Vastupidi, ma olen äärmiselt hooliv ja süvenev inimene, kes ongi mõistnud, et taoliste probleemide puhul on ignoreerimine parim lahendus. Miks ei peaks ma seda siis teistelegi soovitama. Ühtegi kerget lahendust pole olemas, ignoreerimine on neist vast kõige lihtsamgi ning, peamine, tulemuslikum.
Sinu arvamus lähtub eeldusest, et kiusamise põhjuseks on kiusaja tähelepanuvajadus ja ühtki teist motiivi siin olla ei saa.
See võib mõnikord nii olla, aga mitte alati. Ei ole kõikidele inimestele seda heasüdamlikkust ja teistest hoolimist võrdselt antud. Leidub neid, kes naudivadki just nimelt seda, kui kaaslasel on halb ja paha. Niisugused tüübid just nimelt väldivad tähelepanu ja on väga häiritud, kui ohver läheb sellest kuhugi teatama. Tavaliselt nad ründavad siis vastu ja tänu oma välisele kenale olekule saavutavad tihtipeale ka edu – koolipsühholoogki jääb uskuma tavaliselt ikka seda last, kes näeb välja rahulik ja enesekindel, mitte endast välja viidud nutust ohvrit.
Kiusamisele, mis on tingitud mitte tähelepanusoovist, vaid pahatahtlikkusest, lisab ignoreerimine ainult õli tulle, sest see annab kiusajale täpselt seda, mida tema tahab: ohver on täiesti taltsas ja ohutu, ainult vaikib hoolega, keegi midagi ei tee.
Soovitus viia ohver koolipsühholoogi juurde et too õpetaks talle, kuidas kiusamist ignoreerida – nohh nii, nagu sina seda kirjeldad, et ohver peab endaga nii kõvasti tööd tegema, et temale kuidagi ei jõuakski enam kiusamine üldse pärale – on teoorias küll hästi ilus ja suurepärane, kuid praktikas teostamatu. Koolipühholoogi jutulobistamine ei muuda olematuks fakti, et see tüüp kiusab seda ohvrit ja nii on. Sellest saavad suurepäraselt aru nii kiusaja kui kiusatav ja ainus, mis sellega saavutatakse, on see et kiusamine kestab ikka samamoodi edasi nagu enne, ainult ohvrit sunnitakse vaikima.
Ohver vaikib siis kuulekalt aastaid, kuni halvemal juhul teeb äkitselt enesetapu, paremal juhul saab temast katkise psüühikaga täiskasvanu. Need, kes ignoreerimist soovitavad, ei teagi tegelikult üldse, mis on tegelik kiusamine – see, kui üks lihtsalt otsustab palju aastaid oma elust raisata sellele, et teha kellelgi teisel elu võimalikult koledaks.
Ainus, mis tõeliselt aitab, on kiusaja enda elu ebamugavaks tegemine, kui ta taipab, et oma tungide väljaelamise eest tuleb maksta.