Olen sellises olukorras olnud. Mul oli kolm eelteismelist last, laste isa ei maksnud üldse elatist, vanavanemad surnud, ise ühe lapse haiguse tõttu ei saanud neli kuud tööl käia. Peale maksude maksmist arvestasin päevarahaks 4eur. 1.50eur panin päevas kõrvale lapse ravimite jaoks.
Sõime väga hästi, aga vaeva selleks tuli näha omajagu. Elame linnakorteris ja suuri aedviljavarusid meil polnud võimalik hoida. Kelder oli küttega. Ostsime kord nädalas turult 20kg kartulit, samuti hulgi porgandit, sibulat, küüslauku ja kapsast. Müüja tõi need meile ise koju, kuna elame turu juures. Liha praktiliselt ei söönudki, asendasime põldubade ja hernestega, kuna need on odavamad ja minu meelest teevad kõhu kiiremini täis. Ahjuroogadele ja suppidele panime sisse suitsukonte maitseks. Tegime ka forelli supikogust kalasuppi, mis ei jää restoranis pakutavale alla.
Eksootilisemaid toiduaineid mida ise lubada ei saanud, sain toidujagamiskappidest ja ka ise paaril korral prügikastist toitu päästes. See teine variant on ilmselt paljudele vastuvõtmatu, aga see peaks olema kuritegu sellist toitu ära visata nagu poe taga prügikastidesse visatakse. Mõelge – see kaup oli mõned tunnid tagasi poeriiulil, kus sina ja teised inimesed oleksid selle eest täishinda maksnud. Ainus asi mis kauba juures muutunud on, on roheline kast selle ümber. Kusjuures kasti ja kauba vahel on iga kord uus prügikott ja liha-piima sinna visata ei tohi. Enamasti on nii, et ühes konteineris on puu- ja aedviljad, teises suur prügikott pagarileti sisuga ja selles teises kastis on ka veidi mõlkis konservid, üle aja läinud kommikarbid, kuivained, palju eksootilisi ja kalleid tooteid delikatesside letist jne. Kuna igas osakonnas korjavad inimesed eraldi neid tooted ära, siis on kaubad eraldi kottides ja need pole sellised mustad haisvad prügikotid vaid biokotid, millest näeb läbi ja mis toidule haisu ei jäta. Töötajad mulle tundub et arvestavad sellega et keegi käib prügikastides ja meelega mõnes poes eriti puhtalt panevad ja selekteerivad neid kaupasid. Vahel panevad ka tooteid mida ei tohi sinna panna nt vaakumpakendatud juustud, salaamid jms. Mina käisin nelja kuu jooksul kolmel korral ja kokku viie erineva poe taga. Kõigil kordadel oleksin saanud toitu nii palju, et mitu sama suurt pere nädal aega ära toita. Võtsin siiski ainult enda perele ja kuna seal oli igal pool nii palju korralikke tordikesi ja kooke, siis ka mõnele teisele kingituseks ühe sellise. Päritolu ei varjanud, aga kõik olid pakendis ja nägid välja nagu poeriiulil, seega keegi ei pirtsutanud ka.