Kumb on tervislikum – päevalilleõli või rüpsiõli?
Teema: Ôlid praadimiseks
Praadimine pole kunagi tervislik.
Kanad siin kunagi jahusid sel teemal: https://foorum.perekool.ee/teema/milline-toiduoli-on-parem-kas-paevalillerapsioli-voi-oliivioli/
Tänaseks on ilmselt ka nemad aru saanud, et oliivõli pole praadimiseks mõeldud ning päevalillel ja rapsil pole suurt vahet.
Rüpsiõli…
Tänaseks on ilmselt ka nemad aru saanud, et oliivõli pole praadimiseks mõeldud ning päevalillel ja rapsil pole suurt vahet.
Mis mõttes pole mõeldud? Viimased 20 aastat ainult oliivõli kasutanud. Ei teadnudki, et keegi tänapäeval neid odavaid jõledusi veel tarbib.
Ei teadnudki, et keegi tänapäeval neid odavaid jõledusi veel tarbib.
See on tavaline, et inimesed ei tea.
Oliivõli on maailma parim ja tervislikum õli, kui sa teed salatit (või kus iganes segad õli toidu hulka.)
Aga kui sa hakkad temaga midagi pruunistama või vokkima, siis ta laguneb mingiteks vähkitekitavateks aineteks kiiremini, kui palju kõrgema temperatuuritaluvusega päevalille või rapsiõli.
Panniteemas viskas keegi ühe Jamie Oliveri video üles, vaata, millise õli ta tõstab kõrvale ja millist kasutab.
Kanad siin kunagi jahusid sel teemal: https://foorum.perekool.ee/teema/milline-toiduoli-on-parem-kas-paevalillerapsioli-voi-oliivioli/
Tänaseks on ilmselt ka nemad aru saanud, et oliivõli pole praadimiseks mõeldud ning päevalillel ja rapsil pole suurt vahet.
Mine räägi seda itaallastele ka, et õu, kasutage parem rapsiõli praadimiseks 😀
Odavad seemneõlid kohe kindlasti ei ole mingi tervislik valik. Loe veidi, kuidas, neid toodetakse.
Odavad seemneõlid kohe kindlasti ei ole mingi tervislik valik.
Kas Itaalias mitte oliivõli hoopis pole “odava” õli staatuses?
Aga valgustustöö las jääda siiski tele- ja staarkokkadele.
Nimelt just külmpressitud õli on kuumutamisel kahjulik.
Eriti halb uudis on see, et oliivõli ei ole olemaski. Vähemalt ÕS-i andmetel.
Mõistlikus koguses kasutatuna on rapsiõli & päevalilleõli ysna võrdselt tervislikud, viimane lihtsalt kipub tänini nostalgiliselt poslamasla järele lõhnama, mõnel inimesel võib see isu ära ajada. Rapsiõli on jälle parim aine, mille sisse uputada peenral vohanud maitseroheline, jahedas-pimedas säilib vähemalt pool aastat & annab kõigele praetavale koduaia meki ilma suurema vaevata.
Kes aga köögis päris katselendurit mängida tahab (& oma raha peale väga vihane on), uurigu seemne- & pähkliõlisid. Nt seesamiõli on idamaistes toitudes täitsa tegija.
Kes aga köögis päris katselendurit mängida tahab (& oma raha peale väga vihane on), uurigu seemne- & pähkliõlisid. Nt seesamiõli on idamaistes toitudes täitsa tegija.
Nyah.
Nüüd viskas meile väikse pirni?
Et viinamarjaseemne õli (mis on seemne õli, eksole) ingl, k. grapeseed oil
– on peaaegu lõhna- ja maitsetu
– on väga kõrge suitsemispunktiga, ligi 250 kraadi vist (vs oliiviõli 190max), seega prae liha, voki jne teemistahad
– ei ole hullkallis (oliivi v. seesamiga võrreldes)
– on täna juba peaaegu igas putkas saadaval
– mõjub kolesteroolitaset alandavalt ehk siis vähendab südamehaiguste riski
– sisaldab muuhulgas ka E vitamiini
–
–
–
– sobib suurepäraselt libestiks, sest ta ei lõhna, ei haise, ei tekita mingeid allergilisi reakstsioone ja kui ta sul avalikult köögikapil seisab, keegi ei küsi, et miks see sul on – praadimiseks, loomulikult, mis sa sis mõtsid.
– sobib kasutamiseks massaažiõlina. Nii ulakal kui tavalisel, nii mehel kui naisel….Tantras ka selleks otstarbeks laialt kasutusel.
Ise ei julgend öelda jah? :)-
Rüpsiõli…
Ma oleks ka peaaegu sarnase postituse teinud, aga googeldasin ja sain teada, et raps ja rüps on üsna sarnased, aga mitte samad taimed. Rüps pidavat kiiremini kasvama, nii et võibolla ongi see poest ostetav “rapsiõli” hoopiski rüpsiõli. Igatahes põllud, mida varem pidasin rapsipõldudeks, kolletavad viisamstel aastatel juba üsna suve alguses.
Rüpsid/rapsid on väga mürgitatud põllud.
Aga kui sa hakkad temaga midagi pruunistama või vokkima, siis ta laguneb mingiteks vähkitekitavateks aineteks kiiremini, kui palju kõrgema temperatuuritaluvusega päevalille või rapsiõli.
Lollus.
http://toitumistarkus.ee/extra-virgin-oliivoli-kuumutada-voi-mitte/
Rääkides omegatest, siis päevalilleõli on kahjulikum kui rapsiõli/rüpsiõli. Praadimise jaoks on on oliiviõli ja rapsiõli üsna üheväärsed (rapsiõli on õrnema maitsega), suitsema ei tohi lasta ühtegi õli. Veel kõrgema suitsemispunktiga on pähkliõlid, aga maapähkliõli on lisamaitsega ja teised liiga kallid.
Rafineeritud õlid sobivad praadimiseks paremini, kuna neis on küllastumata rasvhapped nagunii ära küllastatud…
https://tervisliktoitumine.ee/toiduoli-kasutamise-abc/
Lollus.
Lollus on kahjuks vaid sinu peas.
Ja loomulikult üritab iga perekoolikas ka väita, et Jamie Oliver on loll ja ainult tema ise on tark.
(ok, J. Olivier ei ole suurem asi ärimees, sedand küll. Ega kõik kokad ei olegi)
See on Swiss Diamondi tabel õlide smoke point`i kohta. (SD on Sveitsi üsna arvestatav pannitootja, kui sa arvad, et nad taaskord lollid on)
Päevalilleõli: 225 kraadi
Rapsiõli: 205 kraadi
Oliivõli: 165-190
Rüpsiõli…
Sa pole kuulnud rüpsist? Oh, vaene laps!
Lollus on kahjuks vaid sinu peas.
Ja sel, kes ei suuda üht lihtsat sõnapaari emakeelde tõlkida. Aga vahet pole, smoke pointita edasi.
Ja sel, kes ei suuda üht lihtsat sõnapaari emakeelde tõlkida. Aga vahet pole, smoke pointita edasi.
Miks ma pean sulle kogu aeg tõlkima midagi? Mida sa koolis tegid?
Pealegi; ise ju panid lingi, kus see JUBA OLI ära tõlgitud.
Igasuguse õli kuumutamise juures on oluline teada selle suitsemispunkti (ingl. k. smoke point), mis näitab ära temperatuuri, mille juures õli lagunema ja suitsema hakkab.
Oleksid võinud isegi siis aru saada, kui ei oska seda keelt.
P.S: Päevalille- ja rapsiõli ma tõlkisin. Panid tähele?
Päevalilleõli: 225 kraadi
Rapsiõli: 205 kraadi
Oliivõli: 165-190
240 oli ju olive oil light/refined ka sinu pandud tabelis.
Üle 190 ei praeta nagunii. Tahad maja põlema panna?
Ja sel, kes ei suuda üht lihtsat sõnapaari emakeelde tõlkida. Aga vahet pole, smoke pointita edasi.
Miks ma pean sulle kogu aeg tõlkima midagi? Mida sa koolis tegid?
Pealegi; ise ju panid lingi, kus see JUBA OLI ära tõlgitud.
Igasuguse õli kuumutamise juures on oluline teada selle suitsemispunkti (ingl. k. smoke point), mis näitab ära temperatuuri, mille juures õli lagunema ja suitsema hakkab.
Oleksid võinud isegi siis aru saada, kui ei oska seda keelt.
P.S: Päevalille- ja rapsiõli ma tõlkisin. Panid tähele?
Võõrkeelsete sõnadega emakeelde kirjutajad on ise just täpselt need, kes mõelda ei viitsi. Kohe ei tule vastet, siis ah, las olla, panen nii nagu võõrkeeles kirjas.
Ära ärritu!
Võõrkeelsete sõnadega emakeelde kirjutajad on ise just täpselt need, kes mõelda ei viitsi. Kohe ietule vastet, siis ah, las olla, panen nii nagu võõrkeeles kirjas.
Seal oli küsimus perekoolikas, kel argumendid ilmselt lõppesid, oli ju arvudega tema ülisügavmõtteline hüüatus “Lollus!” ümber lükatud.
Siis ta näriski pisut huuli, mõtles, paanilisel et mida ma ütlen, mida ma ütlen ja leidis siis need kaks inglisekeelset sõna – “Eureka!” – inisen parem selle kallal.
Ise ei mäletanud, et just oli linkinud teksti, mis sisaldas selle sama sõna tõlke. (vblla ka loopis niisma lingi, ise lugematagi)
Proovi asjadest süvitsi aru saada, perekoolika psühholoogia ei ole keeruline.
Perekoolikas on lihtne lind.
Lollus.
Lollus on kahjuks vaid sinu peas.
Ja loomulikult üritab iga perekoolikas ka väita, et Jamie Oliver on loll ja ainult tema ise on tark.
(ok, J. Olivier ei ole suurem asi ärimees, sedand küll. Ega kõik kokad ei olegi)
See on Swiss Diamondi tabel õlide smoke point`i kohta. (SD on Sveitsi üsna arvestatav pannitootja, kui sa arvad, et nad taaskord lollid on)
Päevalilleõli: 225 kraadi
Rapsiõli: 205 kraadi
Oliivõli: 165-190
Lahe valikuline arusaamine sul. Kas sa ei näe, et tabelis on eraldi välja toodud extra virgin ja muu oliiviõli. Viimase suitsemispunkt on isegi kõgem kui päevalilleõlil.
PS Selle asja nimi on OLIIVIÕLI mitte oliivõli. Päevalillõli ja rapsõli ei taha öelda, targutaja?
Viinamarjaseemneõli on väga Omega6-rohke, samuti päevalilleõli. Omega6 ja -3 suhe peaks olema umbes 3/1.
Rüpsiõli ja oliiviõli maitse lihtsalt e ei meeldi, promogu Jamie Oliver seda viimast palju tahab. Mees lisab Extra virginit küll oma toitudele peale valmimist. Ja Extra virginiga ei praeta tõesti.
Mina praen rapsiõliga, see ei lisa maitset toidule. Salatile/pudrule kallan külmpressitud rapsiõli. Sellel on kõige parem Omega3 ja -6 tasakaal (no peale linaseemneõli, aga selle maitse mulle ei meeldi). Võileivale läheb taluvõi.
Oliivõli on maailma parim ja tervislikum õli, kui sa teed salatit (või kus iganes segad õli toidu hulka.)
Aga kui sa hakkad temaga midagi pruunistama või vokkima, siis ta laguneb mingiteks vähkitekitavateks aineteks
Tuleb osta pudel, millel on kirjas ‘Oliiviõli praadimiseks’.
Tänaseks on ilmselt ka nemad aru saanud, et oliivõli pole praadimiseks mõeldud ning päevalillel ja rapsil pole suurt vahet.
Mis mõttes pole mõeldud? Viimased 20 aastat ainult oliivõli kasutanud. Ei teadnudki, et keegi tänapäeval neid odavaid jõledusi veel tarbib.
mis on odav ja mis on kallis?
Ma olen ilmselt ülimalt tuima maitsemeelega, aga ma ei tee vahet oliiv- või rapsiõliga praetud toidul. Kasutan rapsiõli Eestis kasvatatud rapsist, tundub nagu mõistlik, Eesti värk ikka. Niikuinii kasutan minimaalses koguses, kui hädavajalik.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.