Esileht Ajaviite- ja muud jutud Pensionilesaamist ootan, kuid kas suudan ära oodata?

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 64 )

Teema: Pensionilesaamist ootan, kuid kas suudan ära oodata?

Postitas:
trioemme

Mul mõni aasta puudu 55st aga hetkeseisuga küll tahaks tööl käia niikaua kui jaksan. Iga päev õpid miskit uut ja tööalaseid väljakutseid on piisavalt.

Mul üks laps veel teismeline .

Tegelikult on tagataskus võimalus jääda 5a varem kui ametlik pensioniiga koju pensionile. Kuna olen puudega lapse täiskasvanuks kasvatanud. Aga ega seegi võimalus just see pole mida igaühele sooviks….

+5
-1
Please wait...

Postitas:
tsiilibiili

Kuidas 55+ inimesel ei ole aega iseendale? Väikeseid lapsi selles eas vast enam pole. Olen 40 ja kasvatan üksi 3 last. Kogu see sebimine töö-kool-lasteaed-huviringid… Tänagi olen nooremaga kodus. Üritan korraga teha tööd ning lapsega tegeleda. Ühesõnaga, ma olen sealt leerist, kus 55+ tundub päris tore iga olevat.

+10
-7
Please wait...

Postitas:
rohekonn

Nunu, nii hirmus ka see elu pole penskarina et pikkade varbaküüntega tatsata.

Vot just nii hirmus see elu ongi paljudel. Ja sa peaksid ju ikka taipama, et need varbaküüned olid lihtsalt näide, aga siiski täitsa arvestatav mure kui inimeste jalgu vaadata. Kõvad küüned vajavad eelnevat leotamist ja ei käi lihtsalt sips ja valmis.

+10
-2
Please wait...

Postitas:
rohekonn

Kuidas 55+ inimesel ei ole aega iseendale? Väikeseid lapsi selles eas vast enam pole. Olen 40 ja kasvatan üksi 3 last. Kogu see sebimine töö-kool-lasteaed-huviringid… Tänagi olen nooremaga kodus. Üritan korraga teha tööd ning lapsega tegeleda. Ühesõnaga, ma olen sealt leerist, kus 55+ tundub päris tore iga olevat.

No issand, saa enne 55+ ja siis imesta uuesti. Ma olin ka 40-selt triksis-traksis, sünnitasin isegi 43- selt ja nüüd 55+ olen väsinud ja tüdinud töölkäimisest. Täiesti mitte ootuspärane muutus, absoluutselt ei uskunud, et nii minuga juhtub.

+24
-1
Please wait...

Postitas:
sokisahtel

Nunu, nii hirmus ka see elu pole penskarina et pikkade varbaküüntega tatsata.

Vot just nii hirmus see elu ongi paljudel. Ja sa peaksid ju ikka taipama, et need varbaküüned olid lihtsalt näide, aga siiski täitsa arvestatav mure kui inimeste jalgu vaadata. Kõvad küüned vajavad eelnevat leotamist ja ei käi lihtsalt sips ja valmis.

Võin öelda et käib küll. See kõvade varbaküünte teema on ikka päris vanade, 70+ teema või diabeetikute. 55a vanused naised pole küll nii kõvade varbaküüntega. Iseasi mis publikuga oled kokku puutunud.

+2
-19
Please wait...

Postitas:
rohekonn

Võin öelda et käib küll. See kõvade varbaküünte teema on ikka päris vanade, 70+ teema või diabeetikute. 55a vanused naised pole küll nii kõvade varbaküüntega. Iseasi mis publikuga oled kokku puutunud.

Mul endal ja kogu mu suguseltsil on lapsest saati kõvad ja tugevad küüned, lihtsalt küüned ongi inimestel erinevad, seda nüüd vanusest sõltuvana üksi ei saa võtta. Küllaltki paljudel on hoopis raske küünte lõikamiseks head asendit võtta, sest puusad ja põlved läbi.

+5
-2
Please wait...

Postitas:
tooni

Mul mõni aasta puudu 55st aga hetkeseisuga küll tahaks tööl käia niikaua kui jaksan. Iga päev õpid miskit uut ja tööalaseid väljakutseid on piisavalt.

Tegelikult on tagataskus võimalus jääda 5a varem kui ametlik pensioniiga koju pensionile. Kuna olen puudega lapse täiskasvanuks kasvatanud. Aga ega seegi võimalus just see pole mida igaühele sooviks….

Sellest olenemata, et 5 a varem pensionile jääd, ei takista tööl edasikäimist. Paljud, kellel jaksu ja soovi, teevadki seda. Lihtsalt jäi selgusetuks, et kas siis sina või ka keegi teine, ei plaanigi seda kasutada, kuigi tead? Et mida sa tagatasku all mõtled? Riigile jätta seda pole ju ometi plaanis?

0
-2
Please wait...

Postitas:
tsiilibiili

No issand, saa enne 55+ ja siis imesta uuesti. Ma olin ka 40-selt triksis-traksis, sünnitasin isegi 43- selt ja nüüd 55+ olen väsinud ja tüdinud töölkäimisest. Täiesti mitte ootuspärane muutus, absoluutselt ei uskunud, et nii minuga juhtub.

Aega kui sellist siis ju on, lihtsalt nüüd läheb aeg tüdimusele.

+2
-5
Please wait...

Postitas:
trioemme

Sellest olenemata, et 5 a varem pensionile jääd, ei takista tööl edasikäimist. Paljud, kellel jaksu ja soovi, teevadki seda. Lihtsalt jäi selgusetuks, et kas siis sina või ka keegi teine, ei plaanigi seda kasutada, kuigi tead? Et mida sa tagatasku all mõtled? Riigile jätta seda pole ju ometi plaanis?

Sedasi, et kui ei jaksa, saan jääda pensionile varem. Kui jaksan kauem tööl käia, ei jää pensionile. Tavaline tööinimene saab ju vaid 2 aastat varem eelpensionile jääda.

Eks sellel võib olla suur vahe kas saad 60-aastaselt koju jääda või alles 65-selt kui siin 55+ juba hädas on.

Riigile jätmisest niipalju, et mida kauem pendionile jäämist edasi lükkad, seda suurem see pension tulevikus on. Eelpensionile jääda on üsna kahjulik rahaliselt. Tõenäoliselt pole rahaliselt kasulik ka 5a varem jääda. Isrgi kui riik seda võimalust pakub.  Aga kui tervis vilets, on see võimalus.

+2
0
Please wait...

Postitas:
jallemina

60 olen. Pensionil, lapsi 5. Tööl käin ka, töö meeldib,  pealegi noorim laps abiturient alles, seega ca 5 aastat veel koolitada vaja (lesk olen).

Väsinuna end ei tunne, tervis on hea ja lapselapsed hoiavad liikumises. Koju küll jääda ei tahaks!

Vene ajal oleksin juba 10 aastat pensionil olnud :D, siis sai 5 lapsega 50-selt pensionile.

+5
-2
Please wait...

Postitas:
tellis

Lihtsalt ei jõua enam tööl käia, koju ka jääda ei saa. Eelpension, kui selleni kord jõuab, on imeväike, selle eest elada on võimatu. Kusjuures tööstaaži on üle 40 a.  Töökohal nõudmised aina suurenevad, mulle tundub, et enamuse tööd teevad ära just minusugused keskealised mutid. Igasugused totakad nõudmised ja regulatsioonid, mida iga päev juurde tuleb ja mis otsese tööga nagu seotud polegi. Noored vastu ei pea, paar aastat – ja siis on nad väsinud ning lahkuvad. Ju neil leidub paremaid kohti. Ise ei tunne praegu, et tahaks särasilmselt uut töökohta otsida, ei jõua.

Kas sina ja need noored (kes töölt lahkuvad, kuna on väsinud) – teevad pidevalt ületööd?

Ega pidevalt ületööd teha ei jõuagi. Ka mina tean 30+ inimest, kes on töökohta vahetamas, põhjus täpselt seesama – projektitöö ja pidevalt eeldatakse, et inimene pigistab tööaja suhtes silma kinni ja teeb tööd ka õhtuti, nädalavahetuseti. Ütleski, et aitab nüüd küll, otsis uue töökoha, kuna seal saab teha tööd 8-5 ja et tal hakkab olema ka oma aeg.

Ise olen keskealine. Käin ka tööl 8t päevas (õhtuti ja nädalavahetuseti ei tööta). Ei kurda ja pensionit ei oota.

Aga saan aru neist, kes liigse töökoormuse tõttu on üleväsinud. Kui töömaht on nii suur – miks ometi ei võeta tööle mitut inimest? Kokkuhoid? Aga selline kokkuhoid kärsatabki inimesed läbi.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Melba

Need, kes siin 55 pluss ja kogu aeg väsinud on, pange see ka kirja, kas olete selle saastaga vaktsineeritud või mitte.

Mul on 2X Pfizer sees ja pärast teist doosi tekkis samasugune pidev väsimus ja tüdimus kõigest. Enne süsti nii ei olnud.

Jah, haigeks ei jää ja ära ei sure, aga mingi elu see ka enam ei ole. Üks tuttav kaotas pärast süste isegi maitsemeele, aga see on ilmselt erand. Aga väsimus ei ole erand.

+7
-31
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
tooni

Sedasi, et kui ei jaksa, saan jääda pensionile varem. Kui jaksan kauem tööl käia, ei jää pensionile. Tavaline tööinimene saab ju vaid 2 aastat varem eelpensionile jääda.

Eks sellel võib olla suur vahe kas saad 60-aastaselt koju jääda või alles 65-selt kui siin 55+ juba hädas on.

Riigile jätmisest niipalju, et mida kauem pendionile jäämist edasi lükkad, seda suurem see pension tulevikus on. Eelpensionile jääda on üsna kahjulik rahaliselt. Tõenäoliselt pole rahaliselt kasulik ka 5a varem jääda. Isrgi kui riik seda võimalust pakub. Aga kui tervis vilets, on see võimalus.

Nojah tundub uskumatu selline variant tegelikult, et ei jäägi pensionile, kui aeg käes. Tööl saab ju edasi käia ja raha lisaks teenida pensile. Ja umbkaudu arvutada, kui suur see pensioni vahe oleks, kui jäöd õigeaegselt või siis töötad edasi ja ei jää õigeaegselt. Kui andmed sotsametisse ehk endisesse pensioniametisse antud, saad juba kohe vaadata, mis pensioni arvestus on tänase seisuga ja nii iga aasta.
Ega soodustingimustel pensionile jäämine pole sama, mis eelpension.

+3
0
Please wait...

Postitas:
helium

tean inimesi, kes ligi 90aastasena käisid reaalselt tööl või tegid midagi kodust. pensionile mõni ei jõudnudki.

enda jaks alles selgub, pole veel 50.

ilmselt mängib suurt rolli töö ja ka enda iseloom. kui ikka tervist on ja lebotamine ei meeldi, siis ei jäägi päris koduseks. või kui töö on hobi, kirg.

+2
0
Please wait...

Postitas:
eiteakes

Need, kes siin 55 pluss ja kogu aeg väsinud on, pange see ka kirja, kas olete selle saastaga vaktsineeritud või mitte. Mul on 2X Pfizer sees ja pärast teist doosi tekkis samasugune pidev väsimus ja tüdimus kõigest. Enne süsti nii ei olnud. Jah, haigeks ei jää ja ära ei sure, aga mingi elu see ka enam ei ole. Üks tuttav kaotas pärast süste isegi maitsemeele, aga see on ilmselt erand. Aga väsimus ei ole erand.

Mina (55+) olen “selle saastaga” vaktsineeritud ja ootan, millal saaks tõhustusdoosi, varsti juba 8 kuud möödas. Ja ei ole väsinud, ei kaeba väsimust ka minuealised ega nooremad töökaaslased. me siis ilmselt kogu kollektiiviga erandid.

Ausalt öelda plaanin ka esimest korda gripivaktsiini teha, varem olin ka skeptiline.

+14
-3
Please wait...

Postitas:
Tongi Ott

Need, kes siin 55 pluss ja kogu aeg väsinud on, pange see ka kirja, kas olete selle saastaga vaktsineeritud või mitte. Mul on 2X Pfizer sees ja pärast teist doosi tekkis samasugune pidev väsimus ja tüdimus kõigest. Enne süsti nii ei olnud. Jah, haigeks ei jää ja ära ei sure, aga mingi elu see ka enam ei ole. Üks tuttav kaotas pärast süste isegi maitsemeele, aga see on ilmselt erand. Aga väsimus ei ole erand.

Kas saaks ka viite algallikale? Sotsiaalmeedia on täis googli-virolooge. Ehk teeksite kamba peale siis korraliku vaktsiini või ravimi?

+18
-3
Please wait...

Postitas:
ArjuLoogiline

Lähenen vaikselt viiekümnele. Töö, mida varem tegin, imes intensiivsusega ikka õhtuks nii tühjaks, et oioioi. Vahetasin tööd, koolist ametnikuks – teise valdkonda, mitte haridusse, kontorisse.

Kõik muutus paremaks. Ei ütleks, et sammu tegemis ei kartnud. Aga olen VÄGA rahul.

Tervise kohta ütleb palju kirutud statistika seda, et kolmandiku võrra oleme ise oma seisundite põhjustajaks. Katsun tervist elutervelt hoida 🙂 ja tööd teeksin ka pensioniealisena, osaajaga. Praegu mõtlen nii.

Kõik, kes mingit suurt tüdi ja frustratsiooni tunnevad, võiks olukorra muutmisega alustada. Virisedes ei muutu midagi.

+7
0
Please wait...

Postitas:
mukk77

Mul tekkis sama küsimus, kuidas ei jää aega endale 55 vanuses? Kui ma 55 saan, on noorim laps 24. Seega ammu kõik oma elu peal. Seda olen küll näinud ämma pealt, et mida lähemale 60 tuli, sest väsinud ja tüdinud ta tööst oli. Aga ta tegi tööd, mille oli valinud olude sunnil. Mingit liikumisharjumust tal polnud ja pole siiani, kaal on muudkui tõusnud. Väikeses kohas palju töökohti valida pole. Vahetused olid 12h pikad. Oma ema pealt nägin, et säras kuni pensionini. Natuke kurtis, et jaks pole enam see, aga pensile minekut lükkas edasi nii palju kui sai. Nüüd pensil, kujundab koduaeda, käib jõusaalis ja joogas. Väga tegus ja rahul. Teda toetab 50ndates alguse saanud hoolimist ja armastust täis paarisuhe. Ämm istub hommikust õhtuni teleka ees, üks seebikas ajab teist taga, sööb tohutult, võtab kaalus muudkui juurde ja muudkui vingub. Ülivähe liigub, ainult natuke aiatöid või 1km kepikõnd. oli müstiline, kui kiirelt ta vaimses mõttes mandus niipea kui pensile jäi. No mitte midagi enam inimesega rääkida pole. Oma mehega koos olnud üle 40 aasta, omavahel minimaalselt räägivad. Üks ving ja hala käib koguaeg. Mis öelda tahan, oleneb inimesest ikka väga palju.

Ise 44, käin pea iga päev trennis. Püüan hoida füüsist nii kaua kui võimalik. Toituda tervislikult. Vaimselt tunnen küll, et ülikooli küll enam ei viitsiks minna. Natuke hirmutab, et kodulaen vanuseni 63, aga kuna lapsed lendavad ikka 55ndaks kodust välja, siis võimalus väiksemale pinnale ehk kolida ja rahas säästa.

+8
-7
Please wait...

Postitas:
Katza

Ära ole nii negatiivne ja käi trennis.

+2
-5
Please wait...

Postitas:
Seliiina

Aga kas sa tahad tõsiselt väita, et sinu emal oli parem elu kui sul, kui tema jaksab nii vanaks elada kui on ja sina enam ei jaksa? Tema on (eeldatavasti) elanud üle sõja- ja näljaaja, vanureid pidid kõik ise hooldama (ehk tead, kuidas sinu vanaemad vanaks elasid või kui neid ei pidanud hooldama, siis ikka vedas), lapsed pidi kasvatama, polnud neil mingeid mugavusi ega kodumasinaid. Mäletad ise ju, kuidas pesu keedeti, pesti kasvõi? Su emal oli stressivaba ja kena elu, eksole?? Kõik kaeblevad, kuidas neil on ikka raske, märkamata kõrval teist. Igas eluetapis on omad raskused, nooremene on titetamine, mis võtab aja ja jõu, lastekasvatamine, vanemas eas, siis kui võiks hakata oma elu elama, tuleb vanemate eest hoolitsemine, siis juba hakkab tervis tunda andma jne.

Tean ka paljusid, kes pensionile jäädes tegid oma tööd edasi (esiteks lisaraha, teiseks kollektiiv, kuhu kuulud, kolmandaks ajaviide), aga neile oli töö meeldiv.

+3
-2
Please wait...

Postitas:
tooni

Aga kõigil ongi erinev. Tervis, mis innimestel on, olgu nooruses või hiljem. Ei saagi öelda 55 aastasele või kuuekümnesele, et kuule, kuidas sa ei jaksa või ei jõua,. ma olen 44 ja mina küll jõuan….
Peale selle, et erinev on füüsiline tervis, on ka keskeas ja hiljem inimestel omad probleemid, näiteks ka masendus. Iga terviseprobleem just teebki seda, et inimesel pole aega, kuna asjade tegemine võtab kauem aega ja masenduse puhul kasvõi alustamine ise võtab aega. Miks pensionäridel pole enam aega (seda on kõik ajast aega kuulnud). Üks põhjus ongi see, et inimene muutub aeglasemaks. See, mille ta enne mõtles ja juba ka tegi krips kraps ära, on muutunud. Ja ehk seda ise kohe ei mõistetagi. Nagu siis, kui inimene võtab kapist kleidi, mida pole mitu aastata kandnud, peseb ära ja avastab, et kitsas. Ja mõtleb, et läks pesus kokku. Esimese hooga.
Ma tean 80 aastast naist, selline proua tüüpi, kes pole siiani erinevustest aru saanud ja materdab kõiki naisi, kes pole nagu tema.  Tema ongi kripskraps. Juba sellepärast, et tema pole kunagi kaalus juurde võtnud, kuigi trenni ei tee. Ta põlastab haige jalaga inimesi, sest need käivad inetult.

+4
0
Please wait...

Postitas:
tellis

Peale selle, et erinev on füüsiline tervis, on ka keskeas ja hiljem inimestel omad probleemid, näiteks ka masendus.

Njaa, olen ka mõelnud, et sageli see, mida keskealised inimesed (kellel füüsilise tervisega midagi katastroofilist veel pole) kiirustavad “vanaduseks” nimetama, on tegelikult hoopis masendus ehk tegelemata ja ravimata jäetud depressioon? Aga siis tekib järgmine küsimus, et ehk oleks siis viimane aeg tegeleda selle masendusega – leida näit. mingi teraapia abiga üles põhjused, muuta midagi jne. ?

Sest oma keskea-aastaid väljaravimata depreka peale ära raisata pole ju nagu mõtet…

+4
0
Please wait...

Postitas:
tellis

Miks pensionäridel pole enam aega (seda on kõik ajast aega kuulnud). Üks põhjus ongi see, et inimene muutub aeglasemaks. See, mille ta enne mõtles ja juba ka tegi krips kraps ära, on muutunud. Ja ehk seda ise kohe ei mõistetagi.

Ma olen noorest peale aeglane inimene olnud. Sellel on oma miinused (ei ole nii ülitubli nagu mõned). Aga ka oma plussid – kunagi pole sellist tunnet, et kõik asjad ongi nüüd ära tehtud ja on igav 😀 Niikui mingi ootamatu vaba aeg tekib (mingi planeeritud asi jäi ära vms. ), tekib ka kohe mõte, et aga teeks siis hoopis seda, sest polegi seni aega olnud.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
tellis

Ma tean 80 aastast naist, selline proua tüüpi, kes pole siiani erinevustest aru saanud ja materdab kõiki naisi, kes pole nagu tema.  Tema ongi kripskraps. Juba sellepärast, et tema pole kunagi kaalus juurde võtnud, kuigi trenni ei tee. Ta põlastab haige jalaga inimesi, sest need käivad inetult.

Nojah, see on äärmus. Teine äärmus on jälle käega lüüa, et ega nüüd midagi enam teha ei annagi. Inimesel võiks ikka olla sellist trotsi, et no krrrrrrrrat!  – kas siis tõesti midagi “olemasoleva materjaliga” (endaga) ära teha ei anna?

Vahel takistab inimesi (naisi eriti) enda heaks midagi tegemast ka see, et ollakse harjunud mõtlema, et sellised mõtted/eesmärgid/muutused põhjusega nagu “mina tahaks tunda ennast paremini  ” jms. –  see on ju egoism! Nooremal põlvkonnal on sellist krampi ehk juba vähem.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
tooni

Alati tasuks ka mõelda seda eakamate inimeste puhul ja kui ise oled ka nendevanune(nooremad äkki ei oska iga kord analüüsida, vaatavad ainult enda pealt), et milline on olnud selle või tolle inimese eelnev elu. Mis on olnud teil erinev. Kui on olnud see noorusest peale väga erinev, siis ilmselt on see teistmoodi ka eakamana. Kui aga sellest midagi ei tea, ei saagi analüüsida.

+4
0
Please wait...

Postitas:
o-o-o

Selles eas on hoopis eakad vanemad ja nendega, kahjuks, on palju keerulisem kui lastega. Laste puhul toetab ikkagi riik, lapsed on meie tulevik, vanuritega on nii, et vaadake ise kuidas saate. Tulebki nendega tegeleda, nii nagu sina oma lapsega, 100%-ne järelevalve koguaeg ja selle kõrvalt üritada tööd teha. Ja hea, et meie hooldatavad elavad meie lähedal, kui peaks kusagil Eesti teises otsas käima, siis ei kujuta ette… ilmselt hooldekodu sel juhul, aga kes tahab sinna minna/panna.

+11
-2
Please wait...

Postitas:
Kalli ema

Selles eas on hoopis eakad vanemad ja nendega, kahjuks, on palju keerulisem kui lastega. Laste puhul toetab ikkagi riik, lapsed on meie tulevik, vanuritega on nii, et vaadake ise kuidas saate. Tulebki nendega tegeleda, nii nagu sina oma lapsega, 100%-ne järelevalve koguaeg ja selle kõrvalt üritada tööd teha. Ja hea, et meie hooldatavad elavad meie lähedal, kui peaks kusagil Eesti teises otsas käima, siis ei kujuta ette… ilmselt hooldekodu sel juhul, aga kes tahab sinna minna/panna.

Mida sa selle all täpsemalt silmas pead, et lapsi toetab riik?

Eakatel vanematel vähemalt on pension, midagigi. Kui tõesti enam ise ei jaksa hooldada vana või haiget eakat, saab kuuldu põhjal eaka inimese pensionirahaga hooldkodu tasuda. Tehakse leping. Erahooldekodud muidugi on eraldi teema ja tuleb juurde maksta ning nende inimlikkus kolmas teema, on häid kohti, on kehvi, õnne küsimus. Üldjuhul olen aru saanud, et eakad elavad ära, kui on kahekesi, kahe inimese pension ja tugi üksteisele, taas õnne kùsimus, kui ōige kaaslane eluks valitud sai.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
helje

Mida sa selle all täpsemalt silmas pead, et lapsi toetab riik?

Eakatel vanematel vähemalt on pension, midagigi. Kui tõesti enam ise ei jaksa hooldada vana või haiget eakat, saab kuuldu põhjal eaka inimese pensionirahaga hooldkodu tasuda. Tehakse leping. Erahooldekodud muidugi on eraldi teema ja tuleb juurde maksta ning nende inimlikkus kolmas teema, on häid kohti, on kehvi, õnne küsimus. Üldjuhul olen aru saanud, et eakad elavad ära, kui on kahekesi, kahe inimese pension ja tugi üksteisele, taas õnne kùsimus, kui ōige kaaslane eluks valitud sai.

Pensionirahaga ei saa ühtegi hooldekodu kohta. Teise samasuure summa pead omast palgast juurde lisama.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
billa

Peaaegu kõikidel pensionäridel on lisaks pensionile ka isiklik kinnisvara, mille müügist saadud raha on võimalik hooldekodu eest maksmiseks kasutada.

+2
-5
Please wait...

Postitas:
helje

Peaaegu kõikidel pensionäridel on lisaks pensionile ka isiklik kinnisvara, mille müügist saadud raha on võimalik hooldekodu eest maksmiseks kasutada.

Ja usud, et kui ongi vaja oma vana ema panna hooldekodusse, siis hops on müük võimalik? Kui see vana inimene on kuskilt külakesest või väikealevist ja tema kinnisvara hind katab ainult väikese osa hoolduskuludest? Ja edasi? Kui see sama vana inimene ei ole nõus oma kodu müüma või ta ei ole enam teovõimeline?

Ma olen isiklikult selle väga valusa tee läbi käinud ja insuldijärgset ning ülikiire arenguga demenetset ema põetanud ning lõpuks ta hooldusele pannud. Võideldes südamevalu, häbi, saamatusetunde ja armastusega, väsimuse ja jõuetusega… Kui tema eestkostele võtmise aeg venis kuude pikkuseks. Enne seda ei olnud mul isegi ta pensionit võimalik kasutada. Mis korteri müügist me räägime? Isegi eeskoste alla võtmine tähendas, et ma ei tohtinud tema kinnisvaraga ühtegi tehingut teha. Ja mis tunne on esitada oma hea ema kohta avaldus eestkoste kohta… ma tunnistan ta ju süüdimatuks… Lugeda siis sulle saadetud ekspertide arvamust ja tõdeda, et sinu hea ema ongi teovõimetu ja sellega kukub su maailm täiesti kokku. Ka hooldekodus ei saa sa teda tihti külastada, sest mingid viirused ei võimalda sul teda näha. Ja siis seisad sa kohtusaalis ja kinnitad, et oled vastutusest teadlik… Ja väljaminekud aina kasvavad, sest koos ajaga suurenevad ka hooldekodu tasud. Aga jah, ma olen nüüdseks ema matnud ja tema täht särab mulle taevast. Aga ma tunnen kaasa kõigile, kes peavad hooldama haiget, ise tööl käima ja ellu saatma- toetama ning aitama oma õppivaid nooremaid lapsi ning suutma olla ka hea abikaasa ning vanavanem.

Vabandust selle pika ja emotsionaalse purske pärast! Aga elu on vikerkaarevärvides, mitte must-valge….

+8
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 64 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Pensionilesaamist ootan, kuid kas suudan ära oodata?