Kas on hea mõte teha valmis pikkpoisi päts ning see üleöö seisma jätta ning homme päeval ahju panna? Praegu poleks aega küpsetada ja hommikul poleks aega pätsi vormida. Juhtub selle pätsiga öö jooksul midagi ebameeldivat? Hakkliha ise on ka üsna viimase veere peal säilivusajaga.
Teema: Pika poisi päts õhtul valmis ja hommikul ahju?
pane sügavkülmikusse ja siis otse ahju
Hakkliha ise on ka üsna viimase veere peal säilivusajaga.
Muidu poleks midagi hullu selles ette tegemises, aga see asjaolu muudab ettevõtmise kahtlaseks.
Ma ei jätaks tähtaega ületavat hakkliha lahtiselt seisma enam
pane sügavkülmikusse ja siis otse ahju
Olen ise ka nii teinud, ega muud varianti polegi kui liha kohe aegumas.
Kaua see pätsi vormimine siis aega võtab? Uskumatu.
Loomulikult peaksid selle külmkappi panema, mitte sooja tuppa seisma jätma. Kui õhtul külmal lihal mingit kahtlast lõhna veel pole, kõlbab see ilmselt hommikul ära küpsetada küll.
Loomulikult peaksid selle külmkappi panema, mitte sooja tuppa seisma jätma.
Kuidas saab sellisele lollusele tulla?
Ahju soojenemise ajal jõuab ju valmistada küll. Võib eelneval õhtuö ka valmis küpsetada.
Tee siis pigem tainas valmis lihtsalt ja kausiga külma, päeval vormid poisi ja küpsetad ära, see pannilepanek ju tõesti võtab 2 minutit koos kätepesuga.
Pange siis vahelduseks üks hea pika poisi retsept ka, kui juba arutamiseks läks.
Mina teen nii:
* kilo head peenelt läbi aetud hakkliha (siga+veis või ainult siga, aga siis mitte liiga rasvane; poeomadest ma kasutan ainult siga+veis, aga turult ühelt müüjalt saan head puhast seahakkliha)
* 2 muna
* veerand klaasi vett
* keskmine sibul väga peeneks riivitult
* natuke saia (ma ei kasuta riivsaia, vaid veidi leotatud tavalist saia)
* soola, pipart, võib lisada ka küüslauku, õige pisut muskaati
* soovi korral juustutükikesi, vahel lisan ka riivitud kartulit, porgandit või peeti
Tainast segan kätega, pikalt, viskan seda kõvasti kausipõhja <— seda õpetas mulle vanaema, väites, et siis tuleb pikk poiss mahlasem. Siis pätsutan pika saleda poisi laiale ahjuplaadile (küpsetuspaberi peale), patsutan küljed üle õliste kätega või panen peale pisikesed võitükikesed – ja ahju. Umbes 190-200 kraadi juures küpsetan, kuni poiss on ilus pruunikas ja krõbe.
Mina tean ka, et pikkpoissi ei klopita, vaid liha segatakse maitseainetega läbi nii vähe kui võimalik. Teen nii: 1kg hakklihale panen 1 tl soola, keerutan parajalt musta pipart juurde, lisan 2-3 piimas leotatud saiaviilu, törts hapukoort (ca 0,5 dl) ning pannil klaasjaks hautatud 1 suure hakitud sibula, kui on, siis panen ka hakitud peterselli. Segan taigna läbi, vormin ahjuplaadile küpsetuspaberile sobiva kujuga poisi, silun märgade kätega üle ja pistan umbes tunniks 200 kraadi juurde ahju. Ei lagune, jääb pealt krõbe, seest mahlane.
Kaua see pätsi vormimine siis aega võtab? Uskumatu.
Kui veidraid vastuseid ikka tuleb. Muidugi pole asi ainult pätsi vormimises, vaid ikka kogu ahjupanekule eelnev protseduur. Ei võta palju aega, aga kui on niigi kiire hommik, siis on ka 10-15 min hinnas.
Loomulikult peaksid selle külmkappi panema, mitte sooja tuppa seisma jätma. Kui õhtul külmal lihal mingit kahtlast lõhna veel pole, kõlbab see ilmselt hommikul ära küpsetada küll.
?? Ei olnud plaaniski sooja tuppa jätta.