Kui ma mõni päev enne 18-aastaseks saamist tööle asusin, suvel klienditeenindajana, oli mu palk tollane miinimumpalk või pisut enam. Teised müüjad selles kaupluses teenisid rohkem, päris oluliselt rohkem. Gümnasistina elasin muidugi vanematekodus edasi ja palk oli lihtsalt taskuraha. Oleksin ma avalikul konkursil tööle kandideerinud, oleks tahtnud rohkem palka, aga siis olin tööle võetud nii, et tingimused olid mulle mugavad ja ei eeldanud mingeid oskuseid: mul oli alati lühike vahetus, laupäeval ei töötanud kunagi, tellimusi tegema ja kaupa vastu võtma ei pidanud jne. Järgmisel töökohal oli palk juba palju kõrgem ja töö sisu samuti keerukam.
750 eurot bruto ei ole kindlasti normaalne palk. See ongi väga madal palk, ka palju madalam kui klienditeeninduses keskmiselt. Aga kui noor kandideerib oma esimesele töökohale, tal pole mingeid erioskuseid ega eriala omandatud, siis polegi see nii eriliselt kehv pakkumine. Kuskile tanklasse tööle minnes saaks kindlasti rohkem, aga seal on ka natuke kõrgemad nõuded ja kohati tülikam töö (öösel jne). Võibolla saaks mõnes teises ketis või kaupluse tüübis algaja klienditeenindaja samuti rohkem. Tasub ringi vaadata ja otsida.
Aga kui esimene töökogemus olemas, mingid oskused omandatud, siis saab ju kiirelt edasi liikuda, kui selles samas kohas suuremat palka ja/või paremat ametikohta ei pakuta. Aasta jooksul võib sellest 750 eurost juba 1000 saada, kui inimene on töökas ja edasipüüdlik.
Ja ega eriti kuskil saa miinimumilähedase palgaga üksinda endale pealinnas või suuremas linnas normaalset korterit üürida ja mugavalt ära elada. Väikelinnas võib selle rahaga omaette elades isegi toime tulla.
Ega see elu üldiselt nii ei käigi, et lõpetab noor kooli ilma erialata ja asub oma esimesele töökohale ning kohe kolib kodust välja isiklikku (üüri)korterisse. Ei käi see ka mujal maailmas nii.