RE: olin vist lapsena asperger
Autoteel keksib, kui me läheme jala lasteaeda või tuleme sealt. Või läheme parki, staadionile, kusagile randa, igale poole minekuks on ju vaja liikuda ühest kohast teise. Jala läheme lasteaeda, kuna mul ei ole autot, ja ka selleks, et ta õpiks liiklema. Liiklema õppimine on hädavajalik – või siis tuleb leida kool, kus on pikapäevarühm, ma ei saa hakata töölt poolest päevast ära käima, kui ta esimesse klassi läheb. Lapse käitumine liikluses ongi kõige õudsem asi praegu, see on kohati ikka täiesti eluohtlik.
Üldiselt ma ei arva, et ma lapsele hinnanguid annaksin lihtsa käsuga \”tule autoteelt ära\”.
Hinnagud võivad mängu tulla küll muudes asjades, nagu see omaette rääkimine näiteks. Tõsiselt, ta on võimeline ümbrust täielikult eirama ja muudkui jutustama ja posisema oma lõputut järjejutu-fantaasiat. Ükskõik kus. Samas, minu arust on see vahva, on naljakas, aga ma saan aru, et teistele inimestele see nii ei paista ja mul on lapse pärast hirm.
Kodus – okei. Lasteaeda minnes või sealt tulles – okei. Aga poes, bussis, seltskonnas?
Nii omavahel öeldes – lapsele trenne soovitades tasuks alati enne järgi küsida, kas lapsevanemal selleks raha on. Minul ei ole. Lasteaias käib ühes trennis ja rohkemaks mul ei jätku, lasteaiatasu tuleb ju niikuinii maksta. Usun, et selliseid vanemaid on veelgi ja trenni soovitamine olukorra lahendusena võib kahjuks kõlada väga küünilisena. Samamoodi, nagu küsimus, miks ta üldse sõiduteel keksib. Kuidagimoodi peab ju punktist A punkti B saama ja auto puudumine perekonnas ei tohiks tõesti olla ühiskondliku hukkamõistu põhjuseks.
Ja lõpuks on see minu ja lapse aeg – õhtul küll – kui tuleme koos lasteaiast koju, ma ei saa sebida köögi ja koristamise vahel, ma ei pea autot juhtima (kuna mul autot ei olegi), ma ei pea mitte midagi muud tegema, kui koos lapsega kõndima. Enamus sellest ajast on nauditav. Aegajalt lihtsalt juhtub, et ta teeb midagi hullu, see autoteel keksimine on tal üks kindel mäng, üks korduv sundtegevus, tavaliselt näitab, et ta on lasteaias mingi stressi läbi elanud. Kui neid hetki ei oleks, siis oleks jala kojutulek alati meeldiv. Kui on ilus ilm, siis me pikendame seda pargist läbi minnes. Lihtsalt – ma pean alati valvel olema, sest need keksimised tulevad ilma igasuguse eelhoiatuseta.
Ja üldse oli see keksimine vaid väike süütu näide imelikest asjadest, mida mu laps argistes olukordades teeb. Teistest asjadest ei ole teile mõtet rääkidagi, sest te olete niikuinii seisukohal, et ma ise olen kõiges süüdi – nagu ikka perekoolis.
Kas te, perekoolikad, ise ei võiks natuke rohkem vältida hinnangute jagamist?
Kasutaja on kirjutanud teemasse 20 korda. Täpsemalt 23.04 15:32; 23.04 15:50; 23.04 16:08; 23.04 16:14; 23.04 16:25; 23.04 17:04; 23.04 17:05; 24.04 09:57; 24.04 10:06; 24.04 10:13; 24.04 10:20; 25.04 09:09; 25.04 09:16; 25.04 09:17; 25.04 09:20; 25.04 09:29; 25.04 09:30; 25.04 09:34; 26.04 23:04; 26.04 23:06;