Minul on sügavalt enneaegne laps, nendel on teatavasti palju probleeme kopsude, bronhhide, astmaga, samuti nina-kõrva-värgid, sest käigud on väga kitsad jne. Kui laps sündis, läks tal iseseisvalt hingama õppimisega hulga kauem aega kui enneaegsetel keskmiselt. Siin riigis, kus me elame, on pneumokoki vaktsiin haigekassa poolt kompenseeritud väga enneaegsetele, ma kahjuks ei mäleta, mis nädalast.
Olles tutvunud enneaegsete laste terviseprobleemidega ja vaadates oma last valmistusin kõige hullemaks. Mõtlesin ikka u nii, et iga köhaga oleme haiglas hapniku all. Aga minu lapsel pole siiani sellist asja olnud. Nüüd on ta peaaegu 6-aastane. Huvitaval kombel tal polegi eriti köha olnud, st tavalist kurgust tulevat köha. Ta köhib siis, kui nohu on ja tatt kurku valgub, selline ärritusköha. Nohusid on küll ja need on üsna koledad, kestavad u 3 nädalat ja öösel nina kinni veel kauem pärast, sest tal sai nina hapnikuravi käigus kannatada ja vahesein on kõver. Aga kõrvapõletik on olnud üks kord elus ja see oli mu oma süü. Tookord olid veel ajad kui räägiti, et nohuga võib lasteaias käia ja tooge ikka. Ma viisingi, aga ta ise ei osanud eriti nuusata, seal keegi välja ei teinud ja paari päeva pärast lõi nohu kõrva. See oli väga kole üleelamine ja pärast seda olen ma valvas kui kull igasugu nohudega. Kohe hakkab saama tatti vedeldavat siirupit, et see ikka ninast välja voolaks, mitte kõrva ei lööks.
Päris kindlasti on meid siiani päästnud hullemast see pneumokoki vaktsiin. Üks arst ütles, et kopsud arenevad 7-8 eluaastani, u selleks ajaks jõuab ta vbl tavalistele lastele järgi. Seega pole loogiline, et sellise terviselooga laps nagu minu oma koos oma nõrkade kopsudega lihtsalt olekski niisama iseenesest terve püsinud.
Mul pole küll pakkuda võrdlust enne ja pärast, sest tal on see vaktsiin kogu aeg olnud. Aga on võrdlusi hilisemate enneaegsetega, kes seda kohe ei saanud ja kellega kohtusime pärast lastekliiniku ooteruumis, nemad pulmonoloogi aega ootamas, sest lapsel on alatasa bronhiidid. Muidugi ei tohi siin veel midagi hõisata, sest mu laps on väike ja ei tea iial, mis tulevik toob, aga siiani oleks küll patt kurta. Ptüi 3x.