Esileht Pereelu ja suhted olin vist lapsena asperger

Näitan 23 postitust - vahemik 31 kuni 53 (kokku 53 )

Teema: olin vist lapsena asperger

Postitas:
Kägu

RE: olin vist lapsena asperger

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Mis mõttes egot piitsutama? Iga keelamine on ego piitsutamine? Lapsevanem peab lapsele õpetama, kuidas elus hakkama saada, kuidas selleks käituda tuleb. Kuidas sa sellest välja loed, et samal ajal peaks teda tema isiksuse eest halvustama, ma aru ei taipa. Õpetadki, et nt kodus võib omaette jutustada, aga lasteaias ei või. Reeglite õpetamine ei tähenda, et last ei saaks või ei tuleks kiita ja tunnustada. Mulle tundub, et sul on oma lapsepõlvest mingi trauma, mistõttu sa dramatiseerid lapse mossis nägu üle. Iga laps läheb mossi, kui teda keelatakse. Ega see ei tähenda, et tal tuleks lasta teha, mis pähe tuleb.[/tsitaat]
Iga keelamine ei ole ego piitsutamine. Lapsevanemad tihti aga ei tee vahet, mis on ja mis ei ole.
Kas sa tõepoolest arvad, et ma ei ole lapsele rääkinud, rääkinud ja veel kord rääkinud – kodus võid omaette jutustada, aga palun teiste juures ära seda tee? Tõsiselt mõtled, et see asi on mul tegemata?
Või mõtled sa tõsiselt, et minu meelest on ainult kaks valikut, lasta tal teha, mis pähe tuleb või keelata kõike?
Või usud sa siiralt, et ma oma last üldse ei kiida? Selline hoiak on jälle rünnak minu pihta, süüdistus. Miks sa süüdistad mind selles, et ma oma last ei tunnusta ega kiida?

Tähendab, see, et sina asjasse nii jäigalt suhtud, ei anna sulle õigust mulle samasugust suhtumist inkrimineerida.

Paraku ei ole lapsed väikesed tahtetud käsutäitmisrobotid.

Ja mina võin rääkida ja rääkida ja rääkida, aga teatud asjad on seni ikka jäänud korduma. Ja kui ma talle nt poes käies meelde tuletan – ära räägi omaette – siis ta solvub ja haavub ja ongi selgelt näha, et ta võtab seda lihtsalt keeldu kui halvustamist.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 20 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]

vaeseke :([/tsitaat]

prote¸eeriv ja üleolev suhtumine pole ka mitte kunagi mitte kedagi aidanud. sa oled tülgastav

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

[tsitaat]meil on kodus autist ja teda on täiesti võimalik dresseerida näiteks mitte sõiduteel käima. Jah, see nõuab hirmsat kannatlikkust ja järjekindlust, aga põhimõtteliselt on kõik võimalik.
Aga meie süsteemis ongi see viga, et keegi ei instrueeri lapsevanemat kuidas oma \”teistsuguse\” lapsega hakkama saada, kuidas käituda, mis töötab ja mis mitte. Teemaalgataja,ära võta südamesse teiste inimeste arvamust. Aspergeritel endil on teiste arvamusest suhteliselt savi, seega ei maksa paanitseda. Külma rahuga, kindla käega ja väga järjekindlalt. Mõnes mitte nii olulises punktis võid ju rohkem järgi anda nö vastukaaluks. Aga teatud asjades tuleb lihtsalt dresseerida.

Normintellektiga asperger Ristikus tuleb mulle üllatusena. Mulle on just on räägitud, et Ristikus on need mitte normintellektiga ja ärge sinna kindlasti pange. Saa siis aru.
[/tsitaat]
Tänan erandlikult mõistva ja kaine kommentaari eest!
Eks ma dresseeringi nüüdseks juba mitmendat aastat, lihtsalt edusammud just sellistes asjades on väga visad tulema. Kusjuures, kui sõiduteel käimise kohta annab kehtestada nulltolerantsi ja see on ehk isegi kergemini mõistetav, siis selle omaette rääkimisega on palju raskem. Ta lihtsalt ei saa aru, miks ta kodus võib ja mujal ei või. Ja kui lasteaias on nad kogu aeg kasvataja silma all ja kiusamine pole lubatud, liiati lasteaialapsed veel kuuletuvad täiskasvanuile, siis ma ei tea, mis saab koolis, kus lapsed on vahetundides tihti omapead.

Mulle jäi ka psühholoogi jutust mulje, et Ristikus normintellektiga lapse koht just päriselt ei ole. Teine soovitus algul nt lasteaiakasvataja poolt kõlas K.Pätsi nimeline vabaõhukool, aga hiljem kuulsin, et seal on pigem tõsiste käitumishäiretega lapsed.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

prote¸eeriv ja üleolev suhtumine pole ka mitte kunagi mitte kedagi aidanud. sa oled tülgastav[/tsitaat]
probleem on siiski tõsine. oma last suudad kõige paremini aidata siis, kui oled ise terve.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

[tsitaat]Minu lähedase laps käib Vihasoo algkoolis ja lapse ema väga kiidab seda kooli. Laps on ka väga rõõmus seal. Soe ja kodune tunne olevat seal koolis.
Selle lapse puhul on ka tegemist aspergeriga. Eks neid aspergereid ole ju väga erinevaid. Nad on vahvad tegelased enamasti ja saavad kõigega hakkama. Lihtsalt vajavad individuaalset lähenemist ja mõistmist. Nt vihasoo kool seda pakub.

Ilmselt leiad ehk enda kodule lähemal miski taolise koolivariandi lapsele ? Või siis lihtsalt väiksem kool ja võimaluse korral nö abiõpetaja, kes pikapäevarühmas aitaks last arvestades lapse omapära.

[/tsitaat]
Tänan perekoolis erandliku mõistva ja kaine kommentaari eest!
Kus Vihasoo kool asub?
Kui aus olla, siis minu meelest ei sobi eriti mitte ühelegi lapsele see tänapäevane kulude optimeerimise nimel tekkinud mammutklasside süsteem, ka parim õpetaja ei jõua hallata üle 25pealist klassi ja seal lihtsalt tekivad omad võimugrupid ja kiusamised. Paratamatult. Kui hiigelklasse poleks, ei tekiks nii väikese aspergeri puhul eriti küsimustki, kuhu kooli teda panna.
Aga asjalood on nii nagu nad on. Lapsed ei ole riigi jaoks väärtus, raha hoitakse kokku, klassid on suured.

Arvestades seda tänaval käimise kaldvust, on pikapäevarühm vähemalt esialgu vältimatult vajalik. Kodu lähedal meil üks pikapäevarühma ja psühholoogiga kool on olemas, esialgu sai laps sinna pandudki (kool(id) peavad ju nüüdseks olema juba ära valitud), aga otsin ikka mõnd veel paremat varianti.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

probleem on siiski tõsine. oma last suudad kõige paremini aidata siis, kui oled ise terve. [/tsitaat]
arvestades vihkamist, mida sa külvad, olen mina ilmselgelt tervem, kui sina. Mina ei käi siin ringi teemaalgatajaid süüdistades ja halvustades. sina seda teed. mine vaata peeglisse.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

[tsitaat]Minu diagnoosiga asperger käib Ristiku koolis ja meie perele see sobib.seal ei nõuta talt teiste lastega suhtlemise ja arvestatakse tema eripäraga.tavakoolis teda kiusati ja narriti ja ka õpetajad ei suutnud temast aru saada. poisi isa ei oska samuti temaga suhelda. meil on ka norm.intellektiga, vbl isegi mõnes asjas keskmiselt andekam. sellised nad ju ongi.
ma ei usu, et tal õnnetu lapsepõlv tuleb, siiani on ta väga rahul oma eluga.[/tsitaat]
Tänan perekoolis erandliku mõistva ja asjakohase kommentaari eest!

Palun räägi sellest Ristiku koolist natuke lähemalt – mulle tõesti on jäänud mulje, et seal ei ole päris tavalist riiklikku õppekava, vaid pigem siiski piiratud või miinimummahus. Kuidas sellega siis tegelikult on?
Palju seal lapsi klassis on? Kas neil on ka pikapäevarühm?

0
0
Please wait...

Postitas:
parimpaev

ma ei saanud aru, miks sa tuld võtsid kägu 2:48 kommentaari peale. nojah, tema viimane lause võib-olla oli selline natuke mõistmatu, et nii suur normintellektiga laps peaks ju aru saama …., aga

mul jäi ka silma see karmi käitumise jutt ja siis sinna juurde näide autoteel keksimisest. ja et pärast on laps õnnetu, et sa tema fantaasiat segasid. see kägu ütleb ju täiesti õigesti, et sul on endal probleem (ilmselt sinu enda lapsepõlvega seotud?). esmalt lõpeta oma vanemate süüdistamine ja oma lapsepõlvega võrdlemine, siis saad ka ohtlikes olukordades südamerahuga karmilt konkreetne ja lühidalt meeldetuletav olla, ilma et pärast jälle süümekaid tunned.

tee iseendaga ja oma vanematega rahu!

0
0
Please wait...

Postitas:
katrin74

Meil ka asperger + ath poiss, läheb sügisel kooli. Ja läheb justnimelt Ristiku kooli, seepärast ma ka tean kindlalt, et Ristiku kool on normintellektiga ja riikliku õppekavaga kool. Mitte norm intellekkiga lastele on Tallinnas Tondi kool.

Mulle jäi eriti silma see \”õnnetu\” olemise nüanss. Meie laps on ka nö õnnetu, st iga asja peale, mis talle ei emeldi, on nina vingus. Aga, ausalt öeldes, kuigi see pidev vingumine käib närvidele ja see, et ta on justkui süüdimatu, et ütled midagi, ta ei tee väljagi, tahab teha, mis temale meeldib, siis reeglid peavad paigas olema. Kui ma algul katsetasin seda pehmet stiili, nagu öeldakse, et \”räägi lapsega\”, siis läksid asjad päris hulluks ja kogu elu oleks justkui selle lapse dikteerimisel korraldatud. Siis läksime üle karmimatele meetmetele, ehk siis, et vanemad on need , kes otsustavad ja laps kuulab ning pärast seda asi paranes. Ta võib olla õnnetu, aga kui sul oleks valida veidi õnnetu, aga elus ja terve laps (sõidutee näide) või mingil hetkel õnnelik, aga selletõttu hetk hiljem haige või surnud laps (jääb auto alla, sest keksib autoteel) – no siin pole ilmselt kahtlustki, et iga vanem valib esimese variandi.
Nii et kui vindi üle keerab, siis meil kõige paremini aitab karm keeld ja maha rahunema saatmine ja kui oma kisa on ära karjunud ja viha välja elanud oamette, siis räägime asjad üle, et miks üht või teist asja ei saa teha. Ja siis on juba suur kunst, et asju tuleb seletada nii, et laps ise tajuks, et tegelikult saab tema siiski kõige rohkem kasu sellest, kui ta käitub vanemale meelepäraselt.
No näiteks kasvõi see sõiduteel keksimine. Küsi lapse käest, mida talle kõige rohkem meeldib teha või kelleks ta tahab suureks saades saada vms. Ja siis seleta, et kui ta autoteel keksib ja auto alla jääb ja ära sureb, siis ta ei saagi ju talle meeldivaid asju enam kunagi teha ja sellest oleks ju väga kurb. Lisaks see, et ema oleks tohutult kurb (aga asperegerile ei pruugi ema emotsioonid alati korda minna). Vot nii seletame meie alati asju, et leian lapse jaoks selle positiivse, et ta saaks ise aru, et ka käsud-keelud on tema huvides välja mõeldud ja tema kasu on mängus. Kui on selline oma kasule motiveeritud laps, siis ongi niimoodi kõige parem seletada. (Kuigi, muidugi käib kogu aeg ka seletus selle kohta, miks tuleb arvestada teiste inimestega jne).

0
0
Please wait...

Postitas:
nyah nyah

Armas teivas, ärge tehke, kui te ei tea.

Ka täiesti neurotyypsed lapsed suudavad oijooo . . . aspiedel on vähemalt lootus milleski andekad olla;)

Ristiku kool on väga okei, aga ma soovitax esimesena proovida Vanalinna Hariduskolleegiumi Miikaeli kooli.

& Su laps vajab kõigele ratsionaalset põhjendust. See töötab, enamasti. Saad hakkama kyll.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teemaalgataja sa tundud tubli ema ja intelligentne naine.
Aga miks nii vaenulik?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

[tsitaat]Teemaalgataja sa tundud tubli ema ja intelligentne naine.
Aga miks nii vaenulik?
[/tsitaat]

Loe teemaalgatust – ta ju ütleb ise ka et on aspergeri joontega.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tänan perekoolis erandliku mõistva ja asjakohase kommentaari eest!

Palun räägi sellest Ristiku koolist natuke lähemalt – mulle tõesti on jäänud mulje, et seal ei ole päris tavalist riiklikku õppekava, vaid pigem siiski piiratud või miinimummahus. Kuidas sellega siis tegelikult on?
Palju seal lapsi klassis on? Kas neil on ka pikapäevarühm?[/tsitaat]
Ristiku koolis õpitakse tavalise põhikooli õppekava järgi. on klassid kus on max 16 last ja on väikeklassid kus max 4 last. minu asperger kel lisaks ka muud diagnoosid, õpib üksi.ta ei suuda teistega koos olla.piiratud ehk lihtsustatud õppekava järgi õpitakse Tondil, st Tallinna 1. eriinternaatkoolis.
minuteada pikapäevarühma Ristikus pole.
Aspergerile sobib ka VHK Miikaeli kool aga seal on kohtade arv piiratud.minu laps nt omal ajal sinna ei mahtunud, nei lei olnud vaba kohta.Miikaeli koolis on ka õppemaks.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Tänan perekoolis erandliku mõistva ja kaine kommentaari eest!
Kus Vihasoo kool asub?
Kui aus olla, siis minu meelest ei sobi eriti mitte ühelegi lapsele see tänapäevane kulude optimeerimise nimel tekkinud mammutklasside süsteem, ka parim õpetaja ei jõua hallata üle 25pealist klassi ja seal lihtsalt tekivad omad võimugrupid ja kiusamised. Paratamatult. Kui hiigelklasse poleks, ei tekiks nii väikese aspergeri puhul eriti küsimustki, kuhu kooli teda panna.
Aga asjalood on nii nagu nad on. Lapsed ei ole riigi jaoks väärtus, raha hoitakse kokku, klassid on suured.

Arvestades seda tänaval käimise kaldvust, on pikapäevarühm vähemalt esialgu vältimatult vajalik. Kodu lähedal meil üks pikapäevarühma ja psühholoogiga kool on olemas, esialgu sai laps sinna pandudki (kool(id) peavad ju nüüdseks olema juba ära valitud), aga otsin ikka mõnd veel paremat varianti. [/tsitaat]
minu aspergerile nt. pikapäevarühm ei sobinud. ta eelistab olla kodus mitte teistega ja lärmi sees. see pikk päev (kool + pikapäevarühm)väsitas teda väga.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

[tsitaat]meil on kodus autist ja teda on täiesti võimalik dresseerida näiteks mitte sõiduteel käima. Jah, see nõuab hirmsat kannatlikkust ja järjekindlust, aga põhimõtteliselt on kõik võimalik.
Aga meie süsteemis ongi see viga, et keegi ei instrueeri lapsevanemat kuidas oma \”teistsuguse\” lapsega hakkama saada, kuidas käituda, mis töötab ja mis mitte. Teemaalgataja,ära võta südamesse teiste inimeste arvamust. Aspergeritel endil on teiste arvamusest suhteliselt savi, seega ei maksa paanitseda. Külma rahuga, kindla käega ja väga järjekindlalt. Mõnes mitte nii olulises punktis võid ju rohkem järgi anda nö vastukaaluks. Aga teatud asjades tuleb lihtsalt dresseerida.

Normintellektiga asperger Ristikus tuleb mulle üllatusena. Mulle on just on räägitud, et Ristikus on need mitte normintellektiga ja ärge sinna kindlasti pange. Saa siis aru.
[/tsitaat]
Võta lahti selle kooli koduleht ja seal on kirjas , et seal õpivad normintellektiga või siis piir peal olevad lapsed. st igal aastal on mõni kellele ikkagi tavakooli programm on liiga raske ja ta läheb edasi Tondi kooli.St ikka juhtub et lapse võimed jäävad kuhugi paigale ja edasi ei lähe. Ristikus jätkavad ikka need kes tulevad põhikooli programmiga toime ja aspergerid tulevad, kui nende eripära arvestada.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ristiku koolis õpitakse tavalise põhikooli õppekava järgi. on klassid kus on max 16 last ja on väikeklassid kus max 4 last. minu asperger kel lisaks ka muud diagnoosid, õpib üksi.ta ei suuda teistega koos olla.piiratud ehk lihtsustatud õppekava järgi õpitakse Tondil, st Tallinna 1. eriinternaatkoolis.
minuteada pikapäevarühma Ristikus pole.
Aspergerile sobib ka VHK Miikaeli kool aga seal on kohtade arv piiratud.minu laps nt omal ajal sinna ei mahtunud, nei lei olnud vaba kohta.Miikaeli koolis on ka õppemaks.[/tsitaat]
Jah, Miikael kool on selleks aastaks täis.
Kaalun ka tavakooli võimalust, minu lapsele lihtsalt ei ole veel diagnoosi välja pandud ja psühhiaater-psühholoog olid pigem äraootaval ja uurime-vaatame seisukohal. St tema \”asperger\” on väga suure küsimärgiga. Jääb pigem sinna \”keskmise veidriku\” kanti.
Kui palju lapsi on tavalises pikapäevarühmas? Minu suurim hirm on just liiklus. Lasteaias saab ta ju hakkama. Kui Ristikus igapäevase pikapäevarühma võimalust ei ole, siis see mulle ei sobi, ma lihtsalt ei saa keset päeva töölt ära käima hakata, midagi ei ole teha.
Läheme ka eripedagoogi nõustamisele ja lõpuks võibki selguda, et pabistasin ilmaasjata; siis aga oleneb kõik sellest, mis meelsusega on nn tavakooli klassijuhataja. Kas ta tuleb võimalike kiusamisjuhtumitega toime või ei tule.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

[tsitaat]Teemaalgataja sa tundud tubli ema ja intelligentne naine.
Aga miks nii vaenulik?
[/tsitaat]
kui minu vastu ollakse vaenulik, siis muutun ka mina vaenulikuks. Mis teha.

Tänan veel kord kõiki, kes on suutnud kogemusi jagada ja arvamusi avaldada ilma halvustavaid hinnanguid andmata ja paranoilisi rünnakuid tegemata.

0
0
Please wait...

Postitas:
katrin74

Teemaalgatajale teadmiseks: Ristiku koolis ei ole pikapäevarühma. Käisime oma lapsega seal märtis vestlusel ja pabereid sisse viimas ja sain sellise info kohe otsest allikast, st direktsioonilt. Lisaks tuleb Ristiku koolis arvestada sellega, et seal on päevad erineva pikkusega, ehk siis ühel päeval võivad tunnid alata näiteks 8.30 ja teine päev jällegi 10.30. Nii et tõepoolest, kui ei ole endal paidlikku tööd või tugiisikut (meil saab selleks olema lapse vanaema, kes hakkab last viima-tooma), siis on raske päevaplaane ühitada.

0
0
Please wait...

Postitas:
nyah nyah

Vali parem kodulähedane tavakool, yx kord yle tänava & kax korda ymber nurga minekuga tuleb 7-aastane aspie toime kyll, aga pikapäevaryhmas ta võib väga hullux kätte ära minna, me enamasti väsime sundsuhtlusest ruttu & hakkame siis lollusi tegema.

Asperger on tavaliselt normintellektiga, ain’t sotsiaalselt väheke omamoodi. See on, kusjuures, kasvatuse & keskkonnaga silutav. Täitsa asjaliku yhiskonnaliikme saab, kui veidigi vaeva näha. Tavakool võib just aidata, no & kui ei aita, siis on aeg Ristikusse või Miikaeli yle minna, selle aja peale ta ehk oskab ise õige bussiga kooli sõita ka. Minu pärilik aspie sai tavakoolist (G5 koolist, seejuures) saabast alles pärast kuuendat klassi & ma ise venitasin omal ajal sealsamas keskkoolini välja.

Ma väga soovitax vähemalt proovida tavakoolis. Ta ju EI TAHA olla teistsugune, ta tahab sulanduda & seltsida & elada nagu kõik teised, ehk tal õnnestubki?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

[small]nyah nyah kirjutas:[/small]
[tsitaat]Vali parem kodulähedane tavakool, yx kord yle tänava & kax korda ymber nurga minekuga tuleb 7-aastane aspie toime kyll, aga pikapäevaryhmas ta võib väga hullux kätte ära minna, me enamasti väsime sundsuhtlusest ruttu & hakkame siis lollusi tegema.

Asperger on tavaliselt normintellektiga, ain’t sotsiaalselt väheke omamoodi. See on, kusjuures, kasvatuse & keskkonnaga silutav. Täitsa asjaliku yhiskonnaliikme saab, kui veidigi vaeva näha. Tavakool võib just aidata, no & kui ei aita, siis on aeg Ristikusse või Miikaeli yle minna, selle aja peale ta ehk oskab ise õige bussiga kooli sõita ka. Minu pärilik aspie sai tavakoolist (G5 koolist, seejuures) saabast alles pärast kuuendat klassi & ma ise venitasin omal ajal sealsamas keskkoolini välja.

Ma väga soovitax vähemalt proovida tavakoolis. Ta ju EI TAHA olla teistsugune, ta tahab sulanduda & seltsida & elada nagu kõik teised, ehk tal õnnestubki?[/tsitaat]
Täiesti nõus. mul on 2 aspergeri diagnoosiga poissi ja see saab suhtlemisega paremini hakkama kes käis 6 klassi tavakoolis (väiksemas maakoolis). teine poiss tuli juba peale 1. klassi ära tõsta Ristiku kooli.sest meil polnud enam võimalust teda maale kooli panna.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu tähelepanekuid. Aspergerid on andekad, mingil alal kindlasti. Nad on hästi tundlikud ja neil on maailma asjadest väga vara \”õige\” arusaamine (nad sünnivad koos selle arusaamisega). Nad on sisemiselt väga ausad ja neile pole mõtet mulli ajada, nad tabavad kohe ära, kui midagi on n.ö. valesti.
Ärge kuidagi pärssige aspergeri andeid (ärge pange neid kuskile abikoolidesse), nad lähevad sellest ainult stressi, nad ei saa ennast piisavalt realiseerida, nende ajul pole piisavalt tööd, nad muutuvad seesmiselt vihaseks. Asperger saab tavakoolis edukalt hakkama ja on tavaliselt klassi targim (eraldi teema on tal motivatsioon).
Paraku on hästi lihtne arvata, et kuna laps ei suhtle ja hoiab omaette ja on selline imelik, siis ta on mõistuselt kuidagi puudulik, et ega ta ei saa vist ikka asjadest aru. Ta saab suurepäraselt kõigest aru ja sisimas on ärritunud \”lollide\” inimeste peale. Aspergeril pole ühte omadust, ta ei püüa ennast teiste järgi seada, tema sees on maailm hästi paigas, just tema enda maailm, asperger on ise. Väga eluterve omadus iseenesest, aga kui seda palju saab, siis inimesed hakkavad enesekesksuses ja hoolimatuses süüdistama (nad ei mõista, on kadedad, tunnevad andekuse ees hirmu jms). Sest asperger ei oska mängida mänge, et ennast meeldivamaks teha või vastavalt olukorrale muuta, asperger on, nagu ta loodud on.
Nendest võivad saada teadlased, uurijad, avastajad, kui neid ägedalt vormi ei suruta.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

[tsitaat]Minu tähelepanekuid. Aspergerid on andekad, mingil alal kindlasti. Nad on hästi tundlikud ja neil on maailma asjadest väga vara \”õige\” arusaamine (nad sünnivad koos selle arusaamisega). Nad on sisemiselt väga ausad ja neile pole mõtet mulli ajada, nad tabavad kohe ära, kui midagi on n.ö. valesti.
Ärge kuidagi pärssige aspergeri andeid (ärge pange neid kuskile abikoolidesse), nad lähevad sellest ainult stressi, nad ei saa ennast piisavalt realiseerida, nende ajul pole piisavalt tööd, nad muutuvad seesmiselt vihaseks. Asperger saab tavakoolis edukalt hakkama ja on tavaliselt klassi targim (eraldi teema on tal motivatsioon).
Paraku on hästi lihtne arvata, et kuna laps ei suhtle ja hoiab omaette ja on selline imelik, siis ta on mõistuselt kuidagi puudulik, et ega ta ei saa vist ikka asjadest aru. Ta saab suurepäraselt kõigest aru ja sisimas on ärritunud \”lollide\” inimeste peale. Aspergeril pole ühte omadust, ta ei püüa ennast teiste järgi seada, tema sees on maailm hästi paigas, just tema enda maailm, asperger on ise. Väga eluterve omadus iseenesest, aga kui seda palju saab, siis inimesed hakkavad enesekesksuses ja hoolimatuses süüdistama (nad ei mõista, on kadedad, tunnevad andekuse ees hirmu jms). Sest asperger ei oska mängida mänge, et ennast meeldivamaks teha või vastavalt olukorrale muuta, asperger on, nagu ta loodud on.
Nendest võivad saada teadlased, uurijad, avastajad, kui neid ägedalt vormi ei suruta. [/tsitaat]
pole mõtet üldistada. kõik aspergerid on erinevad.minu asperger on erivajadustega laste koolis,põhikooli programmi järgi, mitte abikoolis kus on lihtsustatud õppekava. selles on suur vahe.
ta ei saa tavakoolis hakkama.teda narriti ja kiusati seal ja ta ei suuda teiste lastega koos ühes ruumis olla.samuti oli õpetajatepoolne, eriti tema klassijuhataja suhtumine kohutav.mul kulus peale koolivahetust vähemalt aasta kui laps taas pinna jalge alla sai.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Väljapanemata diagnoosiga aspergerite kohta sobib ka väljend \”subkliiniline asperger\”. St. aspergerlikke jooni on vähe või on need liiga nõrgalt avalduvad, et diagnoosi välja panna. Diagnoosiga peaks üldjuhul kaasnema ka puue, lapse puhul erikool ja tõsised raskused eluga hakkamasaamisel.
Mina olin lapsena ka selline subkliiniline asperger, armastasin üksi olla, raamatuid lugeda, suhtlemine valmistas raskusi, võisin imelikult käituda, sh. omaette rääkida jne. Muide, tähelepanu puudulikkus ja aeglus, kehaline kohmakus, meeelolukõikumised jne. on aspergeri sündroomi puhul kaasuvad häired, mitte sündroomi enda osa. Aspergeritel võib olla igasuguseid kaasuvaid häireid, sagedasim ongi tähelepanuhäire, täisealistena kalduvad nad depressiooni.
Lapsepõlves oli jah raske ja narriti ka palju, aga õnneks toimus murdeeas või isegi varastes kahekümnendates oluline pööre paremuse poole ja praeguseks olen ma maailmaga täitsa hästi kohanenud : ) Osaliselt on vbl põhjus selles, et teismeeas jäin ma vanemate hoolitsusest äkki ilma ja pidin ise enda eest seisma hakkama.
Mu abikaasa on samuti tugevate aspergeri-joontega, oleme isegi kaalunud talle puude taotlemist seetõttu. Tal on kõrgharidus, aga aspergeri-jooned segavad tõsiselt igapäevaeluga hakkamasaamist.
Me mõlemad oleme ühel meelel, et aspergerite jaoks lapsepõlv ongi üsna raske,aga täisiga on parema prognoosiga : )
Aspergerid on väga erinevad ja tegelikult ei ole kellelgi, ka eripedagoogidel kindlat retsepti, kuidas on õige neid kasvatada ja kohelda. Võid rahulikult oma sisetundest lähtuda. Üks aga on kindel – tolerantses ja vabameelses keskkonnas saavad aspergerid hakkama sama hästi, kui nerotüübdki. Loodan, et leiad oma lapse jaoks talle ja endale kõige sobivama kooli : )

0
0
Please wait...

Näitan 23 postitust - vahemik 31 kuni 53 (kokku 53 )

Esileht Pereelu ja suhted olin vist lapsena asperger

See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.