Esileht Ajaviite- ja muud jutud Perekool.ee kitsaskohad head ja vead – ajaviite jutud anonüümseks või mitte

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 182 )

Teema: Perekool.ee kitsaskohad head ja vead – ajaviite jutud anonüümseks või mitte

Postitas:
Perekooli moderaator

Tere,

Arengutega praeguses ajas oleme Perekool.ee meeskonnaga valiku ees, kas muuta Ajaviite- ja muud jutud alafoorumi toimimist.

Küsime arvamust ja kutsume teid arutlema teemal:

“Kas kaotada „Kägu“ aliase kasutamise võimalus ajaviite ja muud jutud alafoorumis?”

Perekool.ee meeskond teeb otsuse antud teemal 2. augustil, peale mida teavitame Teid meie valikutest.

Kui teil on küsimusi või tagasisidet meile, siis ootame neid siia või aadressile info@perekool.ee

Antud teema jääb avatuks ning ootab Teie kommentaare.

Kõike head

+1
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kägu oli on ja peab jääma, vastasel juhul kaob siit suur hulk inimesi. Olen nõus sellega, et laimavad ja halvustavad kommentaarid ja roppused tuleks eemaldada ja kasutajat hoiatada. Vajadusel, kui inimene korduvalt aru ei saa, eemaldada grupist.

Leian, et ühe blogija arvamuse pärast ei tohiks hakata muutma midagi,mis on hästi toiminud juba aastaid ja kust paljud inimesed on just anonüümselt saanud rääkida. See on PK nägu ja olemus ja kindlasti on PK just ka sellepärast olnud populaarne nii kaua ja siin on juba väga vanu olijaid.

Lisaks olen kindel, et petitsiooni algataja on kutsunud oma tuttavad ja blogilugejad allkirju andma, isegi need, kes PK-ga pole kursis

KINDEL EI!

+80
-5
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ma arvan, et kägu olemine on okei, AGA sobiks kui kasutajat saab audentida vaid nt id kaardi/mobiil ID-ga (nagu nt osta.ee). Ehk ei saa kasutada suvalist meiliaadressi ja arvata, et siis ei pea oma sõnade eest vastutama ja ei käituta nii süüdimatult. Sellisel juhul, küll kasutaja saab kirjutada anonüümse käona, kuid ikkagi reaalne isik lõpuks seisab oma sõnade eest.

Ilmselt annab ka nii seadistada, et moderaatorid ise kasutaja taga reaalseid nimesid ei näe, vaid nö ainult admin õigus – et jääks ära hirm, et ehk mõni tuttav on moderaator ja teab kellega tegu. Lihtsalt jääks vähemaks neid süüdimatuid libakontosid ja inimesed mõtleks mitu korda enne kui asi ikka laimuks ja maatasa tegemiseks läheb, teades, et vajadusel on nende isikut võimalik tuvastada ja ka vajadusel politseile info üle anda. Praegusel juhul ongi see, et saab süüdimatult teha libakontosid ja inimestel kaob vastutustunne oma sõnade eest – seda on teemades näha, et nii kui on oht, et isikuid tuvastatakse, hakkavad kommentaarid kustuma ehk inimesed ise teavad, et see, mis nad kirjutanud on vale.

+10
-47
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kiirem modereerimine laimuteemade puhul on parim ravi.

Kaob anonüümsus kaob ka selle foorumi võlu ja antud foorum sureb varjusurma.

+57
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kindel ei.
Anonüümsus peab jääma, pealegi pole see foorum ju tegelikult anonüümne- kui keegi tunneb, et teda on laimatud, saab ta pöörduda kohtu poole ning laimaja tuvastatakse.

Kui kaotada käod ja nähtav on kasutajanimi, siis mida see muudaks? Kuidas erineb Kägu Kiisumiisust või Kati123-st? Seda enam, et alati on võimalik teha uus kasutajakonto ning vana alt enam mitte kommenteerida.

Ootaks kiiremat modereerimist, roppuste ja laimu kiiremat eemaldamist. Samuti on kasutu ebasobivast postitusest teatamise nupp, sest teade läheb vaid postitajale, keda see ilmselt ei huvita.

Ajaviitejuttudes on sadu aktiivseid teemasid, neist 1-2 räägib suunamudijatest, kuid nad kisavad, nagu keerleks kogu foorum nende ümber.

+53
-1
Please wait...

Postitas:
Siil udus

Isiklikult ei näe probleemi kui ainult Ajaviite  alafoorum ei ole anonüümne. Delikaatsed, tundlikud teemad ( tervise- ja hingemured, rasestumise probleemid, suhted, seks jms) jäävad ikka võimalusega Käona kommenteerida.

Ma saan aru, et ei peagi oma täisnimega siin esinema, vaid võib jääda võimalus jääda oma valitud kasutajanime juurde? Olgu see siis Siil udus, Tuuleveski või Õunamoos.

Mina näen siin ainult plusse. Juba need sariräuskajad ei saaks nii palju tähelepanu. Juba eos ei hakkagi nt Õunamoosi kommentaare lugema, sest tead juba, et tegemist on häiritud isikuga ja libised üle. Või kui on 5 lehekülge mingit sõnelust mitme inimese vahel ning keegi enam täpselt ei teagi, kes kellega vaidleb.

Keegi võiks välja tuua miinused. Äkki näen asja teise nurga alt.

Praegu on Ajaviite jutud nii üldised ja argised teemad, et ma ei näe põhjust, miks peaks see alafoorum välja surema kui ei saa enam Käona küsida, kus Tlnas müüakse retuuse või miks Reps nii käitub ja seda küsib hoopis Tuuleveski või Kaseleht? 🤷‍♀️

+9
-36
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas see juba ei ole välja suremas? Suvine aeg ka muidugi, aga teemasid tundub ajaviites üsna hõredalt olevat. Üldse ongi see ajaviitefoorum mingi poliitika ja blogijate alateema peamiselt.

+9
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ei ole aru saanud, mida id-kaardiga sisse logimine juurde andma peaks. Kas kõik postitused tulevadki siis täisnimega või on postitamine endiselt anonüümne, aga see annab õiguse kasutaja andmeid kohtule või politseile edasi anda (see viimane on ju praegu ka, on Käod kohtus käinud küll).

Minule just meeldib siinse foorumi anonüümsus. Ma ei tahagi teada, et seda arvab või mõtleb Malle naabermajast. Ja olen siit väga palju nõu saanud, suunamudijate teemad on siiski väike osa perekoolist ja ajaviitejuttudest.

+38
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Isiklikult ei näe probleemi kui ainult Ajaviite  alafoorum ei ole anonüümne.

Arvastades praegust modereerimist ja seda kaua mingitel suunamudijate teemadel on lastud enne olla kui see on kinni pandud arvan, et see ei lahendaks mitte ühtegi probleemi. Teemasid tehtaks lihtsalt muudesse alafoorumitesse siis. Aga kõik jätkuks endistviisi.

+23
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Avaldan ka enda arvamust. Eelpool mainitud kommentaaridest loen välja endiselt vimma kellegi blogija jms suhtes. Usun et see oli vaid aja küsimus, ning polegi suurt vahet kas selleks kes selle asja kätte võtab on blogija, laulja või lihtne perekooli kägu. Asi on selles, et meil on niigi palju ühiskonnas inimesi, kes vajavad abi justnimelt vaimse tervise osas. Kas on vajalik hoida mingit kohta, kus saab ennast lihtsalt kellegi võõra peal välja elada? Ma soovitan teha väikest sorti uurimist, lugege palun kasvõi suva teema kommentaare, kui palju te näete õelust ja vastikust? Eks kindlasti on mõne jaoks selline suhtlus norm, ise arvan et see sama foorum tegelikult ka tekitab pingeid ia võimalik et ka rikub kellegi mainet, ning minu jaoks on see ebareaalne, kuidas üks foorum võib lubada endale sellist käitumist, täiskasvanud naised sellise sõnavõtuga, milleks? Enamus teemades pole mingit juttugi nõu/abi saamises. Enamus käib selle ümbes et keegi saab valusalt puid alla. 100% selle poolt et sellist sorti anonüümsus tuleb ära kaotada, meil pole vaja mingit foorumit kus ennast välja elatakse lihtsalt.

+6
-31
Please wait...

Postitas:
Kägu

Isiklikult ei näe probleemi kui ainult Ajaviite alafoorum ei ole anonüümne. Delikaatsed, tundlikud teemad ( tervise- ja hingemured, rasestumise probleemid, suhted, seks jms) jäävad ikka võimalusega Käona kommenteerida.

Ma saan aru, et ei peagi oma täisnimega siin esinema, vaid võib jääda võimalus jääda oma valitud kasutajanime juurde? Olgu see siis Siil udus, Tuuleveski või Õunamoos.

Mina näen siin ainult plusse. Juba need sariräuskajad ei saaks nii palju tähelepanu. Juba eos ei hakkagi nt Õunamoosi kommentaare lugema, sest tead juba, et tegemist on häiritud isikuga ja libised üle. Või kui on 5 lehekülge mingit sõnelust mitme inimese vahel ning keegi enam täpselt ei teagi, kes kellega vaidleb.

Keegi võiks välja tuua miinused. Äkki näen asja teise nurga alt.

Praegu on Ajaviite jutud nii üldised ja argised teemad, et ma ei näe põhjust, miks peaks see alafoorum välja surema kui ei saa enam Käona küsida, kus Tlnas müüakse retuuse või miks Reps nii käitub ja seda küsib hoopis Tuuleveski või Kaseleht? 🤷‍♀️

Seleta ära sisuline erinevus Käo ja Siili vahel. Ka praegu, Kägudena kommenteerides, on näha, mida ja kuna see Kägu eelnevalt ütles.
Täna oled sa Siil, homme Kaseleht ja ülehomme Tuuleveski. Tõesti vähem anonüümne?

+12
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei näe mõtet ühe alafoorumi mitte-anonüümseks muutmisel, siis kolitakse oma juttudega lihtsalt teistesse alafoorumitesse. Pigem aitaks vaid ebasobivate kommentaaride kiirem eemaldamine.

+22
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina tahaks olla foorumis ananüümne, seega hääletan, et võimalus kägu olla jääks alles. Blogijate teemad jätavad külmaks, ma nagunii neid ei kommenteeri.

+35
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kägu võib jääda, ka tavalised viisakad kasutajad tahavad anonüümselt rääkida. Perekooli sobimatute ja roppude jms kommentaaride eemaldamine on perekooli haldajate ülesanne ja ilmselgelt on hetkelolukord pigem kivi nende kapsaaeda, et nad sellega juba pikemat aega toime ei tule. Moderaatorid (on need üldse alles?) lasevad süüdimatult kõikvõimalikul sopal vohada.

“Teata ebasobivast” nupuga üritati modereerimise ülesanne panna kasutajate ja kirjutaja südametunnistuse peale, mis ilmselgelt ei tööta- ebasobivaks märgitakse ka lihtsalt mittemeeldivad asjad ja kasutatakse nuppu lihtsalt miinuse asemel. Isegi kui ebasobivaks märkimine on kuhjaga õigustatud,  ei järgne sellele mitte mingit karistusaktsiooni kasutaja vastu, kes regulaarselt sõimab, alandab ja lihtsalt räuskab, pea iga päev üks ja sama. Ja selline inimene ei hakka oma postitusi üle lugema ja süvenema, mis valesti on, ega kustutama.

+29
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mind ainsana häirivad hüpikreklaamid, raha tuleb kuidagi teenida, kuid see formaat on häiriv. Las see reklaam jookseb bännerina, kuid hüpikreklaamina ma lihtsalt kliki selle kinni ilma, et ma selle sisusse süvenes. Piltide postitamine võiks ka lihtsam olla.

+10
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Praeguse probleemi põhiviga ongi ju see, et pooled kasutajad on siit vanast ajast ja kuuldavasti saab isegi uusi kasutajaid identifitseerimata teha.

Perekoolil (eriti selliste reklaamsummade eest) ei tohiks olla probleemi luua süsteem, kus kõik inimesed peavad oma kasutaja nt läbi panga või ID-kaardi abil identifitseerima, kuid see info oleks nähtav vajadusel ainult juhtkonnale, mitte suvalisele moderaatorile. Nii ei tekiks olukorda, kus peab muretsema, et keegi mode ikkagi su probleemist linna peal pläkutab, kuid samal ajal saaksid ikkagi üsna anonüümselt enda asjadest siin rääkida.

See rõve kommenteerimise julgus tulebki ju sellest, et enamus Kägusid arvab, et kuna neil on feik meilid ja feik kasutajad, siis keegi kunagi ei saa teada, kes nad on. Miks Perekool sellist asja lubab? Kes see mode üldse on selline, kes laseb siinsetel rõvedustel nädalaid üleval olla ja siis ka ei kustuta, vaid paneb heal juhul teema kinni? Siin on olnud palju asju inimeste kohta, kes on täiesti tavainimesed, pole ühestki otsast avaliku elu tegelased. See on nii üle piiri ja jube, et see on kestnud aastaid.

Sellised nagu see sariteemataja, kes konkreetselt iga kustutamise peale teeb uue teema Triinuliisi kohta, miks seda maniakaalse käitumisega inimest siit lihtsalt eemaldatud pole?

+14
-18
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Seleta ära sisuline erinevus Käo ja Siili vahel. Ka praegu, Kägudena kommenteerides, on näha, mida ja kuna see Kägu eelnevalt ütles.

Erinevate kasutajanimedega on lihtsam jälgida, kes mida ütles ja kellele vastan, ei eksi tsiteerides. Praegu peab kellaaja järgi kontrollima, kas see on see kägu, kes enne seda väitis või hoopis see teine.

Mina pooldan kasutajanimedega anonüümsust.

+4
-19
Please wait...

Postitas:
Kägu

postimehes kadus anonüümne kommimine, nüüd ei ela ei sure see leht. teha sama siin, kui ajaviites ongi ainult poliitika ja suundmudilaste jura…., seega kiirtee foorumi lōpetamiseks

+28
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Anonüümsus on Perekooli nišš. Sa saad siit küsida küsimusi, mida ei julgeks kunagi oma nime alt teha, julged avaldada mõtteid, mida oma nime alt ei julgeks avaldada – ei, need ei pea olema keelatud mõtted, aga sa lihtsalt ei soovi, et keegi teine neid teaks. Ja see kehtib ka ajaviitejuttude kohta. Kui perekoolist anonüümsus kaob, siis kolivad inimesed minema. Ja kui kaob anonüümsus ainult ajaviitejuttudest, siis kolitakse oma teemad lihtsalt teistesse alafoorumitesse, kus saab olla anonüümne. Ja anonüümsuse all mõtlen justnimelt Kägu olemist – oma kasutajanimega kommenteerimine oli ammu ja selle tagajärjeks oli jälitamine ja nn. perekoolidetektiivimine. Mulle on tollal küllalt ette heidetud, et kuule, aga see, mis sa siin kirjutad ei lähe kokku su varasemalt öelduga (mis oli tegelikult hoopis teises kontekstis – aga miks ma pean seda selgitama hakkama?).

Jah, lahenduseks võiks olla kasutajate identifitseerimine, aga tõesti peaks see nime ja kasutajat kokku panev info siis olema kättesaadav ainult väga konkreetselt ühele isikule, palgalisele või mitte, aga siis on selge, kellele otsa vaadata, kui mingit isiklikku infot siit lekkima hakkab.

+19
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 24 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Erinevate kasutajanimedega on lihtsam jälgida, kes mida ütles ja kellele vastan, ei eksi tsiteerides. Praegu peab kellaaja järgi kontrollima, kas see on see kägu, kes enne seda väitis või hoopis see teine.

Siis hakatakse kasutajanime järgi otsima, mida sa läbi kogu perekooli ajaloo oled öelnud – luuakse profiil, äkki isegi tuvastatakse sind, kuid vähemalt hakatakse ninale viskama varem öeldut. Sa ei taha seda.

+24
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siis hakatakse kasutajanime järgi otsima, mida sa läbi kogu perekooli ajaloo oled öelnud – luuakse profiil, äkki isegi tuvastatakse sind, kuid vähemalt hakatakse ninale viskama varem öeldut. Sa ei taha seda.

Aga miks sa üldse siis avalikku foorumi selliseid asju peaksid kirjutama, mille pärast sa ise end ikkagi nõmedalt tunned, kui keegi neid sulle ette heidab?

+3
-32
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga miks sa üldse siis avalikku foorumi selliseid asju peaksid kirjutama, mille pärast sa ise end ikkagi nõmedalt tunned, kui keegi neid sulle ette heidab?

Minu arust rumal suhtumine. Kõiki küsimusi peab saama küsida. Inimeste enesekindlus on erinev. Pealegi saab kirjutatut kontekstist välja võttes oluliselt moonutada, osava demagoogi jaoks käkitegu, kui soov kedagi kiusata. Ja kes viitsiks hakata pidevalt selgitama, mida ta kolm aastat tagasi tegelikult selle lausega mõtles? Või kes neid pidevaid selgitusi lugeda viitsiks (kunagi lõppes pea iga tulisem teema niimoodi). Mina eelistaks mitte.

Minu arust on ideaalne, et ühe teema piires on tuvastatav, kes mida ütles, kuid üle perekooli mitte. Nii vaidlevad teemades seisukohad, mitte isikud, ning uut vaidlust alustatakse tühjalt lehelt, mingid varasemad mälestused ega seisukohtade eeldamised ei sega.

+24
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See “nõme” võib olla küsimus ka mingi delikaatse asja kohta – tupeseen, abort, perevägivald vmt. Praegu juba karjutakse, et “sa oled see kägu, kes seal seda kirjutas”, “sa oled pardifilee”, “teised teemas olevat sa seda väitnud” jne – isegi kägudena üritatakse seda detektiivitööd teha (ja minu kogemusel 99% puuse pandud kui miskit väidetud). Nt ühes teemas kirjutad, oma raseduse hirmudest ja sümptomitest, teises oma raseduse tähtajast või millal sünnitasid ja hakataksegi kokku panema kui teises teemas tahad hoopis küsida nt mingi erialase koolituse vmt kohta.

+21
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siin on ju aeg-ajalt ikka üritatud ka kasutajanimega esineda, aga kõige visamadki on sellest lõpuks loobunud. Nyah, Piibuga naine, Kitah ja Yksikmees tulevad kohe meelde. Aga said iga kord miinuseid ja sõimu, ükskõik mis teemas nad sõna võtsid. Sest mõni nende vastus käis kellelegi närvidele ja siis olenemata teemast miinustati ja süüdistati neid kõigis maailma hädades. Eks see läheks ka nüüd sama rada, et ahaa, sina oled ju see, kes teises teemas  lolli juttu ajas, ole parem vait ja ära siin võta sõna midagi!

+22
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma arvan, et kägu olemine on okei, AGA sobiks kui kasutajat saab audentida vaid nt id kaardi/mobiil ID-ga (nagu nt osta.ee)

See veel puudus! Ma elan välismaal ja mul pole ei Eesti numbrit ega ID-kaardi lugejat.

+17
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kägu peaks jääma!

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen anonüümsuse poolt. Pooldan aktiivsemat modereerimist ja blogijate teemadele võiks kohe erilist tähelepanu osutada. See kius ei ole kuskilt otsast okei. Kindlasti tuleks ka blokeerida siis neid kasutajaid, kes neid kiusuteemasid teevad. Need inimesed viivad ka ülejäänud foorumi maine alla, kui sellest üldse miskit alles jäänud on.

Kui Perekooli poleks enam anonüümne, siis ma siin väga enam ei kommenteeriks ka. Anonüümsus on selle koha võlu.

+15
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui sisse tuleks logida pangalingi või ID-kaardi abil, ei oleks sisuliselt enam ükski alafoorum anonüümne. Inimesed ei julgeks elu sees oma vägivaldsest suhtest, kunstlikust viljastamisest või delikaatsetest tervisehädadest kirjutada. Meie ju ei tea, kes on moderaatorid, kes kogu me infot näevad. Võib-olla mõni neist “hakkajatest blogijatest”?

Mittesobivaid kommentaare on kogu foorumi peale ainult käputäis, nende eemaldamisega peab Perekool aktiivsemalt tegelema. Ja kui keegi leiab, et tema kohta alatut laimu levitatakse, siis selle üle otsustamiseks saab alati kohtusse pöörduda.

+28
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Miks peaks keegi pöörduma kohtusse, kulutama oma aega ja raha, kui siin on lihtne variant – moderaator ei luba mingisugust nõmedat klatši ja laimu ja saab ju arutleda kõikidel teemadel normaalselt? Lihtne ju? Klatšida saad ju sõbrannadega veiniklaasi taga ka.

+4
-12
Please wait...

Postitas:
Kägu

Anonüümsus jäägu. Arvestades neid hunnikutes vilkuvaid-välkuvaid reklaame ei peaks ju olema probleem palgata mõned moderaatorid ja suunata Teata ebasobivast nupp nende postkasti. Siis vaadaku ise, kas on vaja kustutada või mitte…

+19
-1
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 182 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Perekool.ee kitsaskohad head ja vead – ajaviite jutud anonüümseks või mitte

See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.