Minul oli selline laps, sügava puudega. Minu kullake elas 13-aastaseks. Jah, oli raske, aga mitte ainult raske.
Kas ma teeksin aborti, kui teaksin ette, et sünnib sügava puudega laps?
Ma ei tea, ausalt, ma ei tea.
Abordiga saab ära hoida mingi osakese eluraskusest, aga see ei hoia ju ülejäänud eluraskuste eest. Pole kuidagi välistatud, et mu teised lapsed ei sattu mingisse fataalsesse õnnetusse ega jää parandamatult haigeks.
Võib-olla just selle haige lapsega koos olemine on hoidnud ära midagi hullu mu teiste laste elus? Võib-olla just tänu sellele lapsele on nad mingis mõttes mõistlikumad, ettevaatlikumad, ka empaatilisemad.
Tagasi mõeldes, kõige raskemad ja valusamad hetked on olnud siis, kui olen pidanud kuulma “sõbrannade” targutusi, kuidas see puudega laps võtab teistelt aega ja raha ja koormab meditsiini, kuidas sellistel “juurviljadel” pole mingit õigust elada, sest nad ei “tooda” midagi, kuidas nemad ei läheks sellisele appi, kui on hingamisraskused, vaid laseks surra jne.
Ma ei tea, võib-olla tõesti peabki kõike mõõtma majandusliku kasuga ja elamise lihtsusega.
Aga terve meie pere on kogenud midagi väga imelist tänu sellele lapsele.
Minu arust meie praeguses ühiskonnas pole oht mitte see, et keegi keelaks abordi sellistel juhtudel, vaid et aborti niisuguses olukorras peetakse justkui ainuõigeks. Et kui pere võtabki teadlikult vastutuse kasvatada ja hooldada puudega last, siis see on nagu hukkamõistu vääriv.