Esileht Kodunurk Pihlakauputus

Näitan 13 postitust - vahemik 1 kuni 13 (kokku 13 )

Teema: Pihlakauputus

Postitas:
Kägu

Tere 🙂

Soovitusi, mida nendest teha, palun. Olen väga suur teravate ja magus-mõrudate jms kastmete/salatite sõber, mida lihaga süüa. Väike äädikas ei sega, aga väga äädikased toidud pole mulle.

Varustus:

Mahlapress – puudub
Mahlaauruti – on
Kuivati – on
Saumikser – on
Kannmikser – on
Praeahi – on
Pott ja Pliit – on, on
SĂĽgavkĂĽmik – on, meeletult ruumi
Karpe-purke – on
Tsillisid – on lausa valikus
KĂĽĂĽslauku – niikuinii pean ostma talvevaru
Sibulad – on nii punast, on ka peipsi oma ja on ka magusat
Suhkur – on tavaline, moosisuhkrut võib osta, kui vaja
Sool – ainult mingid udupeened jämedad, aga saan muidugi osta
Tomatid – on
Paprikad – ostame
Seened – korjame
Suvikõrvits – on
Mett – on
India maitseainete kogu – on
TĂĽĂĽmian, till, koriander, petersell, rosmariin – on, on, on, on, on
Ă•unad – tulevad
Alõtšad – tulevad
Must sõstar – on, aga peaks korjama nĂĽĂĽd paari nädalaga, pihlakas on hiljem.
Valge veini äädikat – on
Balsamicot – on
Vana kooli äädikat – on
Oliivõlisid – on lausa valikus
Rapsiõlisid – on lausa valikus
Kodus on ka alati valget kuiva veini.

Mida teha, mida küll teha? 🙂 Meil on 7 suurt pihlakat, mille peal silma järgi on seda nodi küll sadu kilosid. Kui saaks ühegagi kilodest mingit kasulikku asja teha, oleks hea.
Ostan, söön meeletus koguses ja teen ka ise igasuguseid kastmeid, adžikasid ja möginaid, mis teiste jaoks on sageli liiga teravad, küüslaugused, vähemagusad. Osta juurde võin igasuguseid müüdavaid asju, ploomidest, virsikutest kuni milleni iganes. Palun abi. Kokana olen keskpärane.

+1
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/retseptid/mida-teha-pihlakatega-seitse-kasulikku-ideed?id=69723095

http://toidusahver.blogspot.com/2017/10/kaks-moosi-pihlakatega.html

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina valan kuuma siirupiga üle ja panen purki. Lastele väga meeldivad. Haiguse ajal on need kõikidele pereliikmetele väga heaks turgutuseks, näiteks panna siirupit ja marju tee sisse v süüa niisama. Väidetavalt säilivad pihlakad ka puhta vee sees, aga pole ise proovinud.
Kobarates marju kuivatan ja teen teed, näiteks koos kuivatatud õuntega on väga maitsev.
Ă•una, aroonia ja porgandiga teen pihlakaid ka moosiks, selle nimi on valepohlamoos.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Saab ka head koduveini.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aurutades annab väga vähe välja, ehk õuntega koos mingi varjundi. Parem on keema lasta, siis saumikseriga sodiks ja läbi sõela hõõruda, et kestad ja seemned välja saaks. Selle m6gina saab siis suvaliselt ära maitsestada, kas suhkruga mehuks või nn ketsupiks. Eriti mõnus on kultuurpihlakas, see natuke vähema väega, aga palju mahedam ja ilma mõrukibeda liigse järelmaitseta, lastele maitseb rohkem.
https://sahvrirotid.ee/toode/pihlakaketsup/
ka punasest sõstrast annab imehead vürtsikastet teha, analoogset võikski pihlakatest ka proovida:
https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/teeme-ise/retseptid-punastest-sostardest-nii-ja-naamoodi?id=69493505

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mida teha, mida kĂĽll teha?

Jäta linnukestele talveks.

* miks peaks kĂĽll kogu looduse konserveerima?

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ega neid kastmeid ka liitrite kaupa ei sööda, teed 3-4 väikest purki ja sellest piisab. Teengi hoidiseid väikestesse purkidesse, siis ei jää kappi seisma, hallitama.
Ausalt öeldes, siis ei pea jah nagu eelmine ĂĽtles, kõike asju konserveerima. Maal on suured pihlakapuud – ilus silmale vaadata.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mida teha, mida kĂĽll teha?

Jäta linnukestele talveks.

* miks peaks kĂĽll kogu looduse konserveerima?

Mis kogu looduse 🙂

Kirjutasin väga selgelt, et kui saaks sadade seast ühest kilostki midagi head teha, oleks hea. Eriti kuna ma niikuinii hoidistan nii palju, ehkki väga hea kokk pole.

Ega neid kastmeid ka liitrite kaupa ei sööda, teed 3-4 väikest purki ja sellest piisab.

Meil süüakse liitrite kaupa. Ma teen kolme sorti teravat kastet-tšillisalatit-küüslaugumöksi, mis on tõesti terav ja seda süüakse peres umbes 3 liitrit kuus. Meil on 7-liikmeline pere, kõik täiskasvanud, kellest 6 armastavad väga igasugust teravat-magus-mõrudat-hapukat salatit/kastet/adžikat. Nendest kuuest viis söövad kõik eined päevas kodus või võtavad kodust liha ja salati kaasa. Lisaks süüakse meil 3 tuubi kanget sinepit kuus ja umbes 2 liitrit ise tehtud mädarõigast. Taldrikul ongi liha ja siis erinevad teravamad kastmed/salatid üldiselt + hautatud või värsked köögiviljad.

Poeketšupeid, majoneesi, poe salateid ja poekastmeid ei sööda üldse. Ei maitse, liiga magus ja vähe teravust-mõrudust-vürtsi. Kõik salatid-kastmed teeme ise ja osa toorainet kasvatan ka. Kas sügavasse või purki ja terveks talveks.

Ega ma muidu ei kĂĽsiks..

+1
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
nyah nyah

Aga siis möxide sisse panna proovigi. Enamasti ei saabu maailmalõpp, kui sisseharjunud retsepti veidi varieerida.

Sygavkylma sobib ka suurepäraselt, aga pärast kylmutamist on natuke magusam. Puhastatult & nii umbes peotäie kaupa, mis paras kastme sisse või praele selga surada.

Kui teie peres vahetevahel ka kangemat napsi pruugitaxe, tee pihlakanastoikat. Igavesti tyytu töö, viimane kui mari tuleb enne pudelisse toppimist nõelaga läbi torgata, sisetunde järgi suhkrut lisada, viin peale kallata & seejärel paar kuud umbes kord päevas pudelit loxutada-pöörata, aga tasub vaeva.

Yx mu vanatädidest tegi taevalikku moosi pihlakatest & kibuvitsamarjadest. Ma ise saavutasin kunagi midagi pihlakazhelee taolist, oi, hea oli. Kui inglist tönkad, guugelda rowan jelly. Kord olid korraga seened & pihlakad, panin paari purki siis marinaadi sisse marju seentele lisax, pärast kirusin, mix kõigisse purkidesse panna ei julgenud.

Kõige ägedam, mida pihlakatega teha annab, on verivorstitort. Jõulux eriti, pihlakatest & maitserohelisest iilexipuhmad peal & valge peekonipits kui lumi ymberringi.

Kui pihlakaid yle jääb, too mulle.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui teie peres vahetevahel ka kangemat napsi pruugitaxe, tee pihlakanastoikat. Igavesti tyytu töö, viimane kui mari tuleb enne pudelisse toppimist nõelaga läbi torgata, sisetunde järgi suhkrut lisada, viin peale kallata & seejärel paar kuud umbes kord päevas pudelit loxutada-pöörata, aga tasub vaeva.

Seda saaks ehk lihtsustada nii, et nõelale niit taha ja hakkad marju niidile lükkima. Niidile sõlme ei tee ja pärast tõmbad teisest otsast plaanitavasse taarasse? Ülevaade on parem kui ühekaupa järjepidamine. Või selline variant on sama tülikas?

0
0
Please wait...

Postitas:
nyah nyah

Kui teie peres vahetevahel ka kangemat napsi pruugitaxe, tee pihlakanastoikat. Igavesti tyytu töö, viimane kui mari tuleb enne pudelisse toppimist nõelaga läbi torgata, sisetunde järgi suhkrut lisada, viin peale kallata & seejärel paar kuud umbes kord päevas pudelit loxutada-pöörata, aga tasub vaeva.

Seda saaks ehk lihtsustada nii, et nõelale niit taha ja hakkad marju niidile lükkima. Niidile sõlme ei tee ja pärast tõmbad teisest otsast plaanitavasse taarasse? Ülevaade on parem kui ühekaupa järjepidamine. Või selline variant on sama tülikas?

Pakun, et olulist vahet pole, ikka pead iga marja yhekaupa mulgustama.

See-eest on need marjad pärast napsu ärapruukimist uskumatu delikatess. & kes delikatessiga hoogu läheb, sel on jalg pehme & silm viltu.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga siis möxide sisse panna proovigi. Enamasti ei saabu maailmalõpp, kui sisseharjunud retsepti veidi varieerida.

Sygavkylma sobib ka suurepäraselt, aga pärast kylmutamist on natuke magusam. Puhastatult & nii umbes peotäie kaupa, mis paras kastme sisse või praele selga surada.

Kui teie peres vahetevahel ka kangemat napsi pruugitaxe, tee pihlakanastoikat. Igavesti tyytu töö, viimane kui mari tuleb enne pudelisse toppimist nõelaga läbi torgata, sisetunde järgi suhkrut lisada, viin peale kallata & seejärel paar kuud umbes kord päevas pudelit loxutada-pöörata, aga tasub vaeva.

Yx mu vanatädidest tegi taevalikku moosi pihlakatest & kibuvitsamarjadest. Ma ise saavutasin kunagi midagi pihlakazhelee taolist, oi, hea oli. Kui inglist tönkad, guugelda rowan jelly. Kord olid korraga seened & pihlakad, panin paari purki siis marinaadi sisse marju seentele lisax, pärast kirusin, mix kõigisse purkidesse panna ei julgenud.

Kõige ägedam, mida pihlakatega teha annab, on verivorstitort. Jõulux eriti, pihlakatest & maitserohelisest iilexipuhmad peal & valge peekonipits kui lumi ymberringi.

Kui pihlakaid yle jääb, too mulle.

Aitäh 🙂

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Näiteks: https://toidutare.ohtuleht.ee/929213/sirje-pihlaka-korvitsavoie

0
0
Please wait...

Näitan 13 postitust - vahemik 1 kuni 13 (kokku 13 )


Esileht Kodunurk Pihlakauputus