Kunagi oli mu emal töökaaslaseks üks tõmmu mägedepoeg, kes igasugustel üritustel alati köögitoimkonnas koha sisse võttis ja kõik pärast lakkusid näpud ka puhtaks. Meelde on jäänud elavalt üks kord, kus menüüs oli pilaff. Või plov, kuidas keegi nimetada soovib. Ja see oli lihtsalt vaimustav, kõik need riisiroad, mida selle nime all kunagi söönud olin, kahvatusid selle kõrval häbist ja kadusid saba jalge vahel unustusse. Sellest ajast saadik on mul tugev aukartus selle toidu vastu ning pole isegi üritanud seda valmistada.
Aga nüüd sattus näppu üks paras käntsakas lambaliha ja mõtted liikusid kohe pilaffi poole. Kas siin õige liigub kedagi, kes teaks, mis teeb õigest pilaffist pilaffi ja kuidas enda soorituse pärast piinlik ei peaks olema? Internet on juba risti ja põiki läbi loetud ja tundub, et tegemist on väga vastuolulise toiduga – kes ütleb, et mitte mingil juhul ei käi tomatit, kes teeb rahumeeli tomatipastaga, kes lisab rosinaid, kes barbarissi… Ja mis sorti riis sinna käib? Kas teha ahjus või pliidil? Eks üks loll oskab ikka rohkem küsida kui sada tarka vastata, aga loodan, et saan vähemalt mõned nõuanded siit kokku kogutud. Köögis ennast muidu eksinuna ei tunne, aga nüüd see va pilaff ajab mind ikka täiesti segadusse.