Ei saa aru, mida neist teismelistest tahetakse? Kõigepealt mitme kooli sisseastumiskatsed, siis lõpueksamid ikka võimalikult karmilt… Räägime, aina räägime, et tegeleme noorte vaimse tervisega, aga tegelikkus? https://epl.delfi.ee/artikkel/95751725/enesetapp-on-eesti-noorte-number-uks-surmapohjus
Vaimse tervise õe aja saab 6 kuu pärast. Noorukite psühhiastrilexselles aastas vaid tasulised ajad.
Kusjuures paljud lapsed käivad aastaid ja aastaid vaimse tervise õdede ja arstide ja psühholoogide vastuvõtul ja järgivad täpselt nende ettekirjutusi, aga see ei muuda midagi. Meie suurim vale on, et pöördu vaimse tervise spetsialisti poole ja saadki abi! Enamikul juhtudest ei saa. Sellise vale lakkamatu levitamine on ohtlik, kuna jätab mulje, et põhiprobleem on noorte mittepöördumises. Tegelik põhiprobleem on pöördujatel abi mittesaamises.
Ma olen sinuga täiesti nõus. Kuigi minu arust on ka mittepöördumine väga suur probleem.
No mina pöördusin oma lapsega. Kahetsen. Psühhiaater kirjutas 13-aastasele temaga ühekordse 20-minutise vestluse järel välja vaid kanged antidepressandid ja soovis uuesti näha 3 kuu pärast. See, mis need AD-d põhjustasid, oli aga koshmaar. Lapsel tekkisid nende võtmise ajal konkreetselt hallutsinatsioonid ja suitsiidsus. Kui võtsin ühendust arstiga ja sellest teatasin, siis arst ainult pahandas, et omad kõrvalmõjud on ju igal ravimil ja harjugu me ära. Laps sõi neid antidepressante aastaid, kuni lõpuks oli ta seisund muutunud juba nii halvaks, et me ei jaksanud enam teda lakkamatult elus hoida. Ta ei saanud enam kooliski käia, jäeti koduõppele. Lõpuks sai ka arst aru, et need AD-d tõepoolest ei sobi, ja vahetas ringi teise vastu, mis vähemalt ei muuda lapse seisundit halvemaks. Niipalju me sellest paljukiidetud “abile pöördumisest” saime.
Praegu on psühhiaatrilise teenuse osutamisse suunatud meeletud rahahulgad, koolitatakse välja hordide kaupa vaimse tervise spetsialiste, sellest on saanud võimas äri. Tervet elanikkonda survestatakse minema vaimse tervise spetsialistide vastuvõtule ikka väga madala künnisega, mittepöördujaid halvustatakse ja mõnitatakse. Tundub, et see on mingi riiklik tellimus, hoida uut ärivaldkonda võimalikult suurelt töös.
Millest aga väga ei räägita, need on tulemused. Ei räägita sellest, et enamus suitsiidi tegijatest juba olid saanud ravimeid ja teraapiat, seega igati viksilt pöördunud “abile”, aga ei saanud seda.
Seega – selmet pimesi kõiki vaimse tervise ärimeeste juurde survestada, tasuks hoopis võtta süsteem ise uuesti ette ja vaadata värske pilguga üle, et miks see ei toimi ja miks pöördujate enamik abi ei saa. Praegu näib, et abi saamine ehk tulemus polegi üldse oluline.