Mina (sale) arvan, et tegelikult ei materdata pakse nende paksuse pärast. Vaevalt, et meist kellelgi siin tegelikult ka korda läheb, kui paks on meie jaoks tundmatu teemaalgataja või mõni teine perekooli kägu. Ausalt, ka päriselus mul on absoluutselt ükskõik, kui paks on mõni mu kolleeg või mõni tuttav või mõni tänaval vastutulev võõras paks. Mul on sügavalt ükskõik, milliseks keegi ennast minna laseb või mida ta oma tervisega teeb. Mind häiriks vaid see, kui mõni mu pereliige oleks paks. Ja siis ma annaks küll endast parima, et paksuksminemist ei juhtuks ja kui on juhtunud, siis tegutseks.
Pigem reageeritakse selle peale, kui algab see tüüpiline eneseõigustamine, kuidas paksul on kõik teistmoodi, tema ei saa pingutada, tema ei ole ju nii harjunud, temale maitseb just nii süüa…. Ja siis muidugi ka see, et kaalul olid patareid tühjad ja siis ei saanud kaua aega kaaluda ja sellepärast tuli kaalu juurde. Või siis lihtsalt valetamine, kuidas ta ainult kapsalehte näribki, aga ikka on paks. Ja ilmselgelt osasid inimesi ärritab just see eneseõigustamine, vabanduste otsimine ja hädavalede esitamine. Samas inimene on nii rumal, et ei saa aru, et tegelikult niimoodi teistele luuletades ta ju valetab hoopis iseendale.
Nii et, kui me teemaalgatust ja esimesi vastuseid loeme, siis ei mõnita teemaalgatajat ju mitte keegi paksuse pärast. See nn mõnitamine (kui seda ikka saab nii nimetada) tuli alles siis, kui hakkasid tulema otsitud vabandused, miks inimene ei saa tavapärasel moel kaalu alandada, vaid teeb seda ohtliku ravimi abil, mis nagu teemaalgatusest ilusti nähtub, tekitab tal väga halva enesetunde.
Ja tulles tagasi sõna “mõnitamine” juurde, siis millegipärast peetakse soovituste andmist mõnitamiseks ja materdamiseks. Kui sööklapraad tekitab TAl halva enesetunde ja tal soovitatakse seda mitte süüa, vaid asendada see millegi muuga, mis on tervislikum ja vähekaloririkkam, siis nimetatakse seda materdamiseks. Kui teemaalgatajal soovitatakse neid süste mitte teha, siis on see materdamine. Miks?
Mina olen sale, kuid pean oma kehakaalu hoidmiseks metsikult vaeva nägema. Aegajalt on vaja mõni kilo maha võtta, kuna kaal läheb kohe kontrolli alt välja, kui ma oma söömist rangelt ei jälgi. Ja sel perioodil, kui ma soovin alla saada, ei käi ma tööl mitte kunagi sööklas söömas, sest see toit ei ole korralikult kontrollitav – ma ei tea, mis seal sees täpselt on ja kui palju on selles kaloreid. Ma teen alati omale ise söögi tööle kaasa. Siis ma tean täpselt, mis seal sees on, kui palju on kaloreid… Ja muidugi kodustehtud söök on tõenäoliselt ka muus mõttes tervislikum ja maitsvam.