iga aasta kontrollis käima. Nüüd aga ultraheli näitas ka vasaku munasarja suurenemist ja seal on tsüst suurusega 3.10×2.08 . Kolme kuu pärast pean tagasi minema ja siis vaadatkse mis seisus tsüst on.

Kas need tsüstid kaovad ise ära, millest nad tekivad, kas sellest tsüstist võivad ka menstruatsioonid sedasi omamoodi toimida?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas need tsüstid kaovad ise ära, millest nad tekivad, kas sellest tsüstist võivad ka menstruatsioonid sedasi omamoodi toimida?

Tekivad hormonaalsest tasakaalutusest, tavaliselt kaovad ise. Aga mõnikord kaasneb nende tsüstidega ülitugev valu, siis peab arsti juures need eemaldama. On nii mõnigi naine nendega kiirabi kutsunud või EMO-sse läinud.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

oota umbes 3 nädalat, siis räägin mismoodi tsüsti eemaldamine käib ja mis järgneb. Hetkel ootan operatsiooni.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

oota umbes 3 nädalat, siis räägin mismoodi tsüsti eemaldamine käib ja mis järgneb. Hetkel ootan operatsiooni.

Mul oli ka munasarjas suur tsüst, mis küsis operatsiooni. Nädal enne oppi “kukkus” ise väikese veritsusega ära.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu tst oli maovähi  metastaas. 

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu tst oli maovähi metastaas.

minul ei saa olla, sest olen pealaest jalatallani  seest ja väljast läbikontrollitud.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on tsüstid ise kadunud.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kaua Sul see olnud on ja miks otsustati operatsioon teha? Kas on suur tsüst?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ikka on jah suur, poleks ma häbematult paksuks läinud oleksin sellega edasi kõndinud. Ei valu ega midagi, lihtsalt mainisin perearstile üldse teise visiidi käigus.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas see tsüst siis võib põhjustada selliseid menstruatsiooni lünki või on see siiski pigem vanusest?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ikka on jah suur, poleks ma häbematult paksuks läinud oleksin sellega edasi kõndinud. Ei valu ega midagi, lihtsalt mainisin perearstile üldse teise visiidi käigus.

Paksusk läinud-kõht siis suurenes?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

jah, kusjuures märkasin ise et just kõht oli suuremaks läinud, mujalt mitte.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mul avastati kümmekond aastat tagasi ~30selt tsüst. jälgiti mitu kuud ja kuna ära ei kadunud, siis otsustati ära lõigata. arst ütles, et tasub kohe lõigata, saab lap op teha, aga ta on näinud ka pallisuurusi tsüste, mis tekitavad muidu saledale inimesele korraliku kõhu ette ja siis on alles avastatud.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga kas ma saan sellest ise ka kuidagi aru, et see tsüst ise ära kaob? Kas see tsüst võib minna ka pahaloomuliseks?

Kui ma nüüd jaanuaris uuesti arstile lähen ja tsüst pole kuhugi kadunud ja arst pakub kohe operatsiooni, kas pean/võiksin sellega nõustuda või kui siiski veel oodata äkki kaob ikka ise ära? Kuidas sellisest operatsioonist  taastumine on?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

vaat siis ootadki ära kuni ma operatsioonilt tulen ja siis küsid uuesti.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

jah, kusjuures märkasin ise et just kõht oli suuremaks läinud, mujalt mitte.

Kui suur see tsüst olema peab, et kõht paksuks läheks? Ilmselt on see siis juba hiigelmõõduga?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga kas ma saan sellest ise ka kuidagi aru, et see tsüst ise ära kaob? Kas see tsüst võib minna ka pahaloomuliseks?

Kui ma nüüd jaanuaris uuesti arstile lähen ja tsüst pole kuhugi kadunud ja arst pakub kohe operatsiooni, kas pean/võiksin sellega nõustuda või kui siiski veel oodata äkki kaob ikka ise ära? Kuidas sellisest operatsioonist taastumine on?

Siis kuulad, mida arst soovitab. Tema on neid tsüste ju kõige rohkem näinud. Pahaloomuliseks ei lähe, aga võivad lõhkedes palju pahandust teha.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

võivad lõhkedes palju pahandust teha.

Mida siis? Minu teada ei juhtu siis midagi. Tsüst kaob ära ja kõik.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

võivad lõhkedes palju pahandust teha.

Mida siis? Minu teada ei juhtu siis midagi. Tsüst kaob ära ja kõik.

Võib ka põletikku, verejooksu vm põhjustada, võid munasarjast ilma jääda nt

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Võib ka põletikku, verejooksu vm põhjustada, võid munasarjast ilma jääda nt

Nii väike tsüst ei põhjusta midagi sellist, see on tavalise funktsionaalse tsüsti mõõtu. Munajuha keerdumine jms on nagunii üliharvad juhud ja munajuha keerd seostatud nt IVF ülestimulatsiooniga. Kõige tavalisem on äge kõhuvalu tsüsti lõhkemise ajal ja natuke vedelikku kõhuõõnes, mis võib valutada ka hiljem ja ümbritsevaid kudesid ärritada, samuti vesine või vähene veresegune määrimine, kui osa vedelikku emakasse ja sealt välja jookseb.

Tsüst võib kindlasti põhjustada tsüklihäireid ja arvestades ka vanust, on tsüklihäiretel ehk mitu põhjust ja tsüst võib olla ka juhuleid, see pole seal kaua kasvanud, arvestades suurust. Selliseid väiksemaid tsüste jälgitakse ja tavaliselt kaovad need iseenesest mõne tsükli jooksul. Ei ole põhjust arvata, et tavaline funktsionaalne (ehk tsükli normaalse toimimisega seotud) tsüst pahaloomuliseks kasvajaks muutuks, munasarjakasvajad on teine teema.

Munasarjatsüstid – Naistekliinik (kliinikum.ee)

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuidas siis tsüst kaob, kui emakat ei ole või kui päevi enam ei ole? Muidu kaovad ju päevade ajal ära, aga kui menstruatsiooni ei ole?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuidas siis tsüst kaob, kui emakat ei ole või kui päevi enam ei ole?

Mingi hetk lõhkeb ise, kui kest enam vastu ei pea. Lihtsalt samad hormoonikõikumised, mis tsükli tekitavad, mõjuvad ka funktsionaalsele tsüstile, niiet paljud tsüstid lõhkevad, tavaliuselt koos päevade saabumisega. Abiks võib olla ka trenn (keha sirutamised jms, ujumine näiteks, aeroobika), kui lihtsalt keha liikumisega avaldatakse tsüstile kõhuõõnes survet ja see võib lõhkemisele kaasa aidata. Kui ei lõhke, siis lap op ja tõmmatakse nõelaga tühjaks (harva sisaldab tsüst muud kui vedelikku).

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuidas siis tsüst kaob, kui emakat ei ole või kui päevi enam ei ole?

Mingi hetk lõhkeb ise, kui kest enam vastu ei pea. Lihtsalt samad hormoonikõikumised, mis tsükli tekitavad, mõjuvad ka funktsionaalsele tsüstile, niiet paljud tsüstid lõhkevad, tavaliuselt koos päevade saabumisega. Abiks võib olla ka trenn (keha sirutamised jms, ujumine näiteks, aeroobika), kui lihtsalt keha liikumisega avaldatakse tsüstile kõhuõõnes survet ja see võib lõhkemisele kaasa aidata. Kui ei lõhke, siis lap op ja tõmmatakse nõelaga tühjaks (harva sisaldab tsüst muud kui vedelikku).

Aitäh! Küsisin sellepärast, et mul just nii ongi. Aasta tagasi avastati ligi 4 cm suurune tsüst.  Emakat mul ei ole.

Teen kõvasti trenni ja loodan, et ehk see aitab. Vahepeal ei ole kontrollis käinud. Kuna enam eriti ei valuta sealt, kus tsüst peaks olema, siis ehk ongi kadunud?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nii, mumasarjatsüst eemaldatud. Op. kestis 2 tundi, eemaladati 20x20x30 tsüst.

Esimese päevad olid roppvalusad, nüüd annab juba elada, lisaks oli haiglas hullem  keedupotis, kohutavalt palav. Üleni higine kogu ööpäev, voodis liikusin sentimeetrite kaupa.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Küsisin sellepärast, et mul just nii ongi. Aasta tagasi avastati ligi 4 cm suurune tsüst.

Ma usun, et see on ammu kadunud. Kui tsüst oleks aasta aega kohgu aeg edasi kasvanud ja avastamise ajal oli 4cm, siis oleks see juba vast vaevustena tunda andnud (kõhuvalud). Tavaliselt nad palju suuremaks ei kasvagi vaid lõhkevad enne, suuremad on ikka haruldasemad.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nii, mumasarjatsüst eemaldatud. Op. kestis 2 tundi, eemaladati 20x20x30 tsüst.

Esimese päevad olid roppvalusad, nüüd annab juba elada, lisaks oli haiglas hullem keedupotis, kohutavalt palav. Üleni higine kogu ööpäev, voodis liikusin sentimeetrite kaupa.

kas sul tehti avatud opp? lap järel küll ei mäleta mingeid valusid, sama päev oli uimane, järgmisel päeval jalutasin juba koju (500 m). algul ei saanud hästi istuda ja liikuda oli natuke aeglane ja midagi tihedat ei tohtinud selga panna, mis haavadele vajutaks, aga mingeid valusid ei mäleta. tsüst oli 2×4 cm

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Avatud op ikka,  valus on siiani. Mul oli oluliselt suurem tsüst muidugi ka  20x20x30. Olin keskhaiglas ja kiidan väga postopi õde, lihtsalt suurepärane.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul oli oluliselt suurem tsüst muidugi ka  20x20x30.

tsüstide mõõdud on tavaliselt millimeetrites, mis ühikud sul on? 20x20x30 mm tsüst ei ole suur, see on üsna tavaline.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul oli oluliselt suurem tsüst muidugi ka  20x20x30. tsüstide mõõdud on tavaliselt millimeetrites, mis ühikud sul on? 20x20x30 mm tsüst ei ole suur, see on üsna tavaline.

Täpselt sama küsimus tekkis. Kui tsüst oli tõesti 20x20x30 SENTIMEETRIT, siis on avatud op ja praeguseni valus olemine täiesti arusaadav, see on ju tõesti jalgpalli suurune. 20x20x30 MILLImeetrit ehk 2x3cm tsüsti keegi avatud kõhuõõõneopiga vast lõikama ei hakkakski, need on pea igapäevased (noh, uh arsti jaoks 🙂 ). Tavaliselt mõõdetakse tsüste millimeetrimõõdus.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui tsüst oli tõesti 20x20x30 SENTIMEETRIT, siis on avatud op ja praeguseni valus olemine täiesti arusaadav, see on ju tõesti jalgpalli suurune.

Kas tõesti lastakse nii suureks kasvada, sellega peaks ju siis üheksanda kuu vääriline kõht ka ees olema?

+1
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 34 )

Esileht Ilu ja tervis Munasarjatsüst