Mina olen TA ja mind tavaliselt ei huvitagi sellised asjad. Lihtsalt jäi mulle sotsiaalmeedias ette sellest loost tehtud video ja mõjus väga muserdavalt. Miks just see lugu või miks see mind häirima jäi, ei oska öelda. Kusjuures, kui lisa lugema hakkasin, nägin, et väga paljud inimesed olid kommenteerinud, et millegipärast just see juhtum kummitab neid.
Üldistades muidugi peaks meid kõiki see lugu huvitama, sest taustaks on seal veel mitmekümne naise kadumine samas piirkonnas aastate jooksul, üldse üldlevinud naistevastane vägivald Ladina-Ameerikas ja fakt, et neid teisi kadunud naisi ei otsinud keegi nii hoolsalt ega korraldatud nii põhjalikku uurimist. Pikkade valgete eurooplannade elu on kordades väärtuslikum kui kohalike naiste oma. Teisest küljest jälle ei toimunud ka hollandlannade juhtumi uurimine Panamas korrektselt, prokurör lausa võeti sellepärast hiljem ametist maha ja vanemad plaanisid riigi inimõiguste kohtusse kaevata (ei ole veel leidnud infot, kas tegelikult tegid seda või mitte).
Õnnetuse versiooni pooldajad arvavad, et need öised pildid tegi see tüdruk, kes kauem elus oli, tõenäoliselt Lisanne ja nende eesmärgiks oli kas välgutamine, et asukohast märku anda, mingite loomade eemale peletamine või siis lihtsalt oli ta juba nõrkenud ja mõistuse kaotanud ning käitus ebaloogiliselt. Viimane tundub eriti tõenäoline, kui Kris selleks ajaks juba surnud oli ja siis pidi teine üksi kottpimedas oma surnud sõbranna kõrval ka oma surma ootama nt.
See juuste pilt tundub jah hirmsasti kirgi kütvat, inimesed kujutavad ette seal nägevat ei tea mida. Mõned tuvastavad juuste järgi, et olevat surnud juba, üks koguni väitis, et see on maha raiutud pea, mida mõrvar käes hoiab, käsi olevat näha. No igasugu jaburusi ühesõnaga. Minu meelest on tõenäolisem, et tegu on lihtsalt kogemata tehtud fotoga, kui nad nt vigastatuna kuskil lamasid ja tuli veel pähe meelehetitlik lootus kellelegi märku anda. Need pimedas tehtud fotod tunduvad olevat alt ülespoole pildistatud.
See, et miks selfisid ja videoid ei olnud hüvastijätuks, on minu meelest rohkem mingi sotsmeedia luul või filmistsenaarium. Päriselus meeleheitel oma elu eest võitlev paanikas või vigastatud inimene ikka ei mõtle, et hakkaks videot filmima nüüd. Või ma ei tea ka, äkki 10 a tagasi 20-aastased juba mõtlesid nii, et isegi surmasuus peab telefon näpus olema ja muudkui salvestama.
See teooria, et mõrvar tegi neid pilte on veidravõitu. Neid oli 100 fotot, tehtud kolme tunni jooksul kas vihmas või kuskil veepritsmete all. Kes viitsib minna kottpimedas märga võpsikusse ja seal 3h paigal lamades pilte plõksida. Hävita fotokas ära ja pole mingeid asitõendeid kellelgi. Kõige tõenäolisem on minu meelest märguandeks välgutamine. Üks fotograaf uuris neid pilte ja mitmetel on näha välgu peegeldust nahalt, sõrm või käsi oli objektiivile lähedal, st nagu ei üritatud midagi korralikult pildistada, vaid lihtsalt välgutada.
Leitud luude asukoht on jah imelik. Kõiki üldse pole leitudki ja väidetavalt polnud luudel üldse mingeid kriime ega märke, täiesti puhtad. Arvatakse, et suurvee ajal jõgi kandis neid edasi. Üks hollandi endine detektiiv väidab, et Kris on üldsegi vbl elus ja see vaagnaluu on kellegi teise oma, sest dna-test kas võltsiti või käkiti ära. Koos nende luudega olevat suvakaid muid luid ka leitud. Üldse panamalased vusserdasid uurimise ja asitõenditega (kas ebakompetentsusest või meelega) ja muist kahtlasi asju on arvatavasti nende endi tekitatud. Kadunud foto kohta arvatakse ka, et kustutati kogemata mälukaardilt arvutisse tõmmates ära jne.