Olen sellel teemal väga eluvõõras ja palun nõu.
Tütrel on koolis praktika periood. Leidis töökoha ja käib seal nüüd juba teist nädalat. Kui uurisin, et kas tööleping ka tehakse, siis laps kehitas õlgu. Jäingi nüüd mõtlema, et kas see on seaduslik, et praktika, mis kestab kolm kuud on töölepinguta?
Sama küsimus palga kohta. Saan aru, et praktikandile ei ole kohustuslik palka maksta. Samas, see tundub natukene ebaõiglane, et inimene käib kolm kuud tööl, iga päev täistööpäeva (8 h) ja ta on täiesti tasustamata. Töö on nüri ja ruttiinne ja rohkem juhendamist ei vaja, kui ainult töölõigu ettenäitamine.
Palusin lapsel juhendaja käest uurida, et kuidas on palgaga ja töölepinguga. Esialgu laps kartis küsida. Aga eile oli ääriveeri palgast juttu teinud – et saaks kas või kommirahagi (nagu laps ise ütleb). Selle peale oli tööandja öelnud, et neil eelmine praktikant oli loru, kes ei viitsinud tööd teha ja mõnel päeval ei tulnud kohalegi. Ja sellepärast ei saa ka minu lapsele mingit tasu lubada. Siiski öeldi, et pärast praktika lõppu hinnatakse tublidust, ja siis otsustatakse.
Mina jäin aga mõtlema, et ikkagi peaks ju tööleping olema ka praktikandil. Ja, kui tasust rääkida, siis kuidas on võimalik tagant järele tasustada, kui töölepingutki ei ole?