Esileht Kodunurk Õunamahla tegemine.

Näitan 13 postitust - vahemik 1 kuni 13 (kokku 13 )

Teema: Õunamahla tegemine.

Postitas:

o

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Siinkandis kus mina elan, on maakonnalehes lausa kuulutused, kuidas nn renditakse välja oma seadmeid (ehk viid oma õunad kusagile, kus tehakse toores õunamahl valmis, maksad lihtsalt selle eest).
Õunad on erineva valmimisega ju, nt martsipanist saab praegu juba mahla teha, klaarist ka, kindlasti on mõni sort veel. Kõik ei anna muidugi hästi mahla välja, aga põhimõtteliselt saab teha ikka.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Mahla saab teha kohe kui õunad valmima hakkavad.
Mahlapressi ostma ei hakka, sest õuntest mahla pressimise teenus on mõistliku hinnaga. Pealegi on seda vaja vaid kord aastas ning enda aeg maksab ka midagi.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Tõstan korra teemat- kui palju neid õunu puhastama peab, enne kui purustajasse panna. Ise olen võtnud välja südamikud, sabad, lõiganud viiludeks. No nii tüütu on seda suurtes kogustes teha.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Tööstuslikus koguses mahla tegemiseks (sada-paarsada liitrit) oleme meie küll lõiganud ainult mädaplekid välja, samuti tasuks välja lõigata ussitanud osa. Südamikke tervel õunal välja ei puhasta. ja kui on ussiauguga õun, siis lihtsalt kiirelt viilutad näritud sektori/poole välja, mitte ei hakka mingit kunstnikerdamist tegema. Eks pead ise otsustama, on sellel puhastamist vajaval õunal üldse piisavalt \”puhast poolt\”, et vaev ära tasuks. Mahlapress on meil selline, et purustajasse valame õunu ämbriga ja purustaja alt jookseb purustatud mass vanni. Milleks neid viilutada, selle töö teeb küll purustaja palju väiksema vaevaga 😛 Kui moosi teed, siis tõesti teine asi.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ma olen küll ülikorralik inimene, aga mahla tehes mingeid südamikke ja ussiauke küll välja ei lõigu. Ainult mädaplekid võtan välja, kui muidu on suur ja ilus väärt õun. Ja mahla teen tavalise lauapealse stollari pressiga, nii kuidas õunad valmivad, ca 20 liitrit korraga. Väga palju mugavam kui mingi suure pressiga päev otsa jännata ja pooltooreid hapusid õunu kasutada, millest mahl ka hapu tuleb.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 25.08 14:45; 26.08 17:16;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Stollar ei pressi ju kõike mahla välja! Palju jääb vahtu ka..

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Tänud vastajatele- ise arvasin ka, et pingutan üle, kui nii põhjalikult puhastan. Vanasti külades tehti ju suurtes kogustes õunamahla ja vaevalt seal kellelgi oli aega niiviisi jännata. Muuseas, endal õunapurustajat polegi. Ühest tööriistapoest soovitati kasutada oksapurustajat – überhästi ajab asja ära…

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]ReetPull kirjutas:[/small]
[tsitaat]Tänud vastajatele- ise arvasin ka, et pingutan üle, kui nii põhjalikult puhastan. Vanasti külades tehti ju suurtes kogustes õunamahla ja vaevalt seal kellelgi oli aega niiviisi jännata. Muuseas, endal õunapurustajat polegi. Ühest tööriistapoest soovitati kasutada oksapurustajat – überhästi ajab asja ära…[/tsitaat]

Oksapurustaja teeb küll töö korralikult, aga vastu ei pea. Pole mõeldud happelise keskkonna jaoks, mida õunamahl on. Varsti on sul kogu see jant roostes.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Jah, Stollar ei pressi võibolla nii kuivaks kui suured pressid. Aga maksab ka ikka palju vähem, on kodus niikuinii olemas ja ei pea mahla tegemisega nii palju vaeva nägema. Suure pressiga mahla tegemine on terve päeva töö. Ja mitte üksi. Stollariga teen ma kogu töö ära tunni või paariga, üksi, ja sel määral, mil õunad valmivad. Näiteks martsipan, millest tuleb ülihea mahl, valmib niiviisi, et paari päevagi valmis õunad ei seisa. Kui nüüd hakkaks neid 100 kg koguma, siis ei saaksi mahla neist teha üldse.
Vahu lahendan nii, et panen veinikurnamiskoti ümber mahlanõu ja kallan pärast puhta mahla ära.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 25.08 14:45; 26.08 17:16;
To report this post you need to login first.
Postitas:

ei lõika mingeid plekke ega ussiauke välja. õunu on lihtsalt nii palju, et ebasobivad lähevad lihtsalt komposti.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Vanasti maal tehti nii, et pesti ja kõige täiega terved õunad purustajasse. Mädanenud õunu ei pandud, mõni väiksema plekiga läks sisse. Ei mingit lõikumist, sest materjali oli nii palju ja purustamine on purustaja töö.
Press oli tavaliselt küla peal ühel, kus siis kõik tegemas käisid. Õunad kartulikottidega vankrile, hobusega kohale, siis vannides pesemine ja purustajasse valamine. Purustaja undas ja mürises, saadi mass kätte. Tõsteti see pressi ja pressiti mahl, valati toormahl 15-, 20-liitristesse nõudesse ja koju tagasi. Kodus hakati kuumutama, pandi suhkrut ka ja läks 3-liitristesse purkidesse.
Terve päeva töö oli.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Suhkrut pole küll vaja lisada. Ise pole seda kunagi teinud. Kel huvi juua suhkruga mahla, siis seda saab osta poest ja sel juhul pole mõtet ise mahla tegemisega vaeva näha.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Näitan 13 postitust - vahemik 1 kuni 13 (kokku 13 )


Esileht Kodunurk Õunamahla tegemine.

See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.