Esileht Kodunurk Õunamahl ussitanud õuntest??

Näitan 29 postitust - vahemik 1 kuni 29 (kokku 29 )

Teema: Õunamahl ussitanud õuntest??

Postitas:
Kägu

Olen märganud müügikuulutustes, et müüakse õunamahla. Ilmselgelt on need tehtud ussitanud õuntest,kuna mahedalt tänavu puhtaid õunu ei ole kusagil. Mõtlesin õudusega nendele lihtsameelsetele ostjatele, kes rammusat valgurikast mahla ostavad-kas nad ei mõtle?
Nüüd nägin õhtul AK-st, et inimesed Saaremaal teevad ussipurust endale teadlikult mahla! Kas tõesti on viletsus nii suur, et peab? Või kõlbab see siiski tarvitada ja on tervislik? Huvitav, mida toiduspetsialistid selle kohta ütlevad? Mul on ka palju õunu ja plaanin kõik ära visata.

+3
-33
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ussid säält ammu udeen tõmmanu ju

+4
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

miks sa arvad, et ussitanud õuntest? sel aastal ikka see koinuhtlus, nende õuntes pole aga mingeid usse, ainult käigud. maitse on neil õuntel muidugi kehv, ise ma neist mahla ei tea.

+3
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Pole elu sees mahla jaoks õunu korjates vaadanud, kas uusitanud või mitte. Mädand õunad ühte hunnikusse, mittemädand ämbrisse ja mahlaks. Kes see jõuab siis iga õuna uurida, et kas auk sees või mitte.

teemaalgataja ei ole kunagi õunu korjanud? mahlaõunad tulevad maast, söögiõunad puu otsast 🙂

+14
-4
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

kas nii juhm saab olla? Saab vist… Loomulikult kõlbab mahlaks ussitanud õun, isegi paremini, kuna see on magusam (saab varem valmis ja mahakukkununa on magusam). Mahla sisse EI SOBI aga mädanenud õunad, need on need tumepruunide plekkidega õunad. Mädanenud kohad on lisaks toiduks mittesobimisele ka mõrud, rikuvad maitse ära. Ussid ei tee mahlale mitte midagi, egas need seal meetrijämedused ole. Ja muide, vaarikamahla tehakse ka ussitanud vaarikatest, puhtad lähevad marjadena tarvitamiseks ja kõik ussitanud mahlaks. Kus need tänapäeva inimesed küll kasvavad? Tornmaja viimasel korrusel, looduses pole iial käinud?

+17
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Uss on kvaliteedimärk – järelikult pole õunapuid kevadel taimekaitsevahenditega pritsitud – tegemist on maheõuntega.
Pealegi uss annab toiteväärtust juurde!

+7
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mõtlesin õudusega nendele lihtsameelsetele ostjatele, kes rammusat valgurikast mahla ostavad-kas nad ei mõtle?

Eluaeg on ussitanud õuntest mahla pressitud. See lihstalt käib asja juurde, nüüd sa hakkasid mõtlema ja arutlema ja enam ei sobi. Õudused ja asjad, mis sul seal kõik tekkisid.
Samamoodi, kui sa satuks lihakombinaati või kanade tapamajja, siis ilmselt sinusugune loobuks nende toodete tarbimisest.

Ehk kuldreegel on: Ära lase lolli vorstitegemise juurde!

P.S. Osades maailma nurkades igasugu putukaid süüaksegi. Vaat see on juba pisut jälk, meie õunaussike on selle kõrval komm.
Ja, vblla teda seal enam polegi…ja lendleb hoopis liblikana kuskil ringi…

+5
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ilmselt olen ma mingi ebard, aga kui iseendale mahla teeks, siis lõikaks ussikohad kindlasti välja.

Kuna ma püüan hoiduda liigsest (puuvilja)suhkrust, siis väldin kõiki mahlu. Õuna söön toorelt ja ussikohad lõikan välja.

+7
-13
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ilmselgelt on need tehtud ussitanud õuntest,kuna mahedalt tänavu puhtaid õunu ei ole kusagil.

eks see sõltub ikka konkreetsest aiast ja sordistki.
mul on aias 14 õunapuud, ussitanud on olnud vaid mõned üksikud jonagoldid ja martsipanid. koitanud olid osad valged klaarid.
enamus õunu olid ilma igasuguste probleemideta.
enda aias on klaarid ammu tühjad, aga käisime hiljuti mere ääres vanaisa juures, tal ales hakkavad klaarid valmis saama: suured, ilma ühegi koi või ussita.

(ise õunamahla ei tee ega joo, õuntest teen hoopis moosi, kooki ja mannakreemi)

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

jonagoldid

Neid kasvatatakse Eesti ka või?
Ussitanud seenedki viiakse kokkuostu ja sööte peentes restoranides ära. Olge õnnelikud kui mürgiseid hulgas ei ole. Korjavatel vanainimestel ei ole aimugi, et mitmed nende noorpõlve söögiseened on nüüd mürgisteks kuulutatud. Kas vana silm rohelisel kärbseseenel ja kitsemamplilgi vahet teeb.

+4
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nii juhtub, kui inimene on ilmaeluga nii vähe kursis- iga asi shokeerib nii hullusti, nii hullusti. Jah, muidugi, viska kõik oma õunad komposti, osta poest kenasid ussitamata õunu. Mis sa arvad, esiteks kuidas need ussi- ja plekivabaks saadakse ja teiseks, mis saab sellest saagist, mis pole nii esinduskõlbulik?
Kui ma teen omale mahla ütleme ämbritäiest, siis jah, lõikan ussikohad ja plekid välja. Kuidas sa kujutad ette seda siis, kui õunamahla tehakse korraga 5+ kartulikotitäiest õuntest?? Loomulikult korjatakse puu alt korralikumad õunad, mädad, hullusti ussitanud ja “koipuru” visatakse ära ja purustajasse need korralikumad kõik lähevad. Kurnad ja kuumutad ja ongi kõik.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ilmselt olen ma mingi ebard, aga kui iseendale mahla teeks, siis lõikaks ussikohad kindlasti välja.

Kuna ma püüan hoiduda liigsest (puuvilja)suhkrust, siis väldin kõiki mahlu. Õuna söön toorelt ja ussikohad lõikan välja.

Kas sa ikka tead, kuidas mahla tehakse? see väljalõikamine toimiks siis, kui teed mahla kümnest õunast. Kui aga soovid juba 20-30 liitrit mahla saada – no palju jaksu!

+5
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ei, muidugi ta ei tea, kuidas mahla tehakse. Tema arvab, et mahlategu on see, kui tuuakse poest 3 õuna ja lõigatakse tükkideks ja aetakse siis lauapressist läbi. See, et mahla tehakse korraga mitmesajast kilost või tonnist õuntest, sellest ta ei tea midagi, ilmselt arvab, et paarsada liitrit saab umbes kilost õuntest.

+6
-6
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mõni ussi- või koiauk pole probleem, aga sellist koipuru, nagu meil tänavu on, mina küll mahlaks ei tee. Moosi ja kompotti ka ei teinud. Sellised hullult koitanud õunad on halva maitsega ka. Kui tooraine pole maitsev, pole ka mahl. Tundub, et see seltskond, kes siin lärmab, ise õunamahla tegemisega eriti ei tegele.

+7
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei, muidugi ta ei tea, kuidas mahla tehakse. Tema arvab, et mahlategu on see, kui tuuakse poest 3 õuna ja lõigatakse tükkideks ja aetakse siis lauapressist läbi.

Nali naljaks, kuid peenes Skandinaavia stiilis kokaraamatus just nii õunamoosi tegemine algabki, et “Osta 5 suurt õuna…” 🙂 Iseenesest masendav, kuhu urbaniseerumine viinud on 🙁

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul küll õunad ussitanud ega koitanud pole (pole olnud ka eelnevatel aastatel), ilmselt aitab “linna saastunud õhk” + lindude toitmine talvel, tihased toimetavad meil aias usinalt aasta ringi.
Mahla müügiks ei tee, kulub nii endale kui ka sõpradele ära. Väiksemate mädaplekkide väljalõikamine on mahla tehes elementaarne, suuremate plekkidega õunad lähevad komposti. Mahla teeme tavaliselt 100 litrit või kui on abilisi korjamas ja puhastamas siis rohkemgi korraga.
Linnaõunu teemaalgataja ilmselt mahedaks ei loe, isegi kui aed asub vaiksel kõrvaltänaval.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei, muidugi ta ei tea, kuidas mahla tehakse. Tema arvab, et mahlategu on see, kui tuuakse poest 3 õuna ja lõigatakse tükkideks ja aetakse siis lauapressist läbi. See, et mahla tehakse korraga mitmesajast kilost või tonnist õuntest, sellest ta ei tea midagi, ilmselt arvab, et paarsada liitrit saab umbes kilost õuntest.

Väga solvav kommentaar. Tean küll, kuidas õunamahla tehakse. Mul vanemad on teinud seda igal sügisel. Ja teevadki mitmesajast kilost õuntest, suure, iseehitatud mahlapressiga. Ja tean suurepäraselt, et õuntest usse välja ei lõigata. Ma ise ei tee õunamahla, kuna mulle eriti ei maitse.

+1
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Òunte ja neist valmistatud toodete puhul üheks looduslikuks saasteaineks patuliin, mis ei hävi kuumutamisel. 
Saasteainet sisaldavad eelkõige mädanenud ja mahakukkunud õunad, kuid see võib olla ka peidus terve õuna südamikus.
Patuliin on mükotoksiin ehk hallitusseente sekundaarne ainevahetusprodukt, mis võib kahjustada inimese tervist. Patuliini tootvat rohehallitust iseloomustab mädanev hele- kuni tumepruun ala, pehme ja vesine tekstuur, mullane hallituslõhn, valge seeneniidistik ja roheka värvusega eosmass. Koduaias kasvanud õunad võivad problemaatilisteks osutuda siis, kui nende kvaliteedile piisavalt tähelepanu ei pöörata, ning kui mädanemistunnustega õunad ära süüakse, mahlaks pressitakse, moosiks keedetakse või kuivatatakse. Tegelikult võiks mädanemistunnustega õunte söömist ja kasutamist toitude või jookide valmistamisel vältida, sest patuliini võib leiduda ka õuna kahjustamata osas.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Väiksemate mädaplekkide väljalõikamine on mahla tehes elementaarne,

Just eeltoodud põhjustel ei tohiks mingeid mädaplekke välja lõigata, vaid pruuni mädaplekiga (mitte segi ajada pehme kohaga, mis igale õunale võib kukkumisel tekkida) õunad tuleks täiesti minema visata.

+1
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

jah, tegelikult maainimesed teevadki mahla ussitanud õuntest. Ega neid ei puhastata enne ega midagi, kõigepealt purustajasse ja siis pressi alla. Seejärel kuumutatakse läbi.

Kui sa tahad endale sellist mahla, mis on kindlasti ussivaba, siis sa saad ikkagi seda mahla teha ka ussitanud õuntest,lihtsalt puhasta õunad ära, lõika ussitanud kohad välja. Ega ükski ussitanud õun ei ole ju nii ussitanud, et ainult puru järel. Ja kui uss on natukene seda õuna närinud, siis see ei tähenda veel seda, et ussi ümbert õun süüa ei kõlba 😀

Mina puhastan õunu, mulle ka ei meeldi see mõte, et suvalised ussitanud õunad on läinud kuskile mahla sisse. Aga ma olen ka linnalaps, vanaema juures veidike nägin mingit maaelu ja enamasti pirtsutasin selle peale, pekikastet ei söönud, ja kaevuvee keetsin läbi (ausaötöeldes oli ka põhjust, seal pidevalt ujusid mingid mutukad sees)

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siin räägitakse läbisegi õunaussidest ja pihlakakoidest. Koidest läbiaetud õun on ju kibe, ilmselt ka sellest mahl.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siin räägitakse läbisegi õunaussidest ja pihlakakoidest. Koidest läbiaetud õun on ju kibe, ilmselt ka sellest mahl.

Siin ju räägitaksegi, et koitanud õuntest keegi mahla ei tee. Võibolla satub mõni üksik korralike sekka. Ja mädaplekkidega õunad sorditakse ka välja.
Ussid pole küll kunagi mahlategu seganud. Meil vanemate ja vanavanemate kodudes tehti ikka paar-kolmsada kilo õunu korraga mahlaks, kui oli hea õuna-aasta. Säilis hästi, kunagi ei teadnud, kas järgmisel aastal üldse mahlaks jagub.

+2
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Umbes sama imestunud oleks TA siis, kui saaks teada, kuidas tehakse odavama otsa “hautatud kanaliha” või kalapulki.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Hmh, siin peetakse koitanud õuntest mahla normaalsuseks. Äkki keegi ostab minu koitanud õunad endale ära, saab mahla teha?

0
-7
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Hmh, siin peetakse koitanud õuntest mahla normaalsuseks. Äkki keegi ostab minu koitanud õunad endale ära, saab mahla teha?

järgmine, kes ei oska lugeda. kus keegi koitanud õuntest mahla normaalsuseks pidas?

+4
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

teemaalgataja küsis tõesti ussitanud õunte kohta. Keegi vahepeal otsustas tõlgendada ussi koina 😀 Tuleb ikka lugeda, mida küsitud ja vastatakse ikka küsimusele.

A ma söön ka ussitanud õuna, kui neid ussiauke liiga palju pole. hammustan või lõikan ussiga koha välja ja kui ei ole läbinisti ussitanud, söön rõõmsalt edasi.

+1
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mõni päev tagasi oli Vikerraadios just Aiatarga saade, kus räägiti selle aasta õuntest ja õunasaagist.
Seal asjatundjad just rõhutasid, et need koitanud õunad sobivad väga hästi mahla tegemiseks. Koitanud õunad on täiesti ohutud ja koid ei ole kuidagi nende kui mahlaõunte kvaliteeti rikkunud. Ja koid on sealt seest muidugi ammu kadunud, ainult nende teed on alles.

Meil on üle 20 õunapuu ja sellel aastal on nad ka üsna koitanud, ilusat söömisõuna nagu ei leiagi. Aga mahla tegemisel pole küll mingit vahet, ei mahla välja andmisel ega maitsel.
Meie teeme nii mahla kui veini kui moosi.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil on üle 20 õunapuu ja sellel aastal on nad ka üsna koitanud, ilusat söömisõuna nagu ei leiagi. Aga mahla tegemisel pole küll mingit vahet, ei mahla välja andmisel ega maitsel.
Meie teeme nii mahla kui veini kui moosi.

Mahlale kibedat maitset ei jää? Vahe on juba väljatulekus, koitanud õunad on palju kuivemad.
Moosi jaoks puhastamisega ei hakka vaeva nägemagi, väljatulek väga väike.

Ja koid on sealt seest muidugi ammu kadunud, ainult nende teed on alles.

Nende teede ümbrus ongi ju vastikult kibe ja õun tegelikult raisus.

+3
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ma panen iga aasta õunapuudele üles koipüünise ja vahetan selle olevat pulka, mis neid siis sinna meelitab. Bauhofist ostan ja väga vähe oli tänu sellele koisid.

+1
0
Please wait...

Näitan 29 postitust - vahemik 1 kuni 29 (kokku 29 )


Esileht Kodunurk Õunamahl ussitanud õuntest??