Esileht Kodunurk munavalge ei lähe vahule

Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )

Teema: munavalge ei lähe vahule

Postitas:
Kägu

üle paariaastase pausi olen sellel aasytal mitu korda tahtnud teha beseed. ei tule välja!

munavalge läheb algusest peale valesti vahtu, ei teki selist paksu kõva vahtu vaid libe ja vesine, vahet pole kaua vahustan. Ära proovitud vanad munad (kuu üle kõlblik kuni), sidrunhape, soojad munad. Ei midagi

 

andke nõu, mis ma valesti teen.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu vanaema õpetas, et vahustamiseks sobib kõige paremini võimalikult värske muna, mis peab olema toasoe (st mitte otse külmikust võetud). Vahustuskauss peab olema täiesti kuiv ja lisada tuleb väike näpuotsatäis soola.

Siiani on toiminud.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vahustamisel kasutatavad riistad peavad olema puhtad ja kuivad. Mitte tilkagi ei tohi muid asju sisse minna, kindlasti mitte munakollast.

Minul on besee õnnestunud igast asendist, kui puhaste nõude reeglit jälgin. Pole vahet, kas tegu on  külmade või  toatemperatuuril hoitud munadega. Ka vahustamise vahendis pole mingit vahet (olen kasutanud aegade jooksul kõike – kahvlit, visplit, mehaanilist ja elektrilist käsimiksrit, köögikombaini).

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis materjalist kauss on? Millega vahustad? – Kas oled proovinud erinevaid kausse ja erinevaid miksereid? Vast käsitsi ei vahusta?

Kauss ei tohi olla rasvane. Ja teada tuntud, et munavalge hulgas ei tohi olla munakollast.

Mul on kitchenaidi lauamikser, roostevaba kauss ja lihtsalt viskan munavalged sisse ja tööle – üpriski maksimumi peale ja ilma igasuguste imenippideta saan iga kord vahtu. Seega ma pigem kahtlustan, et võimsusest vahtu ajada võib väheks jääda, kui ükski kord välja ei tule. Vesine tulemus justkui kõlab nii, et jääb segama, mitte vahustama.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen kägu 14:37.

Vahustamisnõu materjal pole mul ka mitte kunagi rolli mänginud, muna on vahtu läinud nii portselannõus, plastmasskausis kui roostevabast metallist kausis.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Oskan ka pakkuda vaid varianti, et äkki vahustamisnõu või mikseri otsik rasvased/niisked või siis tibake munakollast valge hulka sattunud… Endal alati valged vahtu läinud ja jälginud vaid, et vahendid puhtad ja kuivad.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suhkur tuleb lisada õigel ajal.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mina arvasin samamoodi nagu teemaalgataja ligi 45a – mitte kunagi ei läinud munavalge vahtu.
siis juhtus, et järjekordne mikser andis otsad, ostsin uue mikseri mitme erineva otsikuga ja voilaa, uue mikser ja selle õige otsikuga läheb munavalge alati paksuks vahuks, olgu see munade värskus või temeratuur mis tahes.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mikseri pöörete kiirus loeb ka. Mina käsitsi küll tugevaks vahuks vahustada ei suuda ja lauamikser on mul  super abimees tainaste segamiseks, aga munavalgeid vahustan kiirema käsimikseriga. Lisan ka tilga äädikat.

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ära proovitud vanad munad (kuu üle kõlblik kuni),

Kust selline arvamus, et kuu üle säilivusaja mune peab kasutama? Ma selliseid ei julgeks süüagi enam.

+1
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suhkur tuleb lisada õigel ajal.

Nägin hiljuti videot, kus visati suhkur kohe sisse ja KitchenAid miksriga tuli tugev ja kohev vaht.

Mina kasutan sauseguri peenest traadist otsikut. Tavalise miksriga ei hakka vaeva nägemagi.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ära proovitud vanad munad (kuu üle kõlblik kuni),

Kust selline arvamus, et kuu üle säilivusaja mune peab kasutama? Ma selliseid ei julgeks süüagi enam.

Sellest on palju kirjutatud, et vanem muna läheb kergemini vahtu. Ja sellele tööstuse peale kirjutatud säilivusajale ei tasu väga suurt tähelepanu pöörata, et mitte süüa. Munad säilivad külmikus ka pärast tähtaega väga hästi. Kuupäev karbil sõltub pigem seadusest, mitte tegelikust säilivusest.

+9
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Munad säilivad külmikus ka pärast tähtaega väga hästi.

No päris lambist neid säilivusaegu ikka ka ei panda ja kuude viisi üle läinud munad ei pruugi küll enam värsked olla.

+1
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul sõbranna kunagi kurtis, et munavalged ei lähe üldse vahtu. Selgus, et ta kasutas saumiksrit ja lihtsalt lõhkus munavalgeid, mitte ei vahustanud. Ostis siis tavalise miksri ja kõik toimis 😀

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

saumikseri vahustusotsaga pole mina ka kunagi vahtu saanud – suvilas proovisin, aga lõpuks tegi nn vurrvispel asja ära.

Plastmassist kauss võib ka olla probleem – plast on alati veidi rasvane.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu meelest kõige tähtsam on jah, et kauss ega miksrilabad ei tohi olla rasvased, lisada tilk sidrunimahla või äädikat või soola ja suhkur lisada poole vahustamise pealt vähehaaval. Kui mitte ühegi kausi ega munaga ei lähe vahtu, siis kahtlustaks, et vigane komponent on mikser- kas rasvane või valed otsikud.

Ja kõike seda teades ja tehes tuleb ikkagi ka mul vahel ilus vaht ja vahel seesama vedel ja pehme mass, mis ei kavatsegi vahuks minna, ju siis mängib rolli ka tähtede seis 🙂

+3
0
Please wait...

Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )


Esileht Kodunurk munavalge ei lähe vahule