Mina olen väga rahul oma linnarattaga. Ostetud umbes 20a tagasi ja siiani kasutusel. Firmaks on Helkama, hind oli krõbe, kuid kvaliteet on seda hinda väärt. Peaks olema Soomes toodetud. Mudelit ei hakka panema, kuna arvan, et see ei oma tähtsust ja praegu on nagunii uued mudelid.
Ratas on kõik need aastad kasutuses olnud. On käidud mitmepäevastel matkadel, lapsi rattatoolis veetud, tehtud igapäevaseid tööle-poodi-lasteaeda ringe. Hetkel käin selle rattaga tööl. Väliseid defekte ju on ja mees on siit-sealt ka putitanud, kuid remondis ega hoolduses pole see ratas kordagi käinud. Kõige rohkem viga tegi rattale see periood, kui sai rattaid suvel autoga kaasas veetud (auto taga rattahoidjal).
Minu jaoks on see linnaratas igas mõttes mugavam ja kergem, kui kõik teised proovitud sportlikud rattad. No ei jõua mina nende teistega sõita. Samas selle oma ratta väntamisega pole mingeid probleeme, saan sõita nii tänaval kui metsas. Ka ei jää mul oma rattaga sõites ka mitmepäevasel retkel tagumik valusaks.
Minu rattal on 7 käiku ja käike kasutan ma pidevalt. 3 käigulist või käikudeta ratast ei ostaks kindlasti. Tegelikult tunnen, et käike võiks rohkem olla, sest vahest oleks küll soov kasutada veel kergemat või raskemat käiku. Tegelikult ei ole see 7 üldse liiga võike käikude arv, vaid need võiksid olla jaotatud veel suuremale vahemikule.
See põlvedele koormuse jutt võib õige olla. Viimasel ajal olen ka ise tundnud, et kuidagi põlvi on hakanud kurnama. Samas sellise rattaga sõit, kus sadul ja lenks on samal kõrgusel, hakkab mul randmetele ja kaelale.