Passid tehakse 10ks aastaks nüüd, aga id-kaardid ainult 5ks??? Samal ajal väljastatud.
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Passi ja id-kaardi kehtivusaeg pole sama?
Teema: Passi ja id-kaardi kehtivusaeg pole sama?

Jah, just nii. Mul oli ka samamoodi.

Issand küll, ja miks nii? Nüüd pean 5 aasta pärast ikka uuesti sama protsessi siis läbi käima ju, et id-kaart edasi kehtiks :S Elan välismaal ka veel. Kust netist infot saab selle kohta täpsemalt?

Ammu juba. Väga hea, et pass 10 aastat.

Issand küll, ja miks nii? Nüüd pean 5 aasta pärast ikka uuesti sama protsessi siis läbi käima ju, et id-kaart edasi kehtiks :S Elan välismaal ka veel. Kust netist infot saab selle kohta täpsemalt?

Njaa, ok siis. Jama lugu muidugi, ja aru ma ei saa, miks ühel 10 ja teisel 5 aastat peab olema, kui samal ajal väljastatud.

Sellepärast on id kaart 5 aastat, et IT tehnilised, tarkvara ja turvanõuded muutuvad 5 aasta jooksul väga palju, passile on nõudmisi vähem.

Njaa, ok siis. Jama lugu muidugi, ja aru ma ei saa, miks ühel 10 ja teisel 5 aastat peab olema, kui samal ajal väljastatud.
No nüüd on ju asi just paremaks läinud 🙂
Alles hiljuti muudeti passi kehtivusaeg taas 10-aastaseks, enne kehtis ka see vaid 5 aastat. See on igati hea!
Enamasti nõuavad välisriigid, et pass kehtiks 6 kuud pärast reisi lõppu – polnud võimalustki, et ei vaheta passi pärast 4,5 aastat, kui viimasel poolaastal ka ELst välja sõita tahtsid. Pidingi oma passi 2 korda välja vahetama 5 kuud enne kehtivuse lõppu. No tõesti liiga lühike aeg.
ID-kaart on ju pikka aega kehtinud 5 aastat, selles pole midagi uut ometi?

Varem oli ka passi kehtivusaeg 5a, mis sa hädaldad. Laste passide kehtivusaeg on ikkagi 5a. Isegi vene ajal oli passid 10a, sest inimene vananeb ja passipiltigi tuleb uuendada. 5a lapsel oli ka passis kolmekuuse lapse pilt, polnud absoluutselt sama nägu enam.
Eestis ikka käid vahepeal, siis teedki, kui ainult paariks päevaks, siis kiirkorras, ja saatkondades saab teha. ID kaart on vist alati kehtinudki 5a, vähemalt 2007.a alates.
Nüüd pean 5 aasta pärast ikka uuesti sama protsessi siis läbi käima ju, et id-kaart edasi kehtiks :S
Mingit erilist protsessi pole ju, esitad taotluse ja käid kaardil järel. Taotlust esitada ja dok. kätte saada võib netis/postiga, kma büroost või saatkonnast.

Mina elan samuti välismaal ning Eesti ID kaarti enam polegi, on ainult selle riigi oma, kus elan. Leidsin, et mul ei ole lihtsalt vaja. Uue passi saan siinsest Eesti saatkonnast tellida ja saab ka siit kätte, aga iga mõne aasta jooksul ikka Eestis käin, seega passivahetuse tegin eelmine kord ikka seal ja tulevikus ilmselt ka.

Enne oli pass ka ainult viieks (vahepeal vähemalt, esimene pass mul vist ikka kehtis kauem). See, kui pass ka vähe aega kehtis, meeldis mulle ikka veel vähem. Id kaart on lihtsalt nii moodne värk, hea et natukegi kauem kestab kui paljudel arvuti või telefon.

Varem oli ka passi kehtivusaeg 5a, mis sa hädaldad. Laste passide kehtivusaeg on ikkagi 5a. Isegi vene ajal oli passid 10a, sest inimene vananeb ja passipiltigi tuleb uuendada. 5a lapsel oli ka passis kolmekuuse lapse pilt, polnud absoluutselt sama nägu enam.
Eestis ikka käid vahepeal, siis teedki, kui ainult paariks päevaks, siis kiirkorras, ja saatkondades saab teha. ID kaart on vist alati kehtinudki 5a, vähemalt 2007.a alates.
Vene ajal võis sul olla sama pass, kuni surmani, lihtsalt kleebiti uus pilt – 25 ja 45 aastaselt. Pass tuli uus vaid siis, kui vahetasid nime või kaotasid/varastati. Siis kanti passi ikka palju rohkem infot – elukohad, lapsed, abiellumise ja lahutamise kohta.
Praegu on pass vaid reisidokument, mida on vaja väljaspoole EL reisimiseks ja kui ei kavatse reisida – siis ei pea sul seda olemas olemagi.

Kust see riik selle raha peab võtma? Olge õnnelikud,et iga aasta ei pea vahetama!

Kust see riik selle raha peab võtma? Olge õnnelikud,et iga aasta ei pea vahetama!
riik? mis raha? kas sulle tundub, et riik maksab su uue passi kinni?

Ei, riigikassa täitub maksumaksjate rahast ja see üks lihtne moodus rahvalt raha kätte saada.

milles siis nagu probleem?
id kaarti kasutad rohkem. kiibid värgid kuluvad jne. loogiline, et nad tuleb välja vahetada.
ikka on häda, kui midagi on. kui oleks 10 aastat ja 5 aasta pärast oleks amortiseerunud, siis oleks jälle häda. ärge vinguge nii palju.

Tahad sa tõesti väita ,et selle plastmasslitaka väljastamise omahind on 40 euri tükk?

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Passi ja id-kaardi kehtivusaeg pole sama?