Olen 38a ja põdesin viiruse läbi kevadel sümptomiteta (testisin kuna abikaasa jäi haigeks ja sai positiivse tulemuse). Olen terve oma elu olnud tugeva tervisega, talvel küll vahest nohu olnud ja kerge köha aga mitte kunagi haiguslehel pikali maas mõne viirushaigusega. (vb see ei puutu asjasse aga mainin siiski, et olen aastaid mõõdukalt sporti teinud ning ka tervislikult toitunud).
Ma ei ole vaktsiinivastane ega nn lamemaalane ja arvan, et kindlasti on vaktsiin vajalik riskigrupile aga mina ei kuulu riskigruppi.
Mis puudutab nakkusohtlikust – siis üha enam on selgunud, et ka vaktsineeritud inimesed võivad vabalt olla levitajad (ja loogiliselt võttes – kui vaktsiin aitab kergemalt läbi põdeda, tähendab see seda, et need vaktsitud, kellel muidu tekiks sümptomid, neid ei tekigi ja enese teadmata levitavad seda hoopis rohkem kui koos sümptomitega, mil nad oleks siis nö kodus pikali maas)
Nt. meil on plaan minna mehega (kes läbipõdenud ja ühe süsti saanud) eaka vanaema juurde ja kuna pole kindel ka tema osas kas ta on hetkel viiruse levitaja või mitte – teeme mõlemad testi enne.
Millest see teema ja küsimus. Tunnen, et surve on jube suur, et kõik peaks need süstid saama, olen minemata hetkel jätnud ka üritustele kus pass on nõutud ja kiirteste eelnavalt teha ei saa jpm. Ma teeks selle süsti kui see oleks põhjendatud – et tõepoolest kaitsen sellega ennast ja teisi aga mu enda immuunsussüsteem toimib hästi samas teiste kaitset ma saan tagada nii, et hoian distantsi, pesen käsi, kannan maski kui vaja, enne rahvarikkasse kohta minnes teen kodus kiirtesti jne.
Miks ma “igaks juhuks”pole valmis tegema neid süste siis? Esiteks muidugi sellepärast, et nakkusohtlikkus säilib. Lisaks hakkavad antikehad juba 3 kuu pärast vähenema ja alat 6-9 kuust on nad kahanenud märkimisväärselt. Lisaks uued tüved mille puhul see vakts ei tööta. Ma ei saa aru, et kas siis peaksin hakkama vähemalt 2x aastas end süstimas käima “originaaltüve”+ delta, lamda ning veel kõikide tüvede vastu mis vahepeal avastatakse? Kuna tavaliseks kõrvalnähuks on hetkel kuni paar päeva kestev halb enesetunne ja valus käsivars jpm, ja soovitatakse neil päevil töökoormust vähendada, siis potentsiaalselt tuleks hulk päevi igal aastal mis läheks selle nahka. Lisaks muidugi teadmatus ja arusaamatus, et kui ma oma niigi toimivat immuunsussüsteemi pidevalt nn kalibreerima hakkan, et mis siis sellega lõpuks juhtuda võib?
Ma saan aru, et kellelgi pole hetkel vastuseid ja arengutel maailmas silma peal hoides tundub, et info on pidevas muutuses – mis toimib ja mis mitte, uued avastused jms. Raske on orienteetuda. Samas on see tohutu surve, et siiski tuleb end süstima hakata ja nn lamemaalaseks või vaktsiinivastaseks tembeldamine kui siiski enda jaoks seda süsti põhjendatuks ei pea.
Hea meelega loeks hästi informeeritud ja “vaktsiiniusku” inimeste selgitusi ja põhjendusi miks ikkagi riskigrupis mitte olev inimene end vaktsineerima peaks.