Esileht Kodunurk Pika poisi päts õhtul valmis ja hommikul ahju?

Näitan 14 postitust - vahemik 1 kuni 14 (kokku 14 )

Teema: Pika poisi päts õhtul valmis ja hommikul ahju?

Postitas:
Kägu

Kas on hea mõte teha valmis pikkpoisi päts ning see üleöö seisma jätta ning homme päeval ahju panna? Praegu poleks aega küpsetada ja hommikul poleks aega pätsi vormida. Juhtub selle pätsiga öö jooksul midagi ebameeldivat? Hakkliha ise on ka üsna viimase veere peal säilivusajaga.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

pane sügavkülmikusse ja siis otse ahju

Please wait...
Postitas:
Kägu

Hakkliha ise on ka üsna viimase veere peal säilivusajaga.

Muidu poleks midagi hullu selles ette tegemises, aga see asjaolu muudab ettevõtmise kahtlaseks.
Ma ei jätaks tähtaega ületavat hakkliha lahtiselt seisma enam

Please wait...
Postitas:
Kägu

pane sügavkülmikusse ja siis otse ahju

Olen ise ka nii teinud, ega muud varianti polegi kui liha kohe aegumas.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kaua see pätsi vormimine siis aega võtab? Uskumatu.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Loomulikult peaksid selle külmkappi panema, mitte sooja tuppa seisma jätma. Kui õhtul külmal lihal mingit kahtlast lõhna veel pole, kõlbab see ilmselt hommikul ära küpsetada küll.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Loomulikult peaksid selle külmkappi panema, mitte sooja tuppa seisma jätma.

Kuidas saab sellisele lollusele tulla?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ahju soojenemise ajal jõuab ju valmistada küll. Võib eelneval õhtuö ka valmis küpsetada.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Tee siis pigem tainas valmis lihtsalt ja kausiga külma, päeval vormid poisi ja küpsetad ära, see pannilepanek ju tõesti võtab 2 minutit koos kätepesuga.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Pange siis vahelduseks üks hea pika poisi retsept ka, kui juba arutamiseks läks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina teen nii:

* kilo head peenelt läbi aetud hakkliha (siga+veis või ainult siga, aga siis mitte liiga rasvane; poeomadest ma kasutan ainult siga+veis, aga turult ühelt müüjalt saan head puhast seahakkliha)
* 2 muna
* veerand klaasi vett
* keskmine sibul väga peeneks riivitult
* natuke saia (ma ei kasuta riivsaia, vaid veidi leotatud tavalist saia)
* soola, pipart, võib lisada ka küüslauku, õige pisut muskaati
* soovi korral juustutükikesi, vahel lisan ka riivitud kartulit, porgandit või peeti

Tainast segan kätega, pikalt, viskan seda kõvasti kausipõhja <— seda õpetas mulle vanaema, väites, et siis tuleb pikk poiss mahlasem. Siis pätsutan pika saleda poisi laiale ahjuplaadile (küpsetuspaberi peale), patsutan küljed üle õliste kätega või panen peale pisikesed võitükikesed – ja ahju. Umbes 190-200 kraadi juures küpsetan, kuni poiss on ilus pruunikas ja krõbe.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mina teen nii:

* kilo head peenelt läbi aetud hakkliha (siga+veis või ainult siga, aga siis mitte liiga rasvane; poeomadest ma kasutan ainult siga+veis, aga turult ühelt müüjalt saan head puhast seahakkliha)

* 2 muna

* veerand klaasi vett

* keskmine sibul väga peeneks riivitult

* natuke saia (ma ei kasuta riivsaia, vaid veidi leotatud tavalist saia)

* soola, pipart, võib lisada ka küüslauku, õige pisut muskaati

* soovi korral juustutükikesi, vahel lisan ka riivitud kartulit, porgandit või peeti

Tainast segan kätega, pikalt, viskan seda kõvasti kausipõhja <— seda õpetas mulle vanaema, väites, et siis tuleb pikk poiss mahlasem. Siis pätsutan pika saleda poisi laiale ahjuplaadile (küpsetuspaberi peale), patsutan küljed üle õliste kätega või panen peale pisikesed võitükikesed – ja ahju. Umbes 190-200 kraadi juures küpsetan, kuni poiss on ilus pruunikas ja krõbe.

Pikkpoisis sisse ei panda muna, muna teeb kõvaks. Päts ei lagune ju plaadil ära, muna kalgendub ja päts on kõva ja tuim.
Seda kausipõhja viskamist tehakse kotletitaignaga, sest siis pikad lihavalgud lähevad katki ja segunevad üksteisega ning kotletid ei lagune pööramisel. Samal eesmärgil pannakse kotletitaignasse ka muna soovi korral.

Pikkpoisi tainast segatakse nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik, siis on õhuline ja mahlane, lihamahlad ei jookse välja.
Ülaltoodud retsepti ja tegutsemisviisi järgi tuleb üks kõva kamakas.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina tean ka, et pikkpoissi ei klopita, vaid liha segatakse maitseainetega läbi nii vähe kui võimalik. Teen nii: 1kg hakklihale panen 1 tl soola, keerutan parajalt musta pipart juurde, lisan 2-3 piimas leotatud saiaviilu, törts hapukoort (ca 0,5 dl) ning pannil klaasjaks hautatud 1 suure hakitud sibula, kui on, siis panen ka hakitud peterselli. Segan taigna läbi, vormin ahjuplaadile küpsetuspaberile sobiva kujuga poisi, silun märgade kätega üle ja pistan umbes tunniks 200 kraadi juurde ahju. Ei lagune, jääb pealt krõbe, seest mahlane.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kaua see pätsi vormimine siis aega võtab? Uskumatu.

Kui veidraid vastuseid ikka tuleb. Muidugi pole asi ainult pätsi vormimises, vaid ikka kogu ahjupanekule eelnev protseduur. Ei võta palju aega, aga kui on niigi kiire hommik, siis on ka 10-15 min hinnas.

Loomulikult peaksid selle külmkappi panema, mitte sooja tuppa seisma jätma. Kui õhtul külmal lihal mingit kahtlast lõhna veel pole, kõlbab see ilmselt hommikul ära küpsetada küll.

?? Ei olnud plaaniski sooja tuppa jätta.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Näitan 14 postitust - vahemik 1 kuni 14 (kokku 14 )


Esileht Kodunurk Pika poisi päts õhtul valmis ja hommikul ahju?