Tere
Kirjutan oma murest eelkõige selleks, et ehk on kellelgi samalaadne kogemus ja oskab mingisugust nõu anda.
Taustaks. Mul on 4,5 aastane väga energiline ja uudishimulik poeg. Lasteaias käib ta alates 2.eluaastast. Esimesed kaks aastat olid üsna rahulikud ja muretud.
Natuke enne 4-aastaseks saamist vahetas ta rühma ja sealt algasid ka probleemid. Sain igapäevaselt kaebusi löömise, korra rikkumise, sõnakuulmatuse kohta. Hakkasin probleemiga ka koheselt tegelema. Suhtlesin lasteaia eripedagoogi-logopeediga (nad on ühes isikus). Tema hinnangu kohaselt on vaimselt tema areng eakohane ja 1-1le mäng tuleb hästi välja. Pöördusin omaalgatuslikult Rajaleidja psühholoogi juurde. Ka tema suuri kõrvalekaldeid ei täheldanud. Edasi võtsin ühendust laste neuroloogiga. Tulemus sama. Kuhugi edasi teda suunatud ei ole, mingeid diagnoose pandud ei ole. Lasteaiaga koostöös oleme proovinud erinevaid premeerimissüsteeme, rääkinud lapsega päeva jooksul toimunust ning “läbi mänginud” erinevaid situatsioone ja nendega kaasnenud emotsioone. Käisime pool aastat kunstiteraapias (neuroloogi soovitus).
Täna on ta uuesti lasteaias, uues rühmas, aga probleemid samad. Peamiselt siis löömisega. Lapsevanemad kaebavad, õpetajad kaebavad ja mina ei oska enam midagi teha. Ma ei tea, mida ma valesti teen, kuidas kodus sellest rääkida, miks tal üldse selline vajadus tekib. Ma olen aru saanud, et ta ei löö vihast. Pigem otsib teiste laste tähelepanu ja see on tema arust lõbus viis selle saamiseks. Kuna mul ei ole hetkel rohkem lapsi, siis näen ma tema sellist käitumist siis, kui oleme mõnel sõbral külas. Seega mõistan, millest õpetajad räägivad. Ta justkui keerab täiesti ära, kui mõni laps juures on. Ei allu ühelegi korraldusele (ka nendele mitte, mis tulevad võõra täiskasvanu suust), nügib, torgib ja kiusab. Nagu ära vahetatud.
Kodus, kui oleme kolmekesi (mina, mees ja laps), ei ole meil temaga muret. Ta kuulab kenasti, magamineku-söögi ajad on paigas ja nutiseadmes ei istu. Ta on pigem huvitatud õuetegevustest – otsib putukaid, käib isaga kalal, käime metsas seenel-marjul , sõidab jalgrattaga, kiigub, ehitab. Kõik need tegevused talle väga meeldivad. Täiesti tavaline laps ühesõnaga.
Kokkuvõtteks, kui kellelgi on veel kogemus sellise lapse ja tema käitumisega, siis palun jagage oma lugusid. Ma olen juba täiesti lootusetu ja nõutu.