Ajasin toidupurustajas mädarõika peeneks, kõik oli ilus, aga siis sattusin hoogu ja lisasin liiga palju äädikat. Millega seda tulihaput ja kibedat möksi lahjendada? Lisan riivitud peeti? Majoneesi?
Teema: Päästke mu mädarõigas
suhkrut. Las seisab natuke, tõmbab. Enne söömist võid muidugi segada nii peedi, majoneesi kui hapukoorega.
peeneks, kõik oli ilus, aga siis sattusin hoogu ja lisasin liiga palju äädikat. Millega seda tulihaput ja kibedat möksi lahjendada? Lisan riivitud peeti? Majoneesi?
Kas marlit on? Ma teeks ühe väiksema pressi ja pressiks natukene vedelikku välja.
Oleneb mille jaoks seda vaja kasutada või säilitada on? Majonees iseenesest aitab ja sobib kindlasti mädarõika ja äädikaga, säilib ka täiesti arvestatava aja.
Riivitud peet + majonees annaks kindlasti kokku päris okei salati või võileiva määrde.
Mädarõigas-äädikas sobib ka tšatšikitaolisele dipile, ehk riivitud kurk korra soolaga likku, siis pressid kurgist tekkinud vedeliku välja ja segad hapukoore/majoneesiga värskeks kastmeks, sisse sobib ka veel nt purustatud piparmünti vmt. Hea nii grillliha kui kartuliga.
Mina tean ka, et suhkur neutraliseerib hapu ja soolase mingil määral.
Tegin kunagi pangesalatit, mis sai hirmsoolane ja äädikane. Lisasin suhkrut rohkem ja enamvähem sai söögikõlblikuks.
Tjah… üsna tulihapu jäi see igal juhul, segasin ja pressisin vedelikku välja. Eks tirin nädala pärast uued juurikad üles ja proovin uuesti.
Maakodus naabrid leidsid, et ainult minu esivanemate “põõsastest” jääb väheks (ju neile sobib antud sort). Kuidas neid paljundada? Kunagi sai ostetud spets labidas, et saaks pikema juure kätte. Kevadel ca 10 cm kõrguste taimehakatistena ca 10x10cmxXsügavus mullapalliga uude kohta?
eelmisele-
ära näe vaeva nii suure mullapalli jm kaevamisega. Üks kõik kui suure/väikese juurika kätte saad, iga jupp sisuliselt läheb kasvana st võid tükeldada ka.
Ma oleks lihtsalt sõela valanud, korraks vee alt läbi lasknud ja siis maitsenud, kas suhkrut juurde vaja või veidi lahjat äädikat. Mõnes retseptis on küll 30%-ne äädikas, mõnes teises jälle veega lahjendatud, nii et vesi ei tohiks midagi halba teha.
Issver, mädaõigas paljuneb ju nagu umbrohi, pigem on nii, et kus see juba kasvab, sealt enam välja juurida ei anna või peab pea meetrijagu sügavuselt maad läbi kaevama, iga juurejupp läheb kasvama. Võta labidaga puhmast suvaline punt lahti ja las kasvatavad (ja ongi mõned mädarõikad vihamad kui teised, ei teagi, oleneb see kasvukohast või sordist, mis neil kunagi olnud on). Võid kevadel, võid ka nüüd sügisel istutada, juurdumiseks on veel aega.
Ma arvan, et osa äädikavee väljapressimise ja suhkru lisamisega taandub see mädarõikahoidis pisukese seismise järel täitsa tarvitatavaks, sool jms imbuvad sisse.
Meil ka mädarõigas maal vohab, palun jagage õpetusi, kuidas teda talveks purki saaks.
Olen kuulnud esivanematelt, et see üks keeruline ja raske töö, samas tänapäeval ju igasugu kodumasinad, äkki daaks nende abil?
No käsitsi hakkida küll ei viitsiks, ikka kodumasinate abil 😀
Näiteks:
https://nami-nami.ee/retsept/4209/akiline_salat
https://nami-nami.ee/retsept/3916/madaroigas_aadikaga
mul üks tuttav vanatädike tegi mädarõigast purki koos tomati ja küüslauguga. Nii väga hea oli, kahjuks ei küsinud õigel ajal retsepti:(
mul üks tuttav vanatädike tegi mädarõigast purki koos tomati ja küüslauguga. Nii väga hea oli, kahjuks ei küsinud õigel ajal retsepti:(
Vaata seda esimest linki – nami-nami äkiline salat.
See on “nohu surm”: <span style=”font-family: Roboto, Arial, sans-serif;”><span style=”word-spacing: 1px;”>https://triintsukas.wordpress.com/2015/09/20/antigripiin-ehk-nohu-surm/</span></span>
Meil ka mädarõigas maal vohab, palun jagage õpetusi, kuidas teda talveks purki saaks.
Olen kuulnud esivanematelt, et see üks keeruline ja raske töö, samas tänapäeval ju igasugu kodumasinad, äkki daaks nende abil?
Jaa, mina lasin peaaegu pulbriks toidupurustaja abil, mis on mu saumikseriga kaasas. https://www.1a.ee/p/saumikser-bosch-msm67140-must-roostevaba-teras/sos?gclid=Cj0KCQjw18WKBhCUARIsAFiW7Jxog1Pd6YDAKSGdsdNdz6626iA3pLJLvoc8jOW6B6e4_49fWWwmFRMaAmilEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Kui kaane pealt võtad, tasub seda lahtise akna all teha.
eelmisele-
ära näe vaeva nii suure mullapalli jm kaevamisega. Üks kõik kui suure/väikese juurika kätte saad, iga jupp sisuliselt läheb kasvana st võid tükeldada ka.
Tänan vastuse eest, proovin. Ju siis tegu mingi vana sordiga, mis ei taha levida ja ka üsna kange.