Vastan kiirelt nüüd osadele märkustele ja mõtetele, mis siin lõimes siis esile on tulnud.
Märkusele, et tekst on pikk ja struktureerimata tahaks vastata kommentaariks, et võrreldes protsessi kaosega on tekst veel üsna kokkuvõtlik ja ülevaatlik. Aga esmajoones on see postitus kirjutatud teistele lapsevanematele ja kui mõni haridusvaldkonna ametnik, siis vajalikku sisendit saab, siis see lihtsalt lisaboonus. Ausalt öeldes ei arvanud ma, et juba kevadel nii palju inimesi selle teksti lõpuni loeb, pigem eeldasin, et järgmine jaanuar kasvab mingil hulgal vanematel motivatsioon pikemaid blogipostitusi ette võtta sellel teemal 😉
Tartu noortest on praegu eriti kahju. Ma väga loodan, et seal mingi veidrus numbrites sees (äkki Tallinna noored paanikas ka Tartu kandideerisid kõik, sest ühiskatsete süsteemiga oli seda lihtne teha) ja ikkagi ei ole nii, et pooled noored nüüd kooli lõpuaktusel peavad muretsema oma edasise õpingutee pärast 🙁
Päris mitmes kohas on siin ka kriitikat, et kuidas siis üks lapsevanem ei tea, mis ta lapse tugevused ja nõrkused on. Ja kui mul oleks olnud ainult poeg olnud vaja saata gümnaasiumisse, siis võibolla oleksin ise ka nende mõistmatute hulgas. Tema puhul juba lasteaiast saati näha olnud, et tugev reaal ja nõrk humanitaar. Kõik karikad ja medalid, mis saadud, on kas male, robootika või programeerimine. Ehk siis tema ei pidanud suundade osas pikalt mõtlema.
Aga noored on väga erinevad ja teine laps lihtsalt ei mahu sellesse humanitaar/reaal raami ja kuna teda hetkel väga erinevad teemad huvitavad (näiteks MURGis valis kolmeks huvipakkuvaks mooduliks meditsiini, arhitektuuri ja ettevõtluse praegu). Seetõttu tunduski veebruaris tark mõte teha tugevamate ainete järgi valik G4-s ja kolmes koolis. Mul endal on ka õpetaja kutse, kuid minu valdkond on digi- ja meediapädevused ja ma tõesti ei tea, mis tase peab täpselt olema noorel matemaatikas ja inglise keeles saavutatud põhikooli lõpuks. Jään nii lapsevanemana kui õpetajana selle juurde, et hinded peaksid peegeldama noore taset. Nägin hiljem Haridussilm lehel, et Laagri koolis ongi komme matemaatikat pigem veidi alahinnata. Kahjuks puudub seal sarnane info inglise keele kohta.
Oleks väga huvitav teada tegelikult kui suur on korrelatsioon G4 testi ja ainete hinnete vahel laiemalt. Kahtlustan, et oli ka neid, kellel vastupidine olukord – koolis matemaatika viis, kuid G4 matemaatika tulemus keskmine või alla selle :/
Siin lõpus on läinud teema päris lappama. Tegelikult on ju riiklike olümpiaadidega vabastusi saavaid noori väga väike hulk ja see info enamike lapsevanemate jaoks ei ole abiks. Aga olen seda meelt, et olümpiaadilastel väga mõistlik käia eri koolides vestlemas, sest mille järgi ta muidu peaks teadma, milline koolidest talle kõige paremini sobib? Äärelinna ja Harjumaa koolide noored tegelikult ei tea G4 koolidest väga palju. Koolivestlus on nagu töövestlus – mõlemad osapooled saavad sealt sisendit, et otsust teha. Ja ega olümpiaadilapsel ei ole koolikoht ju garanteeritud ja seetõttu väga mõistlik ka plaan B ja C vähemalt varuks hoida. Ääretult nõme on siin kritiseerida noort, kes vestlusel aus on (kuigi kaval ja hea ühiskondliku närviga noor saab muidugi aru, et vähemalt üheksanda klassi kevadel ausus ei pruugi olla hea omadus – ja see on tegelikult väga kurb, et selline õppetund siit saadakse).
Keeleliste vigade puhul kommenteeriks, et kui mul ainult “n-ö” lühend seal tekstis vigane, siis olen ikka väga suure arenguhüppe teinud 🙂 Tegelikult olen kindel, et vigu rohkem, sest ka mul eesti keele grammatika alati elus väljakutse olnud (nagu mu pojalgi). Keel on huvitav asi… Kui lased mitmel keeletoimetajal teksti üle vaadata, siis 50% samad vead välja tuuakse, aga 50% igalühel täiesti erinev teistest arusaam, et kus vead on. Kusjuures see trend kehtib nii eesti kui inglise keeles. Selles osas on matemaatika palju lihtsam.
Nüüd meenus, et keegi veel kommenteeris, et sain Perekooliga “vastu pükse”. Kui rääkida adekvaatse info saamisest, siis olen selle väitega täiesti nõus. Kuid mu doktoritöö teema on infovastupidavus ja see oli väga huvitav ja maailmapilti laiendav kogemus, et kuidas üldse orienteeruda infokeskkonnas, kus anonüümsus on nii täielik, et sa mitte ainult tegelikud identiteedid on peidetud, vaid sa isegi ei tea, kas üks inimene on teemas korra, kümme korda või sada korda sõna võtnud. Ausalt öeldes on selline inforuum väsitav ja info moonutus tundub veelgi suurem olevat kui mujal, kuigi filtrimulli siin ei ole. Ehk siis ei kahetse oma Perekoolis veedetud aega ja sain siin testida paari huvitavat hüpoteesi siin teemasid algatades ja võttes sõna eri kohtades, kuid pikalt siin viibimine ei tundu hea mõte oma vaimse tervise huvides. Soovitan otsuste tegemisel olla väga ettevaatlik Perekoolist saadud infoga, sest me ei tea, kes infot postitavad ja puudub igasugune võimalus allikat kontrollida.
Loodetavasti said kõik teemad vastatud. Alguses ei plaaninud siia rohkem postitada, kuid siin teemas ka väga palju mõistlikku ja sisulist arutelu ja tundus viisakas ikkagi vastata – eriti arvestades, et ligi 1000 inimest siit lehelt tulnud postitus blogisse lugema.