Näiteks Rimi I Love Eco kaubamärgi on eraldi müügil Hispaania ja Kreeka oliivõlid. Kuidas te kirjeldaksite päritolust tulenevaid maitsenüansse ja kumba peate paremaks?
Teema: õligurmaanid: mis vahe Hispaania ja Kreeka oliivõlil?
Kreeka õlid on üldiselt kvaliteetsemad, aga Rimi omade puhul võivad olla ükskõik missugused õlid segatud ja kvaliteeti ei tea kunagi. Soovitan osta turult kvaliteetset Kalamata oliiviõli.
Turult kvaliteetset Kalamata… mis riigi turust sa räägid ka?
Balti jaama turul peaks ju küll olema neid müüjaid, kes vahemereriikidest kvaliteetset kaupa toovad.
Balti jaama turul peaks ju küll olema neid müüjaid, kes vahemereriikidest kvaliteetset kaupa toovad.
Balta turul on jah kindlasti.
Kreeka õlid on väiksema happesusega (pH), seega kvaliteetsem
ma ei ole paadunud ökofänn, aga oliivõli puhul on küll mahetoode palju parem.
Ise armastan kõige rohkem seda (hispaania toode):
http://www.oliva.ee/et/a/oro-del-desierto-coupage-500ml
Kuna Kreeka on üks me lemmik-reisimaid, siis ostame sealt ka alati kaasa kohalikku väiketootmise õli. Hästi meeldiva maitsega on.
see või ? https://www.prismamarket.ee/entry/ekstra-neitsioliivioli-kalamata-500-ml/5200110730018
Meie käime Kreeka oliiviõli toomas Stockholmi turult ühe Kreeka vanamehe käest. No on väärt kraam. Kinnised kanistrid on, otse Kreekast. Ilus roheline näeb välja ja maitse on ülimahe.
Meie käime Kreeka oliiviõli toomas Stockholmi turult ühe Kreeka vanamehe käest. No on väärt kraam. Kinnised kanistrid on, otse Kreekast. Ilus roheline näeb välja ja maitse on ülimahe.
Miks sa seda Rootsis toomas käid? Tallinnas müüb üks naine otse kanistrist sama aasta oliiviõli enda taarasse 12eur/l. Lõhnab värskelt nagu niidetud muru ja tuleb ta enda oliivipuudelt Kalamatas. Vahel on Kalamata oliive ka saanud ja kinniseid 3l kanistreid. Mina leidsin ta nõmmekate grupis, kus ta kunagi andis teada et tal on natukene õli üle.
No kui sul endal neid õlipuid kreekas pole, siis pole sul mingit kindlust mida sa poest ostad. Oliiviõli on üks kõige rohkem tüssatud kaup maailmas. Kui keegi räägib kuidas ta ostab kvaliteetset õli, no jah:D
Oliiviõli pole mõtet isegi osta, sest tegelikult kõikidel õlidel on üsna samasugune koostis ja pole oluline tarbida just oliiviõli.
Meie käime Kreeka oliiviõli toomas Stockholmi turult ühe Kreeka vanamehe käest. No on väärt kraam. Kinnised kanistrid on, otse Kreekast. Ilus roheline näeb välja ja maitse on ülimahe.
Miks sa seda Rootsis toomas käid?
Sellepärast, et ma käin niikuinii Stockholmis ja kuna me teda tunneme, siis saame tema käest head kodust kraami osta.
Oliiviõli pole mõtet isegi osta, sest tegelikult kõikidel õlidel on üsna samasugune koostis ja pole oluline tarbida just oliiviõli.
Oliivõli rasvhappeline koostis on siiski oluliselt erinev teitest taimeõlidest (raps, päevalill, viinamarjaseene jms.).
Kunagi arvati nii, jah, et taimeõli on taimeõli, mis seal vahet – aga nüüd on hakatud selles kahtlema. Näit. kui avastati nn. Vahemere dieedi (kus tarbitakse oliivõli) kasulik mõju südametervisele, töötati USAs välja nn. südamedieet, mille põhimõte oli vähendada loomsete (küllastunud) rasvade osakaalu, nende asemel kasutades rohkem mistahes taimseid õlisid. Kuna südamedieedi tulemused polnud nii head kui loodeti, tehti kaks katsegruppi: üks, mis toitus nn. Vahemere dieedi põhimõttel ja teine, mis toitus südamedieedi põhimõttel – ja selguski, et südametervisele positiivselt mõjub eelkõige ikkagi esimene. Hiljuti ETV-s jooksnud (vist Briti) meditsiinisarjas, kus püüti selgusele saada, mis on müüt ja mis tegelikkus, tehti sarnane katse: analüüsiti südametervise markereid, misjärel osal inimestest kästi tarbida oliivõli ning teistel mingeid muid õlisid – oli vist rapsi, päevalille… Teatud aja pärast analüüsiti südametervise markereid uuesti. Ainult oliivõli tarbijatel olid need paranenud, teistel muutust polnud. Miks see nii on, ei osata päriselt seletada. Üks hüpotees on, et kuigi rapsi, päevaliike jms. õlid sisaldavad mõningal määral kasulikku omega-3, on seal samas ka palju omega-6, mis ainevahetusradades võib omega-3 nö. välja konkureerida. Oliivõlis aga on põhiline hoopis monoküllastamata rh, mis ei sega omega-3 rh ainevahetust. Nii et parem oleks toiduvalmistamisel põhiõlina tarbida oliivõli (+ omega-3 saamiseks kas kala, kalaõli või mõnda omega-3 rikast õli minimaalselt juurde).
Tõin endale suvel Küprose lennujaamast 3l kanistri külmpressi oliiviõli tuttava soovitusel. Esiteks lõhnas see väga meeldivalt, teiseks andis toidule mõnusa meki ja kolmandaks sellest jätkus viieks kuuks. Meil on suur pere ja tavaliselt läheb liiter kuus. Kui otsa sain ja varasemalt kasutusel olnud Kalamata õli ostsin, siis olin üllatunud kui vastiku mõru maitsega see on, pannil pritsib ja suitseb, salati rikub ära. Mitu nädalat otsisin kust sellist head õli saab. Olin valmis juba Küproselt tellima, aga saatmine on samas hinnas õlikanistriga. Siis leidsin Eestist, mingist väikesest netipoest mis müüb Kreeka kraami, Bioart vms. Algul tellisin minipudeli ja enne jõulu 5l. Väga rahul.
Siis leidsin Eestist, mingist väikesest netipoest mis müüb Kreeka kraami
Mis netipood see on?
Meie käime Kreeka oliiviõli toomas Stockholmi turult ühe Kreeka vanamehe käest. No on väärt kraam. Kinnised kanistrid on, otse Kreekast. Ilus roheline näeb välja ja maitse on ülimahe.
Miks sa seda Rootsis toomas käid? Tallinnas müüb üks naine otse kanistrist sama aasta oliiviõli enda taarasse 12eur/l. Lõhnab värskelt nagu niidetud muru ja tuleb ta enda oliivipuudelt Kalamatas. Vahel on Kalamata oliive ka saanud ja kinniseid 3l kanistreid. Mina leidsin ta nõmmekate grupis, kus ta kunagi andis teada et tal on natukene õli üle.
Mille järgi sina ja su tsiteeritud isikud teavad, et tegemist on väga puhta ja kvaliteetse õliga?
Siis leidsin Eestist, mingist väikesest netipoest mis müüb Kreeka kraami
Mis netipood see on?
Ei olegi Bioart, vaid Biolarte. Tellisin selle valge kanistriga 5l õli. Ilus rohekas õli, hea värske lõhnaga.