Mina seda küll õiglaseks ei pea, et nendel on töökoormus tõusnud ja jube raske ning peaks palka juurde nõudma.
https://www.postimees.ee/7193850/opetajad-lahevad-riigilt-kusima-ligi-2000-eurost-kuupalka
Teistel inimestel on ka raske, pea 50000 on töökoha kaotanud ja nendel pole kuskilt ” palka juurde küsida”. Või peaksid viiruse kohtusse kaebama, et ka lisatasu saada raske aja eest!
Alati nad hääletavad palgaküsimise sellisele ajale, kus saaks jätta muljet väljapressimisest. Kõrgharitud inimesed ja nii alatult käituvad.
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Õpetajad jälle palgatõusul
Teema: Õpetajad jälle palgatõusul

Praegustele õpetajatele tõesti ei maksaks sellist raha, aga kui näiteks õpetaja palk oleks 3000, ma kaaluks ise seda tööd. Sest olen kunagi õpetajaks õppinud ja oleksin tunduvalt parem õpetaja, kui suurem osa õpetajaid praegu on. Vähemalt oma lapse kooli põhjal otsustades. Äkki isegi 2000 puhul tekiks mingigi konkurents ja iga tola ei saaks õpetaja olla. Selles mõttes ma olen poolt.

Praegustele õpetajatele tõesti ei maksaks sellist raha, aga kui näiteks õpetaja palk oleks 3000, ma kaaluks ise seda tööd. Sest olen kunagi õpetajaks õppinud ja oleksin tunduvalt parem õpetaja, kui suurem osa õpetajaid praegu on. Vähemalt oma lapse kooli põhjal otsustades. Äkki isegi 2000 puhul tekiks mingigi konkurents ja iga tola ei saaks õpetaja olla. Selles mõttes ma olen poolt.
Mis ulmesummad. Keegi ei tõsta nii palju ju. Ja kui te arvate, et küsimise peale üldse midagi tõstetakse, siis ega see ju ei pruugi nii minna. Samas, kui õpetajad üldse ei väljendaks, et nende palk on ajale jalgu jäämas, siis ei tõstetaks seda palka ju üldse. Ähvardatigi, et 4 aastat ei tõsteta. Ja tavakoormusega õpetaja saab kätte 1100, mitte mingeid ulmesummasid. Õpetaja suurem keskmine tuleb ilmselt suuremas jaos ülekoormusega töötavate õpetajate arvelt (keskmise palga arvestamisel arvestatakse minu teada ainult täiskoormusega töötajate palka ja ainult reaalset brutopalka, mitte koormuse ja palga suhet). Lisaks on siiski problemaatiline, et noori õpetajaid on vähevõitu, eriti neid, kes pikemalt kooli tööle jäävad. Ma arvan, et kõik siiski tahavad, et ka tulevikus nende lastel oleksid olemas kõik vajalikud klassi- ja aineõpetajad.

Õpetajatel on tohutu vastutus. Eriti praeguses infoühiskonnas. Näha on, et inimestel kriitiline mõtlemine on puudulik ja allikakriitilisusest jääb vajaka. See peab tulema koolist. Vanadel õpetajatel käivad uue ajastu väljakutsed üle jõu, aga noori peale tuleb vähe.
Muidugi tuleb õpetajate palka tõsta.
(Ise ei ole õpetaja)

2000 pole mingi unistuste palk nii vastutusrikka töö eest. Õpetajad on tublid, et enda eest seisavad! Mina olen nende palgatõusu poolt. Au ja kiitus teile, õpetajad, see on ikka hull amet 😀

Kahe käega kutsun, tulge selle kerge ja ületasustatud töö peale – õpetajaid on tohutult puudu. Ei tea, miks küll inimesed nii hea palga eest nagu teemaalgataja räägib, ei taha õpetajaks saada?
Ps. Nad ainult küsivad seda palka aga vaevalt et saavad.

Õpetajad reaalselt ei vastuta mitte millegi eest! Suurem osa annab suvalt tundi. Suurema palga nimel on poolteist kohta krabanud ja kvaliteet seetõttu veel viletsam. Suurema palgatõusuga peab tulema uus kandideerimine.

Kahe käega kutsun, tulge selle kerge ja ületasustatud töö peale – õpetajaid on tohutult puudu. Ei tea, miks küll inimesed nii hea palga eest nagu teemaalgataja räägib, ei taha õpetajaks saada?
Töökohad on täidetud. Muidugi, reaalainetega iga loll tõesti hakkama ei saa, aga keeli jms võib iga suva baka anda. Neil tõstame palka või? Ära nad ju ei lähe siis ammugi. Enamvähem ju midagi teha oskavad😀

Õpetajad reaalselt ei vastuta mitte millegi eest! Suurem osa annab suvalt tundi. Suurema palga nimel on poolteist kohta krabanud ja kvaliteet seetõttu veel viletsam. Suurema palgatõusuga peab tulema uus kandideerimined.
Mida sa räägid, kuidas ei vastuta. Meie kooli väga tublid ja töökad õpetajad on pidevalt peksukotiks ja verbaalse vägivalla saajad napakatelt lapsevanematelt kellel on mingid veidrad ettekujutused sellest, kuidas nende laps ise ei peagi millegi eest vastutama ja õpetaja on kogu aeg süüdi, et ta pärast tööpäeva lõppu kella 21- ni kogu aeg meili ja sõnumeid ei jälgi ja vanemate küsimustele, ( kes lapse eest tööd ära teevad) ei vasta. Õpetaja on süüdi, et lapsed ei saanud loetud e- koolist, mis õppida oli, õpetaja on süüdi, et ta vaimselt vägivallatseb tupsununnu kallal, kui sunnib videotunnis kellaajaliselt olema jne. Õpetaja vastutab iga oma keelevääratuse ja nõudmise pärast igapäevaselt. Lapsed ei jäta midagi märkamata. See on täiesti rumal jutt inimeselt, kes ilmselgelt pole ise päevagi õpetajaametit pidanud ja ainult kujutab oma peas ette, kuidas asjad käima peaks.

Olen õpetaja. Ma unistan mitte niivõrd palgatõusust kui et töötunnid päriselt jääksid 35 tunni piiresse. Päriselt. Kell 8-15 iga päev. Kui mõni päev kauem, siis teise päeval vähem. Õpetajal oleks koolimajas töökoht, et teha tunniväline töö ära koolimajas koolipäeva jooksul.

Minu lapse õpetajad vääriksid 2000 eurost palka, näen, kuidas tehakse südamega tööd.

Töökohad on täidetud. Muidugi, reaalainetega iga loll tõesti hakkama ei saa, aga keeli jms võib iga suva baka anda. Neil tõstame palka või? Ära nad ju ei lähe siis ammugi. Enamvähem ju midagi teha oskavad😀[/quote]
Need kohad on täidetud täiesti kvalifikatsioonita õpetajatega või üle 70 aastaste õpetajatega, õpetajatega, kes annavad sadat ainet mitmes erinevas koolis, keemia õpetaja õpetab ka füüsikat jne. Sest seaduse järgi peab kool kellegi leidma, et koht oleks täidetud, ei saa ju vanematele öelda, et sel aastal teie lapsele keemiat ei õpetata. Ega ikka ei saa keelt igaüks õpetada, kui eesmärgiks on keel selgeks ka saada. Ma näen omaenese muidu täiesti viielise lapse vene keele õppe mõttetust ( ise arvan, et vene keelt on väga vaja), kuna vahet ei ole, kas laps käib tunnis või mitte, sama rumalana tuleb sealt tunnist välja. Õpetaja ei oska õpetada nii, et oskused lapseni jõuavad. Oskust välja peilida, mil viisil õppeaine lastele kohale ka jõuaks, ei ole paraku suvalisel tänavalt tulnud tegelasel. Teine hariduseta klassijuhataja näiteks õpetab lastele sõnade poolitamist valesti. Aga haridusega klassijuhatajaid lihtsalt ei ole võtta. Mitte keegi ei taha neid distsiplineerimata tänapäevaseid kisakõridest jõnglaseid õpetada, kelle vanemad on veel suuremad kisakõrid. Kui sina tahad, siis miks sa ometi ei läbi õpetajakoolitust ja ei hakka seda “lihtsat” tööd tegema.

Hommikul Terevisioonis öeldi, et lähevad taotlema siiski Eesti keskmist palka ehk siis sinna 1500 kanti. Hetkel saavad 1300 midagi.
Minu meelest võikski ära siduda õpetajate palka keskmisega! Siis ei peaks nad igal aastal just kui lunimas käima ja pidevalt neid vastikuid kommentaare saama 🙂

Praegu distantsõppe ajal, mil pooled neist ei vaevu tundegi pidama, on see palgatõusu nõudmine küll anekdootne. Enda lapse kooli vaadates (maakool), pole need õpetajad suurt midagi väärt, mõnes teises koolis jällegi on tõesti inimesi, kes on oma tööga selle ära teeninud. Koolides on ka nii erineva tasemega inimesed, ongi osad tänavalt astunud õpetajahariduseta, on ka sellised ained, nagu käsitöö, kodundus, kunst, muusika, kehaline – kas sellised peaksid saama 2000€ palka? Arvan, et ei. Koolid peaksid oma palgasüsteemi korrastama, ei saa ikka nii, et kõigile ühe mütsiga, hea reaalainete õpetaja ei ole lihtsalt võrreldav kunstiõpetajaga.

3
Olen õpetaja. Ma unistan mitte niivõrd palgatõusust kui et töötunnid päriselt jääksid 35 tunni piiresse. Päriselt. Kell 8-15 iga päev. Kui mõni päev kauem, siis teise päeval vähem. Õpetajal oleks koolimajas töökoht, et teha tunniväline töö ära koolimajas koolipäeva jooksul.
Jah aga ületunnid on kõigil palgalistel töötajatel. See ei tähenda, et tuleb palka minna juurde küsima vaid tuleb oma ületundide eest raha kätte saada siis kui ei ole saanud. Ma ei saa üldse aru mis puhul õpetajatel 35 tundi nädal peaks olema!? Klienditeenindaja peavad ka kõik selle kaaskodanike häbematuse ja ülbuse kraesse saama. See peaks siis ka olema oluliselt lühema töötajaga töö aga ei ole ja elavad üle ning vaat et veel väiksema palga eest kui õpetajad teenivad.

Kehva töötulemuse eest ei vastuta õpetaja mitte kunagi! Jah, kui ta solvab või tuleb joobes peaga kooli, järgneb vastutus. Samas on aga minu laste piirkonnakoolis aastaid palgal võõrkeeleõpetaja, kelle käealused on edaspidistes koolides räigelt raskustes! Või tunde annab eesti keele õpetaja, kelle lugemus on 0 ja kirjavead ka tunnikirjeldustes. Millega need isikud vastutavad? 2000 eurot annab kvaliteeti juurde?

Kõrgem palk muudab õpetajatöö atraktiivsemaks, noori haritud õpetajaid tuleb tohkem ja koolidel on võimalik pädevamad õpetajad palgata.
Pole just raketiteadus.

Kehva töötulemuse eest ei vastuta õpetaja mitte kunagi! Jah, kui ta solvab või tuleb joobes peaga kooli, järgneb vastutus. Samas on aga minu laste piirkonnakoolis aastaid palgal võõrkeeleõpetaja, kelle käealused on edaspidistes koolides räigelt raskustes! Või tunde annab eesti keele õpetaja, kelle lugemus on 0 ja kirjavead ka tunnikirjeldustes. Millega need isikud vastutavad? 2000 eurot annab kvaliteeti juurde?
2000 euro eest tulevad ju end õpetjaks pakkuma paremad ja kvalifitseeritumad õpetajad. Praegu jäetakse see vilets õpetaja tööle, sest tema asemele lihtsalt ei ole kedagi võtta.

No see palk ON ajale jalgu jäänud. Et vähegi konkurentsi tekitada, peab palk olema vastav. Praegu on kohad küll täidetud, aga suhteliselt suvaliste inimestega, sellepärast teile tundubki, et õpetaja ei tee distantsõppe ajal midagi. Varem või hiljem hakkab see tunda andma. Noored ei taha kooli jääda, vanemaid õpetajaid hoitakse küüntega kinni, sest asemele pole kedagi panna.
Mõni ajakirjanik võiks õpetajale töövarjuks minna, saaks lapsevanemad aimu, MIDA see distantsõpe õpetaja poolt vaadates tegelikult tähendab.

Olen koolis esimest aastat, tulnud väljastpoolt süsteemi. Õpetaja amet on sisu poolest hoopis midagi muud, kui lapsevanemana ette kujutatakse. Minu mõtted:
1. Palgaerisus aineti erinev, st tõesti pehmemad ja arvestuslikud ained ja reaalained, eksamiained eraldi palgatase.
2. Abiõpetajate süsteem, seda enam, et lõimitakse kõiksugu erivajadustega õpilasi tavakoolidesse – õpetajal üksi võimatu hallata ja samal ajal õpetada, peame meeles pidama, et ka targad ja püüdlikud lapsed ei saa niimoodi, et ainult viskame neile erinevaid töölehti ette.
3. Oodatakse palju praktilisi töid – raske korraldada, kui pole abikäsi ja klassis on erivajaduste ja käitumishäiretega lapsi. Sama õuesõppega.
4. Võib ju öelda, et õpetaja peab saama, peab oskama – no iga inimese võimetel on ju piirid ja lapsed, kes õpiraskustega, no pole võimalik kvaliteetset õpet tagada, mingi hetk peab õpetaja tegema valiku…. keda pikas perspektiivis eelistada
5. Distantsõpe – meeletu koormus, kui tahad, et lapsed midagi päriselt sellel ajal omandaks.
6. Lapsevanemate kohutavalt piiratud mõtlemine õpetaja töö tegelikust sisust (mul endalgi oli). Puudulik kodune töö hariduse ja õppimise vajalikkusest, selle töö peab ära tegema õpetaja (muidugi on erandeid).
7. Ootused tundide ülesehituse huvitavalt kavandamine, laste kaasamine – kõike ei saa teha mänguliselt, on hetki, kus peab õppima, kus õpilane ise peab pingutama, kus õpilane ise peab tahtma talle pakutud võimalusi kasutada (eriti reaalained, eksamiained). Õppeedukuse eest vastutab siiski õpilane ise. Kui on vaja lisaselgitusi, harjutusi, midagi ei meeldi, ei sobi stiil – siis tuleb rääkida õpetajaga. Mina enda pealt ütlen ja enda õpilastele rõhutan, et tuleb rääkida, et meie koostöö oleks tulemuslik. Minu ootused neile ja nende ootused minule, enda põhimõtete vastu ei lähe, aga püüan olla igati vastutulelik.
8. Õpetajad on palgatõusu vägagi ära teeninud, hetkepalk on naeruväärne ja veel naeruväärsem on tasu selle eest, kui klassi juhatad.

No see palk ON ajale jalgu jäänud. Et vähegi konkurentsi tekitada, peab palk olema vastav. Praegu on kohad küll täidetud, aga suhteliselt suvaliste inimestega, sellepärast teile tundubki, et õpetaja ei tee distantsõppe ajal midagi. Varem või hiljem hakkab see tunda andma. Noored ei taha kooli jääda, vanemaid õpetajaid hoitakse küüntega kinni, sest asemele pole kedagi panna.
Mõni ajakirjanik võiks õpetajale töövarjuks minna, saaks lapsevanemad aimu, MIDA see distantsõpe õpetaja poolt vaadates tegelikult tähendab.
Ei tundu midagi, et distantsõppel õpetaja midagi ei tee. Teevad küll ja väga usinasti kuigi tunniplaani sees on nii mõnelgi kummalised lüngad sisse tekkinud. Seda pole veel uurima viitsinud hakata aga ilmselt peab, kui jutt juba palga juurde küsimiseks läheb. Ma ise olen kaugõppes ja distantsil kõigele lisaks ja õpetajad/õppejõud ikka on väga erinevad. Mõnel jääb tunnigraafikust aine õpetamiseks lausa tunniajast puudu teine teeb 6 tunni asemel kolmm tundi ja leiab ka, et kõik on tehtud. Aga viimane ei ole ka puhtalt õpetaja vaid ettevõtted juhatuse liige ja kutsutud loenguid pidama.

Kas meil ühelgi teise ametiga on ka nii, et kõik inimesed saavad samapalju palka?

Kas meil ühelgi teise ametiga on ka nii, et kõik inimesed saavad samapalju palka?
ÕPetajad saavad ju ka tööstaazi pealt lisatasu.

Ei tundu midagi, et distantsõppel õpetaja midagi ei tee. Teevad küll ja väga usinasti kuigi tunniplaani sees on nii mõnelgi kummalised lüngad sisse tekkinud.
Meie koolis on ka “lüngad”. Asi selles, et kui on näiteks 3 nädalatundi, siis ei pea õpilane kaamera eest oma kirjalikke ülesandeid tegema. Ongi 2 videotundi+üks nn kodutöö tund. Annan neile näiteks eelnevalt antud juhendi järgi essee kirjutada. Ühte tundi lapsevanem ei näe, aga keegi peab need mitukümmend esseed ka mingil ajal läbi ju lugema, parandama ja kommenteerima. Ja see ei ole mitte eriti kiirelt minev töö.

Millises kohas see nii on?
Sul on arusaamad aastast mingi 1990, aga räägid siin nagu sinu teadmised põhineksid mingitel tõestel allikatel.
Mingit staaži pealt lisatasu saamist pole Eestis juba aastaid-aastaid. Ei ole mingit vahet, kas astud hariduseta koolimaja uksest sisse ja annad tunde või oled hingega lisatööd tegev oma eriala põhjalikult pikaaegse kogemusega õpetaja.
Ühesugused palganumbrid on hariduseta tunniandjal ja pikaaegsel pedagoogil.

kust sa võtad, et kõikidel õpetajatel saaks olema ühesugune palk?
eeskujuks võib võtta näiteks meditsiinitöötajate palgad.
kollektiivlepinguga pannakse paika mingiks ajaperioodiks miinimumpalgad kutsete kaupa. see on see tase, alla mille maksta ei tohi, mis ei välista kokku leppimist ka kõrgemas palgas. lisatasud ja ületöö ikka seadustes ette nähtud korras.
süsteem toimib hästi juba pea 10 aastat ja meditsiintöötajate väljaränne on pidurdunud.
aga ilma ei sünni midagi, saavutuste taga on erinevad kutseorganisatsioonid eesotsas arstide liiduga.
keskmise palgaga sidumine on hea mõte.
soovin edu ja jõudu õpetajatele!

Millises kohas see nii on?
Sul on arusaamad aastast mingi 1990, aga räägid siin nagu sinu teadmised põhineksid mingitel tõestel allikatel.
Mingit staaži pealt lisatasu saamist pole Eestis juba aastaid-aastaid. Ei ole mingit vahet, kas astud hariduseta koolimaja uksest sisse ja annad tunde või oled hingega lisatööd tegev oma eriala põhjalikult pikaaegse kogemusega õpetaja.
Ühesugused palganumbrid on hariduseta tunniandjal ja pikaaegsel pedagoogil.
Ei hakka eraldi vastama neile, kes mind tsiteerisid ja asjaga kursis pole, aga siin on asi ära selgitatud.
Saan aru, et mõned kunsti ja kehalise õpetajad solvusid, aga kullakesed, mitte kuskil mujal ei antaks teile samaväärset palka magistrikraadiga reaalteaduste inimesega.

Õpetajad on juba aasta otsa teinud topelt tööd, valmistades ette ja viies läbi üheaegselt tava- ja veebitunde. Ja isegi kui ei oleks, EU liikmena oleks nagu normaalne kui palk ka teiste arenendu riikidega samal tasemel oleks, ehk siis ~ 3000€ ringis.

Teistel inimestel on ka raske, pea 50000 on töökoha kaotanud ja nendel pole kuskilt ” palka juurde küsida”.
Need teised inimesed võiksid siis õpetajaks õppida.

Mul oleks ettepanek – seome need Riigikogu palgad ja eripensionid jms lahti keskmisest palgast ja seome hoopis õpetajate, päästeametnike, arstide, hooldajate jms tõeliste eesliinitöötajate palgad keskmise palgaga.
Et tänuväärsete ametite esindajad ei peaks kerjama ja tühikargajad niisama saama.

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Õpetajad jälle palgatõusul