Esileht Kodunurk Potisaial jääb põhi kõva

Näitan 15 postitust - vahemik 1 kuni 15 (kokku 15 )

Teema: Potisaial jääb põhi kõva

Postitas:
Kägu

Olen nüüd juba neli-viis korda ahjus malmpotis saia küpsetanud. Sai väga hea, aga põhi on maru kõva. Kuidas seda probleemi lahendada? Lõigata (isegi suure sakiga leivanoaga) on põhja väga raske.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Küpsetuspaberit paned saiale alla? Või näiteks silikoonalus saia alla, et liiga kiiresti kõva kuumusega alt ei küpsetaks.

Malmpoti sisse võib panna ka sellise kõrgendatud kuumakindla aluse, millele asetad küpsemiseks saia ja kuum õhk siis ringleb ümber selle. Inglise keeles on see trivet, ma ei tea eestikeelset vastet. Kui seda ei ole, siis näiteks fooliumist meisterdada selline kõrgem alus ja poti põhja panna, et saial küpsemise ajal põhjaga otsest kokkupuudet ei oleks (küpsetuspaber vaja siis ikka saia alla panna, et foolium saia külge ei küpseks).

Malmpoti põhja võib panna ka näiteks kihi riisi ja sellele siis küpsetuspaberis saia – jällegi selleks, et otsest kokkupuudet põhjaga ei oleks.

Küpsetad täpselt retseptis määratud temperatuuriga? Proovi natuke madalama temperatuuriga.

Ahju küpsetusrežiimiks proovi panna kas pealtküpsetus või õhuga režiim.

Ahjuresti alla aseta teine ahjuplaat, et alumise kuumuse juhtimise intensiivsust vähendada.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Rumal küsimus ilmselt, aga miks seda saia potis peab küpsetama, miks lihtsalt ei või leivavormiga ahju panna tainast?

+2
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Rumal küsimus ilmselt, aga miks seda saia potis peab küpsetama, miks lihtsalt ei või leivavormiga ahju panna tainast?

Saia võib küpsetada nii ja teisiti, aga potisai on veidi teistsugune. Tainas kerkib väikese koguse pärmiga ca 20 h, siis valatakse tulikuuma malmpotti ja küpsetatakse 230°C juures kaane all.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuumus on nii, nagu retseptis kästud. Proovin siis pöördõhuga režiimis küpsetada. Või siis tõstan resti astme võrra kõrgemale.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuumus on nii, nagu retseptis kästud. Proovin siis pöördõhuga režiimis küpsetada. Või siis tõstan resti astme võrra kõrgemale.

Pöördõhk tegelikult kas vähendab küpsetusaega või vajab vähemat kuumust. Tegelikult ma ei tea, kuidas see malmpotis mõjuda võiks, sest malm tekitab ju täitsa teise keskkonna, kui see ise ühtlaselt  kuumeneb. Ei usu eriti, et sellele pöördõhk väga mõjuks. Ma katsetaks alumise küttekeha välja lülitamisega, kui kaane all küpsemise aeg on läbi. Või siis veidi varemgi. Kui tõstad resti kõrgemale, kui kaas ära võetud, siis ehk võib ülemine küttekeha hoopis kõrvetada? V-o peaks sel juhul lihtsalt kuumust vähendama. Eks iga ahi ongi erinev.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina siiski panustaks potipõhja teemale, nagu see esimene pika jutu kägu soovitas.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tainas kerkib väikese koguse pärmiga ca 20 h, siis valatakse tulikuuma malmpotti

Kui tainas kuumale pinnale valada, siis lähebki ju kõvaks, kui seda seal hoida. Sama ju kui pannkoogi jätaks pannile seisma.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui tainas kuumale pinnale valada, siis lähebki ju kõvaks, kui seda seal hoida. Sama ju kui pannkoogi jätaks pannile seisma.

Sa muidu küpsetad leivad-saiad-pirukad külmadel plaatidel või? Malmpott soojendatakse enne üles, sest see võtab rohkem aega, plekkplaadid kuumenevad kiirelt.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
kitah

Sa muidu küpsetad leivad-saiad-pirukad külmadel plaatidel või? Malmpott soojendatakse enne üles, sest see võtab rohkem aega, plekkplaadid kuumenevad kiirelt.

Selles see vahe ongi, et plekkplaat jahtub ka kiiremini maha ja sa ei hoia seda kooki seal pool tundi või kauem. Malm hoiab aga kuumust kaua. See on ka põhjus, miks ma malmpannil pannkooke ei tee – see reguleerimine on keeruline. Seega kui see sai seal jätkuvalt kuuma malmpõhja peal kaua seisab, siis pole ime, kui kõvaks läheb. Nippe selle vältimiseks on siin juba toodud.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga kui see on nii tavaline ja ära seletatud, et potisaial jääb põhi kõvaks, siis miks juba retseptides selle vältimiseks nõu ei anta?

+3
0
Please wait...

Postitas:
kitah

Aga kui see on nii tavaline ja ära seletatud, et potisaial jääb põhi kõvaks, siis miks juba retseptides selle vältimiseks nõu ei anta?

broo ghüzimuz 😀

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

broo ghüzimuz 😀

minule just see kõva ja krõbe koorik meeldib, mis potisaial on. pehme sisu võiks keegi ära süüa, mulle piisaks ka ümbrusest vaid

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

minule just see kõva ja krõbe koorik meeldib, mis potisaial on. pehme sisu võiks keegi ära süüa, mulle piisaks ka ümbrusest vaid

Siis võiks juba vahvleid süüa. 😀

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Potisaia tainas kallatakse eelkuumutatud malmpotti just seepärast, et ka põhi krõbedaks saaks. Kui kellelgi jääb ülikõva, siis on alumist kuumust küpsemise ajal liiga palju saanud. Või pole poti põhja õli pandud?

Selles see vahe ongi, et plekkplaat jahtub ka kiiremini maha ja sa ei hoia seda kooki seal pool tundi või kauem. Malm hoiab aga kuumust kaua.

Jahtumine ei puutu asjasse. Paar minutit pärast välja võtmist valan lauale jahtuma ja tahenema. Kui vaja, määrin võga üle ja jätan rätiku alla tahenema.

0
0
Please wait...

Näitan 15 postitust - vahemik 1 kuni 15 (kokku 15 )

Esileht Kodunurk Potisaial jääb põhi kõva