Mina annaksin siiski ka spiraalile või pillidele võimaluse. Oleneb muidugi sellest, milline on sinu tervislik seisund (s.t. kui oled kõvasti ülekaaluline, kõrge vererõhuga vmt, siis kaaluksin pikemalt). Vanus 51 on selline, et tõenäoliselt jääb see spiraal ainsaks või pille üle 3-4 aasta kasutama ei pea, mis tähendab, et midagi olulist (halba) need hormonaalsed vahendid organismis tekitada ei jõua. Kirjutad, et võeti biopsia. Kui endomeetriumil on kalduvus nii paksuks minna, siis on hoopis võimalus, et hoopis seal midagi “kahtlast” arenema hakkab. Spiraalide /pillide boonuseks on see, et emaka limaskest jääb nii õhukeseks, et on väiksem tõenäosus ka emakavähi tekkeks.
Mina olen küll veidi noorem, kuid 40ndate alguses hakkas ka vererohkete päevadega jama. Mingit muud põhjust neile ei leitud kui see, et hormoonid hakkavad selles vanuses veidralt käituma ning endomeertium pakseneb liialt. Proovisin mitu aastat kõiksugu looduslikke vahendeid, kuid elukvaliteet käis täiesti alla. Sisuliselt ei olnud päevade ajal enam võimalik kuskile minna, sest iial ei võinud teada, millal hakkab kõik lahmama. Emotsionaalselt võttis see täiesti läbi, sest päevad käisid siis kui nad tahtsid, ka laste esinemiste või tähtsate koosolekute ajal. Kahekümnendate eluaastate alguses olin ma tarvitanud pille, kuid peale laste sündi olin “teadlikum” ning tundsin, et ei soovi neid enam kasutada. Arst soovitas spiraali, kuid mind hirmutas mõte selle valusast paigaldamisest (see hirm ei ole tegelikult ilmselt põhjendatud). Otsustasin proovida pille. Praeguseks olen neid tarvitanud 3 aastat ja ma olen väga-väga rahul. Mul on ilmselt vedanud, sest kui enne oli enne päevi igasugu tujumuutused ja halb enesetunne, siis pillid hoiavad asja stabiilsena. Mis kõige olulisem, päevad on peaaegu olematud ja endomeetrium on väga õhuke. Ma väga-väga loodan, et mul ei teki mingeid takistusi nendega ja saan neid tarvitada kuni menopausini. Olen kõrvalt näinud enda ema, kellel lõppes asi ka emaka eemaldamisega. Jah, ka see on võimalus, kuid ka seal on igasugused riskid, seega mina isiklikult prooviks enne teisi vahendeid. Kõigil inimestel ei teki kõrvalmõjusid.