Palun kirjeldage protsessi. Lugesin vanemaid teemasid ja saan aru, et sünnitajat solgutatakse ühest palatist teise. Olen sünnitanud 3 last Fertilitases, nüüd seal enam kahjuks sünnitada ei saa. Seal sai peale sünnitamist kohe peretuppa, siin loen, et on veel mingi sünnitusjärgne palat? Kui kaua seal peab olema ja milleks see vajalik on? Kas mingi sünnituseelne palat on ka veel? Milleks ma veel valmis pean olema Pelgulinna sünnitusmajja minnes?
Teema: Pelgulinnas sünnitamine

Palun kirjeldage protsessi. Lugesin vanemaid teemasid ja saan aru, et sünnitajat solgutatakse ühest palatist teise. Olen sünnitanud 3 last Fertilitases, nüüd seal enam kahjuks sünnitada ei saa. Seal sai peale sünnitamist kohe peretuppa, siin loen, et on veel mingi sünnitusjärgne palat? Kui kaua seal peab olema ja milleks see vajalik on? Kas mingi sünnituseelne palat on ka veel? Milleks ma veel valmis pean olema Pelgulinna sünnitusmajja minnes?
Ma ei tea kuidas pelgus, aga Tartus oli sünnitusjärgne palat mul keisrilõike järgselt (ma ei tea, kas kõik keisrilõike omad sinna lähevad), aga ma pidin igatahes oma tervise tõttu (erakorraline, põletikunäit) jälgimisele jääma.
Aga erinevad palatid on vist riiklikus kõikjal – sünnituseelne (kui esilekutsumisele minnakse või ehk ka neile, kes kaugelt tulevad, avatust pole ja tagasi saadetakse). Avatusega ja sünnitusvalmidusega ikka otse sünnituspalatisse ja hiljem otse (pere)tuppa.

Pelgulinnas läks mul kõik väga kenasti.
Solgutamist küll ei olnud. Sünnituseelses olin mina ja teised vaid esilekutsumise tõttu. Kui tuhud olid piisavalt tugevad, sain õnneks sünnitustuppa vanni. Ämmaemand oli päris tore, luges ja mäletas mu sünnituse eelistuste kokkuvõtet (või kuidas iganes seda nimetatakse) ja lähtus üllatavalt palju sellest. Olin varem lugenud, kuidas see on mõttetu paber, aga minu puhul järgiti seda 90%.
Anti ilusti epiduraali, kui küsisin. Ainuke natuke nõmedam kohtlemine oli vanema anestesioloogi poolt, kes pahandas, et ei suutnud tuhude ajal süsti jaoks selga kumeraks kohe ajada.
See kiirendas sünnitusprotsessi ja 2,5 tunni pärast oli laps käes.
Arst ja ämmaemand, kes sünnitust vastu võtsid, olid hästi julgustavad ja soojad.
2,5 tundi pärast sünnitust sain perepalatisse. Ja siis käidi mitu korda päevas vaatamas/kontrollimas. Üks noor, blond ämmaemand oli hästi tore, kelle nime ma Pelgulinna sünnitusmaja kodulehelt kahjuks ei leia.
Mul oli üks delikaatne probleem ja ta aktiivselt tõi mulle leevendamiseks vahendeid ja pakkus veidi seltsi, kui tundsin end seal ärevana (esimene laps, millegipärast olin veidi ebakindel).
Kokkuvõttes väga hea kogemus ja kuhugi mujale tulevikus sünnitama ei kipuks.

Jäin ka kõigega Pelgus rahule. Mulle sattus ka see tusasevõitu anestesioloog aga ma väga isiklikult seda ei võtnud. Pigem oli kahju sellest onust – mul oli füüsiliselt raske aga tal polnud ju miskit viga ja porises seal, mis tundus isegi naljakas natuke. Õnneks see protseduur kaua ei kestnud.

Spnnitustoast otse perepalatisse saad, kui on vabu kohti. Kui ei ole, siis ühispalat – nii ühispalat kui perepalat on sünnitusjärgsed. Ilmelt münikord saab ühispalatist hiljem ümberkolida, kui soov on. Endal see kogemus puudub, kuna pole 3 lapsega kordagi ühispalatis olnud.
Sünnituseelne on siis, kui nt on veel palju aega (nt esilekutsutavad alustavad sealt, sest osadel läheb mitu päeva ja ei hõiva siis sünnitustuba), sünnitegevus väga algusjärgus ja vabu sünnitustube parasjagu pole, sünnitegevus pole alanud, kuid mingil põhjusel vajad järelevalvet.
Niisama “rutiinselt” ei saadera kõiki sünnituseelsesse, päris sünnitaja ikka kohe sünnitustuppa.

Minul oli veebruaris Pelgulinnas suurepärane kogemus. Vastu ööd jõudsin vastuvõttu, seal leiti 4 cm avatust, jälgimispalatis pandi monitor külge. Emaka kokkutõmbed olid tugevad, ootasin võib-olla nii 30-45 min jälgimsipalatis kuni sünnitustuba oli valmis ja siis oli minek sünnitustuppa. Seal sai vanni nautida ning edasine tegevus oli igati professionaalne. Ämmaemand käis kontrollimas regulaarselt, lõpus oli ka arsti sekkumist vaja. 2 tundi pärast lapse sündi, ehk siis natuke peale kella 8 hommikul saime valvevahetuse järgselt perepalatisse. Perepalatis käsid ämmaemandad regulaarselt kontrollimas, küsiti ka kas abi on vaja. Kõik kulges ideaalselt! Väga meeldiv kogemus oli, ületas kõiki ootusi.

Sünnitusjärgne palat ongi kas perepalat, ühispalat või ema-lapse palat. Sinna viiakse otse sünnitustoast. Kui juhtub, et sulle sobivat vaba palatit ei ole, siis viiakse ühispalatisse. Pelgulinnas suurem tõenäosus, et saad endale meeldiva palati, sest ITKs sünnitajaid rohkem. Sünnituseelsesse viiakse need, kellel on esilekutsumine või kellel sünnitegevus alles algusjärgus, aga vajab jälgimist või lihtsalt koju tagasi pole mõtet enam minna. Mina olen mõlema lapsega saanud kohe pärast esmast vastuvõttu ja jälgimist sünnitustuppa, esimesega oli avatus kõigest 3cm, aga keegi koju ei saatnud. Ja pärast sain ka kohe perepalatisse ning teise lapsega ema-lapse palatisse. Ainuke miinus on see, et ema-lapse palatis polnud duširuumi, oli ainult wc. Teadsin seda küll enne ka, et nii on, aga ei osanud arvata, et pärast sünnitust nii raske sinna koridori otsa pesema kõndida on. Kui kunagi peaks uuesti sünnitama, siis valiks perepalati just pesemisvõimaluse tõttu.

Kas pelgust saab beebile mingi tekikese ka koju kaasa vôi peaks enda oma haiglasse kaasa vôtma?

Kas pelgust saab beebile mingi tekikese ka koju kaasa vôi peaks enda oma haiglasse kaasa vôtma?
Tallinlase pakist saab