Tahan teha esimest korda perele pikkpoissi. Internetist retsepte vaadates ei saa aru, mis siis õige on. Mõnes retseptis on muna, mõnes mitte. Ilma munata ei seisa vist hästi koos, või see just annabki pikkpoisile mahlasuse, pehmuse. Kas pikkpoisi segu on sama nagu kotleti oma, või siisiki erinev? Kuidas teie teete, et tuleks hea maitse ja kontsistentsiga pikkpoiss?
Teema: Pikkpoiss
Munaga on vist nii ja naa. Eks see hoiab tainast koos. Samas, kipub toidu kõvaks ja tuimaks tegema. Mäletan, et mingi nipp on perekoolis kunagi läbi käinud, kuidas selle tainaga toimetada, et jääks pehme ja mahlane. Vist ei tohtinud seda väga palju töödelda?
Ma ise olen teinud täidisega pikka poissi. Olen keskele pannud terve või pooliku keedetud muna. Juustu olen pannud ja veel midagi, mis kohe ei meenu.
Aga ootan ka huviga head retsepti.
Minu pikkpoiss on üsna kotlelitaigna sarnase koostisega. Panen muna ka, ei tähelda, et oleks tuimaks teinud.
Panen pikkpoissi tavaliselt:
Hakkliha (siga/veis,või ainult veis), 1 kg
peeneks tükeldatud (purustatud) sibul ja küüslauk
1 muna
paar spl hapukoort
peenelt riivitud porgand või nuikapsas (alati ei pane aga teevad ka mahlaseks aga “juurikamaitset” ei anna)
sool ja purustatud pipar
Riivsaia ega muud saia ei pane, mahlasuse ja täidluse annavad juurikad ja hapukoor. Samast taignast tulevad ka head ja mahlased kotletid/lihapallid.
Mina panen just juurvilja sisse, et teha pikkpoissi kergemaks ja ka mahlasemaks. Hästi sobivad riivitud suvikõrvits (pole maitsest tundagi üldse) ja ka porgand. Eks kõike võib panna.
Ma olen viimasel ajal täidetud ja peekonisse rullitud pikkpoissi teinud.
Idee siit:
https://www.youtube.com/watch?v=8Sb4c-EwVa8&t=35s
Katteks ei kasuta neid komponente, mis videos. Olen katnud praetud sibula ja seentega, vahel hautatud paprikaribadega või päikesekuivatatud tomatitega. Kõike võib panna, mis kodus olemas ja endale maitseb.
Juustu panen riivitult ja veidi vähem.
Munaga on vist nii ja naa. Eks see hoiab tainast koos. Samas, kipub toidu kõvaks ja tuimaks tegema.
Just munavalge on see, mis pidi tuimaks tegema. Kui valgetega on midagi muud peale hakata, võib vaid munakollase taignasse panna. See on küll teooria, kuna munavalgetest midagi muud teha ei viitsi ja neid kraanikausist alla lasta ka ei raatsi, siis ise panen siiski terve muna, ahjus ei plahvata ja süüa sünnib.
Soovitan hakkliha sisse korralik kogus riivsaia lisada.
Soovitan hakkliha sisse korralik kogus riivsaia lisada.
Milleks, et odav või?
Teen selle järgi, saab ka münusad ahjukartulid juurde
https://toidutare.ohtuleht.ee/927716/pikkpoiss-majoneesi-juustukattega
Majoneesi ja juustu jätan enamasti ära ja kartuleid keedan enne 5 min, siis kindel, et küpsevad
Soovitan hakkliha sisse korralik kogus riivsaia lisada.
Milleks, et odav või?
Riivsai imeb endasse liha ja lisandite mahlad, ei lase neil välja valguda. Riivleiba võib ka kasutada.
Riivsaia ega muud saia ei pane, mahlasuse ja täidluse annavad juurikad ja hapukoor. Samast taignast tulevad ka head ja mahlased kotletid/lihapallid.
Minu jaoks teeb hapukoor asja kuidagi hapukaks, kasutan majoneesi (kuna teen seda alati ise, siis poe omi ei oska soovitada).
Tainasse panen ka pisut jartulutärklust v riivin toorest/keedetud kartulit: tärklis seob niiskust ja toode tuleb mahlane (küpsetamise ajal ei jookse mahlad välja).
Pikkpioisi paned ju vormi või plaadile…
Just plaadiga võib see jama olla, et mass vajub laiali.
Selle vältimiseks võib puupulgad panni v pikkpoisi äärtesse “takistuseks” panna.