Tartlased, mis teie sellest kangelasest sai
Esileht › Pereelu ja suhted › Nõme surm Raadil
Teema: Nõme surm Raadil

II Eestil ongi prioriteedid kindlalt paigas (pudel ikka pihus)
https://www.youtube.com/watch?v=QPhf-M_I1Ow

tundub, et 90-ndad on tagasi.

Eks kõik on teinud otsuseid (eriti noorena), mis tagantjärele hinnates on kaheldava väärtusega ning ohtlikud.
??
Jajaa. Kõik peale sinu, mõtles ta.
Kõik peale minu, minu laste, peale minu venna ja tema laste, peale minu õe ja tema laste…jh, nii on. Eks see Darwini auhinna jälitamine on ilmselt siiski geneetiline.

Ma ei usu, et asi on noortes üldiselt, vaid loomuses. Kes on noorena julge ja usaldav, kogeja, on seda ka täiskasvanuna.
Et see 14a laps oli julge ja usaldav kogeja, nii või? Kuidas ta siis nüüd täiskasvanuna seda edasi olla saab, äkki selgitad, palun.

Eks kõik on teinud otsuseid (eriti noorena), mis tagantjärele hinnates on kaheldava väärtusega ning ohtlikud.
??
Jajaa. Kõik peale sinu, mõtles ta.
Kõik peale minu, minu laste, peale minu venna ja tema laste, peale minu õe ja tema laste…jh, nii on. Eks see Darwini auhinna jälitamine on ilmselt siiski geneetiline.
Lastega on üldiselt nii, et nad ei räägi oma vanematele kõigest, millega nad tegelevad.

Lastega on üldiselt nii, et nad ei räägi oma vanematele kõigest, millega nad tegelevad.
Mina, minu sõbranna ja meie lapsed küll rääkisid.

Eelmisele lisaks-k.a. oleme rääkinud oma lastele, milliseid lolluseid oleme teinud ja miks neid ei tohiks teha.

loota ju võib, aga päris kindel ei saa selles kunagi olla.

Kurb saatus tüdrukul. Nägin telekast Tartus kihutanud Taskusse lennanud autojuhti ja tal pole häda midagist. Kui erinevad võivad olla õnnetused/saatused:(
Aga ma ei saa aru sellest võõraste inimestse sildistamisest: 14-aastane ei hängi 20-aastasega. Et seltskonnas ei tohi olla kellegi õde või venda või sugulast vms. Et kui on vanusevahe, siis on kohe mingi error?! Mis mõttes!!!

Ja ikka Tartu…Tõesti super linn.

Kurb saatus tüdrukul. Nägin telekast Tartus kihutanud Taskusse lennanud autojuhti ja tal pole häda midagist. Kui erinevad võivad olla õnnetused/saatused:(
Aga ma ei saa aru sellest võõraste inimestse sildistamisest: 14-aastane ei hängi 20-aastasega. Et seltskonnas ei tohi olla kellegi õde või venda või sugulast vms. Et kui on vanusevahe, siis on kohe mingi error?! Mis mõttes!!!
Ja 14-aastase mälestuseks hukkumiskohale kanget alkoholi ja suitsu tuua on ka täitsa okei?

nooruse rumalus, kahjuks fataalne seekord.
Aga juuksed tõusevad nüüd keskealisena püsti, kui omaenda rumalusele mõtlen. Öised hääletamised, purjus kuttidega sõitmine (mis turvavöö?), üheöösuhted, rongiga Venemaal käimised (samasuguse alaealise sõbrannaga, raha kaasas tagasisõidupileti jagu). Vedas lihtsalt, aitäh saatusele, mis hoidis hullemast.
Sa kirjutad nagu minu nooruse rumalusest, uljusest.

Minu põlvkond, kes uljalt sapaka või moskvitsiga sõitsid, siis need üle 70 kiirust sisse ei võtnudki, seega olid kiirused väiksemad ja liikluses autosid vähem. Nüüd tõmmatakse autost välja vat et piirkiirus ja siis on tagajärjed palju hullemad.

Minu põlvkond, kes uljalt sapaka või moskvitsiga sõitsid, siis need üle 70 kiirust sisse ei võtnudki, seega olid kiirused väiksemad ja liikluses autosid vähem. Nüüd tõmmatakse autost välja vat et piirkiirus ja siis on tagajärjed palju hullemad.
Ei tea, mis see sinu põlvkond täpselt on, kuid näiteks 90-ndate algul sai liikluses surma ligi 500 inimest aastas, eelmine aasta oli see number 50. See, et teil läks õnneks, ei tähenda midagi. Praegu läheb ka suuremal osal õnneks, lolluseid tehakse ikka samamoodi.

paraku mitte ainult tartu

Võibolla vaata, kui palju ja missuguseid õnnetusi Tallinnas juhtub, palju hullem linn.

Jajah, muidugi on nii. Loe käesolevat teemat – iga teine õhkab, et jummal tänatud, et emale ei rääkinud oma tegudest. See on reaalsus. Sinu oma nimetatakse roosadeks prillideks.

Siis on vanem kas tõesti mingi pühak või vastupidi – nii ükskõikne et teda mitte miski ei koti. Samuti on variandiks, et laps ei teegi kunagi midagi keelatut, aga seda ma väga ei usu. Laps võib nt pealt näha mingit teise lapse pättust ja sellest rääkimata jätmine on samuti varjamine.
Tundsin kunagi üht poissi, kes oma emale kõik välja rääkis. Sellegipoolest olid poisil hästi suured probleemid, põhikool lõpetamata, pidev lastekaitsega suhtlemine jne. Ta ema lihtsalt ei reageerinud poja juttudele. Kui 13-a poiss rääkis emale nt, kuidas ta oli võtnud öösel endast 10 aastat vanema sõbra pool tolle auto ja läinud kihutama, siis see ema ainult naeris. No muidugi sellisel juhul pole lapsel mingit piinlikkust ega hirmu emale muudkui aga rääkida, ent iseasi, mis kasu sellest on?

Siis on vanem kas tõesti mingi pühak või vastupidi – nii ükskõikne et teda mitte miski ei koti. Samuti on variandiks, et laps ei teegi kunagi midagi keelatut, aga seda ma väga ei usu. Laps võib nt pealt näha mingit teise lapse pättust ja sellest rääkimata jätmine on samuti varjamine.
Selle eelduseks on see, et sa ei karista mitte kunagi aususe eest. On kasvatatud nii mind, kasvatasin ka oma lapsi. Misiganes halvasti on-räägi. Kui ei räägi, ei saa ka aidata. Teiseks-julged teha, julged ka tunnistada. Väga lihtne.

Selle eelduseks on see, et sa ei karista mitte kunagi aususe eest. On kasvatatud nii mind, kasvatasin ka oma lapsi. Misiganes halvasti on-räägi. Kui ei räägi, ei saa ka aidata. Teiseks-julged teha, julged ka tunnistada. Väga lihtne.
See ei päde konkreetsetes olukordades ju – kui keegi sõpradega alkoholi pruugib alaealisena või joobes olles autoga sõidab vms ja konkreetselt õnnetust ei juhtu, siis kus siin on olukord, et vaja on vanema abi? Ja samad olukorrad – kuidas puutub asjasse see “julged teha, julge ka tunnistada”.

See ei päde konkreetsetes olukordades ju – kui keegi sõpradega alkoholi pruugib alaealisena või joobes olles autoga sõidab vms ja konkreetselt õnnetust ei juhtu, siis kus siin on olukord, et vaja on vanema abi? Ja samad olukorrad – kuidas puutub asjasse see “julged teha, julge ka tunnistada”.
Kui laps tuleb koju, siis ta räägib oma päevast ja sõpradest ja sellest, millega tegeleti. Et oldi purjus ja keegi oksendas. Et driftiti ringi ja äge oli.
Siin Perekoolis on lugenud emadest, kes narkotsi pannud, aga lastele valetavad, et ei ole. No milleks selline võltsvagadus? Panid narkotsi, siis julged seda ka öelda, eks. Tegid aborti, siis julged öelda, et kallis laps, tegin enne sind jah 2 aborti. Jne.

Samuti on variandiks, et laps ei teegi kunagi midagi keelatut, aga seda ma väga ei usu.
Sa ei usu, et on lapsi, kes ei tee kunagi midagi keelatut? Mitmendas Eestis sa elad ja liigud?

Samuti on variandiks, et laps ei teegi kunagi midagi keelatut, aga seda ma väga ei usu.
Sa ei usu, et on lapsi, kes ei tee kunagi midagi keelatut? Mitmendas Eestis sa elad ja liigud?
Seda Eestit, kus mina elan, ei nummerdata. Kahtlemata on lapsi, kes kunagi midagi keelatut ei tee, aga neid on imevähe – ja minu isiklik veendumus on, et siis teevad nad seda lihtsalt natuke hiljem, noore täiskasvanuna. Ei jää kellelgi, kes pole puudega, mõni patt tegemata. Kellel suurem, kellel väiksem. Minu laps räägib mulle ka üldiselt paljudest asjadest, aga ma küll ei hellita lootust, et ta päris kõigest räägiks. Ei peagi, miks peaks. Ainult siis, kui tõesti vaja abi, siis peab olema aus.

Tundub, et sa ise oled lihtsalt väga naiivne.

Miks need väikse lapsega noored nii öösel üldse lapsega ringi jalutasid? Kell oli ju kohe südaöö. Õnnelikud inimesed igastahes.

Miks need väikse lapsega noored nii öösel üldse lapsega ringi jalutasid? Kell oli ju kohe südaöö. Õnnelikud inimesed igastahes.
Ju nad ise teavad, miks nad jalutasid.

Esileht › Pereelu ja suhted › Nõme surm Raadil