Esileht Ajaviite- ja muud jutud Pakendite sorteerimine asjatu

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 62 )

Teema: Pakendite sorteerimine asjatu

Postitas:
Kägu

Ekspressis ja Maalehes täna juttu sellest, kuidas meie pakendiringlus ei toimi üldse.

Üsna loll tunne on. Puhastad, sorteerid ja vead pakendikonteinerisse, aga tegelikult mitte midagi tarka nendega edasi ei tehta ehk ümbertöötlusesse ei lähe. Lõpetavad ahjus või prügimäel. Loodussäästlikkuse asemel oleme lisanud hoopis puhta vee kulutamise pakendite loputamiseks.

+63
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ma tundsin ka end suht lollina. Kogu see purkide ja pudelite pesemine ka mõttetu, kui enamus betoonis või pinnasetäitena lõpetab. Või plastpakend, mis nagunii ahju läheb koos muu sodiga.

+27
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Abikaasa on mulle seda ammu rääkinud, et mu prügi sortimine on mõttetu, sellest ei toodeta midagi ega säästeta keskkonda. Kahjuks on tal õigus 🙁

+32
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Klaasi tasub ikka edasi sorteerida. Pesemine vist on jah üleliigne. Samuti jäi mulje, et kõvast plastikust(ketšupipudelid jms) pakendid ikka kõlbavad ümbertöötluseks. Papp ja paber vist ka.
Aga juustupakendid ja tetrapakid võib küll südamerahuga üldprügisse panna…

+8
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Samuti jäi mulje, et kõvast plastikust(ketšupipudelid jms) pakendid ikka kõlbavad ümbertöötluseks.

Jah, kõlbavad, aga nii Tartus kui Tallinnas pakendikasti pandud ketšupipudelid sõitsid üks Irusse kütteks ja teine mingile prügimäele! Ümber ei töödelnud neid küll keegi.

+15
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See pakendite pesemine tundus instinktiivselt mõttetu, arvatavasti paljudele teistelegi, isegi enne igasuguseid uurimusi ja pommuudiseid. Sest see pole ju loogiline raisata nii väärtustlikku resurssi nagu puhas joogivesi prügi pesemiseks. Ja noh, vähemalt mul muud vett kraanist ei tule kui puhas joogivesi ja korteris pole ka mõttekas alles hoida mingit makaronikeetmisvett, et sellega järgmine päev pakendeid pesta või mis iganes ebapraktilisi soovitusi ma olen näinud.

Aga kuidas nüüd edasi? Motivatsiooni sorteerida on nüüd palju vähem, samas, kindlasti jätkan orgaanilise prügi eraldamist (eraldi väiksemas prügikastis, et oleks kergem tihedamini välja viia, kuna see läheb haisema) ning taara kogumist (sest selle eest saab raha), lisaks paber/papp eraldi, sest selle ümbertöötlemine vist päriselt ka toimib. Kas vanasid patareisid jm ohtlikku prügi on üldse mõtet eraldi ära viia või valatakse see ka kõik lõpuks ühte ja samasse kohta muuga? Mul pole need jäätmejaamad ja pakendikonteinerid jne üldse mugavas kohas, nii et olen aega/vaeva kulutanud, et nendeni jõuda, aga kas sellel kõigel on üldse mõtet?

+32
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Pakendeid pesen nii või teisiti, et need haisema ei hakkaks.

+5
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ekspressis ja Maalehes täna juttu sellest, kuidas meie pakendiringlus ei toimi üldse.

Üsna loll tunne on. Puhastad, sorteerid ja vead pakendikonteinerisse, aga tegelikult mitte midagi tarka nendega edasi ei tehta ehk ümbertöötlusesse ei lähe. Lõpetavad ahjus või prügimäel. Loodussäästlikkuse asemel oleme lisanud hoopis puhta vee kulutamise pakendite loputamiseks.

Mind huvitab, kuhu on läinud KÕIK need rahad, mis pidid tagama, et ümbertöötlemine toimuks. Asjatu ei ole, pigem on küsimus, miks seda ei tehta ja kes lõpuks saab selle raha, mis pettusega teenitakse.

+33
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei ole kunagi sorteerinud. Kuna algusest peale on võimalus olnud veidi rohkem maksta, et sorteerima ei peaks, siis ju suht selge, et keegi seda minu prügi ei sorteerigi. Ei nõua seda ka oma kortermajalt-kõik ühtsesse segaprügisse.

Pakendite pesemine on mingi omaette jõledus-kõlab sama haigelt, kui eelmisel aastal koroona-ajal mõndade pooletoobiste pakendite desinfitseerimine. Mis sest, et sealt ei nakka.

+21
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Rohkem nad meid ei lollita.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sorteerin edasi, kasutan kollast kotti ja tõesti tuleb see  plastikut ja klaasi täis. Aga  olen väga pettunud, sest  olen ka teisi agiteerinud kollase koti kasuks, et nii mugav ja ka ökoloogiline jalajälg väiksem.

+12
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Viisin sorteeritud plastist prügi, mis oli mustas prügikotis, konteinerisse. Samal hetkel oli kohal prügivedaja ja teatas mulle, et see kott ei käi sinna konteinerisse! Vestlesime veidi ja siis selgus, et peaks prügi kotist välja valama, sest muidu prügivedaja ei tea, kas tegu on plastist prügiga või olmeprügiga. Tõsti, ma eeskujuliku sorteerijana ei olnud sellele mõelnud, aga tegelikult on ju tõepõhi olemas.  Ma ei tea, aga ma ise ei ole märganud, et nt RagnSells oleks sellele tähelepanu juhtinud…. Täna raputasin prügi kotist välja… Kõik inimesed teevad oma ausat tööd, et leib laual oleks 🙂 Jõudu! Nende tööandjad, teavitage siis inimesi, kuidas kõige õigem oleks, et ka töötajate vastutus võiks väheneda!

+13
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Viisin sorteeritud plastist prügi, mis oli mustas prügikotis, konteinerisse. Samal hetkel oli kohal prügivedaja ja teatas mulle, et see kott ei käi sinna konteinerisse! Vestlesime veidi ja siis selgus, et peaks prügi kotist välja valama, sest muidu prügivedaja ei tea, kas tegu on plastist prügiga või olmeprügiga. Tõsti, ma eeskujuliku sorteerijana ei olnud sellele mõelnud, aga tegelikult on ju tõepõhi olemas. Ma ei tea, aga ma ise ei ole märganud, et nt RagnSells oleks sellele tähelepanu juhtinud…. Täna raputasin prügi kotist välja… Kõik inimesed teevad oma ausat tööd, et leib laual oleks 🙂 Jõudu! Nende tööandjad, teavitage siis inimesi, kuidas kõige õigem oleks, et ka töötajate vastutus võiks väheneda!

Nagu tänastest artiklitest selgus, pole mingit vahet, kuidas ja kuhu sa oma sorteeritud plasti paned, enamasti lõpetab ta prügimäel või ahjus. Isegi, kui prügivedaja-mees on väga teadlik, mis ja kuidas, pole tal aimugi, kuhu ta tööandja selle koorma lõpuks veab.
Ja veab sinna, kuhu kasulikum on. Paberitel liigub kõik omasoodu…

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina sorteerin pakendid ikka muust prügist eraldi ja viin suurde ühiskonteinerisse. Seda vaid seetõttu, et muidu mu eramaja prügikasti ei mahuks kõik prügi ära.

+12
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mind huvitab, kuhu on läinud KÕIK need rahad, mis pidid tagama, et ümbertöötlemine toimuks. Asjatu ei ole, pigem on küsimus, miks seda ei tehta ja kes lõpuks saab selle raha, mis pettusega teenitakse.

Kõik see raha on ju riigil saamata, sest ettevõtted ei deklareeri jäätmete kasutust õigesti.  Nii suvaliste kaupade maaletoojad kui ka jäätmekäitlejad ise.
Ega riik ei maksa kellelegi peale, ettevõtjad ise peaksid maksma riigile jäätmete eest, mida nad siia toovad. Raha on jäänud kõigi ettevõtjate taskusse, kuna nad näitavad enamuse prügist kas taaskasutusse või ringlusesse saadetuna, aga tegelikult lõpetab suur osa sellest siiski prügimäel.
Jah, Iru põletab ja toodab sellest energiat, meie seadused lubavad tal olmejäätmeid ahju ajada, aga tegelikult maanduvad sinna ka sorteeritud plastpakendid jm kraam, mis tegelikult pole segajäätmed.
Kui saateleht on õige, võib ta vastu võtta ja ahju ajada. Aga tihtipeale saatelehed ei ole õiged, sest ettevõtjad petavad.
Kõik, mis Irusse viiakse, ongi seaduse alusel ringlusesse viimine ja selle prügi eest firmad pakendiaktsiisi maksma ei pea.
Kui ikka ahju on aetud ka poekäru ja tuhajäätmetest leitud jalgratta raam, siis tegelikult pole see mingi ringlus. jalgrattast eriti energiat toota ei saa.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen pettunud. Sorteerisin üldprügi ja pakendid. Pesin. Hiljuti lugesin siit just et vot soomlased pesevad hästi ja eesti prügi ei kõlbavat ümbertöötlemiseks sest on räpane.
Ma ikka sorteerin edasi. Sest ma ise viin pakendid klaasi paberi kogumiskohta. Kui ma seda ei teeks saaks mu üldprügikast nii ruttu täis, et peaks sagedamini äravedu tellima ja ka maksma.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Pakendeid enne sorteerimist pesnud pole kunagi, suurem osa sisujääkidest sobib koerale maiustamiseks ja tema teeb alati ideaalse tulemuse. Aga nüüd on ka hea meel, et pole liialt vaeva näinud.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma lugesin ainult selle artikli sissejuhatust, et pakendiringlus petab kõiki, ELi ja inimesi jne. Kas seal oli ka kirjas, kas nüüd kui asi avalik, hakkab midagi muutuma?

Ja ma ei saa sellise asja võimalikkusest üldse aru. Kui toimub ümbertöötlus, siis peab olema ju töötleja, st asutus, mis nendest pakenditest midagi uut toodab. Kui tegelikult nendeni pakendeid ei jõua ja hoopis ahju aetakse, miks need tootjad siis juba ei unda, et kuhu meie tooraine jäi?

+16
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kõik see raha on ju riigil saamata

Jah, tehkegi nii. Mingit olulist kahju te endale sellega ei tee. Ärge enam sorteerige, sest te ei tea täpselt kelle taskus raha on. Kodus suruge samuti  kõik asjad  ühte suurde kappi. Siis karjuge, kuidas mees kodutöödes ei aita ja kuidas kõik on segamini. Siis võtke omale jurist, kes aitab kapi asjad ära jagada.  Ja milline kohusetunne on inimestel- mure riigil saamata jäänud raha pärast. Austus!

0
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sorteeritud olen, luna muidu saaks enda prügikast liiga ruttu täis, aga pakendeid pesnud ei ole kunagi. Jabur tundub puhast vett raisata. Nagu näha, tegin õigesti.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma lugesin ainult selle artikli sissejuhatust, et pakendiringlus petab kõiki, ELi ja inimesi jne. Kas seal oli ka kirjas, kas nüüd kui asi avalik, hakkab midagi muutuma?

Ja ma ei saa sellise asja võimalikkusest üldse aru. Kui toimub ümbertöötlus, siis peab olema ju töötleja, st asutus, mis nendest pakenditest midagi uut toodab. Kui tegelikult nendeni pakendeid ei jõua ja hoopis ahju aetakse, miks need tootjad siis juba ei unda, et kuhu meie tooraine jäi?

Tootjatel ei olegi neist midagi teha. Üks firma teeb plastgraanuleid, teine ka midagi, natuke pakendeid läheb välismaale (!). Ei tee keegi neist fliise ja jalkasärke, nagu kunagi reklaamiti.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Abikaasa on mulle seda ammu rääkinud, et mu prügi sortimine on mõttetu, sellest ei toodeta midagi ega säästeta keskkonda. Kahjuks on tal õigus 🙁

Ja mina polegi kunagi sorteerinud. Vahel tuleb ikka laiskus kasuks ka 😀

Paberikraam põletamisele, taara taarapunkti, väiksem plast-metall-klaas olmeprügisse, riided-jalanõud-kodutehnika jäätmekäitlusjaama. Toidukraam ka üldprügisse, sest ma ei taha hiiri-rotte majja.
Mingeid karpe ja värke ei ole iial oesnud (v.a enda tarbeks).

Imestasin ikka inimeste sõnakuulekuse ja agaruse üle, nüüd tuleb välja, et tühja tööd vehiti teha.
Kahju sorteerijate lollitamisest.

+3
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

olen väga pettunud, aga sorteerin ikka edasi.
pesen ka, sest 4 nädalaga läheks kollane kogumiskott muidu ju haisema.
vähemalt mina olen üritanud oma panuse anda, kui keegi teine ja kolmas kuskil sigadusi teeb, siis mina ei pea olema samasugune.
ehk asjad siiski hakkavad muutuma, lootus sureb viimasena.

+11
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Paraku läheb väga paljude sellist nö kampaaniatega samamoodi. Kellelgi on vaja raha, klopsitakse mingi jura kokku (eriti riigihanked), pannakse raha taskusse ja voilaa! Oleksin väga üllatunud, kui ka teatava viiruse salapärase kadumise järel ei tuleks mõne aja pärast midagi analoogset välja (meenutades teadmata kadunuks jäänud listeeriat jne haihtunuid)…

+1
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Imestasin ikka inimeste sõnakuulekuse ja agaruse üle, nüüd tuleb välja, et tühja tööd vehiti teha. Kahju sorteerijate lollitamisest.

Prügi mittesorteerimine-Las see jäädagi ainult Eestis nii.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kunagi prügisorteerimise algusaegadel isegi pesin pakendeid korralikult, ehkki see tundus väga mõttetu ja kohutava raiskamisena juba toona. Pakendite pesemiseks puhta vee ja elektri kulutamine tundub märksa keskkonnavaenulikum kui korralikult tühjendatud, aga pesemata pakendi jäätmetesse viskamine, kui see pakend väga suure tõenäosusega nagunii kuskile taaskasutusse ei jõuagi, kus selle puhtus oluline võiks olla. Selline “karvane” tunne on kogu aeg olnud, et ega see prügikäitlus ja taaskasutus siin nii kenasti ei käi, nagu on tahetud näidata.

Sorteerin oma jäätmeid ikka niipalju, et eraldi lähevad paber-papp ja biojäätmed, riidekraam H&Mi, taara automaati, ülejäänud olmeprügisse. Suuremõõtmelised asjad (kodutehnika, mööbel) jm, mida iseenesest on väga harva vaja ära visata, ka ikka eraldi jäätmejaama. Klaaspurgid ja -pudelid taaskasutan ise või annan kellelegi ära.

Elame majas, kuid meil on ka korter, kus aeg-ajalt viibime. Seal on trepikojas väga kurjad kirjad prügisorteerimise kohta, umbes et kui midagigi on kuskile valesse konteinerisse visatud, siis on kohe ühistul suured trahvid jne. Seal olles olemegi teinekord hirmuga googeldanud ja näpuga järge ajanud, et mis prügi kuhu kuulub, ei taha ju tõesti ühistule mingit jama kaela. Väga kahju tegelikult, et selle taga mingit olulist sisu ei olegi.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sorteerin ikka edasi, kuna mul kollane kott ja seetõttu enamus prügist viiakse tasuta ära. Aga ainult selle pärast. Et mingit keskkonnasäästmist selles ei ole, on minu meelest juba ammu teada. Ragnsellsi kollase koti juhendis oli ka öeldud, et pesemine ei ole vajalik, vaid lihtsalt suuremad toidujäätmed vaja välja kallata ja nii ma olengi alati toiminud.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teab keegi, miks ei tohi ajalehti neisse paberi-papi konteineritesse panna?

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aastaid tagasi olin lapsega Itaalias ja seal oli loomaaias pakendikonteiner, kus oli 4 vahet, igal itaaliakeelsed kirjad juures. Uurisime siis tükk aega, mis vahesse oma prügi visata tohime. Ja siis tuli prügimees, kühveldas kõik kotid ühtekokku ühte koormasse. Olime mõlemad lapsega pettunud, et milleks siis kogu see jant.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teab keegi, miks ei tohi ajalehti neisse paberi-papi konteineritesse panna?

Kust sa võtad, et ei tohi?

Juhendis lausa kirjas, et

PAPP JA PABER

sobivad

*ajakirjad, AJALEHED, raamatud

jne

https://www.ragnsells.ee/wp-content/uploads/2015/05/vanapaber-jne.pdf

st

kui sa pole ajalehe peal heeringat puhastanud või sellega panni pühkinud vms siis sobib ajaleht just sinna konteinerisse 🙂

+3
-1
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 62 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Pakendite sorteerimine asjatu