Minu lugu.
Oma esimest last imetasin, täistuuridel. Piima pritsis ja laps kosus. Ülikerge ja mugav, olin isegi kurb, kui vaatasin emasid, kes “pudeliparadiisis.”
Teise lapse sündides ei tekkinud mul piima. Laps läks kollaseks, haiglasse, lampide alla ja meeletu jama. Minul rinnapõletik, veritsevad nibud, põlastavad pilgud, et hakkama ei saa.
Noatera, et laps bilirubiini tõttu siit ilmast poleks lahkunud.
Ei saanud! Esimesega sain ju? Hambad ristis punnitasin koos pudeliga.
Kolmanda lapsega sama jama, kui teisega. Ma nii soovisin rinda anda. Tõestada, et saan hakkama. Äkki selle eelmisega lihtsalt ei õnnestunud? Esimesega ju oli kõik korras?
Ma proovin? Proovisin. Laps 2x haiglasse, bilirubiin, nälginud. Pugelit KINDLALT ei soovitatud proovida. Ise kukkusin kokku, mõlemas rinnas põletik. Piima ei tulnud.
Nutsin, värisesin, laps tilgutite all. Nädalaid haiglas.
Haiglas olles vaatas arst mind ja ütles, et hullem kui rinnapiimaasendaja on ikka ema stress ja soovitas mul koheselt pudeli appi võtta. Püüdsin veel pool aastat end imetama saada aga ikka suhteliselt madal tase.
Ootan neljandat last. Meeletus segaduses. Arvan, et sel korral valin kohe pudeli.
Millest see rinnapõletik tekkis? Äkki oli asi selles, et rinnas oli piima küll ja piimatootmine toimis, aga millegipärast juhad olid kuidagi umbes ning piimale läbimatud? Ega Sul rinnas mõnd healoomulist moodustist, näiteks fibroadenoomi pole? Kui rinda kompad, kas siis tükke või midagi sellist pole leidnud?
Minul tekkis ühe raseduse ajal fibroadenoom ja näib, et see mõjutab piima väljumist mõningatest juhadest. Selle koha taha (keha poole) kipub kergesti piimapais tekkima ja kui piima välja lüpsta, siis nibu tükipoolsest servast tuleb piima ülipeene joana, aga mujalt märksa jämedama ja tugevama joana. Ka võrreldes varasema imetamisega on nüüd sellest rinnast piima väljumine muutunud.
Soovitan Sul naistearstiga (või ka imetamisnõustajaga) juba praegu teemat arutada. Mitte seda, et kas Sa nüüd kohe võtad pudeli või mitte, vaid just püüate selgusele saada mis põhjusel tekkis varem rinnapõletik ja piima ei tulnud, kuigi esimesel korral ju tuli. Ka sünnitama minnes oleks hea kohe sellest rääkida ning pärast ka igale uuele inimesele (ega nad kõigi kohta kõike infot omavahel vahetada jõua), kes teiega tegeleb, sest põletik võib ju korduda, samuti see, et laps ei saa piima kätte. Ükskõik mis lõpuks lahenduseks on, on parem kui kohe selle võimaliku probleemiga tegeleda.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 21.08 22:53; 02.09 23:58;