Odavad poešampoonid on täis kanget keemiat ja odavat toorainet. Lugege koostisosi ja googeldage neid. Enamus neist on mürgid, mis peanaha kaudu kehasse imbuvad ja kemikaalid, mis juustele neid kahjustava läikiva kihi moodustavad, ilma et seal mingit niisutamist tegelikult oleks jne.
Kallimad tooted (nb! mitte kõik neist) on enamasti tehtud kvalitiivsemast toorainest ja ei sisalda neid kahjulikke mürke
Minu meelest jagunevad šampoonis olevad ained laias laastus 3-ks:
1) pesuaine (pesuaine on tavaliselt koostisosade nimekirjas vee (aqua) järel 2. kohal)
2) niisutavad ained
3) igasugu abiained, mis aitavad šampoonil säilida jne. – no nende osas peaks siis ökokad kõige ohutumad olema
Aastaid tagasi, kui šampoonindust uurima hakkasin, siis mõtlesin: aga kas ei oleks mingit sellist varianti, et juukseid ei peakski nii hirmsasti niisutama ehk siis niisutavaid aineid endale pähe ajama -et oleks lihtsalt selline šampoon, mis kuivatab vähem? Paljud nii poe kui ka salongišampoonid sisaldavad pesuainena täpselt seda ühte ja sama – sodium lauryl sulphate (SLS). Ehk siis see aine, mis pesemise töö ära teeb, on sama. Erinevad on vaid niisutajad – mis on siis väidetavalt salongikatel kallimad, paremad ja efektiivsemad.
Mina ei osta ühetegi salongišampooni, mille koostises on pesuainena SLS – sest ma ei usu ja on näidanud ka kogemus, et SLS baasil odavamadja kallimad, olgugi neil kallimatel SLS kuivatava mõju neutraliseerimiseks paremad niisutajad sees, ometigi ei erine nii palju, et tasuks kõrgemat hinda maksta.
Küll aga minu puhul peab paika, et need šampoonid, kus on mingi teine pesuaine kui SLS (nimetatakse ka sulfaadivabadeks šampoonideks) kuivatavad tõesti peanahka vähem, ei jää kiskuvat tunnet nagu SLS-ga. Ja kui šampoon kuivatab vähem, siis puudub ka vajadus kuivatavat toimet hüper-superniisutavate ainetega kompenseerida. Ehk, kui ma vähem kuivatan, siis sampoon ise ei pea olem nii superniisutav, ka võin balsamit üldse mitte panna või panna ainult juukseotstesse. Peanahk jääb igasugu niisutavast kraamist puhta(ma)ks – mis omakorda vähendab ohtu, et tekiks peadligi juuksed, kõõm vms. probleemid.
Näiteks Logona (ilma palsamita) ökošampoon sobib, Puhas Loodus mustsõstra (seal on teine pesuaine kui SLS) sobib, Wella Elements (jälle muu pesuaine kui SLS) sobib ja küllap sobiks ka mingi kallis SLS-ta salongišampoon.
Nii et erinevaid pesuained tasub küll oma peas läbi katsetada.