Esileht Kodunurk Pidulik soe toit

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 54 )

Teema: Pidulik soe toit

Postitas:
Kägu

Milline on teie “peolaua ehe” ehk pidulik soe toit?
Tulemas lähedase sünnipäev, vajaksin ideid. Igasugused kapsas-kartul-seapraad on nii ajast ja arust, pealegi meie peres vaid jõulutoit. Tahaks midagi uut ja huvitava(ma)t. Lamba pean kahjuks välistama, sest sünnipäevalaps seda ei söö ja ilmselt mõned vanemad inimesed oma harjunud maitsemeeltega samuti mitte.
Hea oleks vasikas, veis, uluk…

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina teen pigem kas kala või lindu (pardifilee näiteks) hoopis.
Loomalihaga tavaliselt möllab mu mees, tal tuleb paremini välja. Sel juhul hea rohumaa veise tükk – näiteks antrekoot või sisefilee. Aga kui inimesi on väga palju, siis pigem seda ei tee. Esiteks on tooraine väga kallis ja teiseks on keeruline kõigile samaaegselt teha.

Please wait...
Postitas:
Kägu

tahtsin ka just pardifilee välja pakkuda. valmib kiiresti, aga miinuseks võibolla see, et vanemad inimesed ei taha liha roosana süüa?

kui inimesi on palju, on hea variant kala, terve lõhefilee ahju ja 7-8 inimest saab söönuks.

kõrvale vastavalt grillitud köögiviljad ja/või salat. pardi kõrvale praegusel ajal nt spargel.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kas just peolaua ehe, aga meie pakume sünnipäevadel ahjus küpsetatud kanapoolkoibu. See on selline kindla peale minek, mida söövad nii noored kui vanad, isegi need lapsed, kes paljude toitudega pirtsutavad.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kas just peolaua ehe, aga meie pakume sünnipäevadel ahjus küpsetatud kanapoolkoibu. See on selline kindla peale minek, mida söövad nii noored kui vanad, isegi need lapsed, kes paljude toitudega pirtsutavad.

Koibu? Kas need on kanakoibud?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Lasanje läheb enamusele peale ja saab suure plaaditäie teha. Lasanje on siiani kõigile olenemata vanusest peale läinud.

Ahjupart on ka väiksemas seltskonnas valikus, aga pardist on päris tüütu liha taga otsida. Eriti kui suurem seltskond. Samas pardiga on see, et kes otsib ja ajab taga pardil roosakat liha, kes ei taha roosakust nähagi.

Sealiha prantuse päraselt ehk “teki” all ehk tambitud seafilee, ananass+majonees ja juustutekk peale. Võib teha ka kanafileega. Kõrvale sobib nii kartul kui riis.

Ahjupasta.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minu jaoks oleks makaron küll enam-vähem viimane asi, mida ma pidulikuks soojaks toiduks peaksin, isegi kui seda pastaks või lasanjeks nimetatakse. Ma tean, see on mu oma kiiks. 🙂 No ja eks teismelisele on sõpradega peetud peole soojaks toiduks ka lihtsalt pitsat tellitud, aga tundub, et sellega pole siin tegu.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Aga alustaks sellest, et mis sünnipäevalapsele endale maitseb (tema võiks ju olla olulisim tegelane?), ja jätkaks selle mõttega, et kõik kindlasti midagi süüa saaksid. Muide, vanemate inimeste puhul arvesta ka sellega, et kõigele ei hakka neil hambad lihtsalt peale.

Kas te teete tavaliselt ühtainsat sorti sooja liha pidulikule lauale? Ma teen pidulikul puhul alati vähemalt kaks lihatoitu (erinevad loomad ja erinev valmistusviis), lisaks võimalikult palju erinevaid köögivilju – et igaüks saaks endale sobiva portsu kokku kombineerida.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

ma olen teinud liha prantsuse moodi – lihalõigud ahjuplaadile, pealt katta majoneesi ja riivjuustuga, võib panna ka ananassiviilu igale tükile, kui soovi on.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Pardifileed ei teeks, see on ikkagi parajalt spetsiifiline asi ning paljudele ei pruugi meeldida, ei maitselt ega selle tõttu, et peab seest punaseks jääma. Aga kauaküpsenud pardikoib oleks küll variant.

Ning kala sobiks hästi, nt lõhefilee.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Liha majoneesiga? Lasagne? Ahjupasta? Pidulikuks õhtusöögiks?
Lihtsam oleks ju kalapulki siis serveerida.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tsiteeri

Liha majoneesiga? Lasagne? Ahjupasta? Pidulikuks õhtusöögiks?

Lihtsam oleks ju kalapulki siis serveerida.

Kapsas+kartul+seapraad on kust otsast pidulikum?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tsiteeri

Liha majoneesiga? Lasagne? Ahjupasta? Pidulikuks õhtusöögiks?

Lihtsam oleks ju kalapulki siis serveerida.

Kapsas+kartul+seapraad on kust otsast pidulikum?

Ja kus kohas ma seda väidan?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tsiteeri

Liha majoneesiga? Lasagne? Ahjupasta? Pidulikuks õhtusöögiks?

Lihtsam oleks ju kalapulki siis serveerida.

Kapsas+kartul+seapraad on kust otsast pidulikum?

Ja kus kohas ma seda väidan?

See oli teemaalgataja näide, mida nad varasemalt pakkunud – selle põhjal ka teised valikud, mida sobib sünnipäeval pakkuda, mis ei vaja suurt valmistust, hea ja lihtne serveerida, et iga üks saab oma osa. Sünnipäevaliste vanust polnud märgitud.

Ning ilusasti tehtud ahjupasta (nt kana või lõhega) näeb isuäratav välja ja igaüks saab portsu tõsta. Pole ilmselt jah restoraniõhtusöögi ilus, kuid tehtav suurematele sööjate hulgale vähese vaevaga. AGA olenebki kelle sünnipäev on – sellega nõustun. Oma pereringis pakun hea meelega sünnipäeval kodusemaid sööke ja ei pea end ebamugavalt tundma. Pakkusingi välja lihtsalt, mis oleks teistsorti ebatavalisem (mida ilmselt tihti ei pakuta) kui kartul+liha+kaste.

https://www.kitchensanctuary.com/wp-content/uploads/2017/01/Pasta-bake-with-chicken-and-bacon-square-FS-300x300-1-300x270.jpg

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Teeks kana, kui varem on sealihaga pidulauad olnud ja sellest juba tüdimus. Võiks ju teha kaks sooja rooga, nt ahjulõhe ja kana, et oleks valikut. Või kui tead, et kõik kala söövad, siis ainult kala.

Parti ma ei kaaluks üldse, see maitseb tõenäoliselt vähestele.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kana(tervena) või kala. Kõrvale krõbe ahjukatul või kartulipuder. Samuti teeks ahuus juurikaid.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kui palju rahvast ei ole – siis minu pere lemmik on selline roog – teed maitsestatud kotletitaigna ja jagad pätsikesteks. Fooliumist teed ruudud – selle päts, pätsi sisse surud sinki, peekonit, keed. vutimuna vms.- pakid fooliumisse ja ahju. Igaüks saab endale foolikumipaki, lisaks siis kartul, juurikas jne. Väga uhke näeb välja, saad suure koguse ahju panna ja korraga väljavõtta-

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minule sobiks ideaalselt ka klassika – kartul, sealiha, hautatud kapsas. Võib olla kulunud ja äraleierdatud, aga ikkagi on hea, ja täiesti omal kohal.

Samas, kindlasti sööks ka veist, lammast, parti ja kana. Olen vähe valiv. Sünnipäevalaual võiks alati olla ka ise tehtud kartulisalat.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Veiselihast osso bucco, lihtne ja hea, kuigi kaua aega võtab, aga vaeva vähe.
Või kanaliha veinikastmes või koorekastmes seentega (pheenelt ütled kõigile, et menüüs on coq au vin (kokauvään) või vol au vent (voloveen). 😆

Kas kala pole valik, ahjukala või valge kala apelsinikastmega. Või pikkpoiss, efektse sisuga, nagu üks pakkus individuaalsed lihapätsikesed, 5+ idee, ma varastan selle, kui lubatakse 😁

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Veiselihast osso bucco, lihtne ja hea, kuigi kaua aega võtab, aga vaeva vähe.

On küll, meie perele väga maitseb, aga välimus jätab pidulikkusest soovida. Näeb selline kartul-kaste moodi välja. Kui võimalik, siis võib pakkuda hanepraadi, see veise sisefilee on mitut moodi valmistatav. Kõige parem on õhukesed viilud kiiresti praetuna, aga suurema rahva juures eeldab mitut panni. Kala sobib ka kui kõik söövad, lõheliblikad või ahjus, mõni teine suurem kala ahjupraena. Eeldab väga korralikku rookimist, et kõik võimalikud luud välja saada. Kõiki muidugi ei saa, sest muudab kala pudruks.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Osso bucco väljanägemise koha pealt nõus, kuda sa ikka pruunikaspunast hautist peenelt serveerid, aga maitse kaalub selle puuduse üles 🙂 maitserohelist pääle uhada.

Kartulitest teen ma juurde tavaliselt tortilla (see hispaania pannikartulikook, mitte mehhiko lameleib!), mõnikord väiksetes vormikestes, kui laduda viitsin. Või siis pigem gratään, eks nad ole enam-vähem üks ja sama, meile lihtsalt kartulivorm 😛 Suures vormis lihtne- kartulid koorida, köögikombainiga õhukeseks viiluks, siis mõneks minutiks keeva vette (et ahjus nii kaua ei peaks olema), kurnata, segada õli, maitseainetega, laotada vormi (peale panna natukeseks ajaks raskus, et vorm pärast kena oleks), peale valada koor-muna-juustusegu, hiljem u 15 min enne valmimist peale veel riivjuustu. Ilus kuldne, efektsem kui tavaline keedukartul.

Suurest lõhe/forellifileest saab ilusti viimase kui luu välja ilma suurema retsimiseta ja terve filee näeb ilusa kattega ka efektne välja (isegi kui on retsitud, mul luude võtmisega ei ole midagi, aga naha võtmisega ikka on noatöö hoogne, siis tegelt ei paista katte alt välja 🙂 ). Kas rootsi laua tüüpi lauale suur terve filee, kust igaüks võtab, või lõigata portsjonitükid ja küpsetada.
Nt https://paljasporgand.ee/rosmariini-sidruni-ahjulohe/
Ahjulõhe pähklikattega

see sobib valgele kalale, ilus ja võib kasutada ka sügavkülma heigifileesid jms: http://treener.blogspot.com/2013/08/kala-poola-kastmes.html

Kui pardifilee tegemine käppa saab, siis on asi tegelikult ülilihtne ja kiire, aga kõik imestavad silmad kukla taha, oooo, miuke peeen värk.
Sama pardikoiva confi´ga, mis tegelikult on lihtsalt õlis/rasvas pikalt hautatud koib (mina teen seda siis, kui koibi saan poest -50%, siis on pardikoiva kilohind ca 4.-, teengi kohe ära või panen külma).

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Liha majoneesiga? Lasagne? Ahjupasta? Pidulikuks õhtusöögiks?

Lihtsam oleks ju kalapulki siis serveerida.

pakuti ju pardifileed ka, ära nurise.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Veiselihast osso bucco, lihtne ja hea, kuigi kaua aega võtab, aga vaeva vähe.

Või kanaliha veinikastmes või koorekastmes seentega (pheenelt ütled kõigile, et menüüs on coq au vin (kokauvään) või vol au vent (voloveen). 😆

Kas kala pole valik, ahjukala või valge kala apelsinikastmega. Või pikkpoiss, efektse sisuga, nagu üks pakkus individuaalsed lihapätsikesed, 5+ idee, ma varastan selle, kui lubatakse 😁

Aga palun, hakkliha peab olema suht kvaliteetne ja väherasvane, sobiks segu – sest sellest tuleb lihamahl jääb kastmeks.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Suurest lõhe/forellifileest saab ilusti viimase kui luu välja ilma suurema retsimiseta ja terve filee näeb ilusa kattega ka efektne välja

Nendega pole tõesti probleemi, selles on sul õigus. Pidasin rohkem silmas koha, turska ja teisi selliseid suuremaid kalu. Need ikka vajavad puhastust ja ettevaatust. Püüaks teha võimalikult tervena ja kattena kasutaks mina ainult sidruniviile ja mahla ning maitserohelist. Väga maitsev on ka latikas, aga paraku kohutavas koguses luid. See pidulikuna oleks hullumeelsus.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Röstbiifi võib ju pakkuda.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Teeks siis näiteks ahjukartulit ja paneeritud karbonaadi/välisfileed vms. Sisefileest annab ka ahjus midagi head teha. Kõrvale külm hapukoore-majoneesikaste, midagi tartari moodi, marineeritud kurgiga, ja värske salat jääsalati, kirsstomati, kurgi, redise, paprikaga. Ahjulõhe oleks teine variant, kui kõik lõhet sööks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Näiteks, kui ma teen jõulude ajal toitu (lauas on ca 25 inimest), siis teen suure vaagna erinevaid asju – seapraadi, verivorsti, pikkapoissi, vorstikesi, kotlette, peekonit, korra praadisin ka soolaliha – see läks kõige kiiremini. Igaüks valib mida meelepärast süüa tahab. Juurde tegin ahjukartuleid, juurikaid ja hapukapsast.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

või vol au vent (voloveen).

See asi on volovan eest keeli ja kanaga tal miskit pistmist pole.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kartulitest teen ma juurde tavaliselt tortilla (see hispaania pannikartulikook, mitte mehhiko lameleib!), mõnikord väiksetes vormikestes, kui laduda viitsin. Või siis pigem gratään, eks nad ole enam-vähem üks ja sama, meile lihtsalt kartulivorm 😛

No hispaania tortilla ja gratä¨, küll sranased poel. Jah, kartulit kasutatakse mõlemas.
Gratään on ahjus küpsetatud kartuliviilakad piimas, hispaania tortilla on pigem kartulitega omlett pannil tehtuna.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ikkagi klassika võiks olla. Näiteks viini šnitsli tüüpi lihatükk või karbonaad, muidugi õigesti tehtuna, kõrvale korralik kaste, mis sinna käib ja kartul ja lisand.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 54 )


Esileht Kodunurk Pidulik soe toit