Esileht Tööelu, raha ja seadused. Praktika ja tööleping

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 45 )

Teema: Praktika ja tööleping

Postitas:
Kägu

Olen sellel teemal väga eluvõõras ja palun nõu.

Tütrel on koolis praktika periood. Leidis töökoha ja käib seal nüüd juba teist nädalat. Kui uurisin, et kas tööleping ka tehakse, siis laps kehitas õlgu. Jäingi nüüd mõtlema, et kas see on seaduslik, et praktika, mis kestab kolm kuud on töölepinguta?

Sama küsimus palga kohta. Saan aru, et praktikandile ei ole kohustuslik palka maksta. Samas, see tundub natukene ebaõiglane, et inimene käib kolm kuud tööl, iga päev täistööpäeva (8 h) ja ta on täiesti tasustamata. Töö on nüri ja ruttiinne ja rohkem juhendamist ei vaja, kui ainult töölõigu ettenäitamine.

Palusin lapsel juhendaja käest uurida, et kuidas on palgaga ja töölepinguga. Esialgu laps kartis küsida. Aga eile oli ääriveeri palgast juttu teinud – et saaks kas või kommirahagi (nagu laps ise ütleb). Selle peale oli tööandja öelnud, et neil eelmine praktikant oli loru, kes ei viitsinud tööd teha ja mõnel päeval ei tulnud kohalegi. Ja sellepärast ei saa ka minu lapsele mingit tasu lubada. Siiski öeldi, et pärast praktika lõppu hinnatakse tublidust, ja siis otsustatakse.

Mina jäin aga mõtlema, et ikkagi peaks ju tööleping olema ka praktikandil. Ja, kui tasust rääkida, siis kuidas on võimalik tagant järele tasustada, kui töölepingutki ei ole?

+3
-12
Please wait...

Postitas:
Kägu

Võib võtta asja ka nii, et praktika on õpingute osa. Kui sa kuskil loengutes käid, sa ei nõua ju selle eest raha, pigem keegi  või sina ise pead maksma, et sind õpetatakse. Samas kui praktikakohal mitte midagi juurde ei õpi, kas see on siis üldse sobiv praktikakoht.

+21
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

praktika on õpingute osa ja töölepingut ei tehta (küll võib olla praktikaleping, nt asutustes, kus toimub töö isikuandmetega, on see möödapääsmatu). minu teada on isegi neis asutustes, kus on praktika tasustatud, ikka ainult praktikaleping.

see, et töö on nüri ja rutiinne, on hoopis omaette teema. nagu ka see, kui ettevõte kasutab praktikanti tasuta tööjõuna. praktika eesmärk on ikkagi kogemuste saamine ja sel teemal tasub kindlasti rääkida kooliga. kuidas ta oma väljundid üldse kätte saab? kas ta leidis ise selle rpaktikakoha või pakuti kooli poolt?

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

lisan veel: minu tütar õpib med eriala ja viimastel kursustel on pikad praktikad, mitu kuud, kus ta teeb reaalselt sama tööd nagu oma töökohal samas haiglas. ja see on tasustamata. ehk et med asutusel on tasuta tööjõudu kuude kaupa. ja ei ole vaja hakata rääkima juhendamisest ja muust sellisest – kuidas ta siis saab sealsamas haiglas tööl olla tasu eest, kui ta nii saamatu on?

+1
-12
Please wait...

Postitas:
Kägu

lisan veel: minu tütar õpib med eriala ja viimastel kursustel on pikad praktikad, mitu kuud, kus ta teeb reaalselt sama tööd nagu oma töökohal samas haiglas. ja see on tasustamata. ehk et med asutusel on tasuta tööjõudu kuude kaupa. ja ei ole vaja hakata rääkima juhendamisest ja muust sellisest – kuidas ta siis saab sealsamas haiglas tööl olla tasu eest, kui ta nii saamatu on?

Praktika on samasugune aine õppekavas nagu iga teine, selle eest saad punkte ja oma õppekava täidetud, et diplom saada. Kas mingi muu aine läbimise eest nõuad ka raha? Meditsiinis väga ei makstagi, aga osades kohtades ikka makstakse ka praktika eest. Tuleb siis vastav koht lihtsalt otsida.

+11
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Esimest korda kuulen, et praktikandil peaks olema tööleping. Ma ei oska midagi öelda sinu tütre kohta, sa ei kirjuta, mis tööd ta teeb. Samas olen ise oma töökohal praktikajuhendaja olnud ja selle kohta ütlen küll, et ei iial enam! Oma tööd süvenenult teha ei saanud, sest pidevalt pidi midagi selgitama ja kui praktikant midagi ise tegigi, siis kontrollima, sest töö eest vastutasin ikka mina. Ja ma ei saanud samuti mingit tasu selle juhendamise eest.

+9
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen sellel teemal väga eluvõõras ja palun nõu.

Tütrel on koolis praktika periood. Leidis töökoha ja käib seal nüüd juba teist nädalat. Kui uurisin, et kas tööleping ka tehakse, siis laps kehitas õlgu. Jäingi nüüd mõtlema, et kas see on seaduslik, et praktika, mis kestab kolm kuud on töölepinguta?

Sama küsimus palga kohta. Saan aru, et praktikandile ei ole kohustuslik palka maksta. Samas, see tundub natukene ebaõiglane, et inimene käib kolm kuud tööl, iga päev täistööpäeva (8 h) ja ta on täiesti tasustamata. Töö on nüri ja ruttiinne ja rohkem juhendamist ei vaja, kui ainult töölõigu ettenäitamine.

Palusin lapsel juhendaja käest uurida, et kuidas on palgaga ja töölepinguga. Esialgu laps kartis küsida. Aga eile oli ääriveeri palgast juttu teinud – et saaks kas või kommirahagi (nagu laps ise ütleb). Selle peale oli tööandja öelnud, et neil eelmine praktikant oli loru, kes ei viitsinud tööd teha ja mõnel päeval ei tulnud kohalegi. Ja sellepärast ei saa ka minu lapsele mingit tasu lubada. Siiski öeldi, et pärast praktika lõppu hinnatakse tublidust, ja siis otsustatakse.

Mina jäin aga mõtlema, et ikkagi peaks ju tööleping olema ka praktikandil. Ja, kui tasust rääkida, siis kuidas on võimalik tagant järele tasustada, kui töölepingutki ei ole?

Mina olen alati kooli poolt saanud praktika kooskõlastuse. Seal on kirjas mitu tundi ta tegema peab, mina lisan mis kuupäeval ja kell teda ootan.  Palka ei tohi praksi eest maksta aga mõned ettevõtted teevad kingitusi.

+3
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui töötaja on oma haiglas, siis teda teatakse ja praktika vormistatakse päris tööaja kaudu ära, kuigi see ei ole kooli poolt lubatud.

Neid uniseid öövalve  tudengeid on küll ja küll nähtud.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Praktikandiga peab olema ikkagi mingisugune leping sõlmitud. Kuidas ta pärast koolile tõendab, et ta läbis praktika? Praktikaleping ei pea olema samasugune kui tööleping ja näiteks riigiasutustes enamasti ei ole praktika tasustatud, kuigi praktikant võib olla praktikal mitu kuud. Aga kasvõi kooli poolt peab olema sõlmitud mingisugune kokkulepe, et õpilane x on nii ja nii kaua (töö maht tundides ja/või tööpäevades) praktikal.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Soovitaks lapsel koolist järgi uurida, milline peab olema nn praktika leping. Lisaks kas ettevõtte endaga ei tehta kooli poolt leping? Ettevõtte peaks juhendaja tasu saama. Lisaks peab praktikapäevikut täitma jne.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kooli ja paraktikaasutuse vahel sõlmitakse praktikaleping, kus tingimused kirjas. Praktika reeglina ei ole tasutatav kuna nagu eelpool öeldud, on tegemist ühega läbitavatest ainetest. Meditsiinivaldkonnas, kui juba samas asutuses töötatakse, siis saab tavatöö praktikana vormistada.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuidas ta pärast koolile tõendab, et ta läbis praktika?

Selleks pole küll lepingut vaja. Koolile esitatakse pärast praktika aruanne, kus on kirjas, mitu tundi ta töötas, mida õppis jne, selle allkirjastab ettevõtte poolne juhendaja. Üldiselt on nii, et ei maksta ei ettevõttele ega ka praktikandile praktika eest. Kui inimene juba töötab vastavas asutuses, siis vormistabki selle oma praktikaks. Sellist asja kuulen esmakordselt, et inimene töötab meditsiiniasutuses, saab selle eest raha ja lisaks teeb seal veel ka praktikat.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui kool otsis praktikakoha, võib olla koolil sõlmitud praktikaleping. Kui laps töötab samal alal, millel praktikat teeb, siis on võimalik VÕTA-ga teha varasema töökogemuse arvestamine, et praktika arvestatud saada, ei pea läbima kui oskused omandatud on. Meditsiinis reeglina praktikad tasustamata. Kui ise otsisin praktikakoha, siis sai sõlmitud ka leping, kus oli ka praktikatasu fikseeritud, see oli aga panganduses.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Praktika on samasugune aine õppekavas nagu iga teine, selle eest saad punkte ja oma õppekava täidetud, et diplom saada. Kas mingi muu aine läbimise eest nõuad ka raha? Meditsiinis väga ei makstagi, aga osades kohtades ikka makstakse ka praktika eest. Tuleb siis vastav koht lihtsalt otsida.

aga ma ei olegi ju kurtnud? ma tean väga hästi, et praktika on õppeaine ja vastasin nii ka teemaalgatajale. täiesti arusaamatu, milest sa järeldasid, et ma nõuan raha?

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sellist asja kuulen esmakordselt, et inimene töötab meditsiiniasutuses, saab selle eest raha ja lisaks teeb seal veel ka praktikat.

see on täiesti loogiline, kui töö ei kattu 100% praktika eesmärkidega.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Praktikandil ei ole tööleping, vaid praktikaleping. Ja see kas leiad tasustatud praktikakoha, on paras loterii ja õnnemäng.

Õpin ise ärijuhtimist, meil nii palju õpiväljundeid mis vaja saavutada, et olin üldse õnnelik et esimesel aastal koha leidsin. Jah, tasuta tööl käia oli paras kulu endale, aga haridust ma soovin ja muud üle ei jäägi.

Sellel aastal mul vedas, sain väga hea praktikakoha ja kuna olin kohe algul tubli, vormistasid ka mind 0.5 kohaga tööle. Ehk, nüüd mul 2 lepingut : praktika- ja tööleping. Aga selle koha leidmine oligi täielik loterii. Saatsin oma praktikasoovi avalduse 57 ettevõttesse. Neist 6 olid valmis mind praktikale võtma, seega tõesti väga vedas.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

aga ma ei olegi ju kurtnud? ma tean väga hästi, et praktika on õppeaine ja vastasin nii ka teemaalgatajale. täiesti arusaamatu, milest sa järeldasid, et ma nõuan raha?

Ma vastasin ju teemalgatajale, mitte sulle. Ise tsiteerid teemaalgatajat ja minu vastust talle ja siis pahandad, et sina pole kurtnud. Sinust polegi ju juttu, teemaalgataja kurtis küll.

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nojah, kui ta töötab näiteks hooldajana, aga on õepraktika. Siin teemaalgataja ema kurtis, et tööle kõlbab küll ja pole käpard, aga õepraktika eest raha ei maksta. Need võivad muidugi olla erinevad ametikohad, millel töötatakse või kus peaks tegema praktikat. Lihtsalt imelik kuulda, et töö pidi olema rutiinne ja juhendada pole midagi. Ka hooldajaks õppides on õppida väga palju, ei tea, mis seal meditsiinikoolis siis õpitakse, kui praktikal pole mingit juhendamist tarvis ja töö käigus ei õpita mitte midagi.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma olen ise need samad praktikad läbi teinud, olen ka töötanud ja samamoodi ise praktikante juhendanud. Praktikant päris kindlasti ei ole tasuta tööjõud, sest üksinda teda tegema saata saan ma vaid üksikuid ülesandeid, mille oskamises ma olen juba eelnevalt temaga koos tehes veendunud. Suures osas tähendab praktikant siiski seda, et kui ta asju üksi teeb, siis mina juhendajana seisan taustal, kontrollin üle õla, seletan, pakun tegemiseks asju ja olen vajadusel valmis sekkuma. See teeb minu töö keerulisemaks, mitte lihtsamaks. Ja kuidas ta nii saamatuna teises osakonnas võib töötada? Sest ta töötab abiõena. Ta on sinna osakonda minnes samamoodi välja õpetatud nagu praktikant. Ta ei tööta iseseisvalt, tal on alati õde, kellelt abi saada ja ta ei saa teha kõike mida õed teevad. Jällegi, ma olin ise ka abiõde oma praktikate ajal.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma vastasin ju teemalgatajale, mitte sulle. Ise tsiteerid teemaalgatajat ja minu vastust talle ja siis pahandad, et sina pole kurtnud. Sinust polegi ju juttu, teemaalgataja kurtis küll.

miks sa arvad, et sa teemaalgatajale vastasid? see, mida sa tsiteerisid, oli minu, mitte teemaalgataja postitus.

meil pole aimugi, mis erialal teemaalgataja laps on.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja kuidas ta nii saamatuna teises osakonnas võib töötada? Sest ta töötab abiõena. Ta on sinna osakonda minnes samamoodi välja õpetatud nagu praktikant. Ta ei tööta iseseisvalt, tal on alati õde, kellelt abi saada ja ta ei saa teha kõike mida õed teevad.

sinu kirjeldusest tuleb ju selgelt välja, et nii tasuta kui tasu eest töötades teeb inimene täpselt samal tasemel tööd. ehk et tasustamata praktika põhjus ei saa olla juhendamise vajadus. järelikult on haigla jaoks ikkagi tegemist väga soodsa, et mitte öelda tasuta tööjõuga.

0
-10
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nojah, kui ta töötab näiteks hooldajana, aga on õepraktika.

ei, ta töötab õena (no tegelikult siiski mitte, aga analoogia on sobiv). aga töötab teises osakonnas ja töö sisu on veidi erinev. midagi ei ole teha, igas osakonnas ei saa kõiki vajalikke väljundeid kätte.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja kuidas ta nii saamatuna teises osakonnas võib töötada? Sest ta töötab abiõena. Ta on sinna osakonda minnes samamoodi välja õpetatud nagu praktikant. Ta ei tööta iseseisvalt, tal on alati õde, kellelt abi saada ja ta ei saa teha kõike mida õed teevad.

sinu kirjeldusest tuleb ju selgelt välja, et nii tasuta kui tasu eest töötades teeb inimene täpselt samal tasemel tööd. ehk et tasustamata praktika põhjus ei saa olla juhendamise vajadus. järelikult on haigla jaoks ikkagi tegemist väga soodsa, et mitte öelda tasuta tööjõuga.

Tema näitest jah, aga see ei pruugi nii olla. Meditsiinis on minu teada erinevad praktikad ning ka ühes osakonnas töötamine ei tähenda, et teise teema praktika sellega kaetud saaks.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tema näitest jah, aga see ei pruugi nii olla. Meditsiinis on minu teada erinevad praktikad ning ka ühes osakonnas töötamine ei tähenda, et teise teema praktika sellega kaetud saaks.

jutt oli siin konkreetselt tasustamata vs tasu eest praktika tegemisest, mitte sellest, kas saad oma tööl tehtava eest praktika arvestatud. see on eraldi teema.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

järelikult on haigla jaoks ikkagi tegemist väga soodsa, et mitte öelda tasuta tööjõuga.

Kuidas on tegemist soodsa või tasuta tööjõuga, kui ta ei saa iseseisvalt mitte midagi teha, vaid tal peab olema kõrval juhendaja, kes ise töö ära tehes teeks seda kiiremini ja efektiivsemalt. Aga ta tegeleb juhendamisega, et praktikant teeks sama asja ära aeglasemalt ja halvemini.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

järelikult on haigla jaoks ikkagi tegemist väga soodsa, et mitte öelda tasuta tööjõuga.

Kuidas on tegemist soodsa või tasuta tööjõuga, kui ta ei saa iseseisvalt mitte midagi teha, vaid tal peab olema kõrval juhendaja, kes ise töö ära tehes teeks seda kiiremini ja efektiivsemalt. Aga ta tegeleb juhendamisega, et praktikant teeks sama asja ära aeglasemalt ja halvemini.

ja kuidas ta siis neil päevil, kui abiõena tööle tuleb, kõik asjad võluväel niisugusel tasemel ära teeb, et talle palka maksta on võimalik?

0
-10
Please wait...

Postitas:
Kägu

ja kuidas ta siis neil päevil, kui abiõena tööle tuleb, kõik asjad võluväel niisugusel tasemel ära teeb, et talle palka maksta on võimalik?

Sest siis ta töötabki abitöölisena, aga praktikal ta peab ju muid asju ka õppima, et temast kunagi õde saaks. Ja tema õpetamisele peab kulutama aega. Õde, kes juhendab, ei saa samal ajal oma tööd efektiivselt ja kiiresti teha, vaid peab praktikanti juhendama.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kust sa loed, et ta neidsamu ülesandeid täidab? Ja tõepoolest, praktika käigus eeldatakse,e t ta teeb ka muid asju, mida ta oma igapäevase töö raames ei tee.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kust sa loed, et ta neidsamu ülesandeid täidab?

no ju ma midagi ikka tean, ta ju mu oma laps ja räägib kodus.

0
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sest siis ta töötabki abitöölisena, aga praktikal ta peab ju muid asju ka õppima, et temast kunagi õde saaks. Ja tema õpetamisele peab kulutama aega. Õde, kes juhendab, ei saa samal ajal oma tööd efektiivselt ja kiiresti teha, vaid peab praktikanti juhendama.

sul on idealiseeritud pilt tegelikust elust. teevad need viimase kursuse tudengid üsna suures mahus iseseisvat tööd ja vägagi vastutusrikastel hetkedel, sh võtavad ka sünnitusi vastu. (mis on tegelikult igati okei, sest kolme kuu pärast on nad lõpetanud ja valmis iseseisvaks tööks.) abitöölisest on asi ikka väga, väga kaugel. pole haruldane, et öösiti on ainult praktikandid üleval jne.

0
-7
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 45 )

Esileht Tööelu, raha ja seadused. Praktika ja tööleping