Esileht Ilu ja tervis Müra ja magamine

Näitan 17 postitust - vahemik 1 kuni 17 (kokku 17 )

Teema: Müra ja magamine

Postitas:
Kägu

Lugesin siit üht teemat, mis tekitas küsimuse. Teema ise oli sellest tondipühast, mis ei lase  beebil magada, kui esikus käib trall. Vastati ka, et beebi peab õppima magama taustamüraga. Jah, on kasulik vanematele ja  ka beebile, kui ta suudab müras magada. Aga ikkagi tekkis küsimus, et kas täiskasvanul on ka kasulik müras magada? Võiks nad ka hoopis seda õppida, kui on nt pidusid armastavad naabrid, või eluase mingi kaupluse peal, või tänavakohviku hääled kostuvad tuppa. Vaikus võib saabuda alles vastu hommikut.  Täiskasvanud aga rõhuvad hoopis öörahule ja sellele et inimene peab saama vaikuses magada. Räägitakse mürareostusest, mis rikub tervist. Aga kas siis beebide tervist ei riku, kui toas miski sahiseb nagu see nö värviline müra?

+10
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ükski magamine ei riku tervist. Magamatus rikub. Kahtlemata on müras magamise võime väga väärt oskus. Et aga end müraga harjutada annaks, seda mina ei usu. See tuleb vast ikka närvisüsteemi eripäradest ja vb spetsiaalselt omandatud tehnikatest. Tean mitut inimest, kes valge müraga magavad ja muidu ei suuda. Mina ei suuda aga ühegi müraga.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Müra on mitmesugust. Koera haukumine, uksekell, ukse paugutamine, vali muusika ja jutukõmin häirivad und erineval määral. Mõistlikul ajal algav öörahu on täiesti põhjendatud nõue. Pidev öörahu rikkumine ei ole ok. Kui paar korda aastas naabrite juurest peale südaööd veel muusikat, juttu ja naerupurskeid kostab, siis mina küll politseid kutsuma ei hakka.  Kui see oleks iganädalane, siis võibolla reageeriks kuidagi.  Magamajäämist võib vali müra raskendada, aga magamist minu puhul ei häiri. Vajadusel kasutan kõrvatroppe.

Mina ei saa aru inimestest, kes kolivad kesklinna ja siis hakkavad hädaldama, et kesklinnas liiguvad öösiti inimesed ja asutustest kostab muusikat. No isver küll, linn on maju täis, ei pea otse linna tuiksoonel elama, kui müra suhtes nii tundlik oled.

Haudvaikuses magamist saab teha ainult esimese lapsega. Teise lapse puhul, kui kõrval on ka pisut vanem laps, saab iga lapsevanem aru, kui mõttetu see oli. Kui laps magab hästi, siis võib kõrval pasunat puhuda. Kui laps ei maga hästi, siis ärkab ta pidevalt ka haudvaikuses. Pigem peaks tegelema probleemiga, mis last häirib ja sügavalt magada ei lase. See muidugi ei õigusta igasugu tonte, kes pererahva soove eirates ikka ukse taha kolistama kippusid.

+19
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

beebid teadupoolest magavad hoopi teistsuguse unemustriga kui täiskasvanud ja seega nende puhul see tõesti ei kehti, et kogu ümbritsev maailm peaks haudvaikne olema sel ajal kui beebi magab. Kui on väga halb magamajääja, siis loomulikult vanemad soovivad, et oleks vaikne, aga on küllalt beebisid, kes magavad rahumeeli mõistlike olmehäälte keskel.

Kui beebid magaksid samamoodi, et terve päeva üleval ja ainult öösel magavad, siis vajaksid ka nemad oma ühe une ajal rahu ja vaikust. Kuna beebid magavad nii et paar tundi und, tunnike ärkvelolekut, siis oleks ju ilmne liialdus, kui selle une ajal siis kindlast kogu ülejäänud pere peaks vaikselt hiilima.

Mulle endale lapsena üldse ei meeldinud vaikuses magama jääda, pigem meeldiski see, kui kuskilt teisest toast kostis natuke mingeid teleka hääli või omavahelist vestlust, summutatult. See tekitas just sellise mõnusa turvalise tunde, ei tulnud mingid kollimõtted pähe. See käib siis selle aja kohta kui olin lasteaiaealine ja midagi juba mäletan 🙂

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ka enamus täiskasvanuid ei saa magada, kui väljast kostab lärmamine, keegi laseb ebaühtlaste vahedega uksekella jne. Valge müra on mõeldud selle summutamiseks. Olen oma lastel kasutanud, korter on väike ja ise ma ka ei saa magada magamistoas samal ajal kui köögis tavalise häälega juttu aetakse. Täitsa huvitab, kas peaksn ka ennast müra sees magama ‘õpetama’.
Kindlasti mingist suurest väsimuse astmest toimib see, et iga krõpsu peale ei ärka ja uuesti uinumine toimub kiiresti. Aga igapäevaelus ei peaks kellelgi mingit väga suurt väsimust olema.

Minu meelest polegi see nii suur probleem kui keegi hääle peale üles ärkab – juhul kui ta peale seda uuesti magama jääb. Aga oma lastest mäletan ühte lõputut magamapanemist – kui nad ärkasid, tahtsid alati peale seda üleval olla pikalt enne kui uuesti magama jäid. Kujutage nüüd ette, et olete beebi just magama pannud ja saanud endale aja pesemiseks, puhkamiseks, toidu tegemiseks, suurema lapse magama panemiseks. Ja siis mingid kaagid tulevad lasevad uksekella ning beebi ärkab ja püsib järgmise tunni kuni mitu jälle üleval.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina ei saa aru inimestest, kes kolivad kesklinna ja siis hakkavad hädaldama, et kesklinnas liiguvad öösiti inimesed ja asutustest kostab muusikat. No isver küll, linn on maju täis, ei pea otse linna tuiksoonel elama, kui müra suhtes nii tundlik oled.

Ei ole normaalne, et nö vaikimise on ühes linnaosas öörahu rikkumine lubatud ja teises mitte. Jah, ilmselt pole mõistlik lärmi juurde otseselt kolida, aga öörahu on igapool ühesugune. Tahaks näha kui kiirelt hakatakse seakisa tegema kui keegi avaks ööklubi kuskil aedlinnas. Aga kui elad kesklinnas ja keegi selle sulle kõrvalmajja teeb, siis kõik targutavad, et ise elad seal. Ei, mina kolisin vaiksele tänavale, miks minu uni kuidagi vähemtähtis siis on.

+1
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja siis mingid kaagid tulevad lasevad uksekella ning beebi ärkab ja püsib järgmise tunni kuni mitu jälle üleval.

Kas sa uksekella välja lülitada ei saa selleks ajaks, kui kindlasti ei soovi, et keegi helistaks?

Iseenesest ma saan aru küll su murest, mul oli tohutu allergia mootorratturite vastu, kellel oli kange soov alati just minu akna all kiirendada ja jubedat plärinat teha. See äratab surnud ka unest üles. Ja selle vastu ise midagi teha ei saa. Aga telefoni saab panna hääletuks ja uksekella samuti. Akna saab kinni panna, on ka veidi vaiksem. Uksele saab sildi panna, et palun ärge tülitage, beebi magab vms

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja siis mingid kaagid tulevad lasevad uksekella ning beebi ärkab ja püsib järgmise tunni kuni mitu jälle üleval.

Kas sa uksekella välja lülitada ei saa selleks ajaks, kui kindlasti ei soovi, et keegi helistaks?

Iseenesest ma saan aru küll su murest, mul oli tohutu allergia mootorratturite vastu, kellel oli kange soov alati just minu akna all kiirendada ja jubedat plärinat teha. See äratab surnud ka unest üles. Ja selle vastu ise midagi teha ei saa. Aga telefoni saab panna hääletuks ja uksekella samuti. Akna saab kinni panna, on ka veidi vaiksem. Uksele saab sildi panna, et palun ärge tülitage, beebi magab vms

See inimene pani sildi.
Keegi ei pea uksekella halliweeni pärast välja lülitama. Äkki peaks vlba ka kolima või.

Kui lapsed tahavad ameerika püha tähistada õppigu ameerika kombeid- loata teoste territooriumil ei käida. Ainult sosenemise korral võib seal politsei kutsuda. Tingmärgid ptlevad kuhu oled oodatud.

+5
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mõni laps magab müraga, teine mitte. Sama täiskasvanutel. Mu sõbranna võib igas olukorras magama jääda, mina mitte. Järelikult need, kes vajavad magamiseks täielikku vaikust peavad seda ka saama. Kaasa arvatud beebid.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Õnnitlen end suutlikuse eest kõrvatroppe kasutada. (Tean, et paljud ei suuda, häirivad.) Kodus on meil vaikne, aga reisidel on häda nii mehel kui tütrel, kumbki pole linnade liiklusmüraga harjunud, mis siis veel kõrtsist koju tulevate inimeste häältest rääkida. Mina magan oma troppidega rahus. Aga teemasse kah – arvan, et beebide uni on natuke teistmoodi kui täiskasvanul. Beebid magavad oluliselt rohkem, täiskasvanu asi on juba kasvõi nende samade beebide pärast kergelt ärgata. Neid asju ei saa võrrelda.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Valget müra kasutan juba aastaid, eemaldab tänavalt kostuva või muu häiriva heli. Üks tuttav magab aga näiteks rongi müra helisalvestise taustal, nii nagu see kiirrongide kupeest kostub.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu lapsepõlves elasin Lilleküla jaama lähedal ja öösel ning päeval kostis rongide häält.  Seal elades ei saanud arugi, et mingi hääl on, aga kui ärakolisin ja sinna jäi vend elama, siis ööbisin korra seal ja õõõudne müra oli. Seega müraga võib ära harjuda küll.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Seega müraga võib ära harjuda küll.

Mina elan trammitee läheduses ja seda trammide kriginat, mis keeramise peal tuleb, ei pane enam eriti tähelegi. Aga see ei ole samas mingi pidev müra, kui õues kogu aeg samamoodi koliseks ja krigiseks, siis kindlasti häiriks. Näiteks kui on teede ehitus, siis see pidev toksimine ja mürin häirib vägagi.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Haudvaikuses magamist saab teha ainult esimese lapsega. Teise lapse puhul, kui kõrval on ka pisut vanem laps, saab iga lapsevanem aru, kui mõttetu see oli. Kui laps magab hästi, siis võib kõrval pasunat puhuda. Kui laps ei maga hästi, siis ärkab ta pidevalt ka haudvaikuses. Pigem peaks tegelema probleemiga, mis last häirib ja sügavalt magada ei lase. See muidugi ei õigusta igasugu tonte, kes pererahva soove eirates ikka ukse taha kolistama kippusid.

Ma tegelikult ei usu, et enamus lapsevanemaid ka esimese lapsega haudvaikust harrastavad. See ei ole lihtsalt enamusel võimalik. Selleks pead elama kuskil üksildases kohas, kus keegi ei liigu. Muidu ikka on liiklusmüra või naabrite hääled jne.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Beebile ei saa õpetada müra talumist.

Nagu seda ei saa õpetada ka täiskasvanule.

Kõik oleneb inimeste närvisüsteemist.

Kui tegu on elukohaga, kus kuuleb ronge, autosid jm – see on tänavamüra ning kui keegi selle müraga iga päev elab ilma, et see teda segaks, siis jah, sellise müraga on ta sel juhul ära harjunud ja magab sama rahulikult selle müraga öösel, kui ta päevalgi rahulikult selle müraga elab.

Aga eraldi õpetada müra talumist ei saa kellelegi.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on tuttavaid, kes lapsepõlves elasid kitsastes oludes a la 3-lapseline pere 2-toalises korteris. Ja nemad küll harjusid  magama tingimustes, kus kõrvatoas käis tavapärane pereelu. Ei käinud keegi kikivarvul ega rääkinud sosinal.

Mina jäin lapsena ülihästi magama diivanil telekat vaadates. Ka täiskasvanuna panen vahel mobiilist mängima mõne jutusaate ja jään ruttu magama.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Müraga harjub, ma magasin tulöetõrjedepoo kõrval ja varsti ei kuulnud öösel isegi sireene… sõbranna elas raudtee ääres ja tema oli rongimüraga harjunud, isegi graafikuga. Aga ootamatud järsud helid häirivad und kindlasti. Öeldakse, et öösel Pariisis gaasi vajutav mootorrattur äratab üles ümbruskonnas ca 10 000 inimest…

Hoopis teine asi on vastsündinu, kes on harjunud 24/7 müras elama ja magama (kõhus käib üks mürin ja mulin) ja temal on sellega hoopis teistsugused harjumused, niikaua kui ta hajub magama vaikuses/pereelu taustamüras vms.

0
0
Please wait...

Näitan 17 postitust - vahemik 1 kuni 17 (kokku 17 )

Esileht Ilu ja tervis Müra ja magamine