Kõike head sulle!
Muumimamma, üks küsimus: sa oled siin olnud pikalt, aastakümneid (nagu ma isegi), mäletan, et sinu teemad on saanud palju vastukaja, sõimu, kaasaelamist. Mis sa tagantjärele ja kokkuvõttes arvad, kas Perekoolil on olnud nende aastate jooksul su elule pigem positiivne või negatiivne mõju? Kas meist oli abi ja tuge või pigem vastupidi? Ma ise ei ole su teemades eriti kaasa rääkinud, lugema juhtusin ikka vahel.
Kui mul olid probleemid, oli väga üksikutest kommentaaridest abi. Kahetsen, et olen eelnevalt kõik oma elu siia lahata andnud. Ei oleks pidanud nii tegema, sest et õelaid kommentaare oli palju rohkem ja need õelad kommentaarid viisid mind selleni, et minu tervis halvenes veelgi ja muutusin nende õelate suhtes veel õelamaks, soovides lausa seda, et nii nemad, kui nende lähedased sureksid. Nüüd ma käin siin ainyult lugemas ja kahjuks pole siin midagi muutunyud. Selle praegu se teema eesmärk ei olnud õnnesoove kerjata. Ma tahtsingi teie halli argipäeva tuua killukestki rõõmu ja andsin teada, et minuga on kõik korras ja et 50 pole see number, kus hakata halama, et nüüd siis on pool sajandit täis ja hakkangi surema. Ei, seda ei juhtu. Mõtlengi nii, et pool on elatud, pool on veel ees ja see muidugi ei tähenda, et minu elus iga päev päike paistaks. Kui on olnud ka kehvemad ajad, olen ma hakanud vägagi võitlevaks tüübiks, et mitte muredele ja olukordadele alla anda. See puudutab ka kõige hullemaid diagnoose, millega mul tuli hiljuti silmitsi seista. Ma mõtlesin küll sellele, aga ma kordagi ei nutnud, et nüüd ongi kõik. Ma elasin rõõmsalt oma elu edasi, kuni järgmised vastused olidki negatiivsed. Nii sain ka selest õppetunni, et mina olen elu mitmeid korda narrinud ja siit elust lahkuda tahtnud. Nüüd enne juubelit ja enne jõule mängis elu mulle ise kaardid kätte, et sa tahtsid ju surra. See kõik pani mind mõtlema, kui nüüd lõpuks negatiivsed vastused sain, et kas tasub eluga mängida. Sellel korral mulle andestati ja halastati ja nüüd ma tõesti võtan elu, kui kingitust ja õppetundi, et kui on veel tahtmine lollusi teha, siis paneb mind elu tõeliselt juba fakti ette ja annab analüüsidelt positiivse vastuse ja küsib otse, et kas oled siis ikka valmis kõigest sellest maisest nüüd ja kohe loobuma. Lisaks ka see õppetund, et kõik mida teistele ütled ja soovid, tulebki sulle endale tagasi.
Rahulikku advendiaega ja ilusat aastavahetust.