Esileht Ajaviite- ja muud jutud Pakendite sorteerimine asjatu

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 62 )

Teema: Pakendite sorteerimine asjatu

Postitas:
Kägu

Viimane kord oli kollase prügikoti asemel läbipaistev, huvitav miks ja kas nüüd jääbki nii? Mu arust kollane ikka parem, hästi näha ka kohe ja naaber ei näe mitu pudelit veini jõin 😁

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teab keegi, miks ei tohi ajalehti neisse paberi-papi konteineritesse panna?

Kust sa võtad, et ei tohi?

Juhendis lausa kirjas, et

PAPP JA PABER

sobivad

*ajakirjad, AJALEHED, raamatud

jne

https://www.ragnsells.ee/wp-content/uploads/2015/05/vanapaber-jne.pdf

st

kui sa pole ajalehe peal heeringat puhastanud või sellega panni pühkinud vms siis sobib ajaleht just sinna konteinerisse 🙂

Ma räägin neist konteineritest, mis on sinised, kollased ja rohelised – seal on paberi omal kiri peal, et ajalehti ei tohi panna.

+3
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mis asi on see kollane kilekott, millest mitmed siin räägivad?

+4
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

https://www.ragnsells.ee/service/pakendikott/

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ma räägin neist konteineritest, mis on sinised, kollased ja rohelised – seal on paberi omal kiri peal, et ajalehti ei tohi panna.

Kelle omad need konteinerid on? Pakendiringlus ütleb ka, et ajalehed sobivad paberikonteinerisse https://pakendiringlus.ee/teenused/eraisikule/sorteerimisjuhend/

2. Paber ja papp, paber- ja kartongpakendite konteiner

Paber ja papp ja kartongist ning papist pakendid

papist munakarbid
raamatud (kõvaköitelised raamatud ilma kaanteta)
pildiajakirjad
kataloogid
reklaammaterjalid, prospektid, brošüürid
kirjutus- ja koopiapaber
vihikud, töövihikud, paberist ja papist kaustikud, trükiga ja puhas kirja- ning joonistuspaber
ajakirjad
ajalehed
ümbrikud
pakkepaber
paber- ja pappkarbid (pakendid)
pappkastid, jõupaber, paberkotid

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

https://www.ragnsells.ee/service/pakendikott/

Aitäh.

Vaatan, et minu piirkonnas tasuta teenust pole, sellepärast ei teadnudki sellest midagi.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kelle omad need konteinerid on? Pakendiringlus ütleb ka, et ajalehed sobivad paberikonteinerisse https://pakendiringlus.ee/teenused/eraisikule/sorteerimisjuhend/

https://www.eto.ee/wp-content/uploads/Pakendij%C3%A4%C3%A4tmete_sorteerimisjuhend.pdf

Siin kirjas ka, et ei tohi.  Tundub, et vist põhimõtteline küsimus, et tegu pole pakendiga (tegelikult ju uudiste pakend :P)  Kummaline, ei usu, et edasise töötlemise puhul on vahet, kas konteineris ajalehed või pappkast. Eesmärk ju võiks ikka olla,et võimalikult palju sama liiki prügi kokku koguda.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nimetatud artikli valguses ma neid juhendeid väga tõsiselt ei võtaks. Eriti haige oleks maalt linna sõita ja otsida konteinereid taga, kulutada kütust ja aega. Lõpuks läheb kõik Irusse. Või auku.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

https://www.eto.ee/wp-content/uploads/Pakendij%C3%A4%C3%A4tmete_sorteerimisjuhend.pdf

Siin kirjas ka, et ei tohi. Tundub, et vist põhimõtteline küsimus, et tegu pole pakendiga (tegelikult ju uudiste pakend :P) Kummaline, ei usu, et edasise töötlemise puhul on vahet, kas konteineris ajalehed või pappkast. Eesmärk ju võiks ikka olla,et võimalikult palju sama liiki prügi kokku koguda.

Need juhised on nii segased ja vastuolulised kohati, et tõesti tekib trots kogu see pull p*sse saata. On eraldi klaasikonteinerid (miks?), samas tohib (kas ikka tohib?) klaasi ka pakendikonteinerisse panna… Ja paberit tohib ka pakendikonteinerisse panna…

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ehk et siis ei ole hullu, kui kollasesse pakendikonteinerisse ka muud prügi satub.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei ole kunagi sorteerinud. Kuna algusest peale on võimalus olnud veidi rohkem maksta, et sorteerima ei peaks, siis ju suht selge, et keegi seda minu prügi ei sorteerigi. Ei nõua seda ka oma kortermajalt-kõik ühtsesse segaprügisse.

Pakendite pesemine on mingi omaette jõledus-kõlab sama haigelt, kui eelmisel aastal koroona-ajal mõndade pooletoobiste pakendite desinfitseerimine. Mis sest, et sealt ei nakka.

Sellist asja lugedes tundub kirjutaja veidi nõrga mõistusega olevat. Ega siis rahas pole sorteerijatel prügisorteerimise mõte olnud, sellega on soovitud  materjale taaskasutada, planeeti säästa, oma ökojälge vähendada, jätta lastele parem planeet…

Nüüd aga on küll suur pettumus. Ma olen ka alates 2009 prügi sorteerinud, pakendid eraldi konteinerisse viinud. Kui nüüd kokku liita see aeg, pakendite loputamiseks kulunud puhas magevesi, prügiautode poolt “tühjendatud” praktiliselt tühjad prügikonteinerid (sest prügiveoteenus on kohustuslik aga prügi sorteerides olmeprügi ei teki!).  Ma täna viin 11 aasta sorteerimise järgselt viimast korda pakendid konteinerisse. Ei näe sellel enam mingit mõtet!

+11
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei ole kunagi sorteerinud. Kuna algusest peale on võimalus olnud veidi rohkem maksta, et sorteerima ei peaks, siis ju suht selge, et keegi seda minu prügi ei sorteerigi. Ei nõua seda ka oma kortermajalt-kõik ühtsesse segaprügisse.

Pakendite pesemine on mingi omaette jõledus-kõlab sama haigelt, kui eelmisel aastal koroona-ajal mõndade pooletoobiste pakendite desinfitseerimine. Mis sest, et sealt ei nakka.

Sellist asja lugedes tundub kirjutaja veidi nõrga mõistusega olevat. Ega siis rahas pole sorteerijatel prügisorteerimise mõte olnud, sellega on soovitud materjale taaskasutada, planeeti säästa, oma ökojälge vähendada, jätta lastele parem planeet…

Nüüd aga on küll suur pettumus. Ma olen ka alates 2009 prügi sorteerinud, pakendid eraldi konteinerisse viinud. Kui nüüd kokku liita see aeg, pakendite loputamiseks kulunud puhas magevesi, prügiautode poolt “tühjendatud” praktiliselt tühjad prügikonteinerid (sest prügiveoteenus on kohustuslik aga prügi sorteerides olmeprügi ei teki!). Ma täna viin 11 aasta sorteerimise järgselt viimast korda pakendid konteinerisse. Ei näe sellel enam mingit mõtet!

Mina pigem mõtlen, kuidas pakendite hulka vähendada. Siiani seda väga ei piiranud, sest sorteerisin ju kõik kenasti ära …

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen ainult klaasi ja papi/paberi eraldi pannud. Ja olen kogu aeg arvanud,et ega suurt vahet sellel sorteerimisel pole.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siin kirjas ka, et ei tohi. Tundub, et vist põhimõtteline küsimus, et tegu pole pakendiga (tegelikult ju uudiste pakend :P) Kummaline, ei usu, et edasise töötlemise puhul on vahet, kas konteineris ajalehed või pappkast. Eesmärk ju võiks ikka olla,et võimalikult palju sama liiki prügi kokku koguda.

Need juhised on nii segased ja vastuolulised kohati, et tõesti tekib trots kogu see pull p*sse saata. On eraldi klaasikonteinerid (miks?), samas tohib (kas ikka tohib?) klaasi ka pakendikonteinerisse panna… Ja paberit tohib ka pakendikonteinerisse panna…

Seal on pigem see, et ajalehed on köidetud metallklambriga? Et nendega koos ei saa töödelda ja ilmselt keegi neid eemaldama ei hakka. Kuigi võimalik, et kuidagi leotades ja sõeludes ka saaks.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen ainult klaasi ja papi/paberi eraldi pannud. Ja olen kogu aeg arvanud,et ega suurt vahet sellel sorteerimisel pole.

Kasutan teemat et küsida – need klaasikonteinerid mida ma näinud olen on ilmatuma sügavad, nii et kui keegi sinna midagi viskab, kuuled kuidas see kildudeks puruneb. Kas nii ongi mõeldud, et need killud kallatakse pärast kuhugi autosse ja viiakse töötlemiseks ära? Või on mingi parem viis need pudelid vms sinna konteinerisse saada?

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas nii ongi mõeldud, et need killud kallatakse pärast kuhugi autosse ja viiakse töötlemiseks ära? Või on mingi parem viis need pudelid vms sinna konteinerisse saada?

Need konteinerid ongi mõeldud purustamiseks. Maht ju väheneb oluliselt.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See klaas on mõeldud kildudeks kukkuma jah. Klaas ju sulatatakse ära. Ja pealegi terved purgid ja pudelid võtaks jubedalt ruumi, mõtle, milline ruumisääst on killud.
Siin riigis, kus mina elan, on klaasikonteinerid maa all. Prügiauto tuleb, tõstab luugi üles ja konteineri auto kasti kohale ning siis ilgema klirina saatel tühjendab sisu. Klaasi on lubatud loopimas käia kl 8-20, pühapäeviti on keelatud just selle klirina pärast.

Aga teate, mis mulle kõige rohkem pahameelt valmistab? Minu laps on juba mitu aastat vaadanud seda jänku Jussi multikat, kus Juss käib taarat automaati viimas ja seal õpetatakse kuidas plast- ja klaastaaraga saab energiat kokku hoida ja loodust säästa. Lõpus õpetatakse, et kui pandimärki pole, siis pane pakendikonteinerisse. Mu lapsel on peas see tekst, õpetlik Eesti multikas. Mis te luuletate lastele, mida imet nende pakenditega kõik tehakse kui tegelikult ei tehta midagi.
Palun väga, ilus muinasjutt ☹️:

https://m.youtube.com/watch?v=8fGy91hXtYs

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu poeg elas paar kuud Jaapanis vahetusõpilasena ning seal oli nii täpselt prügisorteerimine lahti kirjutatud ja kõik järgisid selgeid reegled kuni selleni välja, et kirjaümbrikutel ja kileaknaga papp-pakenditel tuli see kile eemaldada ning läksid eraldi kastidesse.

Meil on reeglid ja pealetulvav teave nii erinev, et raske on otsustada, mida järgida.

• Papist munakarbid – siin ülalpool on mingi prügifirma sorteerimisskeem, mis käsib panna papi-paberi hulka, kuskilt lugesin, et munakarbid ja WC/kätepaberirullide sisud lähevad komposti hulka.
  • Ühekordsed komposteeritavad nõud korjati Viljandi folgil eraldi, pärast selgus, et Eestis puudub nendele vastav komposteerimisala. Mis tähendab, et koguti küll eraldi, aga pärast lükati muu mudruga kokku.
  • Pakendite pesemise kohta ühe prügila omanik mingis saates (Osoon?) ütles, et kuna hiljem purustamisel nagunii kõik pestakse, siis pole vaja pesemisega väga vaeva vaja näha, “Planeedipäästjad” andis jällegi selge suunise, et pesemata jogurtitops on kohe olmeprügi….
+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas artiklis või kusagil mujal järelkajana mingit selgitust ka on prügitöötlejatelt? Et kuidas nad põhjendavad seda olukorda ja kas kõik Eesti prügifirmad on lihtsalt lolli mänginud või mõni ikka toimib ka.

+11
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Keskkonnamonisteeriumilt ootaks detailset selgitust ning kiireid lahendusi, kui ei taheta, et kogu Eesti hakkab jälle kõike olmeprügisse loopima. Ma olen olnud usin sorteerija juba aastaid, olmeprügi on viidud miinimumini (1-2 kilekotti olmeprügi kuus). Ja nüüd siis selline pauk. Masendav potjomkinlus.

+13
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui inimesi on niimoodi petetud, siis saab topeltraske olema neid (meid) veenda, et jah, nüüd me teeme paremini ja palun sorteerige ja möllake edasi nende pakenditega. Minul tegelikult puudub usk, et keegi üldse midagi liigutama hakkab. Kui, siis ainult sel juhul, kui EList konkreetne trahv laekub ehk seal saadakse ka aru, kuidas meil siin paberitel trahvist pääsemiseks suvalisi arve kokku kirjutatakse. Kaudselt maksame aga selle trahvi ju samamoodi meie, need ullikesed sorteerijad,  kinni.

+15
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas artiklis või kusagil mujal järelkajana mingit selgitust ka on prügitöötlejatelt? Et kuidas nad põhjendavad seda olukorda ja kas kõik Eesti prügifirmad on lihtsalt lolli mänginud või mõni ikka toimib ka.

Asi pole ainult prügifirmades, vaid tegelikult ministeeriumi tasemel sahkerdamises.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

EE artikkel enamasti prügikäitlejate selgitustest koosnebki. Ja tõesti, sahker-mahker käib neist kõrgemal samuti.
Üks prügikäitlejatest ütles, et ta pole elus sorteerinud, sest sel puudub igasugune mõte. Ju ta tunneb süsteemi kõige paremini.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kõige kurvem on see, et need kes pole siiamaani laiskusest või piiratusest vaevunud prügi sorteerima, saavad sellest ainult hea põhjenduse mitte kunagi oma prügi sorteerima hakata. Minu elukaaslane on üks sellistest. Ta ei suuda aru saada, et prügi ei kao segaprügist olematusse, et igal tootel on elukaar, et asjal on olnud “elu” juba enne kui ta sinu käest läbi käib ja see jätkub pärast prügikast viskamist. Saadab mulle võidurõõmsalt linke, mõistmata, et probleem pole prügi sorteerimises. Taaskasutus pole vale, vaid see, et prügimajanduses liigub raha ja seda haistavad sullerid kellel on keskkonnast ükstapuha.

Hea, et süsteemi vead tulid ilmsiks, sest ega jäätmed ei haihtu ka edaspidi kusagile kui need samasse tünni visata. Põletamine pole lahendus, sest varsti ei mahu ka ahjudest tulev šlakk kusagile. Eelkõige peaks muidugi jäätmete tekkimist vältima, aga nii või teisiti meie praegune elustiil neid tekitab. Nii kaua kui loodusest saab odavamalt, pole prügist mõtet midagi välja sorteerida.

Küüniliselt mõeldes olid praegu kõik rahul. Sorteerijad, kui said omaarust jalajälge vähendada ja edasi tarbida, prügiärikad hõõrusid rahulolevalt käsi kui raha jooksis ja ametnikud vaatasid kergendatult linnukesi paberil.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma olen alates sellest ajast prügi sorteerinud, kui piirkonda ilmus esimene klaasikonteiner. Ja taarat viisid vanemad juba nõukaajal ära. Hiljem on tulnud ka paberikonteiner, siis pakendikonteiner ja ka riidekonteiner. Kasutan kõiki. Kodus käib ka pakendikott. Mina sorteerin edasi, sest olmeprügi äraviimine on otseselt tasuline.

Aga sain juba varem aru, et sorteerimine ei päästa maailma. Palju efektiivsem on juba tarbimisel pakendite kogust vähendada. Osta võimalikult vähese pakendiga tooteid. Mina eelistan maksipakendit (nt vedelseepi ostan 5l kanistris, selle asemel, et iga kord 500ml dosaatoriga plastpudel osta) või paberpakendeid (neid saan kompostida või tulehakatusena kasutada). Kõige hullemad on ülepakendatud kaubad – nt iga teekotike on fooliumümbrikus, mis omakorda on pappkarbis, mis omakorda on veel kilesse tõmmatud. Lihtsam on osta lahtist teepuru ja paluda see paberkotikesse pakkida.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mida siis ajalehtedega teha?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Niipalju kui min aru sain, tuleb pestud/sorteeritud plastpakendite (ühes katlas koos tavaliste sorteerimata sega-olmejäätmetega) ärapõletamine või ladestamine lihtsalt sellest, et nii on prügifirmadele kõige käepärasem ja kasumlikum.

Plastpakendikonteineritest tulev on jäätmefirmade jaoks tülikas jama. Konteinerist tuleb väga mitmekesine (pakendid on väga erinevat tüüpi), etteennustamatu kvaliteediga (mõni pole erinevatest materjalidest koosneva pakendi kihte eraldanud, mõni on midagi lubamatut sisse visanud või siis keegi lausa meelega mingit suvaprügi toppinud) segapuder, mida jäätmefirmal ümbertöötlemistehastele edasi müüa on keeruline või võimatu. Kohalikke plasti ümbertöötlustehaseid tehaseid Eestis on vähe ja need igasugust ei võta, piiri taha viia ei saa.

Need plasti ümbertöötlemise tehased, mis Eestis on, kasutavad toormena näit. taarautomaatidest tulevat. Sest see on ühetaolisema koostisega kui pakendikonteineri segapuder.

Kokkuvõttes: jah, tundub, et selleks, et sisuliselt (mitte statistikasse numbri saamiseks, et nii palju kogusime eraldi) tasuks plastpakendit loputada ja segaolmest eraldi koguda, peaks enne mingi põhjalik revolutsioon toimuma.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kogu aeg loen seda pealkirja “Pakendite sorteerimise ajastu”. Mis on ka õige, et see ajastu nüüd paljudele lõppes.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Millest see Vakra teine lõputöö oli? Ka ju jäätmekäitluse teemal ja minu meelest kiivalt veel rääkis, et ikka kogutakse erinevalt seda prügi. Kurb.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sorteerimise põhiline põhjus tavaelaniku jaoks on see, et olmeprügi on tasuline, pakendi-klaasi-vanapaberi-riidekonteiner aga tasuta. Seega saab tasulise prügi tekke viia võimalikult väikeseks, tühjenduskordade arvu saab alla. Aga see kehtib ainult eramaja kohta või sellise ühistu kohta, kus elanikul on sõnaõigust tühjenduskordade arvu ja konteineri suuruse määramisel.

Elanikud on meil ikka rikkad, sest pidevalt leian tee äärest ja muudest kohtadest panditaarat. Linnast prügikasti kõrvalt ma ei võta (selle jaoks on  “elukutselised”), aga kuskilt suvakohast võtan kaasa, kui on mõistlik transpordivõimalus (kott, mida ei karda määrida vms). Mõnikord leiab panditaarat isegi pakendikonteinerist. Viid pakendikoti ära ja tuled pandipudeliga tagasi.

Mingi rohemulaga pole mõtet kaasa minna. Väga hea, et see artikkel ilmus. Saab veidi õhu puhtamaks maherohefašistidest, kes võiks rohkem tegelikku tööd teha ja kodumaist toodangut tarbida, üldse tarbimist kokku tõmmata.

0
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 62 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Pakendite sorteerimine asjatu