Kuidas see võimalik on siis antud kontekstis, kui tegemist on ju pärandvaraga?
Hakkame algusest jälle? Pärandvara on pool ühisvarast. Üle elanud abikaasa saab kasutada oma kontol olevaid vahendeid poole ulatuses kindlasti.
No mis mõttes me uuesti peale hakkame? Alguses ju oli kirjas “saab kasutada nagu tavaliselt”. Nüüd selgub, et “poole ulatuses kindlasti” …
Ma panen praegu kirja oma arusaama, igaüks saab siis märkida juurde, kui teab midagi teisiti olevat.
1. Pärimismentelus alustatakse ja selgitatakse välja pärijad, kui 3 kuu jooksul ei loobuta, siis ollakse automaatselt pärijad.
2. Kui pärijal on lapsi, siis kui ta ise loobub, läheb pärimine üle tema lastele.
3. Kui pärijad on selged, siis väljastatakse pärimistunnitustus. NB! Siin ma ei ole aru saanud – kes selle väljastab, kellele, kas igale pärijale eraldi, paberil, elektroonilise? Mida selle tunnistusega peale hakata?
4. Sellel tunnistusel on kirjas kui suure osa tervikust keegi pärib – nt abikaasa 75% (kas olen õigesti aru saanud, et abikaasa alati 75%?) ja ülejäänud siis võrdselt ülejäänud osa – võtame siin eelduseks II ringi e lapsi pole.
5. Nüüd peavad pärijad omavahel kokku leppima millest nende osad koosnevad.
6. Kui on ainult raha, siis on selle jagamine lihtne, jagatakse ära, et 75% abikaasale ja ülejäänud jaotub teiste vahel.
7. Kui on kinnisvara, siis tuleb see ilmselt ära hinnata ja nüüd abikaasa peaks teiste osad välja maksma. Mis saab siis, kui tal pole raha, et osad välja maksta – läheb korter müüki? Kas on võimalik jääda ka n-ö osanikuks ja las elab sees surmani ja seejärel korter müüki panna?
8. Kui saab siis kokku lepitud vara jagunemise osas, siis tuleb minna notatrisse ja teha sellekohane leping. Sinna pakkakse siis summad kirja kes kui palju saab. Kas sellest lepingust saab siis igaüks oma eksemplari, et sellega panka minna ja oma osa lasta enda pangakontole kanda?
9. Mis saab pensionisambast, kas see on ka ühisvara?